Lov na boilies - kdysi vs dnes aneb jak tato kulička změnila váš rybářský život

-Začalo to někde/někdy v Anglii-je druhá polovina minulého století.Tato technika,nástraha/návnada zde dostala zárodek pro lov ryb,převážně pro lov kaprů.Nastražit kuličku boiliesu mimo háček/na vlas bylo u nás tabu.Pak se to časem dostalo k nám,že to taky funguje a s touto nástrahou se vám začínaj,můžou plnit sny,ulovit trofejné ryby-kapra.
-U nás v tehdejším Československu lov ryb-kaprů?Bylo:kukuřička,rohlík,kolínka,fazolky,brambory,těstíčko či žížala/jiné,to vše se napíchnuté na kovaný či ocelový drát háček,prostě klasika.Panoval čas,kdy rybářske potřeby jsem kupoval v drogerii...
Zavzpomínejme na ten čas až do dnes,kdy jak a proč byla Vámi zvolena tato technika lovu,bolies jako nástraha,co se vše změnilo v tom našem kapřářském životě "boilísaků"
Jak to tenkrát bylo?Začnu:jsem dítě,máma vaří brynzové halušky-těsto vařené,(směs:mouka,strouhaný brambor,pojivo:vajíčka,dip:brynza,olej:ze špeku či slaniny,sůl)Několik halušek jsem si je z talíře dal do krabičky a vyrazil na řeku.Nastražil na háček a hele první ryba tloušť,vzpomínam...
Začátky s boiliesem jsou u někoho těžké a občas i komické.Zasmějme se společně tomu...
Prosím o respekt a slušnost z řad antikaprařů.Díkes...
Autor diskuse: Arsenal - Profil , 13.7.2012 kaprařina - příhody, kuriozity

SlavnýLovecPampalini - Profil | So 6.4.2013 22:41:58

Arsenal - >> trochu tady začíná uvadat původní záměr otázky tak to trošku oživím, letos si chci udělat srovnání dřívější klasické hotovky tzn "plastelíny" - boilie carpinferno jahoda vs. dnešní koupená směs s aminokompletem vs. moje domácí od základu postavené vs dnešní moderní hotovky, jsem teda zvědavej jak to dopadne, rád bych si oživil už hezkých pár let starou vzpomínku když jsme jako kluci poprvé zkoušeli boilie, tehdy to byla právě ta plastelínová jahoda (myslím od zelenky nebo tandembaits už nevím) a my čuměli s malým podběráčkem jak puci na obrovského vltavského kapra u břehu, tenkrát zvítězil on

TeaPack - Profil | So 6.4.2013 20:31:59

pro inspiraci takhle to vypadá po přijezdu domů z víkendu

Obrtlik - Profil | So 6.4.2013 20:08:04

zdar, že by mi boilie změnil nějak život ,vubec ne,loni jsem většinou chytal jenom na boilie, uspěchy vesměs žadne, a mohli to byt vyrobky od ruznych přednich českych vyrobcu, a dat cca 500 kč za kilo, tak to je si myslim trochu přehnane. neni nad starou dobrou klasiku ,žižala, rohlik , červik.takovy menši přiklad z z dnešniho rano , kdybych chytal na boilie tak bych s prominutim chytnul velke hovno,ale žižalka a kukuřička maji pořad něco do sebe, asi za 3 hodiny 10 kapřiku, 5 vypnutych, paradni pochytani, tot muj nazor no

A_dam - Profil | So 6.4.2013 19:39:46

Bolo to keď som mohol chytať iba na jeden prút v 14tich a už vtedy som púšťal všetko, asi to bol ten dôvod prečo kaprári (do teraz nie sú zhovorčivý) mi dali niekolko boilí Roda Hutchinsna neviem už aký druh, ale bola velmi krémová zrejme ice cream. 65cm :)

agig - Profil | So 5.1.2013 21:09:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Arsenal - >> Ahoj je fakt že boilie otevřelo nový rozměr v kaprařině o tom žádná ;-) je fakt že dokud jsem chytal na klasiku to jest kolínka brambor rohlík žoužel atd neměl jsem tolik úspěchů jak od té doby co to taky dorazilo k nám na trh je to nástraha na ktrou nenechám dopustit já už vlastně na nic jinýho nechytám jediný co mne drtí jsou ty ceny boilie ale i to se dá pořešit tak že at žije boilie ;-)

Ondřej Macků-Maca - Profil | Ne 30.12.2012 14:16:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Začátky byly těžké s boiliem Pelzer jahoda, Top Secret mušle, Aminobentos apod. Byla to kouzelná doba....:-)

kosvi - Profil | Ne 30.12.2012 12:51:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Arsenal - >> Je tomu asi tak sedm let, co jsme s taťkou začali koulet naše první boilies, naše první bylo myslím z mouky, barviva a cukrářské esence. Recepty jsme hledali v různých rybářských knížkách a prostě všude možně. Suroviny brali buť z domácí kuchyně, nebo kupovali v klasickém koloniálu. Jednou v zimě jsme šli také do lesa sbírat zmrzlé bobky od zajíců a srnet, protože v knížce psali, že je to skvělá věc do boilies. Potom jsme je sušili na kamnech v prádelně a to bylo tedy opravdu něco. Od té doby se mnohé změnilo. Objevila se spousta nových firem specializovaných právě na toto téma a začaly se dovážet suroviny na výrobu boilies ve velkém. Od té doby jsme si bolies vyráběli už z hotových mixů a většinou i tekutých složek. Dnes si většinou boilies koupíne už přímo hotové, ale ještě si také ušoulíme několik kilo doma.

Arsenal - Profil | Pá 13.7.2012 13:05:31

milin >> V té době přibližně po důsledném nastudování všech praktik při výrobě dom.boiliísu jsem jel na SK,přesně u obce Viničky na jezero Vincent-tó(po maďarsky),v povodí Bodrogu.Patřilo to ještě MO SRZ Streda nad Bodrogem.
Když jsem to vařil,věřil jsem že OK zabodujou.Uvařil skoro 15 kg.Velkej boom dělala oliheň a losos.Já udělal oliheň.Tu dobu jsem nazval pro sebe"dobou caseinu"Všude nesměl chybět,dle autorů receptů a výrobců.Já to tam stejně nedával i nelitoval toho.
Přijel jsem k vodě,rozbalím vše co měl sebou,jdu chytat a na vlas dal kukuňu.
Nějak jsem se zasek,trend,který jsem měl v krvi s kukuřicí mně prostě nepustil.Přestal jsem si věřit.Kapřík za kapříkem,karas,ploťka, a vše možné co tam plave.Chytačka v pohodě,nenudil jsem se.Ale já chtěl něco víc,chtěl dostat kapra giganta :-)
Byl jsem tam týden.Když se to schylovalo k závěru,přijela nějaká maďarská partička,na kole a na koule nachytala slušné ryby.Bez předkrmení.Viděl to vše "live"a řekl si " AHÁÁÁ"tak se to má dělat.Mé olihňové boilís vyshlo na šutr a po návratu chytal u nás.
Kurnik to bylo tango.Záběr za záběrem,nej kapr 86 a 10,8 kg.viz foto.první větší šupík na boilís dom.výroby :-) Na hotovky jsem nechtl nic.Ani dlouho nechytal.Vaření mne vždy bavilo,tak jsem si řekl,když uvařím jídlo pro lidi,zvládnu i pro ryby.
A tak jsem si začal věřit s touto nástrahou až do dnes....

PYTLAKS - Profil | Pá 13.7.2012 9:07:51

dnes to vypadá takto,žádné kuličky,jen aby to bylo co nejmíň pracné,opadlo i nadšení a elán,navíc mi to znechutilo pár bussinnesmanů tím,že kdo nechytá na jejich koule za 500,tak nechytí,přidávám včerejší výtvor,protože jedu letos poprvé na stoják

Červené karty: TeaPack