Čo si myslíte o prekrmovaní rýb?

Aký je váš názor na pretlstnuté a neprirodzene prekŕmené ryby? Od nástupu boilies a vysokokalorickej neprirodzenej potravy, často plnej rastových hormónov, ryby čoraz viac pripomínajú morbídne, obézne choré monštrá v ľudskom chove. K mačkám, psom a ďalším chorobne tučným "maznáčikom" čo si vytvorili ľudia sa pridávajú aj ryby. Chcete aby to takto pokračovalo, alebo by ste to zmenili?
Autor diskuse: vicx - Profil , 9.1.2019 všeobecné - druhy ryb, rekordy

Čo si myslíte o prekrmovaní rýb pri pohľade do budúcna?

A) Ryby sú konečne veľké. Rybám to neškodí a sú zdravé. A ostanú aj v budúcnosti.55%

B) Obmedzil by som používanie vysokokalorického kŕmenia na vodách kde sú preprastené, namiesto toho povoliť prirodzené krmivá ako partikel.45%

Od 9.1.2019 hlasovalo 40 čtenářů.

vicx - Profil | St 9.1.2019 8:45:14

hraji >> ahoj. Nechcel som do fotky dávať jalce hlavaté, plotice a jeseny. Bolo by tam moc fotiek. Fotky sú z UK, to je pravda. Môžem ti s kľudom povedať, že ČR-Sk je zhruba 10 rokov za UK, takže to, čo bolo pred 10 rokmi tam, máme teraz tu. Pozri sa na zmýšľanie rybárov, množstvo a typ nástrah, K70, druh fotiek, pózovanie... To, že si si to zatiaľ nevšimol, neznamená, že sa to nedeje. V rybárskom poriadku máme na SK napísané, že rybárstvo je ochrana, chov, lov a privlastnenie si rýb. Tento trend aj s púšťaním odporuje samotnej podstate rybárstva. Preto sa pýtam, že čo s tým.

bjwir - Profil | St 9.1.2019 20:15:21

vicx >> Super takže se to neděje ale začínají se objevovat u nás,to je trochu protichůdné ale budiž je vidět že ti tvé roky navíc dodávají notnou dávku selského rozumu:) ..Znám spoustu lidí jejichž BMI je v normálu a chodí celkem pravidelně do fastfoodů :) A to je přesně ten předpoklad který ti chybí, nevíš kolik ryba má přijmout kalorií a stejně tak nevíš jak ty kalorie spaluje..Tudíž o tom víš co ? Velké kulové a ani Andy ti nepomůže...Statisticky to co vidíš ve videách a časopisech vyžaduje mnoho času a to co se prezentuje je špička ledovce, nebojím se říct že 80 % rybí populace je váhově v normě , 10% trpí podvýživou a 10% nadváhou - vše se take odvijí o pre-dispozicích i daných jedinců..Odborně Gaussova křivka :-)..Stejně tak Andy může mít svůj subjektivní pohled ,tak ho můžeš mít ty i já...To že se kdysi nechytali takovéhle ryby je nejenom dáno výživou(což zminuji v předešlém příspěvku) , ale i technologiemi dnešní doby(vlasec 30 dnes a kdysi je něco totálně odlišného) a stejně tak přístupem k rybolovu jako takovému.

hraji - Profil | St 9.1.2019 7:49:28

Píšeš ryby a asi myslíš kapry, protože chorobně otylého tlouště nebo plotici, ba dokonce ani hrouzka, jsem u vody ještě nepotkal, a ani je nevidím ve výkladní skříni MRKu. Takže ze cca 68 druhů ryb v ČR se to týká jen jediné. A ještě v jen pár případech. Napadá mě komár, velbloud.....

Vladk - Profil | Čt 10.1.2019 13:06:49

vicx >> Trápení ryb pro zábavu a Komerční prospěch ti přijdete jako rybolov? Rybolovem se to dá nazvat až paní testeri něco aspoň klepnou a i třeba upecou. Chytíte, dát pusinku a pustil je úchylka.

hraji - Profil | St 9.1.2019 13:15:10

vicx >> krmení ryb v ČR na revírech neexistuje. Nepíše o něm zákon, nepíše o něm ani vyhláška, a logicky se o něm nezmiňují ani Bližší podmínky výkonu rybářského práva. Jediná zmínka o krmení ryb je v zákoně o vodách, ale tam stačí si vyřídit výjimku, a je možné ryby na chovných zařízeních krmit. Vzhledem k tomu, že na revíru D5 je celoroční velký rybářský tlak a množství návnad, které rybáři do vody nahážou je obrovské, a přesto se zde nechytají velké a přehnaně hmotné ryby jedna za druhou, nejsem přesvědčen, že krmení ryb růstovými hormony je aktuální téma pro rybářský web.
Těžko tedy bojovat s problémem, který formálně neexistuje.
Osobně jsem přesvědčen, že rybářství v ČR má mnoho daleko palčivějších problémů k řešení.
Nápad dát do každého revíru vaničku dravců za pár EUR nebudu raději komentovat.

Jirka1976 - Profil | St 9.1.2019 8:25:14

Zapalene kaprolovce zajima jen to aby mel kapr co nejvetsi vahu . Je jim jedno ze je kapr s provesenym bachorem odporny , plny chemikalii z boili , vsak ho jist nebudou , zlibaji , pomazli , povali , ti top nezapomenou prstik do ritniho otvoru , hlavni je ze si posunuli osobak . Kamarad co chodi na Labe mi ukazoval fotky velkych toustu kteri nemeli moc daleko do obludne vyzraneho kapre . Nekomu se to libi , nektere to snad i vzrusuje , me to je totalne odpory . Ja takove prase chytit a nebyt tam K70 tak skonci s radne narezanou kuzi v udirne .

bjwir - Profil | Čt 10.1.2019 14:47:48

vicx >> Budu reagovat na jednotlivé body. Zde to beru jako diskuzi a ne jako utok proti sobě :) každý bychom se měli učit od druhého protože má jiné zkušenosti a jiný pohled na věc..Není potřeba souhlasit ale popřemýšlet zda nemá ten dotyčný pravdu a tím se všichni posouváme dále..
1.)Já ti rozumím ale proto aby jsi řešil důsledek v budoucnu je nutné zjistit příčinu (v tomto případě těch příčin je prostě vícero) , Kdybychom se bavili zda je to ve prospěch ryb tak bychom museli rybařinu jako takovou zakázat.Jistě chápeš že ikdyž jdeš cíleně na jeden druh tak můžeš chytit druhý a to už dle tvého dalšího odstavce je stresování :)
2.)Zaměnuješ rybochov a následný prodej po roce / dvou v chovných rybnících a svazovým rybolovem..Jistě víš co obsahují kukuřice/obilniny . Věř že ten problém s vnitřnostmi je stejný jako u kaprů krmených boilisem..Na tohle zpracoval p.Drozd z Jihočeské un. zajímavé čtení na FCB při problematice zákazu Boilie od Decathlonu na revíru Sahara . Prostě je to stejné jako když ho budeš jen krmit sušenkama...Navíc když se zamyslíš tak obojí obsahuje cukr , vlákninu atd. takže ono to bude dost podobné jako koulíz..Samozřejmě bez esencí...Ale ten základ to prostě je :) z čeho děláš koulíz ? z krupice . z čeho je krupice ? :)
3.) odkaz viz :->>> https://www.jcu.cz/o-univerzite/aktuality/nove-vysl​echteny-kapr-je-odolny-proti-nemocem-a-smeruje-do-p​rodeje ..Takže ano i ryby se geneticky modifikují aby vydrželi více :)
4.)Já ti tvůj pohled samozřejmě nebudu vymlouvat , nebo obhajovat svůj . Pro někoho rybolov znamená výzvu na nových vodách zda je schopen vysledovat , ulovit rybu.Pro někoho to znamená že změří sílu se soupeřem z vody a následně ho pustí.Pro někoho to znamená jít k vodě a ulovit si jídlo..Pro někoho to že má přírodu rád a má rád rybařinu ale ryby nejí..Těch pohledů je mnoho a odsuzovat jeden nebo druhý je dětinské :)
5.)Mluvíš o samovýtěru -> v dnešní populaci dle určité studie provedené na novomlýnských nádržích je v tamním prostředí 18% hermafroditů. Dovedeš si představit že 1 ryba z 5 je takto poškozená ? Tohle není o koulízu..Tohle je o hormonech které perou lidi z léku do vody..

bjwir - Profil | Čt 10.1.2019 10:00:38

vicx >> Já všechny tvé argumenty chápu , ale prostě nacházím proti-argumenty :) ty kouzelné kuličky se ve vodě rozpadají takže následně je mohou požívat i ryby které uvádíš , samozřejmě nesežere celou kouli , ale část určitě ano..
Podle mě jsi zaměřený na něco co je pouze částí problémů a nevidíš ty jednotlivé problémy jako ucelený řetěz..Myslím že se shodeneme na tom že největším problémem pro tahání velkých ryb je technoligie která zde byla..Porovnej si sám dnešní uhlíkový prut s laminem / bambusem / teleskopem...Na naviják jsi byl rád když jsi dal 100-200m , dnes není problém tam naprat 600m / .35mm , Do vody se pouštěli chemické hnoje které spíš ryby zabíjely , dnes ? do vody se dostávají léky , HA které ryba dle všeho dokáže zpracovat a nebo už je vyšlechtěna natolik že to pomíjí . Masivní krmení -> nikdo kdysi nejezdil na ryby s metrákem krmítkovky , kukuřicí , hrachem...Vše propuklo později , je jasné že toto velmi změní životosprávu ryb a nenalhávejme si je jedno zda jsou to dnes koule kterých tam naházíš 10kg které zblajzne kapr . a nebo metrák kukuřice/pšenice(obilniny) kterou bere vše...Genetika -> ryby se neustále šlechtí , zdokonalují. Už v podstatě nevíme jaký tvar ryby byl ten původní ale víme že aktuální verze vydrží víc jak předchozí :)
Kdysi se jednalo opravdu o "RYBOLOV" dnes je to více či méně volno časová aktivita , spousta lidí ryby nejí (jsem jedním z nich), prostě si rádi posedí,pokecají,pospí v přírodě u vody a ty pruty tam jsou bonus protože jsmě prostě "LOVCI" ať chceme nebo ne :)
Hospodaření na revírech -> pamatuji si že se nasazovali K2,K3 , pak hájení .Dnes ? Standartní násada je o velikosti 50-55cm jen aby ti jež potřebují dostat peníze z povolenky zpět něco vytáhli a byli spokojení a následně byl spokojený svaz :)
Je nutné na to vše koukat jako na ucelený řetězec a ikdyž velmi rád pátrám po příčinách problémů ,tak tady bych byl a jsem velmi opatrný na to vyslovit tu hlavní příčinu tohohle problému,každopádně tlusté ryby a boilie si nemyslím že je to hlavní příčina :) jestli chceš pátrat zkus Ishikawuv diagram , nebo FTA a pak ji sem hod velmi rád se podívám na myšlenkové pochody co vidíš jako přičiny problému :)

Vladk - Profil | St 9.1.2019 16:22:37

Nejděsivější záležitost je, ze to 57% aktuálně vyhovuje. Dost hrozný zjištění.

Když si vezmeme, že ryba o váze 20kg by měla na lidské kalorie sežrat asi 500 kalorií denně. Co je docela hodně. 1kg boilie že šrotu nám dá 3500 kalorií. S mouckama a olejema se klidně dostaneme na 4000. To je neuvěřitelná porce. Když takový kapř začne žrát boilie denně, stane se z něj doslova prase. Začne být závislí na koulich, a to doslova. Je to jak když má někdo 150 kg a pak ho hodíte na salát. Začne se mu o zradle i zdát. Takový kapř je jasný do soukromky, protože jak se naučí na koule tak je jen otázka času než se chytne. Taková ryba je samý tuk, pohybu ubude a stane se z něj prase. Ryba straci rozmnožování, její vnitřnosti jdou do háje. Játra na kaši. Když je na menší vodě více takovýchto kaprů a dobraku co tam fakt sypou koule a kuku na lopaty, je tenhle efekt hrozný. Kolik kapraru krmicu si dá skleničku konzervantu? Nikdo? Problém se dá vyřešit zákazem chemicky upravených nástrah a navnad. Celkově je ale choré krmit to a ještě to chránit.

sindeji3 - Profil | St 9.1.2019 13:45:36

Když se budu bavit o svazovkách, tak boilies je v tomhle (podle mě) přeceňované, ryba má na většině vod víc přirozené potravy. Na přehradách, řekách a jiných větších úživných vodách to absolutně nemá takový vliv. Vliv se zvyšuje snižující se velikostí a úživností vod. Jiné ryby mimo kapra s tím podle mě v ČR nemají a nebudou mít problém. Ten bývá u kapra kvůli krmení boiliesem. A to je mi úplně jedno, když to nebude škodit jiným rybám víc než dosud, je to hospodářský šlechtěný druh.

Na podpůrné růstové prostředky pro kapry jsem se setkal u soukromého revíru. 50kg "kapři" v nejmenované maďarské vodě by nejspíš dopingovou kontrolou neprošli. A když to mají tam, tak někteří majitelé soukromáků to samozřejmě chtějí taky. To je cílený intenzivní chov čistě na velikost.

My na svazovce s tím problém rozhodně nemáme a to poctivě krmíme :)) Tenhle měl poctivějch 74cm, ale na váhu :)

Knapík - Profil | St 9.1.2019 12:41:02

vydra Lucky >> množství krmení na osobu a den by mělo být nějakým způsobem omezeno, otázkou je, jak takovou regulaci uchopit ...
Myslím, že většině rybářů musí na krátkodobé chytání stačit 2-3kg krmení, zakrmující kaprař tam klidně pošle pytel partiklu a X kg koulí, plavačkář zas spíš nakrmí nejvíc objemu před začátkem lovu a pak přikrmuje už méně, feedrař tam posílá co pár minut pár dkg krmení a taky není krmení jako krmení.

vydra Lucky - Profil | St 9.1.2019 12:33:05

vicx >> Velmi lehko - a ty sám věříš tomu, co jsi napsal ? Fakt jsi přesvědčen o reálnosti dosáhnout zákazu vnadění peletami a bojli ??? Zdůvodnění - tlusté ryby ? No, nevím jaká je pravděpodobnost úspěchu. Hádat se rozhodně nebudu, ale nevsadil bych na to ani bůra.

pepa-č - Profil | St 9.1.2019 10:09:03

spíš by mě zajímalo, např na některých silně krmených místech (typicky menší stoják - u nás je řeka, kde jsou ramena řeky, kde je furt narváno a na řece - hlavním toku nenajdeš nohu - tam je to težší), co by se stalo, kdyby se tam přestalo krmit. zda by tam kapřové sami sebe uživili "přírodními zdroji".

to bych viděl jako míru a bernou minci.

pokud se někde krmí tak, že by bez toho obsádka přestala prosperovat, tak se tam krmí moc (a asi by tam kapřové nemělo být tolik - K70 logika tady končí (pokud někdy někde platila)). Pokud se někde krmí tak, že to zcela mění potravní zvykolosti ryb, tak že krmení (co tam lidi nahází) se stane hlavní složkou toho co žerou, tak to není normální a je to proti srsti a přírodě.
to může být normální na produkčním rybníku, kde jsou kapři na krmníku a je to živočisná produkce asi jako mokrý vepřín - což je zcela v pořádku, ale to je jiný "sport" pulp fiction polocopyright) ale v revíru by to takhle nemělo být.

takže asi jako se vším, přiměřeně.

____________
Jinak souhlasím s tím co psal vicx, co je trend dnes v UK, bude u nás "hot topic" taky ale jenom se zpožděním. pohled tam, je takový náhled do budoucna.

Finnnp - Profil | Čt 10.1.2019 21:44:48

supinna >> Strašná voda...Už bych tam nikdy nejel.....Ale výrobci koulý tam jezdí často...Pak nám ukazují kapry z českých svazovek.

Lauri - Profil | Čt 10.1.2019 19:46:19

vicx - >> na chovných rybnících deset metráků pšenice zmizí za dvě hodiny. Je blbost si myslet, že boilisem ryby překrmíš. Být tebou tak jsem v klidu

vicx - Profil | Čt 10.1.2019 18:51:12

Tu je prispevok p.Drozda zo stranky Sahary. V podstate studuju presne to, co som sa pytal otazkou v zadani.

Vážení kolegové rybáři. Obvykle se diskuzí pod internetovými příspěvky nezúčastňuji, protože nikam nevedou, ale nyní jsem se rozhodl zareagovat, abych Vám pomohl nalézt třeba lepší stanovisko (na internetu se totiž šíří videa neobjektivně interpretující úpravu návštěvnického řádu Sahary). Předem upozorňuji, že nezastávám názor žádného výrobce boilies, protože si o cenách „kuliček“ myslím své. Nicméně Lukáš Krása (a jeho kolegové) patří mezi nemnoho osvícených lidí v oboru „provozování soukromých rybářských revírů“ v ČR, kteří se vzdělávají, žádají/shánějí rady (jak to dělat lépe) a nechají se podrobit konstruktivní kritice (a to není lehké) a začleňují vylepšení do svých návštěvnických řádů. Nyní k meritu věci co asi přinutilo LK baits zakázat určitá krmiva na jejich soukromé vodě. Vůbec nechápu, proč to zajímá tolik lidí, když se jedná o jednu soukromou pískovnu (kde většina přispěvovatelů do diskuzí v životě nebyla a ani nechce jet) + proč se přispěvovatelé tak sprostě vyjadřují na internetu, kde jejich duševní slaboduché výlevy mohou číst děti apod (situace připomíná situaci zápasu prvoligového fotbalu, kam už fandové sportu už taky radši nechodí, protože zápas je většinou dopředu prodaný a návštěvníci ochozů se sem přišly hlavně alkoholově posílit a poprat).
1) Zákaz boilies od Caperlanu (Decathlonu): Vůbec nevím, co vedlo LK k jejich zákazu. Ale rád bych se to dozvěděl. Třeba existují nějaké problémy, ale moc by mě zajímalo vysvětlení. Bažím po vysvětlení.
2) Zákaz používání pelet určených k odkrmu lososovitých ryb: Zde je to jasné. Jakékoliv odkrmné/výkrmné pelety (nezáleží na výrobci pelet a dokonce ani nezáleží na druhu cílové ryby, pro kterou jsou pelety určeny lososovité, jesetererovité, okounovité, sumcovité) jsou primárně určené k výkrmu = navýšení hmotnosti za krátký čas. Odkrmované ryby tak dosáhnou „jateční“ váhy za krátký čas (zhruba 4-8 měsíců). Pak se ryby zabijí, vykuchají, sní. Problém je však v tom, že tato krmiva (k nám se hodně dováží a sportovní rybáři využívají pelety od fy Coppens) svým nutričním složením (hodně tuků, nic moc vedle toho) v žádném případě nevyhovují dlouhodobému využití pro chov (výkrm) ryb. Ryby totiž mají po několika měsících používání úplně a zcela zničená játra, slinivku (hepatopankreas je správný název) a také slezinu. Jsou plné tukových polštářů a mají zcela potlačenou imunitu. U jatečních ryb to nevadí (zabijí se a sní), ale samozřejmě u ryb, které mají žít déle jak půl rok (cca 8 měsíců) to vadí a dost. Dokonce u akvakulturně odchovávaných ryb se pak používají zcela jinak nutričně nadesignovaná krmiva (každá firma produkující pelety má celou řadu typů pelet, každý typ je určený pokaždé pro něco jiného plůdek, jatečné ryby, remonti, generační ryby,…). Proto využití těchto odkrmých pelet vyráběných pro odkrm jatečných ryb je velice diskutabilní při sypání (zakrmování ryb) do volných vod. Rybám opravdu nedělají dobře (a při intenzivním zakrmování opravdu dost škodí). Ryby ve volných vodách „zachraňuje“ jedině to, že objem do vody nasypaných pelet je obvykle malý vůči objemu přirozené potravy, kterou ryby zkonzumují. Takže jim to tak moc nevadí. Situaci „sportovní“ rybáři sice zhoršují zaléváním pelet v různých olejích (to umocňuje nebezpečnost pelet rybám sice moc hezky voní, ale po jejich pozření do týdne až dvou týdnů se rybám udělá špatně), ale vzhledem k tomu, že pelet ve volných vodách u nás není tak moc, tak se o tomto problému ve volných tekoucích vodách moc nemluví. Situace je však jiná ve stojatých vodách (včetně rybníků a pískoven představujících soukromé revíry, ale bohužel i svazové revíry) tam použití odkrmných pelet vadí a dost (v závislosti na velikosti obsádky a množství přirozené potravy). Jen se o tom nemluví. Zkrátka odkrmné pelety (bohaté na tuky) rybám chutnají, ale zkracují jim život.3) Zákaz používání tepelně neupraveného partiklu. Zde se jedná o kombinovaný problém. „Menší“ problém je stravitelnost neopracovaného partiklu pro ryby (jakékoliv mechanické či tepelné opracování zlepší stravitelnost partiklu = sníží riziko trávicích obtíží pro ryby viz např. bakalářka kolegy Strouhala, který zde již psal). Větší problém je pak opět množství používaného krmení (použitého partiklu) rybáři k zakrmení lovných míst. „Sportovní“ rybáři si totiž často pletou pojem zakrmení lovného místa (pro sportovní rybolov) a průmyslový velkovýkrm hospodářských zvířat. V souvislosti se zvýšením průměrných mezd, zvýšení lidského komfortu v ČR (i když si lidé stěžují, tak se opravdu máme v ČR super když jsme ochotni dát za kilo krmení pro ryby více jak za kilo pravé argentinské svíčkové, což už je zvrhost) se rapidně zvýšily i výdaje na koníčky. Jedním z nerozšířenějších koníčků je „sportovního“ rybaření (a rybáři se začali předhánět nejen v tom, kdo je víc „in“ z hlediska značek používaného vybavení, ale také v tom, kdo toho do vody naveze a zkrmí více). A tak si každý rybář dle svého úsudku a výše platu začal nakupovat a aplikovat množství krmiva jaké ON sám uzná za vhodné (týká se nejen partiklu, ale všeho krmení vč. boilies, pelet apod myslí někdo z rybářů třeba také na množství uvolněného fosforu do vody a problém eutrofizace vod????). Vzhledem k tomu, že partikl je nepoměrně levnější než pelety či „kouzelné koule“, tak začalo úplně krmné šílenství u našich vod (stačí se kouknout do jakéhokoliv rybářského časopisu a pročíst si, kolik toho jsou lidé schopni naházet do vody během víkendové/týdenní výpravy za účelem vytáhnutí vysněných ryb). Když si to pak zkalkulujete na počet všech členů „sportovního rybářského cechu“ (členové i nečlenové ČRS, MRS + návštěvníci soukromých revírů neorganizovaných v rybářských spolcích), tak se dostáváte k závratným číslům zkrmeného krmiva, nad kterými zůstává rozum stát. No a teď k tomu, proč tak škodí velký objem zkrmeného neopracovaného partiklu. Když odhlédneme od silného eutrofizačního potenciálu (živiny se nepoužijí k růstu, ale vyloučí se do vody, kde se stávají škodlivinami způsobující zasinicování vod), tak se jedná o poměr příjmu glycidů (cukrů) a proteinů v potravě. Jedná se o stejný problém, jakému čelí intenzivní rybníkářská praxe. Ryba (nejen kapr) se přirozeně živí přirozenou potravou (plankton, bentos = živočichové, které ryba ve vodě vyfiltruje, či ve dně, na dně vyhrabe a sežere). Tato přirozená potrava je bohatá na bílkoviny 😊 proteiny) a ryba (pro dnešního sportovního rybáře = kapr) tak normálně roste zvětšuje svou váhu především přírůstkem svalů (tuku má málo kapr má obvykle 3-5%). Navíc růst pak probíhá normální rychlostí (ryba nezvyšuje svou váhu moc rychle). Plus ryba má výbornou zdravotní kondici (zdravá játra, malou slezinu, malé množství bílých krvinek) a čelí snadněji veškerým stresům a patogenům (nemocem). K přikrmování 😊 aplikaci dodatečného zdroje energie pro život) ryb se v rybníkářství přistupuje z důvodu zvýšení biomasy (množství kil na jednotku plochy) ryb v průběhu sezony, kdy rybám už nestačí tato přirozená potrava k růstu a potřebují „něco“ navíc (toto se však ve volných vodách neděje tam mají ryby dost přirozené potravy). To znamená, že rybníkáři se primárně nesnaží aplikovat partikl (obilí) od začátku pobytu kapra v rybníku, ale začnou až v průběhu sezóny s PŘIKRMOVÁNÍM (NIKOLIV KRMENÍM) obilím (množství obilí by mělo odpovídat chybějící dávce přirozené potravy). Proč? Protože jestliže ryba (kapr) začne primárně růst na obilí 😊 potravě bohaté na cukry, ve které chybí proteiny, vitamíny, probiotika i prebiotika), je to malér jako vrata. Dopad na zdraví kapra je stejný, jako kdyby člověk začal jíst JEN samé sušenky a bonbony (a nic jiného by nepřijímal). Kapři pak zvyšují svou hmotnost přírůstkem tuku (nikoliv svalů), trpí nadváhou (obsah tuků vyšší než 10, často 20%), plůdek kapra pak třeba i cukrovkou (pak umírá celý rybník), a zdravotní stav je celkově neúnosný. Hmotnostní růst je strašně rychlý. Játra jsou zničená, slezina zbytnělá, bílých krvinek je obrovské množství. Kapři jsou velice zdravotně náchylní vůči jakémukoliv onemocnění (může umírat i celý rybník zvláště po zimě). V lepším případě dochází „jen“ k zastavení reprodukce 😊 ryby se nerozmnožují). Výkrm pomocí obilí má pak de facto dopad stejný jako výkrm výše uvedenými odkrmovacími lososovými peletami (viz bod 2). Když toto pak přeneseme na rybářské revíry stojatého typu (tekoucí vody necháme zatím být) soukromé revíry jsou především stojatého typu (a je jedno, zda se jedná o pískovnu či klasický rybník), tak je jasné, že by majitelé/provozovatelé revíru tomuto trendu „překrmování“ ryb obilovinami (partiklem) měli logicky předcházet (bohužel však často nepředchází, a tak si pěstují ty své „kaprodromy“). Oni si ty ryby zde chovají za účelem, aby jim zde co nejdéle ryby vydržely, byly zdravé, rostly, byly silné, rozmnožovaly se a celkově „welfare“ (chovné podmínky) byl co možná nejlepší.
Ke každému bodu jsem ochoten (i mí kolegové) poskytnout další upřesňující informace, v případě Vašeho zájmu. Na toto vše (body 2 a 3) existuje celá řada vědeckých prací. Bohužel většina lidí o nich neví (výsledky jsou publikované v zahraničních časopisech a vysokoškolských učebnicích). Akademická obec dluží veřejnosti tento přenos informací do češtiny a populárně naučných českých periodicích.
Držím firmě LK baits palce, aby ve svém osvětovém, v ČR stále málo aplikovaném, přístupu v managementu sportovních revírů uspěla a našla pochopení u všech návštěvníků revíru Sahara.
Bořek Drozd (Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod, Laboratoř aplikované hydrobiologie, www.frov.jcu.cz)

Esox 2 - Profil | Čt 10.1.2019 15:04:35

Nemyslím si nic a je mi to jedno.

Slavíček - Profil | Čt 10.1.2019 13:13:31

vicx >> Vim nepsal jsi o skodlivosti.Vzal jsem to komplexne protoze se tady vecne resi co je zdrave a neni pro ryby a zivocichy ve vode .V cem se schodnem ze lidi to prekrmuji.Nejsem zastancem krmeni lopatou. Jak to kolikrat vidim u vody .Clovek prijede ani nevi jak to jde a uz tam leti pytel zradla .Kdyz tohle udela kazdy pak narikaji ze to nejde .

vicx - Profil | Čt 10.1.2019 12:19:12

Slavíček >> si tak daleko od pravdy, ze ani nevies aku hlupost si napisal... :) Cela tato debata je o ochrane ryb, nie o konzume. Videl si niekde iniciativu k ochrane, obmedzeni od mainstreamovych kaprolovcov? Prd makovy. K70, lov 24h, 365dni, chore bozkavanie, priam idolizacia kapra. A ides mi nieco hovorit o kuse masa? :)))))

Slavíček - Profil | Čt 10.1.2019 12:10:14

bjwir >> Tezko se budes dohadovat z nekym kdyz ty vidis rybu ziveho tvora a on pouze kus masa

bjwir - Profil | St 9.1.2019 17:47:24

vicx >> pokud jak píšeš nemáš přehled jak chceš něco řešit ? Buď přijď s nějakou hodnověrnou analýzou . Abychom si rozuměli : " Výzkum byl prováděn po dobu XY let kde ve dvou totožných vodních nádržích byly ryby krmeny dvouma rozdílnýma způsobama...V nádrži "A" krmeném boilie kapr tloustl o 1kg /rok rychleji než v nádrži "B" která byla krmena pšenicí.." Takhle je to plácání do vody vlastním ocasem a vydávám to za problém..Oháníš se UK stejně jako tam taky i jinde ve světě si jistě všiml že obsádku tvoří jak pupíci tak i kapři které bych nazval podvyživenými kusy..Trochu divné ne, pokud by to mělo podporovat tvou teorii...Neviděl bych spojení Boilie a velikost ryby jako tu hlavní příčinu..Tou hlavní příčinou je dle mého to že z rybařiny(celkové) se stal koníček , nikoli lov pro obživu , tzn. že dnes jsou ryby i schopny dorůst do takto "obludných" rozměrů. Zde je možná nasnadě vytáhnou Tolstolobce který boilie primárně nežere a je schopen dorůst do "obludných" rozměrů ..

Slavíček - Profil | St 9.1.2019 17:18:31

Knedla12 >> Nekterym lidem se nezavdecis v kazde otazce rejou jak divoka svine.K cemu jsou puvodne esence pro ryby ani nahodou pro potravinarsky prumysl .Ostatne staci se podivat do drogerie Pokud to neni toxicky pro lidi proc by melo pro zvirata .Zkratka nekdo by chtel opet chytat pouze na kukurici bramboru teleskop a policajta .Jak za sociku.Je to byznys modni zalezitost je poptavka jsou vyrobci.Ostatni nikdo nikoho snad nenuti aby to pouzival .

Knedla12 - Profil | St 9.1.2019 16:10:12

Vladk >> A vy si myslíte že v boilie jsou ATB nebo růstové hormony?
Vykrmovaných ryb v ČR bude asi tolik, kolik má prstů celoživotní obsluha pily.

Knedla12 - Profil | St 9.1.2019 13:48:54

Asi se můj komentář nebude většině líbit, ale co průměrný Čech žere každý den na talíři? Vykrmená zvířata, vykrmená stejně jako těch pár kaprů v soukromých vodách typu Aqua.

Najednou máte problém s pupíkama, kvůli kterým je jistá sorta rybářů schopna čehokoliv.

hraji - Profil | St 9.1.2019 12:42:41

vicx >> můžeš prosím vypsat jmenovitě revíry, třeba ve Slovenské republice, a doložit to fotografiemi, kde se pravidelně setkáváš s rybami, které vykazují znaky průmyslového vykrmování s pomocí růstových hormonů? A kdo na těch revírech ty ryby krmí?

Slavíček - Profil | St 9.1.2019 10:43:32

Fishky >> Kdyz jsem zacinal chodil jsem na soukromou vodu stit .Kamaradi tam fest krmili scopexem od sportcarp .Jeden den prisel chlap a ptal se cim to proboha krmite ze to maso smrdi nejakou smetanou. Je videt ze ta chemie dokaze ovlivnit chut masa .Jinak chemie je pomalu ve vsem moucky rybi oleje potravy .A mas pravdu ze lidi to s davkovanim nekterych slozek dost prehani davaji nesmyslny davky soli oleje. Staci cist nektete rady kolik ceho davat .

Deawon - Profil | St 9.1.2019 10:28:01

Kapr z malého soukromáku, kde celý rok žere po kilech tučné koule je ekvivalent člověka co bude sedět na gauči a bude vykrmován bůčkem a cukrem. Pak se třeba nedivím zákazu Decathlonu na Sahaře, kde prý nechtějí D kvůli příliš tučným koulím. Je to pravda. K čemu mi je, že kapr nakyne rychle, když umře o 1/3 života dříve.

Přemas - Profil | St 9.1.2019 8:54:28

Na soukromých vodách, kde bývají často jen kapři, se něco takové asi stává. Na svazovkách, které jsou plné různých kaprovitých ryb (plotice, cejn, perlín, cejnek a pod.). Myslím, že nedochází ke stavu "překrmených" ryb.

Kubajz - Profil | St 9.1.2019 8:46:14

Tak nějak si myslím,že toto hrozí maximálně u soukromek a tam je to věcí majitele,potažmo zákazníků,kterým toto nevadí nebo to přímo vítají..Chtěl bych potkat blba,kterej bude vykrmovat ze své kapsy svazoryby.

VL.K. - Profil | St 9.1.2019 8:38:05

Nechci ti do toho kecat,ale přešti si něco o růstových hormonech :-)))

Knapík - Profil | St 9.1.2019 7:51:59

hraji >> určitě, a proto je v hlavičce diskuze srovnávací fotka s kaprem, línem a cejnem.