Stárnutí silonu

Jaké máte zkušenosti s přirozeným stárnutím vlasce , nemám namysli opotřebení používaním ale změnu pevnosti v závislosti na čase , jakou asi doporučujete životnost , dá se poznat stáří nebo jen záleží na důvěryhodnosti prodejce?
Autor diskuse: Mirek Saf. - , 13.6.2001 všeobecné - náčiní, doplňky

Rybatorstr - Profil | Pá 3.8.2012 10:50:23

meteor >> Každý jistě rád pomohl. K tomu jak poznat starý vlasec - za sebe nevím, to se přiznám, ale zase to ani nějak akutně nepotřebuji. Chodím nakupovat u nás, kde prodejce znám osobně a tudíž si myslím, že by mi nějaký šit neprodali. Ovšem přes net nevím, ale pokud je to prověřená firma, proč ne? Kamarád takhle objednal pletenku a je max spokojen a to byla cenově výrazně levnější - tuším okolo 0,80 Kč/m.

Luigi_Lasagne old - Profil | Pá 3.8.2012 10:38:01

Asi před 15. lety jsem si koupil 0,10 vlasec steel power na kroužkování mušek(celou dobu byl skladován v krabici na vázání) . Udávaná nosnost byla 1,0 kg. Z důvodu ztráty nového vlasce jsem byl nucen jej loni použít na suchou a lipany. Lineární nosnost se jevila OK, ale víc praskal v uzlu. Přesto na něj pár Li kolem 35 cm.přišlo. Ale bylo to v nouzi, ty vlasce na návazce nestojí tak velké háky aby stálo za to riskovat. Jinak si taky myslím, že skladování ve stejné teplotě a šeru by jim moc vadit nemělo.
Jiné špulky mám i 5 let staré a jsou OK.

(o)_(o) - Profil | Pá 3.8.2012 10:06:15

meteor >> Rok starý vlasec bude v pohodě. Když by se skladoval ve tmě při pokojové teplotě a zavakuované folii tak si vlastnosti udrží po desítky let.

Rybatorstr - Profil | Pá 3.8.2012 10:04:32

meteor >> Také si myslím, že pokud je skladování v pohodě, nemělo by to mít zásadní vliv na kvalitu vlasce. Možná bude záležet na kvalitě, ale u těch ,, lepších ,, by to asi neměl být problém.

Venca888 - Profil | Pá 3.8.2012 10:01:11

z mýho pohledu se to velice liší. Jsou vlasce, který šly dolu velice záhy (kroucení,praskání) a naopak jiný vydržely dlouho a svojí kvalitu si zachovaly. Nepochybně na to má vliv i skutečnost, jak dlouho a předevšim v jakejch podmínkách ho distributor/prodejce skladoval. Nějakej vlhkej sklad, případně výklad obchodu na sluníčku asi moc dobroty neudělá. Už se mi taky stalo, že stejnej typ i průměr vlasce od totožný firmy vykazoval jiný vlastnosti.
Obecně - vlasec nechávám na špulce, dokud jsem s nim spokojenej a je ho dostatek.

Drozďák - Profil | Pá 3.8.2012 9:51:38

meteor >> myslím, že by to mělo být relativně v pohodě. Co vím, tak největší peklo pro monofil je světlo.