Je zakrmovaní,vnadění součast lovu,musím mít zapsanou dochazku když jen zakrmuji.

Musím mít zapsanou dochazku když jen zakrmují nebo vnadím.
Autor diskuse: badian - Profil , 4.12.2019 všeobecné - ostatní

pepa-č - Profil | Pá 6.12.2019 10:01:32

včera jsem doma vázal mušky a raději jsem zapsal. jeden nikdy neví. je to příprava na lov.

sven - Profil | St 4.12.2019 12:44:16

marmyš >> Ahoj. U nás před pár lety, všechny ondatry vychcípaly na leprospirózu...A že jich bylo...dokonce nám 2x skoro vypustily chovný rybník.
Samozřejmě ,že se kachně ani labuti, po pečivu nic nestane..
Pražák viděl živou kachnu v ZOO a tam to bylo napsaný na cedulce...-)

LudoO - Profil | So 7.12.2019 9:13:47

Tyhle diskuze považuji za užitečné a to bez ohledu na to, kdo jaký má názor. Každý, kdo zde něco napíše se nějakým způsobem zajímá o výklad RŘ. Bohužel hodně rybářů, co zde nejsou, se o nic moc nezajímají a většinou si ani jednou za rok nepřečtou řád, který s povolenkou dostávají. Až se někdy v duchu divím, když to tak kolem sebe pozoruji, že už o povolenku nepřišli.

zdevac - Profil | Pá 6.12.2019 14:22:10

sven >> Zřejmě mi opět utíká místní logika. Prvotní dotaz (pomineme-li chybějící otazník) zněl "Musím mít zapsanou dochazku když jen zakrmují nebo vnadím.". Nějak jsem z toho vydedukoval, že dotyčný jde jen vnadit, ne chytat, protože jinak by se zapsal a dotaz by byl zbytečný. A omlouvám se, nějak mi z toho vyplynulo, tedy alespoň tak bych to dělal já, že pokud jdu jen vnadit, bágl a rybářský cajk si neberu, neb ho nepotřebuji.

Tedy pokud vezmu doma ráno kýbl a zajdu si zakrmit, protože tam chci jít odpoledne chytat, rybářské věci s sebou nemám a není důvod k zápisu a neexistuje postih, protože s sebou ani nemám papíry.

Tvoje interpretace by možná byla v jednom jediném případě - týpek přišel k vodě, normálně se vším, vše rozbalil a připřavil, ale zapomněl si zapsat a šel rovnou na zakrmování. A v tom okamžiku se objevila RS, která mu sebrala papíry, protože to považovala už za součást lovu. A dotyčný se jen snaží najít omluvu a výmluvu, která by mu papíry zachránila :-)

drvoštěp - Profil | St 4.12.2019 20:09:19

retrívr >> Sami si serem do kalhot😂 paragraf kam se podíváš😠

drvoštěp - Profil | St 4.12.2019 0:09:45

To by všici důchodci a mateřské školky u nás byli členi MO😂😂.

Rudina - Profil | Pá 20.12.2019 11:04:02

Nevím jak vy, ale já si chodím na ryby odpočinout, myslím, že se chovám slušně a zatím jsem neměl s nikým problémy. Když přijedu s vozíkem k vodě a dojde ke mně RS a bude chtít papíry, i když nebudu mít ještě ropzbaleno, tak mu je ukážu, s tím rozhodně problém nemám. Když tam budu jen házet koule a nebudu mít u sebe vercajk, tak mu nemám co ukázat a myslí si, že není RS, který by po mně papíry chtěl.

Rudina - Profil | Čt 19.12.2019 10:52:10

Saddám >> lidské chování nelze nacpat jen do zákonů, to by musel být zákon na každé vykakání a vytření. Podle mě je nejdůležitější to, jak se člověk chová sám podle sebe a jak to má ve svém svědomí. Jdu s pruty chytat ryby, tak než začnu krmit, tak si docházku zapíšu. Když tam jdu jen zakrmovat s tím, že chytat budu druhý den, nebo večer tak nepíšu. A když je napsáno, že je tam zákaz vnadění, tak tam nebudu zakrmovat vůbec. Myslím, že kdyby to tady četli lékaři, tak by už nikdy lidem po infarktu neříkali, odpočiňte si, relaxujte, třeba si kupte pruty a choďte na ryby :-).

ltrab - Profil | Ne 8.12.2019 15:55:57

CoDu >> Dovolím si to, co mi předpisy dovolují, na rybářském i soukromém revíru. Jinak činnost směřující pro ulovení ryb, pro mě začíná zahájením lovu a zapisuji docházku před zahájením lovu (nahozením udice, čeřenu).

Co je činnost směřující k ulovení ryb, tady asi nevyřešíme, každý na to má svůj názor.

Jinak kdo si myslí, že činnost směřující k ulovení ryb je krmení ryb, příprava krmné směsi, navázání háčků, namotání vlasců na cívku navijáku, výrobou splávků, krmítek, zakoupením háčků, vlasců, prutů, červů, atd., tak ať si při těchto činnostech a mnoho dalších, na které jsem zapomněl, zapisují řádně evidenci o docházce :-)

zdevac - Profil | So 7.12.2019 18:30:34

hraji >> Ach jo, opět nemáš pravdu. Vycházíš z toho, že každý vnadí proto, aby něco chytil. Co když mne s*re soused a já vím, že chce večer přijít chytat, vím, kde má oblíbený flek, a tak úmyslně vnadím na druhé straně rybníka, abych stáhl ryby jinam a on nic nechytil?

Oháníš se soudy, tak fajn. Dokaž mi, že vnadím proto, že chci chytat, a ne proto, že je to nejapný vtípek na kolegy rybáře...

sven - Profil | So 7.12.2019 0:03:43

Daty >> podívej Dalibore..... občas si připadám jako asistent žáka prvního stupně, zvláštní školy...

Samozřejmě, že to je v BPVRP uvedeno....a to formou odkazu na :
Zákon 99/2004 Sb. § 13 odst. 9
..."Povolenku k lovu pro dané rybářské revíry, vydávají uživatelé rybářských revírů zpravidla za úplatu. V povolence k lovu uživatel rybářského revíru označí držitele rybářského lístku, popřípadě stanoví bližší podmínky výkonu rybářského práva. Osoba provádějící lov je povinna vyznačit v povolence k lovu datum lovu, rybářský revír, počet, druh a hmotnost ulovených ryb"...

Ze zde citované pasáže zákona, uživatel (Rybářský svaz), stanovil BPVRP, které jsou spolu se soupisem revírů, nedílnou součástí povolenky k lovu (oddíl III.) :

Bližší podmínky výkonu rybářského práva na revírech ČRS
(§ 13 odstavec 9 zákona č. 99/2004 Sb.)
II. Osoba provádějící lov je povinna
b) zapsat nesmazatelným způsobem do oddílu II povolenky k lovu (Evidence docházky a úlovků) před zahájením lovu ryb na mimopstruhovém i pstruhovém rybářském revíru datum lovu a číslo revíru"...

Pokud na revíru krmíš / vnadíš a současně máš sebou rybářské náčiní, jedná se o přípravu, tedy činnost směřující k VRP (výkonu rybářského práva)
99/2004 Sb.
§2 - Vymezení pojmů
j) lovem činnost směřující k ulovení ryby nebo vodního organizmu v rybníkářství anebo ulovení a přisvojení si ryby nebo vodního organizmu při výkonu rybářského práva za podmínek stanovených tímto zákonem,

Pokud krmíš / vnadíš a nemáš sebou rybářské náčiní, docházku nezapisuješ, neboť se z hlediska zákona, nejedná o činnost směřující k ulovení ryby ...

Na tom neshledávám nic nejasného...

Pokud tomu stále ještě někdo nerozumí, neměl by si tím zbytečně lámat hlavu :-)

já 2 - Profil | Pá 6.12.2019 15:58:19

drvoštěp >> Druhý den si nesedneš na flek

já 2 - Profil | Pá 6.12.2019 11:13:33

Kdysi ve vlaku jeli voják a Žid a žid vytáhne doutník, voják mu ho vyškubne, vyhodí z okna a prohlásí, ve vlaku se nekouří, Žid odpoví, že nekouřil. a voják: "ani příprava se nekoná!"
jedou dál a voják si vyndá noviny, načež mu je Žid vyhodí z okna a poví ve vlaku se nese.e a ani příprava se nekoná...

chlapi neblbněte, jak moc asi může souviset krmení s plánovaným lovem, nenahodíte do vody háček, čerřen, nelovíte, jsou jasně definované povolené způsoby lovu ryb, pokud to neprovádíte, nelovíto, ergo - nezapisujete

ltrab - Profil | Pá 6.12.2019 10:25:41

Oprávnění rybářské stráže
Rybářská stráž v rybářském revíru je oprávněna
a) kontrolovat
1. osoby lovící ryby nebo vodní organizmy, zda jsou k tomuto lovu oprávněné a zda provádí lov řádně a způsobem, který umožňuje tento zákon,

Pokud zakrmuješ, vnadíš, tak tě nemá co kontrolovat protože nelovíš.

zdevac - Profil | Pá 6.12.2019 9:59:02

sindeji3 >> Hele, a proč by se s někým měl hádat a vůbec nejaké papíry se zápisem nosit? To je přeci kravina. Pokud půjdu k vodě krmit kachny nebo cokoliv jiného, přeci si nebudu brát povolenku. Na co? A když přijde RS? Ať přijde. Co asi tak může? Zavolá na mne policii, že tam krmím? Blbost, viď?

sven - Profil | Čt 5.12.2019 10:42:32

Přemas >> To v každém případě.. souhlasím.
A to je co říci, bo jsem notorický krmič, veškeré divé zvěře :-)

Přemas - Profil | Čt 5.12.2019 9:45:36

sven >> No v důsledku není ondatra původní druh. Takže je asi dobře, že se z té naší přírody vytrácí ;)

marmyš - Profil | St 4.12.2019 12:31:43

jurasoft >> Tu polívku si sněz sám a nestrkej ji mě,chytráku! Ještě před dvaceti minutami jsem seděl u řeky ty internetový mudrcu. Kdybych já zdechl po dvanácti hodinách,tak je tu má mrtvola ale já u vody neviděl chcíplou kachnu několik let. To ptactvo se krmí každoročně a nějak jich neubívá,ba právě naopak.

drvoštěp - Profil | St 4.12.2019 9:03:51

badian - >> Nemusíš, neprovádíš lov.

marmyš - Profil | St 4.12.2019 7:36:28

jurasoft >> U nás ve Znojmě se krmí pečivem pořád,naposled včera jsem měl možnost za tři hodiny lovu vidět 4x celou igelitku a ještě nebyla ani jedna mrtvola. Není to nakonec s tím krmením jinak?

Rudina - Profil | Pá 20.12.2019 13:45:29

Petr. >> ltrab - 20.12.2019 13:20:47 >> mluvím snad o tom že když jsi jen tak u revíru, že jsi podezřelá osoba? Mluvím a i zákon mluví o důvodném podezření, tak to tu furt nepřekrucujte. :-). Když budeš u vody a budeš mít sbalené pruty a vedle sebe vezírek s osmi kapry, tak asi důvodně podezřelý budeš že?

cechura09 - Profil | Pá 20.12.2019 12:02:29

Danda05 >> Nejde o čecháčkovství. Jde o to nesednout na zadek před každým blbem s nějakou plackou.

Rudina - Profil | Pá 20.12.2019 11:59:54

cechura09 >> takže muškař, který kroutí muškou nad hlavou podle tebe vlastně nemusí ukazovat papíry? :-) Ještě že jsou ty svátky klidu a míru :-)

cechura09 - Profil | Pá 20.12.2019 11:50:39

Rudina >> Před pár lety jsme šli s kamarády zavláčet z lodi. Byli jsme tři.
Po cestě od auta k loďce nás zastavil člen RS, jako že na kontrole, že v zátoce nikdo jinej mimo nás na rybách není a že by rád vykázal činnost a zapsal nám kontrolu. Ačkoli na předložení našich dokladů neměl nárok, slitovali jsme se a doklady mu předložili. Veliká chyba.
V době kdy měl naše papíry v ruce začal vymýšlet. Metry, peany, kamarádovi udělal zápis za nepřeškrklou docházku bez úlovku, dost to hrotil.
Na osobní doporučení našeho bývalého svazového předsedy který je mi kamarádem -
UŽ TO NIKDY NEUDĚLÁM, pokud nemám nahozeno, žádný papíry nemám, nedám. Tečka.

Saddám - Profil | Čt 19.12.2019 8:27:51

Není to tak dávno, kdy jsem byl účastníkem přestupkového řízení souvisejícího s rybařinou. Jeden z účastníků při výslechu namítal, že když jezdil po vodě na člunu a rozhazoval krmení (zavážení návnad a nástrah nebylo na tomto revíru povoleno), tak nebyl rybářem, neboť udice měl nenahozené na břehu. Správní orgán ho poučil o jeho mylné představě a upozornil ho, ať si nedělá ze správního orgánu a řízení legraci.

CoDu - Profil | Ne 8.12.2019 10:24:44

Petr. >> ltrab - 7.12.2019 20:41:09 >> Dovolil by sis to Ty (nebo misel) na soukromém revíru, kdyby jsi neměl platnou povolenku, kterou k uvedeným činnostem nepotřebuješ?

misel - Profil | So 7.12.2019 20:56:21

Nevím co tu řešíte, pokud nemám nahozený prut s háčkem a nebo položený čeřínek tak "nelovím", a RS je oprávněna kontrolovat "lovící" a nebo pokud má podezření ze spáchání přestupku..Takže měl jsem problém s RS, když jsem vábil na revíru kde je to zakázaný začátkem června, byl jsem na lodi bez prutů, povolenky , RL , bez možnosti lovit. Po vyhrožování, z jeho strany, nelegitimování a spoustě nadávek jsem odmítl přirazit ke břehu ( jako normální občan ČR nemusím poslouchat každého šaška co skáče na břehu) . Ukončili jsme to tak , že volám PČR a pak se budeme bavit dál, tak utekl jak malý kluk. A teď do mě .

zdevac - Profil | So 7.12.2019 18:19:19

sven >> To je ale hloupost. Nedávno byl syn u vody a volali mu, že má neplánovaně někam přijít. Tak mi zavolal, zda bych mu nepomohl a nepřišel pro věci, že by šel rovnou od vody (Praha , dostupné MHD). Takže jsem vzal doma synovu bundu a vyrazil Syn to zatím stáhnul a když jsem přišel, vzal si bundu a vyrazil. Pruty vytaženy, nic ve vodě. Takže jsem začal balit a strkat vše do obalů.... Kdyby přišla teď RS, tak mi může víš co... :-) Takže ne, To, že jsem u vody s komplet vybavením a třeba ho i dokonce rozbaluji nebo balím, tě neopravňuje si cokoliv myslet o tom, co chci dělat nebo co jsem dělal. To samé je situace, kdy jsem byl s kamarádem na rybách, on lístek nemá, chytal jsem já. V půlce chytání nám došlo žrádlo, tak jsem vytáhl oba pruty z vody a šel domů (10 minut) pro další. Kámoš zatím hlídal. Ani v tomto případě RS nic nemůže.

Dědek - Profil | Pá 6.12.2019 23:47:09

Káceč >> nechci to rozebírat, je to zbytečné, ale jako poldovi, mi udělali půl roční peklo na zemi.
Naštěstí jsem se spravedlnosti dočkal :-)

Dědek - Profil | Pá 6.12.2019 23:23:47

Káceč >>
Oprávnění rybářské stráže

Rybářská stráž v rybářském revíru je oprávněna

a) kontrolovat

1. osoby lovící ryby nebo vodní organizmy, zda jsou k tomuto lovu oprávněné a zda provádí lov řádně a způsobem, který umožňuje tento zákon,

2. osobám lovícím ryby nebo vodní organizmy rybářské nářadí, obsah rybářské loďky, nádrže nebo jiného zařízení užitého k uchování ryb a rybářské úlovky, z hlediska dodržení rybářského práva,

3. osoby lovící ryby pomocí elektrického proudu, zda vlastní povolení příslušného rybářského orgánu k tomuto způsobu lovu, jakož i zda vlastní potřebné osvědčení prokazující jejich způsobilost k práci s elektrickým zařízením při lovu ryb a osvědčení dokladující bezpečnou použitelnost elektrického zařízení k lovu ryb,

4. užívání jezů, stavidel, zdymadel, výpustí a jiných zařízení z hlediska dodržování právních předpisů a opatření na ochranu výkonu rybářského práva,

5. způsob a rozsah užívání vod a jejich kvalitu;

b) požadovat

1. od osoby lovící ryby nebo vodní organizmy prokázání její totožnosti, předložení platného rybářského lístku a platné povolenky k lovu,

2. od osoby důvodně podezřelé ze spáchání přestupku nebo trestného činu v bezprostřední blízkosti rybářského revíru předložení rybářského lístku, popřípadě povolenky k lovu nebo jiného dokladu opravňujícího osobu k lovu anebo dokladu o nabytí ryby nebo vodního organizmu,

3. součinnost, popřípadě pomoc orgánů Policie České republiky, popřípadě obecní policie, nemůže-li zajistit vlastními silami a prostředky výkon funkce rybářské stráže;

c) zadržet

1. povolenku k lovu osobě, která se dopustila porušení povinnosti stanovené tímto zákonem, a tuto doručit nejpozději do 5 pracovních dnů tomu, kdo povolenku vydal,

2. úlovek, rybářské nářadí nebo nástroj osobě, která tím spáchala přestupek nebo trestný čin, nebo z jehož spáchání je důvodně podezřelá;

d) vstupovat na pozemky, stavby, jezy, rybí přechody a jiná zařízení v souvislosti s výkonem funkce rybářské stráže, a to v rozsahu nezbytně nutném, a užívat k tomu v nezbytné míře existující přístupové cesty;

e) projednat přestupky podle tohoto zákona příkazem na místě.

Jaromírek - Profil | Pá 6.12.2019 15:54:32

drvoštěp >> Nic.Chvíli se budete dohadovat a on potom odtáhne se staženým ohonem.To by se musely pruty prodávat jenom na základě předložení povolenky.Tohle už mám za sebou.

Rora9 - Profil | Pá 6.12.2019 10:50:32

To je zase debata. Prostě mít zapsáno nemusíš!!! Když budeš mít nahozeny oba pruty, tak můžeš raketou krmit. Raketa není prostředek k lovu, stejně jako kobra, zavážecí lodička, prak, echolot, olovnice atd. Místní chytráky neřeš, vymýšlí jen hovadiny...

hraji - Profil | Pá 6.12.2019 10:35:22

Petr. >> ltrab - 6.12.2019 10:25:41 >> ovšem měl bys také respektovat paragraf 2 zákona, kde je definováno, co je to lov:
j) lovem činnost směřující k ulovení ryby nebo vodního organizmu v rybníkářství anebo ulovení a přisvojení si ryby nebo vodního organizmu při výkonu rybářského práva za podmínek stanovených tímto zákonem,

zejména doporučuji tvé pozornosti ono: "činnost směřující …."

Daty - Profil | Čt 5.12.2019 22:19:38

sven >> Kde, prosím Tě, v BPVRP pro toto své tvrzení nacházíš oporu?

"
Ovšem pokud "krmíš" bezprostředně před lovem a máš rozbaleno rybářské náčiní, pak se jedná o přípravu k lovu a povinností člena Ryb. svazu je dle BPVRP, mít docházku zapsanou.
"

Díky

sindeji3 - Profil | Čt 5.12.2019 21:19:48

Tohle si každej vyloží jinak. Byť podle mě logické je, že pokud nechytáš ryby, tak zapsáno mít nemusíš. Ale když někdo vidí rybáře u vody, tak je mu jedno, jestli jdeš jenom měřit hloubku, krmit raketou a háčky ani nemít s sebou. U nás dokonce někteří považují raketu za udici (což je úplná ptákovina, protože neobsahuje háček - viz výklad JUDr Šímy v Rybářství - https://www.mrk.cz/diskuse.php?id=748676 ). Takže radši si zapiš vycházku i když jdeš jenom s kobrou, nemá cenu se s někým hádat.

retrívr - Profil | St 4.12.2019 19:07:26

drvoštěp >> Jak jednoduché, no a vidíš co je okolo.

marmyš - Profil | St 4.12.2019 17:01:50

sven >> Pěkný kousek,taky jsem je jedl když je bratr choval na kůže. Nyní bych neměl to srdce nějakou zabít,asi budu brzy pouštěč :-)
Pokud jde o ryby,tak dle mého nyní není problém je chytit,ale najít.

nofish - Profil | St 4.12.2019 15:02:19

badian - >> zapsanou docházku musíš mít, když lovíš ryby. Jestli krmíš labuťe něčím co hned padá ke dnu... problém pro labutě...
Česká legislativa je skvelá, dokud nenahodíš, nechytáš. Tečka.

marmyš - Profil | St 4.12.2019 9:15:17

Vím že to sem nepatří,ale tady jsem už minimálně 15 let neviděl ondatru a přitom jich dříve bylo dost. Prý nějaký mor či co.

Danda05 - Profil | St 4.12.2019 8:31:31

marmyš >> přesně, od mala vídám lidi krmit labutě pečivem na tož v centru měst u řeky a ještě nikdy jsem si nevšiml problemu, nevím nejsem odborník. Ale nepomáhá jim to třeba lépe přečkat zimu.. Nevím třeba ne, ale poslední dobou je toho nějak moc, teď už se nesmí hodit ani rohlík kačeně..