Uchovávání živých ryb

K založení této diskuze mne vedla právní poradna dubnového čísla časopisu Rybářství a v ní uveřejněný příběh. Jednalo se o problém, kdy RS pustila ryby z vezírku, který nebyl označen a nikdo se k nim nehlásil. Později se ukázalo, že ryby ve vezírku nebyly pytláka ani nepoctivého rybáře, ale jedné paní - chatařky, tudíž nerybářky na kterou se RŘ nevztahuje. Ta si 2 kapry údajně zakoupila za účelem pohoštění návštěvy. O tom si myslím své, ale o to nejde. Překvapil mne ale závěrečný komentář, kdy předseda ČRS píše, cituji:

"Dobrou ženu, která se domáhala náhrady škody, bych decentně upozornil, že ona sama se dopustila porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání a ať je ráda, že puštěním ryb bylo zabráněno negativním důsledkům jejího jednání a tudíž nemusel být její přestupek hlášen orgánům ochrany přírody."

A tady jsem v rozporu s vyjádřením pana předsedy. Proč si má rybář označit vlastním jménem vezírek s rybami, když se vlastně dopouští porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Znamená to tedy, že všichni výrobci a prodejci vezírků, saků atd. podporují porušování zákona a to i v součinnosti s ČRS a MRS? Pokud by tedy při výkonu rybářského práva nemělo docházet k porušování zákona na ochranu zvířat, nemělo by jakékoliv přechovávání ryb ve vezírcích či sacích být zakázáno? A co takové přechovávání ryb v sacích při závodech, při vánočním prodeji v kádích, prodeji živých ryb v supermarketech atd.? Nebo je to tak, že rybáři při výkonu RP mohou ryby týrat, ten kdo není rybářem, tak nemůže? Něco mi tady nějak nehraje.
Autor diskuse: elhierro - Profil , 28.3.2014 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Sven - Profil | So 5.4.2014 15:21:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

elhierro - >> ahoj. Jedna tématická, modelová situace z dnešního dne...
Před chvílí jsem se vrátil z dalšího pokračování agregace, chovné pstruhovky.
Zajedeme k místu, kde jsme minulý víkend skončili a rozbalujeme vercajk a ejhle: v chovné pstruhovce vezírek a v něm urostlý, žluťoučký šupináč.....:-)
Už dlouho jsem tak pěkného kapříka neviděl.
Okamžitě jsem si vybavil tuto debatu a proto jsem se úmyslně neangažoval, dal věcem volný průběh a z pozice pozorovatele sledoval, jak se situace vyvrbí....
Mimo jiných lidí, byli v četě přítomni i dva členové RS a jeden příslušník PČR...

Mohu s potěšením konstatovat, že se všichni tři unisono shodli, že si kapříka do pstruhovky nejspíš uložil někdo z domorodců z přilehlých obydlí. Rovněž žádná poznámka na téma týrání zvířat, nezazněla.
Zazvonili na dva zvonky nejbližších stavení a opravdu, majitel se ihned našel.
Nikoho z nich ani na vteřinu nenapadlo si kapříka nechat nebo vypustit....

Jsem tomu rád nejen kvůli této debatě a podpoření našeho názoru ale také proto, že slušnost a mozek v hlavě tentokrát zvítězily :-))

elhierro - Profil | So 29.3.2014 8:44:10

Mrknato >> Tebe by nenapadlo nechat vezírek bez dohledu, jsi rybář. Ta paní nebyla rybářka (údajně). Tedy je to to samé, jako by si dala v zimě nějaké jídlo za okno a někdo jí ho šlohnul. A neříkám, že by muselo být účelné řešit legislativně velikost vezírku, je to stejně zase jen v lidech. Ale viděl jsem mnoho "hezkých" vezírku nadupaných rybama. :-( Nevadí mi to, když dotyčný počty ryb nepřekročí denní limit, vadí mi ten nevhodný vezírek. Viz. ilustrační foto.