Tvrdý nebo měkký prut na vláčení ???

Tvrdý nebo měkký prut na vláčení ???
todhle je otázka o které stále debatujem z kamarádem on je stále zastánce tvrdých až sumcových prutů a já zase skoro úplnému opaku vůbec mi nevadí když de prut do luku a je zábavné zdolávání i cca 40 jelce :)
jen by mě vážně zajímalo jak to tedy je protože zatím já mluvím a obhajuju to svoje a on jak by smet :D
Autor diskuse: Henryjcz - Profil , 15.6.2016 dravci - techniky lovu

Siven Polní - Profil | St 15.6.2016 8:11:12

Můžeš mít "tvrdý" prut na jelce a "měkký" prut na sumce (a vlastně se to tak i běžně použivá). Ale "tvrdý" či "měkký" neznamená, že je prut silný nebo slabý. Tvrdý (rychlý) prut a měkký (pomalý) má název odvozen od rychlosti blanku - jeho "odpovědi" na zatížení a rychlosti návratu do klidového stavu. Tyto vlastnosti mají vliv jak na vzdálenost a komfortnost odhození nástrahy, tak na citlivost při detekování záběru a na toleranci k výpadům ryby (pomalý prut víc "pruží", tedy znemožňuje rybě "vyklepat se" - zvlášť během náhlých výpadů a výskoků). Tohle ovšem nemá nic společného s "gramáží" (odhozovou tolerancí) prutu. Můžeš mít "měkký" prut na těžkou přívlač, který bude v porovnání s "tvrdým" prutem na lehkou přívlač samozřejmě výsledně mnohem "tvrdší", ačkoli v kategorii srovnatelných "gramáží" se jedná o "žvejkačku" (měkký prut s parabolickou akcí). Platí tedy to, co ti píšou rybáři přede mnou - záleží na nástraze a na cílové rybě, taky na podmínkách, na prostředí.... Viz příklad (prosím nebrat ortodoxně): Pstruh na malém toku na plandavku bez protihrotu - kratší měkký prut (krátké náhozy = krátká vzdálenost od nástrahy a ryb = dostatečná citlivost i s "měkkým prutem", bojovnost ryby vzhledem k malému zdolávacímu prostoru pod olšinami a její výskoky = kratší měkký prut ti pomáhá pružností). Bolen, štika, candát na větší vodě na běžnou přívlačovou nástrahu odpovídající "gramáži" a schopnostem prutu - delší "rychlý" prut (na větších vzdálenostech - možnost "dálkové" kontroly nad nástrahou a schopnost rychle reagovat na kontakt se dnem či s rybou a následně je hmatem vyhodnotit, celkově lepší pocit z lovu a ze zdolávání ryby, hrozí ale ztráta ryby - např. v poslední fázi zdolávání u břehu).
Potom jsou pruty "tvrdé" třeba z důvodů rybářské techniky (např jerkbait - práce s nástrahou je upřednostněna před technicky optimálním a tzv "sportovním" zdoláváním), "měkké" z důvodu zdolávání extrémně těžkých, silných a bojovných ryb (úspěšné zdolání ryby, pevnost a hrubá síla prutu, často laminátového - viz křehkost karbonu, jsou prioritou před citlivostí a kontaktem s nástrahou -sumec, mořský rybolov...) Potom taky existují kombinované blanky (uhlík s laminátovou špičkou - třeba chvějivky či některé pruty na těžkou či mořskou přívlač), kdy se vlastnosti materiálů více či méně zdařile propojují... Je toho hodně, je toho plný internet,popsány byly tisíce stran v knihách a časopisech. Ale nejdůležitější a nejhodnotnější je vlastní zkušenost a poznání - je to cesta, na které odhaluješ tajemství rybářských technik, učíš s důvěře ve vlastní schopnosti a úsudek, ale i pokoře a uznání svých omylů a porážek... Petrův zdar :)

bowman - Profil | St 15.6.2016 11:43:00

marmyš >> To jsi ještě dopadl dobře.Já ho potkal až cestou zpátky od vody :-))

Fishky - Profil | St 15.6.2016 13:19:43

Krásná diskuze, jen mi nejde do hlavy jedno - jak může rychlý prut pracovat méně než pomalý? resp. jak může mít akce prutu tak zásadní vliv na úspěšné zdolání ryby? (tam je tolik faktorů, od typu vody, cílové ryby, nástrahy, ...až po šikovnost rukou a vychytanost). Já teda nevím, ale na vláčku bych vždy vzal ten rychlý prut se špičkovou akcí, má to kopec výhod - jediná nevýhoda je zdolávání, kdy jakože "nepracuje" tolik? Tak povolím zápěstí před podběrákem, ať se nevyklepe, ufff... :)

Rychlý prut má špičkovou akci, při stejném zatížení jako pomalý prut má menší rozsah akce - ale jakmile se ta žvejka dostane do paraboly, tak končí a páteř už nemá kam dál povolit, kdežto rychlý prut stále pracuje. Takže který prut pracuje méně, hm? :)

marmyš - Profil | St 15.6.2016 11:39:56

P.&.S. >> =Pomalé pruty jsou na houno. To jsem jednou došel k vodě a ten prut se za mnou doplazil až za hodinu:-)

Pedro1 - Profil | St 15.6.2016 10:22:07

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 15.6.2016 9:54:52 >> Blbost.Už jsem to tady psal milionkrát.Gramáž prutu je třeba primárně přizpůsobit cílové rybě.
Když mě budou žrát sumci 7 cm mělký woby/gumy na 5g hlavě/....,přizpůsobím prut té lehké nástraze s malým odporem,nebo tomu,že jdu na sumce?

bombardák - Profil | Út 16.8.2016 19:50:04

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 15.8.2016 21:37:42 >> Život se mění každým okamžikem...Je nesrovnatelná nynější výbava a kvalita rybářského cajku.. Většinou je v obchodech všechno co dnešní rybolovec potřebuje, ale problém je, že rybářská veřejnost lapá ryby virtuálně na MRKu a nedávno nám na vláčku stačil starý štípák, nebo plný laminát po tátovi.. Dnes se na takový prut, snad nedá ani dravec lapit..Dlouho tvrdím, že místo názvů firem a akce by na proutku stačilo lepit cenovky(pro někoho)..Když se objevil duťák, byl jsem z toho na prášky. Bylo mi jedno, jestli je to tvrďák, nebo moderním hantecem řečeno odporně ,, žvejka"...Ta žvejka, je od firmy ABU a jmenuje se Parazoom typ 382 (má parabolickou akci) a švéďáci jej začali vyrábět v roce 1976. Funkční doposud, nemá prořezaná očka a korková rukojeť je nepoškozená..Vlastně jsem už tak univerzální prut nevlastnil,vlastně něco podobného jo, ale stavěný grafiťák 210cm v naprosto jiné cenové relaci, který byl rychlý, tvrdý, ale do lodě se nehodil - brzo uletěla špička.

petrikveprik - Profil | Po 15.8.2016 21:37:42

sven >> jo aha to je teleskop - tak to jo, beru zpět, to mi uniklo. Jsem myslel že to je taková "divoká" dělička. Pár starších teleskopů se kterými jsem kdysi dávno vláčel mám taky a je to to samé. Je pravda že s tím chytat šlo i pěkné ryby, když to ale vidím s odstupem času....ani věřit se mi tomu nechce.

sven - Profil | Po 15.8.2016 21:25:08

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 15.8.2016 21:06:01 >> OK. Nepřu se a ani s tím nemám problém.:-)
Je to grafitový teleskop s plnou laminátovou špičkou. Já ho používal na příležitostnou lehkou položenou. Na vláčku ne i když byl jako vláčák prezentovaný. http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=633839&kw=spro%20d​yno
Kamarád, který na MRK nechodí a tedy netuší, že je out a prut k h@vnu, na něj vláčí ke své spokojenosti už pár let. :-)
Jinak už je dávno ve světě.

drvoštěp - Profil | Pá 17.6.2016 23:33:30

doliz >> A mladejm vyčítáme fuck bock ;))) lajkni mi to !

minatrix - Profil | Pá 17.6.2016 19:09:56

Pedro1 >> mám jen fota s rybou ;-) Bolda 70+

minatrix - Profil | Pá 17.6.2016 17:22:55

Pedro1 >> Avid je Fast. Za to se budu i bít :-)

j.sladkay - Profil | St 15.6.2016 22:19:13

poldeci >> otaca, lebo vietor nefuka tak ako on chce :))

poldeci - Profil | St 15.6.2016 17:48:36

Fishky >> fakt sa veľmi nechcem púšťať do tejto debaty ale
1.rýchla može byt aj parabola
2.prút so špičkovou akciou zdochne na 100% skorej ako prút s parabolickou-to je fakt ,ktorý nejde poprieť
3.miešaš rýchlosť s akciou ako ti to vyhovuje-najprv zrovnávaš prut so šp.akciou s parabolou a vzápetí rýchly /aká akcia?/ s parabolou,teda ak zostanem pri prvom zrovnaní,je to čo popisuješ hlúposť-viď bod 2

Orion24 - Profil | St 15.6.2016 13:02:54

zavysi naco ten prut budes mat..ake ryby ake nastrahy...a aky typ vody a samozrejme co ti sedi...zovseobecnit sa to neda....
pretoze pocity nestacia...ked ti bude ryba padat castejsie ako je to nutne

Siven Polní - Profil | St 15.6.2016 12:45:40

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 15.6.2016 12:39:24 >> Na 10 cm jerk, po kterém baží okouni, bych si vzal prut vhodný na ten jerk - to je samo sebou, nebudu ULkem zdolávat už jenom ten jerk :). Když ale půjdu na něco opravdu většího s menší nástrahou (nejen sumec, ale třeba candáti v proudu), tak to dělám za účelem úspěšného zdolání ryby, samozřejmě se však musím smířit s tím, že nástraha sama o sobě není pro prut ideální... V globálu máte pravdu oba, prostě se to prolíná - podmínky, nástraha, cílová ryba - holt je třeba taktizovat.... Když jdu ale na štiky s těžším prutem a k němu optimálními nástrahami, tak tam občas taky připnu nějaký to nástrahový nedochůdče - když odmítají brát zrovna ty velký (a když já odmítám zrovna táhnout dva pruty :)

bowman - Profil | St 15.6.2016 12:03:30

Pedro1 >> Catana to dá všechno :o))

marmyš - Profil | St 15.6.2016 11:48:19

bowman >> Ty seš taky dobrej:-))
Na tu diskuzní otázku se stejně nedá jednoznačně odpovědět. To je jak s ženskýma ,některá tvrdší,,jiná měkčí,aby tolik netlačil:-)

Palusko - Profil | St 15.6.2016 9:43:00

Henryjcz - >> Co to podla teba znaci tvrdy/makky prut? Kolegovia to uz nacali, prut ma v podstate 3 parametre. Gramaz - prisposobujes nastrahe, akcia prutu - spickova, semiparabola, parabola, a rychlost blanku - jeho ostrost a schopnost vyrovnat sa po rozkmitani. Tieto vlastnosti potrebujes sklbit aby si dostal nejaky optimalny prut. Samozrejme cim vyssia gramaz tym bude naoko ten prut rychlejsi a so spickovejsou akciou, takze jednak treba porovnavat priblizne rovnake gramaze a jednak pouzit napriklad na rieky alebo nastrahy ktore kladu odpor o cosi vyssiu gramaz.
Inak za mna vyhravaju rychle pruty so spickovou akciou pripadne semiparabolou, lepsie sa tym nahadzuje,vedie nastraha, je s nou lepsi kontakt aj so zdolavanou rybou. Jedina nevyhoda ze mozu ryby castejsie padat a "neuzijes" si tak tu zdolavacku. Ale inak je to myslim o individualnom pocite a vkuse kazdeho.