Krmení s raketou při nahozených prutech vs. zákon o rybářství (rybářský řád)

Toto téma se zde už řešilo, nicméně včera jsem na rybách potkal rybáře z Varnsdorfu, který mi tvrdil, že se na schůzi shodli na tom, že pokud mám nahozeny 2 udice, pak nesmím krmit třetím prutem raketou. Co mě zarazilo, tak tvrdil, že se o tom údajně dočetl v časopisu Rybářství, kde to psal JUDr. Alexander Šíma a podporujícím argumentem je například to, že by na tu raketu mohla zaútočit štika, takže na ten prut vlastně chytám a dá se to považovat za udici. Dále dodal, že pokud bych se setkal s RS, která tomu rozumí, tak by mi okamžitě sebrali povolenku. Prosím Vás, našli jste někdo takovýto nebo alespoň podobný článek v tomto časopisu, kde se toto řeší. Nehledě na to, co si o tom myslím (doporučení nevracet okouna mluví samo o sobě https://www.rybsvaz.cz/?page=reviry%2Frevir&lang=other&fromIDS=&id_reviry=603 ), by mě zajímalo odkud tento pán čerpal. Podle mě jde čistě o pojem udice, která podle http://www.casopisrybarstvi.cz/articles/show/6/s_jakym_nacinim_muze_rybar_chytat pana Šímy není definována. Rád bych tu slyšel nějaký názor, argument o který se lze opřít v případném sporu s "poučenou RS". Prosím vyvarujte se odpovědí typu: "tak jeden prut stáhni a neřeš to."
Autor diskuse: sindeji3 - Profil , 7.5.2017 všeobecné - RŘ, MO, svazy
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

NJRC62 - Profil | Po 8.5.2017 20:36:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj pánové
dal jsem si tu práci a listoval časopisem Rybářství kde je stejný dotaz od p.Jiřího Pudy člena RS.
Odpovídá JUDr.ŠÍMA:Při dvou nastražených udicích lze třetím prutem na kterém je připevněna
krmná raketa vnadit.Celý článek je hodně obsáhlý na přepsání, toto je stručná odpověď na otázku.
Článek je v časopise Rybářství 10/2014
11 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NAzis - Profil | Po 8.5.2017 20:58:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Krmit uplne bez problemu.Kazdy rybar vlastni BPVRP.Tam je vse popsano.Pri aspon jednom poctivem precteni teto knizky je vyreseno spoustu problemu.Pokud vim co delam,tak se muzu branit.Pokud to nevim,pak mi nezbejva nic jinyho nez se nechat jebat za hlouposti.Jsem clenem RS a vubec by me nenapadlo o tomhle s rybarem vubec diskutovat.Pri kontrole se stejne opiram o BPVRP kde je pro obe strany popsano co lovici muze,nebo ne.Je pravda ze mezi RS se objevuji ruzne zakomplexovani jedinci potrebujici si dokazovat svou nadrazenost,nebo si honit ego,ale lze se proti tomu branit.Kazda RS ma svoje cislo a na zaklade toho lze dohledat tohoto cloveka a na patricnych mistech pozadovat vysvetleni proc se RS chova tak ci onaK,proc jedna v rozporu s BPVR,nebo z jakeho povereni si vyklada vykon rybarskeho prava po svem apod.

Nbonhof - Profil | Út 9.5.2017 20:58:10

lubpro >> pak taková rs musí vrátit odznak protože nezná rybářsky řád a sama jej porušuje

Ndrvoštěp - Profil | Po 8.5.2017 20:31:44

Hlavně by to chtělo zachovat zdravý rozum(prut-udice) a zaklínadlo alá dr.Šíma brát u vody s rezervou.Co mi je platný výklad od právníka u vody pokud narazím na RS s IQ mořský sasanky ?

NMiki 1 - Profil | Po 8.5.2017 0:05:47

Ke krmení ryb nepotřebuju povolenku. Je to jako bych krmil třeba kachny a je jedno jestli jim ho hážu rukou, střílím prakem, nebo kobrou. Raketa je jen další pomůcka ke krmení, neslouží k lovu a proto jí nemůžeme považovat za vybavení určené k lovu ryb.

Narnošt - Profil | Út 9.5.2017 21:15:15

Úplně nejlepší by bylo,kdyby se všichni řídili normálním,zdravým selským rozumem.Je přece jasné,a potvrdí to i pětileté dítě,že na plný ani prázdný spomb nelze jakoukoliv rybu ani ulovit,ani podseknout.Proto třetí prut na místě lovu nepředstavuje udici č.3,ale jen a pouze vrhací zařízení.
To by mohlo bohatě stačit k ukončení a jasné odpovědi na tuto otázku.
Podle mě by bylo záhodno tohle a pár dalších věcí(bezprostřední manipulace nebo přítomnost u prutů např.) jasně definovat a dát věcem jasný rozměr a řád.Bez toho je a bude rybářský řád k smíchu a jeho výklad může být jakýkoliv.Což nikomu a ničemu neprospěje.
Místy mě rybářský řád připadá,jako by bylo ve Sbírce zákonů napsáno,že se mám tak nějak slušně chovat...

NAzis - Profil | Út 9.5.2017 20:44:36

sindeji3 >> Pro me jako RS je udice neco,na co muzu chytit rybu.To rozhodne neni krmna raketa.To by se daly sbirat povolenky lidem co si na rece v proudu rovnaji prazdnej silon,nebo nudistum pri koupani,protoze jejich volne vlnici se ohanka chytne urcite stejne,neli vic ryb nez spomb.Nicmene chapu,ze pri srazce s blbcem se veci vysvetluji spatne.Hlavne kdyz si RS mysli,ze ma VZDYCKY pravdu.

Nnekut - Profil | Po 8.5.2017 16:18:02

No, nedá mi to. Tak hlavně bych si já myslel, že rybářská stráž není od toho, aby ve sporných případech vynášela soudy s následující perzekucí. Už jsem tady četl takové doslova kraviny, jakože rybář je povinen pohlížet na svou činnost očima rybářské stráže, jak se to tomu příslušníku RS může
jevit. Co se mám starat, jak se to kterému strejcovi, co aby měl jednu povolenku zdarma, dělá RS, jeví? Ten si má být jistý, jestli jsem porušil, nebo neporušil. A zásadně - není si jistý, tak slušně pozdravit a jdu dál.
Ovšem - padlo tady, že rybářskou stráž zřizuje státní zpráva. Chápu, že vývoj rybařiny jde někam, ale určitě není nutno vše řešit zákony a vyhláškou. Ono i BP jsou dosti sporné. Určitě ale by alespoň státní správa měla vydat nějaká doporučení pro RS, aby se takovéto sporné případy řešily buď vůbec, anebo jednotně - dle rozumného výkladu, určitě ne tak, že se někde na nějaké schůzi pár geniů na něčem usnese.
K tematu - snažím se na ten třetí prut s raketou cíleně ulovit rybu? Je to třetí prut na nějž lovím rybu? Není. Pokud si RS není jista, nechť pokračuje dále, jistě najde další jasné případy vhodné k ralizaci případných choutek. Tím nechci říci, že RS není potřebná, naopak, neumím si představit, jak by to u vody vypadalo bez ní. Už tak je to někdy na zvracení.

NRockwell - Profil | Po 8.5.2017 9:45:37

Super, že to téma tady je. Zrovna včera večer jsem seděl na našem revíru. V 23:00 došli čtyři členové RS až z kraje vč.dvou policistů. Takže žádné rychlokavšky z místní RS. Provedli kontrolu, prohlíželi místo a viděli třetí prut, na kterém jsem měl raketu. Nic neříkali, tak jsem se jich hned natvrdo zeptal, jak to vlastně je s tím krmením, když chytám na dvě udice. Všichni se shodli, že je to o lidech v jejich řadách. Prý to téma znají a ví, že v RŘ není tento postup krmení nijak zapsaný ani popsaný, takže je jen na členovi RS, jak se k tomu postaví. Oni to prý tolerují. Když vidí, že někdo chytá a přitom krmí, tak nijak neragují. Ovšem může být problém u někoho jiného. Ovšem prý na odebírání povolenky to není, spíš napomenutí a i kdyby ji někdo odebral, tak povolenku ihned vrací.
Prostě uznali, že v RŘ jsou poslední dobou díry a že nijak nereaguje na nové techniky při lovu.
Já osobně si jeden prut stáhnu a krmím. Mám aspoň klid.

NxDanielS - Profil | Po 8.5.2017 9:08:54

svarec >> Udice a prut jsou dva různé pojmy a zaměňuješ je.

Nbonhof - Profil | Ne 7.5.2017 23:18:00

Knedla12 >> každy rok při vydeji povolenky dostanu rybářsky řád, tam si to přečtu co mužu či nemužu a dál mě nic nezajímá, péokud tam není jasně stanoveno že se nesmí krmit raketou při nahození 2 prutu, budu dále krmit rakerou a pokud rs bude mít namitku povolenku nevydám nic neporušuji at zavolá orgány, pomáhat a chránit

Nfheavy - Profil | Čt 11.5.2017 21:07:17

Pvl >> je to tam 100let ,i dnes,ale to nic nekteri za to nemuzou,jsou takovy trochu jini/kulantne receno/

Nfheavy - Profil | Čt 11.5.2017 15:48:00

Kubalorenc >> vim ze kdyz je ma v ruce nc s tim nenadelam,mluvim. o RS ktera prijde a zacne mne neopravnene buzerovat a vymyslet ptakoviny driv nez si vyzada povolenku,tam ie to zrejme a muze si zavolat koho chce,uz se mne to stalo a skoncilo to pri tom kdyz jsem chtel ja vedet prvne jeho jmeno ,cislo, no proste opravneni/prukaz/ k vykonu RS.jelikoz si byl asi vedom ze pravdu nema tak si dal pohov.Jak rikam ja bych se okamzite obratil na nekoho kdo se vyzna v pravu,pokud nepacham nic proti BP.Pokud nekdo proste prijde uz s tim ze bude buzerovat abrat papiry tak mu je nedam i kdyby cert na koze jezdil,at t skonci treba u soudu.a je mne jedno c mne hrozi za trest,ale jak rikam u vody uz sem zazil dost,a psat to tady vse neminim,treba na brnrnske prehrade mbe nutil porybny ze muj kluk musi sedet 3 m ode mne,poslal sem ho normalne do prd..le
Zajimavy ze nikoho nevolal:-) :-)

NHeiko - Profil | Út 9.5.2017 12:47:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

omlouvam se pokud uz to tu bylo, ale tady je scan vyjadreni JUDr.Simy - https://www.mrk.cz/Data/Pics/2016/109/1354135_2d96d​.jpg

Nsprinterd7 - Profil | Po 8.5.2017 15:30:59

sindeji3 - >> Tak ještě jinak. Nos s sebou soupis revírů a v případě problému, ať ti dotyčný ukáže článek, který ti zakazuje spomb při nahozených prutech.

Nsprinterd7 - Profil | Po 8.5.2017 15:20:18

sindeji3 >> Ach jo. Rybička s trojhákem není zakrmovací pomůcka, ale NA'STRAHA !!!! Aby byla udice udicí, musí obsahovat prut,naviják,vlasec,zátěž a HA'ČEK.

Nsprinterd7 - Profil | Po 8.5.2017 14:18:43

kareldj >> Mrkl jsem do zákona a neobjevil nic, co by nebylo v soupise revírů. Pokud tedy majitel revíru nestanoví jinak, platí to, co je všeobecně dáno. Naopak pokud rozumím dobře pojmu NAHAZOVACI PRAK, já tím myslím košíček na krmný koule, tak ten je v prostředcích uveden a je stejně jako spomb součástí prutu. Takže znova- pokud to není zakázáno zákonem a ani bližšíma podmínkama toho kterýho revíru, není ani důvod k dvojakému výkladu. Ale je to jen můj názor a třeba se mýlím.

Nkareldj - Profil | Po 8.5.2017 12:07:37

sprinterd7 >> kdysi dávno platilo že třetí prut nesmí být složený a připravený k lovu, stejně tak i prut při přerušení lovu nesměl být na vidličce spící směřující do vody, bohužel i dnes to vyžadují příslušníci RS 60+

Nsprinterd7 - Profil | Po 8.5.2017 11:20:31

sindeji3 >> Pokud tomu dobře rozumím, tak to slovíčko ,zpravidla' souvisí jen s navijákem. Můžeš použít bič bez navijáku a jelikož je to prut a na konci vlasce maš háček, jedná se o udici. Pochop, že když tahle nařízení vznikla, nikdo neznal spomb, kobru atd.☺ A pokud není v RŘ výslovně napsáno, že se zakazuje krmení raketou současně s nahozenými pruty, není to zakázáno a RS musí zákon ctít a ne si ho vykládat podle svýho.☺ Tak to vidím já a pokud se mýlím, omlouvám se.😆

Nbonhof - Profil | Po 8.5.2017 10:28:45

sindeji3 >> poradím Ti, pokud se bude hádat a máš okolo 100kg stoupni si kněmu, pkud nemáš 100kg hádej se

Nsindeji3 - Profil | Po 8.5.2017 10:21:42

kareldj >> Markerovací prut bych nechal ještě na další diskuzi, ten je ještě problematičtější :-) a to vzhledem k: " Používání plovoucích a jiných předmětů označujících krmná místa a místa lovu se zakazuje, a to mimo tyčových bójek, které nesmí být napevno ukotveny do dna a po ukončení lovu ryb musí být vytaženy z vody." Opět je zde spor, bohužel je to tak vágní, že pokud bych narazil na blba, tak mi bude vyčítat, že markerem označuji krmné místo... (viz https://www.mrk.cz/diskuse.php?id=649280&page=1 ) a pokud by byla raketa udicí, pak i marker by se tak dal označit... stejný problém s markerem jako u rakety. :-) U toho markeru jsou teda dokonce dva spory. Prostě zase blbost, ale je to jenom o posouzení RS. Vlastně by se marker neměl vůbec používat, kdyby to bylo bráno za označení krmného místa (za bójku se to považovat asi nedá).

NxDanielS - Profil | Po 8.5.2017 9:07:27

kareldj >> Mnoha slovy si neřekl nic.

NPvl - Profil | Po 8.5.2017 7:32:30

Nejideálnější by by bylo napsat na svaz ( i když na letošek by to nic neřešilo) aby v řádu(nebo v dodatku) bylo výslovně uvedeno ,že krmení spombem se nepovažuje za lov . Pro tu RS která nechápe ,že to není lov na 3 pruty. Byl by klid EDIT : i když si myslím ,že u většiny členů RS by to bylo bez problémů.

Nserbob - Profil | Ne 7.5.2017 23:51:00

bonhof >> ano mám argumenty připravené na tuto situaci ale nestojí to za to, že se budu někde s někým hádat.

Nbonhof - Profil | Ne 7.5.2017 23:24:46

sindeji3 >> tam mu řekni že neumí rybářsky řád, tam je to jasně definované, normálně krm, a pokud by rs měla problém a chtěla ti vzít povolenku stuj si za tím že jsi nic neporušil at zavolají pčr, udice je jasně definovaná

Nbonhof - Profil | Ne 7.5.2017 23:13:56

sindeji3 >> co je udice:
bonhof - ® [Poslat soukromou zprávu.] Ne 7.5.2017 23:10:09 Opravit zápis
sindeji3 >> co je udice:
1. Udice, která je tvořena prutem, zpravidla navijákem, šňůrou nebo vlascem a háčkem nebo umělou nástrahou, popřípadě dalšími doplňky.

Nbonhof - Profil | Ne 7.5.2017 23:10:50

sindeji3 >> takže klidně krm raketou a měj 2 pruty nahozé,

Nbonhof - Profil | Ne 7.5.2017 23:10:09

sindeji3 >> co je udice:
1. Udice, která je tvořena prutem, zpravidla navijákem, šňůrou nebo vlascem a háčkem nebo umělou nástrahou, popřípadě dalšími doplňky.

Nbonhof - Profil | Ne 7.5.2017 23:04:34

sindeji3 >> v rybářském řádu a od předsedy svazu

Nbonhof - Profil | Ne 7.5.2017 22:47:16

krmit raketou mužeš nejedná se totiš o udici, nemá háček, kdyby jsi tam měl pod raketou haček jedná se už o udici, ale toto je jako kdyby ti zakazali při nahození 2 prutu krmit prakem, a pan ŠÍMA NEUMÍ rybářsky řád, udice musí obsahovat háček, pokud neobsahuje háček nejedná se o udici, a pokud by přišla rs měla by námitek musí odevzdat odznak