Chceme tolerovat největší vydry revíru?

Největší Vydra v revíru.. konkrétně rybář, který si ponechá co uloví. Desítky kaprů a jiných ryb za rok. Je jasné, že si čas od času někdo ponechá nějakou rybu. Proč ale tolerovat lovce, který denně sedí u vody a nese plný vezírek domů? Neměl by zaplatit 5-ti, nebo i více násobek ceny povolenky v dalším roce? Změníme podmínky k lovu? (Omezení počtu ponechaných ryb za rok) Jste spokojeni, že máte mezi sebou takové lovce?
Autor diskuse: knik-licht - Profil , 27.10.2014 všeobecné - RŘ, MO, svazy
20 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NBigD - Profil | Út 28.10.2014 7:58:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak já to nakousnu, skromným příspěvkem.
Dle mého názoru a ten nikomu nevnucuji, existují jisté etické hranic, které se mohou lišit podle lokality a druhu ryb.
Výkon rybářského práva je určen k rekreačním účelům a tudíž ne k obživě rodiny, příbuzných a známých, či návštěvníků místních restaurací. K tomu bychom potřebovali živnost a pronájem, či vlastnictví vodní plochy, na které hospodaříme.
Z toho pro většinu z nás vyplývá, že braní ryb ke konzumaci by měl být v první řadě příjemný bonus k posezení v hezkém prostředí u vody. Psaná pravidla určují štědrou hranici v počtu kusů a váhu ponechaných ryb. Nevěřím ale, že by někdo dokázal ve své domácnosti zbaštit sedm kilo ryb denně, tedy 2500kg ročně, z toho sedm set ryb ušlechtilých. Bohužel by to stále bylo v mezích psaných pravidel.
Etika však velí jinak. Rozumné je brát ryby k vlastní konzumaci a to v množství, které nám zpestří jídelníček a nezatíží revír, ve kterém lovíme.
Jiné to bude na Labi, kde je ryb relativně dost a jiné na vesnickém rybníčku o ploše 1ha, který dokáže vyčistit několik masařů za pár měsíců tak, že v něm nezůstane šupina. Také bychom měli brát ohled na druhy ryb, které jsou relativně vzácné, nebo jsou pod velkým tlakem ze strany predátorů pod vodou i ve vzduchu a navíc nejsou vysazovány, takže je nutné zachovávat populaci nad hranicí přirozené reprodukce.
Čísla ani druhy ryb záměrně neuvádím- ten kdo má rozum si je vyvodí ze zkušeností.
Na otázku, zda by měl člověk, který to přehání, platit více za povolenku je těžké odpovědět. To by musel u každé vody sedět vrátný, který bude ryby skutečně ponechané (kromě ryb zapsaných) kontrolovat, vážit a zapisovat, aby se dokázalo, že tomu tak je.
Spokojeni s tím rozhodně nikdo nejsme a rádi to nevidíme, ale je vážně těžké proti tomu nešvaru bojovat.
Některým lokalitám prospělo omezení způsobu lovu, množství ponechaných ryb a třeba přísnější hájení. To vše ale zase musí někdo hlídat, jinak je to jen papír.
Určitě by pomohly důslednější kontroly RS a práce místních organizací v podobě osvěty. Pokud vím, co vše se pro rybí obsádku dělá, kolik to stojí práce a starostí, co nám ubližuje a co naopak pomáhá, pak se chováme ohleduplněji a to nás morálně brzdí, abychom neblbli. Říká se, že se nestaneš mistrem, dokud nebudeš mít sám žáky. Mně samotnému pomáhá to, když svým klukům na procházkách u vody vysvětluji rozumná pravidla chování k přírodě, šetrný způsob lovu a čemu se rozhodně vyhnout. Vážím si těch, kteří to dělají a zejména těch, kteří se věnují mládeži v kroužcích a zájmových sdruženích tohoto typu. Je to naděje do budoucna, že nám tady kousek hezkého v přírodě zůstane.

Nkakr - Profil | Út 28.10.2014 8:30:35

Dovolím si upozornit, že v průměru na člena se dnes přisvojí stejně ryb jak v dobách dávných, kdy se tradovalo, že ryb je hodně a rybářů málo.
Jen s tím rozdílem, že v dobách dávných byl rybolovec vrátivší vodě rybu mírovou považován za šílence. Byla by na něj hozena sít a odvezen do péče doc. Chocholouška.
Dnes se vyprofilovala skupina rybolovců která se zove "chyťapusťáci", která považuje přisvojení ryby
(kapra) za smrtelný hřích jak jsme se učili blahé paměti v náboženství.
Tak dochází k efektu který je popsán v přísloví - někdo má rád holky, jiný zase vdolky. Za holky a vdolky si může každý dosadit co je mu libé.....

Skutečně existují rybolovci, kteří si ročně přisvojí více jak 300kg ryb. jsou to ovšem výjimky, které potvrzují pravidlo.
Rybolovec průměrný si ročně přisvojí cca 15kg rybího masa.

Nelhierro - Profil | Ne 2.11.2014 17:41:20

Tak nejak se nemuzu zbavit dojmu, ze mensinova skupinka chce menit tradice rybolovu. Misto LOVU, chce neco jako SPORT, VE KTEREM JDE POUZE O ZABAVU A VITEZSTVI NAD MNOHONASOBNE SLABSIM ZIVOCICHEM. Kdo chce chranit ryby, necht je nechyta a tudiz jim nezpusobuje bolest a trauma. Howgh

NMrknato - Profil | St 29.10.2014 7:05:16

timb >> A to je právě ta chyba...... "90% základny toho kapra ve vodě chce a přes to nejede vlak."
95% obyvatel chce také nulové daně, nechce platit dálniční známku, skoro nikdo si nemůže na svém pozemku postavit dům jaký by chtěl, kde by ho chtěl.... Děje se tak? Je to tím, že tady stále funguje zastupitelská demokracie a nikoliv přímá. Kam vede přímá demokracie v rybařině, vidíme právě u toho kapra.
Chov ryb, jako součást VRP není zcela jistě míněn jako odkrm kapře tam, kde by se měla podporovat a rozšiřovat původní populace ryb, ale je to realitou, no a pak se nedivme, že si někdo odnáší víc ryb než jiný a dokonce víc, než mu umožňuje vyhláška. A co je na tom nejsmutnější, státu je to šumafuk, RS kontroluje jen jednu stranu porušovatelů (rybáře) a nikoliv zdroj problému. Ono to připomíná trochu starověký Řím, kdy císař, aby si naklonil lid, jim dal hry, víno a zpěv.......

Nkakr - Profil | Út 28.10.2014 12:27:39

Martin M. >>
Tak zvaní "masaři" kompenzují "chyťapusťáky". rovnováha musí být zachována:-))

Vážně, převážná většina těch, kteří v sumarizaci vykáží 100+ kg má kg v kaprech což mi žíly fakt netrhá. Najdou se i dravcoví specialisté (20 štik + 10 candátů) to mi kapánek žíly trhá, ale jsou to fakt výjimky. Jsou i tací kteří vykáží okolo 100 duháků nebo 60 potočáků. U potočáků mi to kapánek (dost) vadí, ale jsem realista.
Správně píšeš, že se to "zprůměruje", navíc pokud jsou ryby uloveny a přisvojeny v souladu s BP je vše právně OK.
Jak je to "morálně" raději nepíši, neb nechci být na seriozním webu vulgární a slušně to napsat nelze.
Na "svém revíru" přivítám rád všechny, kteří se chovají slušně, nedělají okolo vody nepořádek a přisvojení ryby jim nezávidím je to jen malý bonus.
Určitě se pokusíme iniciovat stejná pravidla hry která platí pro kapra(1ks/doch) i pro štiku a candáta. I když se nestává moc často, nebo alespoň není v povolence vykázáno 2ks dravce na docházku.
Pokud se zadaří platnost bude od 1.1.2016.

Na závěr, chiméry že by měly být ceny povolenek dle množství přisvojených ryb jsou tak maximálně vhodné do Večerníčku pro děti.

NMartin M. - Profil | Út 28.10.2014 12:13:44

Ravachol >> je to asi jako kdyz prijdes do hotelu s all inclusive, kde jste vsichni zaplatili jednotnou cenu, a tam se najde typek, co si cpe jidlo do igelitky. Hotel neprodela, je mu to jedno, ale zakaznici na to koukaji a neveri vlastnim zrakum, protoze na ne nezbyde. Logicky chteji za sve penize odpovidajici podil sve investice. Ze se vsechno jidlo nesni, bych strach nemel.

NMalda512 - Profil | Čt 30.10.2014 23:35:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht >> k tématu .... myslíš, že zdražení povolenky odradí určitou sortu rybářů ? podle mě jsou lidé kteří budou vždy přepočítávat cenu povolenky na ulovené ryby. Tohle se nezmění a ani cena to nezmění. Bud se vyselektují rybáři kteří si na tu povolenku ( bohužel ponesou vinu i ti slušní) peníze neseženou a ti druzí ano.

Nantony - Profil | St 29.10.2014 19:22:26

knik-licht - >> mám pro Tebe návrh. Až bude volební schůze v naší MO, nechej se nějakým dobrovolníkem navrhnout na kandidáta do výboru na jakoukoliv funkci. Tam už budeš v centru všeho dění a můžeš spoustu věcí ovlivnit. Pokud žádného podpůrce neseženeš, ozvi se mi a já to udělám. Ono je jednoduché si pořád stěžovat, ale na každého stěžovatele mám jednu otázku. Co jsi udělal pro to, aby to bylo jinak?
Neber to osobně, ale nějak mě Tvoje nápady a návrhy zavání naivitou, či nedostatečnou znalostí dané problematiky. Přeji hodně štěstí...

Nelhierro - Profil | St 29.10.2014 18:57:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

agig >> Az zakazes odnaset si domu ryby, bude po svazovem rybolovu. Pak si budes moci koupit rocni povolenku na jeden revir za napr. 10 tisic a jiste budes spokojeny. Ja tedy radeji ten svazovy rybolov. Ano, jsem pro urcite omezeni ulovku. Ale za predpokladu, ze to omezeni bude nekdo kontrolovat a ze pri prestupcich budou tvrde sankce-pokuty. Jinak zadne omezeni smysl nema.
Jo a ze by se vyzrali vsichni kapri a PD? Nemam strach, prudukcni rybari jich rocne vyprodukuji tuny. Takze techto ryb bude ve vodach vzdy hafo, je to byznys. Do ZOO budes moct zajit treba za nelcem jesenem, piskorem, mrenkou, ale ne za kaprem.

Nhraji - Profil | St 29.10.2014 15:29:20

Unkas >> no vidíš a já bych si zase myslel, že vysazované ryby by neměly mít míru, aby v revíru chvíli vydržely a využily potravní kapacitu vody.

Ntimb - Profil | Út 28.10.2014 22:50:20

splávkař >> Ne jen narážím na neustálé opakování-kapr nepůvodní ryba.

Chlapi co tady blbnete.90% základny toho kapra ve vodě chce a přes to nejede vlak.Navíc se ještě tu a tam objeví blázen co by chtěl regulovat množství odnešených ryb.Ryby se stejně budou brát a těch pár bláznu tady co ryby pouštěj )a půlka z nich stejně nepouští, jen si vytvářej internetovou image) to nijak nevytrhne.
Kdyby se nevysazoval kapr, tak bude ve vodě kulový.Nikdo by nechtěl ve velkém chovat jiné ryby protože to není jako s kaprem(prase v chlívku) A když jo, tak by to zase bylo tak drahé, že by na to násadu moc MO nemělo.No a pak by se to zase sežralo, protože by nebyl kapr.A tím se vracíme na začátek.

Nfreddys - Profil | Út 28.10.2014 14:56:37

knik-licht - >> Ahoj, nebudu pročítat diskusi, je zajisté plná zajímavých a podnětných názorů :-) Ale k zadání otázky. Mě upřímně nijak zvlášť nevadí. Důvodů je několik. Za prvé jsou tyto "vydry" spíše legendou, pokřikem lovců neumětelů a jen výjimkou potvrzující pravidlo. Tedy těch, kteří umějí ryby chytat a zároveň si vezmou vše, co uloví, je velmi velmi málo. V podstatě toto mizivé procento působí jako protiklad opačného extrému (chorobného chyťapoušťáctví) a tím zachovává jakousi rovnováhu a ve statistice se to prakticky neprojeví (stačí se zeptat třeba Kakra). Za druhé se tito lovci v absolutní většině zaměřují na lov ryby domácí, a jakožto zastánce původních druhů sem rád za každého odneseného kapra. A nějaké změny bych raději neprosazoval, jelikož když se toho chopí rybášská masa, rozhodně to nebudou změny ku prospěchu ryb a našich vod, ale jako vždy (viz třeba K70) pouze a pouze ku prospěchu rybářů. Omezení v počtu odnesených kaprů, candátů, amurů atd. je zcestné, jelikož by zajisté nešlo ruku v ruce s logičtějším omezením lovu a přisvojení si reofilních druhů, které oproti výše zmíněným (pravidelně plošně nasazovaným) nemají dnes ochranu prakticky žádnou.

NRavachol - Profil | Út 28.10.2014 9:01:49

knik-licht - >> A vono s tím tolerováním se u vody to máš těžký, stejně jako v normálním životě. Někoho sere sumcař na lodi co mu buší vábničkou kousek od zakrmenýho koberce bojlízů, někoho sejří týpek s hlubinnou přívlačí co jezdí s benzíňákem furt dokola kolem zátoky, někoho trápí vláčkař co denně popíchá a poraní x ryb a naháže je zpět do vody, někoho ukrajinec co si od vody odnese 7kilo stribrnejch karasu a ukuchtí z toho polívku, někoho serou kapraři co vytahujou furt dokola jednoho prakapra a imrvére ho vážej, někoho muškaři že furt stojej v parmovým trdlišti a rozšlapou jim všechny jirky. Mě trochu hejblo žlučí, když jsem vyrazil v červnu na oblíbenej úsek berounky kde nikdy nikdo nebyl zavláčet a bylo tam x bivaků, naparkovaný dodávky, z každýho fleku řvalo jiný rádio a vypadalo to tam jak na festivalu piva a klobás:)) každej to má postavený jinak. Já těch echt masařů u vody fakt potkám minimum, tak to možná tak neprožívám :)

Nnofish - Profil | Út 28.10.2014 8:33:54

knik-licht - >> Neměl by platit víc. Proč bys tam neseděl denně ty? Že na to nemáš čas? Bohužel. Je to jen o prioritách...
Tím nepopírám, že někteří lidi jsou pro mě nenažranci a blbci, ale tady jde o princip. A v principu máte oba stejnou šanci, si za rok nachytat třeba těch 300Kg...

NRavachol - Profil | Út 28.10.2014 8:16:53

knik-licht - >> pokud se jedná o kapry, je mi to fakt šumák.Součastná forma kapra je vyšlechtěna na rychlý růst svalové hmoty, tudíž k sežrání. S přírodou má tenhle kapr společnýho asi tolik, jak vodňanský kuře s původním indickým kurem. To samý duhák, siven, amur, tolstoj, sumeček americkej a nevím na co ještě jsem zapoměl. Tohle jsou prostě ryby co rozhodně ekosystému neprospějou a jsou vysazovaný k sežrání, nebo v přerostlejch přestárlejch formách k focení pro pár nadšenců. U ostatních ryb bych omezení počtu odnesenejch ryb od vody asi i uvítal, ale tak, at si normální člověk tu rybu na oběd s rodinou může aspon jednou týdně dát a nemusí být odkázanej na makrely a tresky z dnes už slušně vyrabovanejch moří někde z tramtárie.nějak mi přijde a je to možná jen můj osobní dojem, že ryby se tady žerou posledních sto let pořád, a jestli je jich míň (což jsem schopnej posoudit jen u populace pstruha v jediný řece jinak nevím), bude to něčím jiným než rozpálenejma pánvema a udírnama.

Nknik-licht - Profil | Ne 2.11.2014 10:15:03

Už u školení nových členů rybářů i mládeže by mělo být jasné, že není jen sportovní rybolov ale kolektiv, který pracuje na společném díle. Zarybňování, vysazování, ochrana ryb a jiných vodních živočichů. Ochrana přírody, řešení problémů na schůzích. Někteří jedinci si myslí, že si vezme povolenku a jde chytat a víc ho nezajímá. Jejich názor je že na brigádu ať chodí druzí a na schůzích sedí jen důchodci a nic nejde změnit. OMYL !!! Když se probudí všichni mladí a přijdou na schůzi tak mohou je v některých případech přehlasovat nebo alespoň přesvědčit aby se něco změnilo ve prospěch všech. Dokud lidé budou žít v přesvědčení, že myslí jen na sebe, úlovky si tahat do mrazáků, nechávat u vody nepořádek, a když už nebude nic brát, nadávat na zarybňovací plán, tak se toho moc nevyřeší. Hodně VYDER nemá čas sedět za MRKem a číst. Protože, sedí u vody a pytluje a sakuje aby na něj zbylo co nejvíc. Taková vydra umí ryby perfektně ovlivnit, protože si krmí místo denně a ryby na tom místě čekají.

Nkakr - Profil | Čt 30.10.2014 14:10:25

mastrof >>
Omyl, kapr jakékoli velikosti patří na talíř!!

Nmastrof - Profil | Čt 30.10.2014 14:06:36

TonyK >> to zní jako uplná idilka, K65 a za pár let budou řeky plné trofejních kapříků, jednoho dne po jejich hřbetech bude možno bezpečně překročit jakýkoliv vodní tok,to bude ráj! jak ty říkáš: "pro radost všem" kromně původních druhů ryb a všech ostatních vodních živočichů,kteří budou muset přenechat svuj životní prostor a potravu kapříkům.už teď se nemůžu dočkat... kapr patří do rybníka!!!

NMrknato - Profil | Čt 30.10.2014 10:34:28

knik-licht - >> Jen tak na okraj..... Chceš dělat pořádek a omezovat úlovky. Z čeho vycházíš? Když přijdeš na členskou schůzi, kde se projednává a schvaluje rozpočet MO, tak tam je X krát větší vata na možné dozarybnění. Proč nechceš řešit nedostatek ryb v revírech tímto způsobem? Myslíš, že hypotetické omezování rybářů a ponižování možných úlovků povede k lepším zítřkům? Co podle tebe dělá svaz se zbytkem peněz od rybářů? Mimochodem ten "zbytek" je cca 3x větší, než částka kterou se zarybňuje.....

Jen tak závěrem : Když ti chcípne koza, budeš chtít aby chcípla i sousedovi, nebo aby se ti narodily v chlívku 3 další??????

NMalda512 - Profil | Čt 30.10.2014 9:12:28

knik-licht - >> ani svaz a ani porybní nic nezmění. Žádné nové upravy BP nemají žádnej učinek. . Co je důležité je ta věc aby rybáři kteří chodí na své oblíbené revíry byli více obezřetní a nebyli laxní. Je to jednoduché.... u nás je menší revír na který chodí jedni a ti samotní rybáři. Když přijdou jiní a začnou tam nacvičovat nějaké moresy tak jsou okamžitě usazení místníma rybářama. Kdyby na revírech rybáři nesrali s hovadama které tam dělají nepořádek a více si všímali rybářů kteří sedí vedle ních tak by bylo u vody líp. Nechci tvrdit, že mají rybáři vzít právo do svých rukou ALE menší revíry se dají takto ohlídat spolehlivě když RS je vytížená ( nemužou být všude a vždy ). Skupinka menších revírů kolem olomouce je pěkně zarybněná a je tam pořádek a čisto. Protože tam mistní rybáři nestrpí žádné alkoholové mejdany a pytláky.

NKozič origin - Profil | St 29.10.2014 22:48:44

agig >> Chyba lávky. Tvá teorie je založena na nepochopení faktu. Ryby se do vody sypou právě pro ty, kteří je odnesou. Pro olizovače se nesadí. Olizovačům a fotografickým onanistům stačí přece jeden dvacetikilový kapř, na němž se všeci postupně ukojí.
Takže tak, nějak to prostě vyplývá z podstaty věci.

Nsplávkař - Profil | St 29.10.2014 21:12:30

Bušák >> Nenažranost jistě vodám prospěje, pak je tu ale hospodaření a tam je důležité z kolika % je efektivní, kolik %z těch efektivních % je pouze fiktivních a co je v tom hospodaření správné a skutečné.
Mám troch pocit, že tyhle masařské témata jsou provokací tajných služeb svazu aby odvrátily pozornost a označily pseudoviníka situace která není mnohde příznivá.

Nsplávkař - Profil | St 29.10.2014 20:36:35

hraji >> Já mám dnes vše co potřebuju, svazu dám minimum co musím abych dostal co chci a je mi volnej. Jen od Tebe stále čekám abys mi vysvětlil, k čemu svaz takovéto MO má krom toho že mu za velkou provizi prodá povolenky a odevzdá lejstra vyplněný tak jak mu to nadiktuje ? Že se nepodívá někdo svazu nadřízenej a nedá za ni svazu přes prsty? Jak je možný, že člen takový MO je ve společném rybolovu rovný tomu co platí i víc a ještě k tomu maká??

Nelhierro - Profil | St 29.10.2014 19:07:40

agig >> Nevim jak ty, na vypaseneho kapre se ja nikdy tesit nebudu. Mam rad rybolov barevny, ne cernobily a na ryby nechodim kvuli rekordum. A co se tyce te poctivosti a pristupu , tak jiste vis ze jsi v Cechach, ze? Tunel za tunelem, takze ani v rybolovu necekam od lidi nic dobreho, natoz ZAZRAK.

Nelhierro - Profil | St 29.10.2014 18:51:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht - >> Spatne je, kdyz chce nekdo neco jako regulovat a pritom ma nasazeny pouze jedny bryle na kratkou vzdalenost. Pak je to vzdy nekomplexni reseni a vznikaji takove nesmysly jako napr. K70. On by ten projekt mohl mit smysl, kdyby se takto pristupovalo ke vsem rybam. Jsme rybari jako cekek, prosazovani osobnich zajmu rybolovu jako celku neprospeje. A trochu si rypnu. Proc se zavedla K70? Ani ne tak pro dobro kapra, ale pro to, aby se trochu zkomplikoval zivot prevazecum trofejnich kapru do soukromych cirkusu, kde jde o prachy. Tedy sami kaprari maji mezi s sebou pekny prasata, co parazituji na svazovych vodach. Proste kaprarina je hlavne byznys a kapr je jen jeho hnacim motorem. Trofejni kapr ma financni hodnotu, trofejni podoustev jen loveckou. A to je ohromny rozdil.

Nbrokolica - Profil | St 29.10.2014 18:42:04

Pokud ten typek dodržuje řád,tak má na ty ryby pravo a něco jako zvyšování ceny povolenky jednotlivcům mi přijde jako blbost..:-).holt kdo umí umí..a ty ostatní s tím nic nenadelaji.

Nfotojakes - Profil | St 29.10.2014 12:10:38

Ivo >> ten celkový limit má zásadní nevýhodu, bude se odnášet bez zapisování, takže sice už nebudou vydry tolik "škodit", ale jen na papíře. Naopak přísnější denní limit ve spojení s funkční kontrolou bude fungovat. Ty největší vydry často nedodržují pravidla, když ryby berou, tak si berou nad limit (otočí se vícekrát). Pak ty ryby rozepíší na více dní (ryby zapisují v domnění, že se pak víc nasadí, nebo aby mohli machrovat na kámoše). Pokud si dobře pamatuji, tak v době kdy se ještě tato jména na schůzích vyhlašovala jako nejlepší rybáři, nešlo o žádné důchodce, ale maníky kolem 40-50 co chodí do práce, takže těžko můžou sedět u vody tolik času. Největší vydra se vždy pohybovala mezi 300-400 kapry za rok.

Nkakr - Profil | St 29.10.2014 11:05:44

Ivo >>
Stejně si myslím, že v lovu ryb funguje neviditelná ruka trhu, jak to blahé paměti napsal pan profesor.
Má to logiku, nikdy se nemůže ulovit víc ryb, než kolik jich ve vodě je, navíc ryby se nepůjčují jako peníze na provoz státu.
Pouze se mění poměr mezi lovci, kteří si ryby přisvojují a těmi co je jen olizují. Skoro bych řekl, že olizovači mají navrch. Co tedy přisvojovačům v rámci zachování rovnováhy zbývá, musí si jich brát více. Nůžky se tedy otvírají stejně jako ve společnosti mezi chudými a bohatými. Jen s tím rozdílem, že o tom zda si rybu přisvojí či vrátí vodě rozhoduje rybář sám........

NFishky - Profil | St 29.10.2014 10:57:31

knik-licht - >> Takhle to dědulové v MO chtějí, takhle to i mají. Kdo vybere bank je největší borec, a nejlepší je, když pak jdeš kolem vody a ten samej vocas si ještě stěžuje, že neberou, případně že jsou ryby malé...

Ndada11 - Profil | Út 28.10.2014 20:54:26

A zase všichni nadávaj na důchodce. To nikdo neumí nic jinýho? A přitom by se mohl kde kdo, od nějakejch učit.

NKocháč - Profil | Út 28.10.2014 19:59:10

Zase to plácání do vody :o)

Ntuzemak - Profil | Út 28.10.2014 19:14:12

dada11 >> mět tě po ruce,tož ti fláknu jednu po čuni.o))))

Ndada11 - Profil | Út 28.10.2014 19:13:28

tuzemak >> Nejdražší povolenky máte proto, protože jste tam moc bohatí lidé :-)).

NCarpHouser - Profil | Út 28.10.2014 16:37:50

freddys >> A to si z Východních Čech, kde kdo není masař jako by nebyl :o( Ve Východních Čechách je to právě naopak a jak mi říkají kámoši z jiných krajů, ty si v tomhle kraji taková CR výjimka ... Podívej se na vody kolem sebe, na lidi co na ně chodí a já ti budu vypravovat, co kde dříve plavalo (třeba Rozkoš, to je takový příklad příkladů) a nebudeš mi ten rozdíl věřit ...

NChose - Profil | Út 28.10.2014 11:33:50

Zde na MRKu asi po 150té-:))))
Má to povolený a tak činí.
Budem platit za odnesená kila??? Hm,tak masařka to nebude raději zapisovat ,aby neplatil moc a chyť a pusť lovci to budou mít zdarma.Kolik se sejde v pokladně na další zarybnění???
Hm,myslím že to bude méně.

To že chyť a pusť rybáři nic neodnesou je čistě jejich volba .Můžou si odnést kolik chtějí a to že nechtějí je jen čistě jejich věc.

Jinak já nemám problém omezit počet ulovků,ale kdo to bude kontrolovat ,když už dnes tu RS nechce nikdo dělat.

NAnýzový dědek - Profil | Út 28.10.2014 8:37:51

Všechno je jen v lidech a v současném systémem nastaveném morálním režimu, kdy se propaguje mamon, prachy a chlubení se materiálními výdobytky, je tento sytém ideálním řešením pro masařky i u vody.
Proč by měl brát nějaké ohledy na druhy ryb (ty nedostatkové)? On si přišel zachytat a nachytat jen to co mu RŘ a BP dovolují (o těch ostatních co berou přes nemluvím).
Co s nimi provede, už nikoho nemusí zajímat,Ulovením se ryba stává jeho majetkem, se kterým může nakládat dle své libosti.
Navrhujete omezení počtu ryb na osobu a rok, ale koho se to dotkne? Především slušných rybářů! Masařkám je to srdečně šumák, ti vezmou každou šupinu. RS sice může toto trochu eliminovat, ale musela by mít pravomoc , kontrolovat i vozidla, což nemá. a muselo by být dostatek členů RS.

NAlex dvaka - Profil | Čt 21.1.2016 11:58:38

to je furt jenom kapr, kapr,kapr a zase kapr.... vysazuje se po tisících a je pravda,že kdyby bylo nějaké rozumné omezení počtu kusů na povolenku(ne jen u kapra) sem pro všema deseti...ale co ostatní druhy ryb?! co třeba potočák ,lipan těch je v našich vodách čím dál míň..... nebo že má chlap v povolence třicet jen tak tak mírovejch candátů.... přiznejme si to sme hovada!!!

Nelhierro - Profil | Pá 21.11.2014 8:02:54

Bušák >> Tak tak, kapř patří na české a evropské jídelní stoly. :-)

NBušák - Profil | St 19.11.2014 15:48:57

knik-licht >> kapři násaďáci a jiný granuláči jsou určený k vychytání,vysazují se po metrákach právě proto aby měli rybáři co bagrovat,fertik

NKozič origin - Profil | St 19.11.2014 15:39:18

knik-licht >> Proč ne? Co se týče kapra, tak je to navíc úplně šumák. Nebo je snad obava, že nedorostou hračky? No jo, no...

Nknik-licht - Profil | St 19.11.2014 14:33:38

Bušák >> Neodsuzuji lovce, kteří si ponechají občas nějakou rybu. Ale je trochu moc když se v sumáři objeví třeba 200kg ryb, nebo 50 kaprů a podobně. Jo, tam kde to jde tak snad ano. Jsou ale i malé vody kde více jak 100 kaprů není, tak proč je má pochytat jeden lovec?

NKozič origin - Profil | St 19.11.2014 9:04:16

Bušák >> To je něco jako slovo "masař". Je to zaužívané označení pro něco nehmotného, jelikož se představy různých jedinců neshodují. Je to asi něco jako ježíšek (Ježíš Marjá).
Ve mě je tento pojem, nevím proč, úzce spjatý s babetou a ocasní ploutví trčící z igelitové tašky. Přitom sám na mopedu nejezdím.

NBigD - Profil | Pá 31.10.2014 20:06:28

Mrknato >> To přirovnání je dobré, jen ho musíme překopat. Trofejní kapř v rybníce být musí- je to jako bachratý starosta na balkóně na náměstí. S cvikrem na nose a šedesátkou na krku, se zlatýma hodinkama! To je symbol bohatství a blahobytu celé obce! Halelujáá!!!

NChose - Profil | Pá 31.10.2014 19:53:39

rybomil >> No a pak zase musíme začít u sebe s chováním a né křičet že to zase musí někdo nějak ......

Nretrívr - Profil | Pá 31.10.2014 19:13:16

CoDu >> Omezovat dny, to taky potrestáš ty , který třeba zrovna jindy nemůžou.Odebrat jeden prut, koho potrestáš, zase toho slušnýho, který jde desetkrát k vodě.Ty co vydraří budeš trestat velmi ale velmi těžko, možná se to ani nedá. Bylo, je a bude o lidech.Nic víc, nic míň.

Nkakr - Profil | Pá 31.10.2014 17:46:01

Ivo >>
Asi tak Ivoši.
Malý kapr - malý škůdce. Velký kapr - velký škůdce:-))

NKozič origin - Profil | Pá 31.10.2014 0:06:00

knik-licht >> Až se vychytá kapr (teoreticky). Tak na řadu nepřijde jiná ryba. Je to hloupost. Takový laciný strašák obhajující kaprosetí...
Kdyby totiž ti, co berou kapry, uměli lovit jiné ryby, tak by je brali taky a nečekali by, až se zase konečně nasadí.
Tato podstatná(bohužel) svazoskupina postrádá tedy jednu zásadní věc, a tou je schopnost přizpůsobit se(inteligence). Tedy když dojde kapř, jsou schopni naříkat, nadávat, svádět to na druhé, jen ne začít s lovem jiné ryby...

Nknik-licht - Profil | Čt 30.10.2014 22:24:08

elhierro >> No super chyťte zloděje.:) Když soudí někdo sám sebe, tak nad sebou přimhouří očičko a to je menší prasárna než ono? Ano, naše vydra na schůzi nadala hospodáři MO, že špatně zarybňuje revír, že má málo úlovků. Hospodář na to: ale dívaje se do Sumářů jsi nachytal a ponechal nejvíc ryb ty, tak co si stěžuješ :)))) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nrybomil - Profil | Čt 30.10.2014 21:50:05

elhierro >> na tom že někdo umí a nalape víc není nic nespravedlivého, jen někteří ( a není jich málo ) by nejspíš chtěli, aby jim nasypali např. kapře z lejty rovnou do vezírků či idelitek :-(

Nelhierro - Profil | Čt 30.10.2014 19:48:16

BigD >> Ano, ale když někdo "ukradne" pár násaďáků, tak se za pár týdnů či měsíců dosadí další a v podstatě nikomu nechybí. Ale toho trofejního kapře či jinou trofejní rybu do vody již nikdo nevrátí. Tedy souhlas, podstata stejná, ale s velmi rozdílným efektem.

NBigD - Profil | Čt 30.10.2014 19:43:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

elhierro >> Je to jak říkáš, i když mě osobně přijde nastejno, jestli se kapr prodá na soukromák, nebo číňanovi. Obojí je špatně, protože je to ochuzení revíru za účelem vlastního obohacení.
Za obojí bych bral papíry.
Občas někomu darovat beru, ale chce to rozumný přístup.

Nelhierro - Profil | Čt 30.10.2014 19:38:17

BigD >> Já jsem reagoval na kolegu, který psal něco v tom smyslu, že je "nespravedlivé" přerozdělování, neboť ve výhodě je ten co umí a má více času na ryby. Jinak já nevidím nic špatného na tom, pokud ulovenou rybu dám někomu z rodiny či kamarádovi co ryby rád, ale není rybář. Kšeftování s rybami je "běs", ale pokud dotyčný jede dle RŔ, bohužel ničeho se nedopouští. A ve finále. Pořád lepší prodaný násadový kapř za pár šupů Vietnamcům, než prodaný trofejní kapř za těžké peníze do soukromáku. To je prasárna prvního kalibru a mám dojem, že jsou případy, kdy pak zloděj křičí, chyťte zloděje! :-( Násadová ryba se do vody sype za účelem následného odlovu, takže tady já žádný problém nevidím. Tedy vyjma "prasat", co si denně těch násaďáků vezmou více, než je dovoleno. Znám člověka, co za den objede klidně tři, čtyři rybníčky, kde bylo nasazeno a na každém si dva kapře vezme. Ryby zapisuje, po přejezdu na jiný revír vyzmizíkuje a vše je v cajku. Takovým patří přes držku a rozlámat jejich teleskopy.

NBigD - Profil | Čt 30.10.2014 19:06:27

knik-licht >> No tady v okolí není problém k vodě sednout a fakt si zachytat. Dobré fleky jsou často obsazené, většinou kvůli zakrmování, ale jinak není problém.
Co se týká dotyčného špekulanta, je to blbec, a blbcem zůstane. Jasně, že občas někomu rybu slíbíme a přineseme, ale tohle chování je nechutné.

Nknik-licht - Profil | Čt 30.10.2014 18:52:48

BigD >> Jeden rybář co znám tak nejí ryby vůbec a když už nějakou vezme tak pro někoho. Vytáhne kapra z vody a obvolá všechny v mobilu. Zatím co se mu kapr mlátí sebou na břehu. Dokud se nenajde někdo komu se zavděčí a má zájem. Tato věc má šťastný konec, protože už nikomu nevolá, protože provolal tak spoustu peněz. A ten co měl o rybu zájem tak ji chtěl očištěnou, vykostěnou atd. Tak už na všechny takové kašle a ryby pouští. Chceš rybu? jdi si chytit !!! :)

NBigD - Profil | Čt 30.10.2014 18:40:39

elhierro >> Ahoj!
Myslím, že to není o tom, kdo umí a kdo ne, ale o důvodu, proč rybu beru.
Máš dva rybáře sedící vedle sebe a oba chytí za den po 40-ti rybách. Jeden čeká na tu svou rybku, nebo dvě a baví se chytáním, dokud je neuloví. Večer je vezme domů a zpracuje.
Ten druhý nepustí ani šupinu. Valí do vezírku, co se tam vejde a večer ho vyvleče z vody s tím, že už kalkuluje, co s nimi. Osobně znám lidi, kteří vezmou tyhle ryby sousedovi, protože pomohl s autem, tyhle klukům do hospody- bude za ně pár piv a tohle bráchovi, protože jsem mu to slíbil. Domů vezme tak dvě- víc by ho nebavilo čistit.
Pokud to takhle dělá pokaždé, tak myslím, že to není o šikovnosti, ale o vychcanosti a to nemluvím o těch, kteří to cíleně chytají pro vietnamce do bistra za prachy. O tomhle je asi původní debata. Brát ryby pro sebe- jez, co hrdlo ráčí, ale tyhle typy, navíc se spoustou času a blízko revíru, fakt rád nevidím.

NMrknato - Profil | Čt 30.10.2014 15:56:09

kakr >> Když by byl MOMRS3 sólista, tak neřeknu ani popel. Jestliže je ale uživatel revírů MRS někdo jiný a má garantovat společný rybolov (nejen podle stanov, ale i zákona), tak ten vypadá zcela jinak, než je tomu v MOMRS3.

Rozhodně nikdo neovlivní, jestli MO "A" s 5000 členy vykonává některé činosti na revíru o rozloze 20ha a jiná MO "B" s 200 členy na revíru o rozloze 800ha. Kdo a jak by z rozpočtu MO "B" cca 100000,-Kč po odpočtu nákladů na chod MO dotoval revír, jako je tomu v MO "A", i kdyby 100x chtěl? Právě proto, aby to takto nedopadlo, máme společný rybolov, kde uživatelem je ÚS, MRS a ne jednotlivé MO.... kapišto?

U nás ve Vč. jde do zarybnění Vč. revírů cca 17 milionů od cca 37000 členů. Kolik se může od těchto členů vybrat jen za povolenky lze odhadnout..... I kdyby si povolenku k rybolovu kupovala jen polovina členi, tak to je 24 milionů..... Jestli von v tom nedělá bordel přepočet měny České republiky a svazu, resp. ceny násad svazové a tržní........

Nelhierro - Profil | Čt 30.10.2014 14:13:47

mastrof >> Kapr patri do vod, ale nasledne na pekac, grill, rozen, do udirny, do trouby a v posledni rade na talir. KAPR NENI KAMOS, KAPR JE ZRADLO! Proto jde velka cast produkce na zahranicni trhy, nebot je to zadane maso.

NMrknato - Profil | Čt 30.10.2014 13:52:44

kakr >> Karle, jelikož jak dobře víš, tak se ne*eru do MOMRS, pokud nejde o do očí a zákona bijící záležitosti. U nás v ČRS člen odevzdá bankovky, nebo bankovky a hodnotu práce ve výší cca 2.300,-Kč (400,- členské, 700,- brigáda a 1200 povolenky). Z oficiálního webu je možné dohledat, kolik je ve Vč.ÚS člení, ponížit o ty, kteří si povolenku neberou a vydělit hodnotou násad. vyjde ti necelých 600,-Kč. 3x větší částka je potom necelých 1.800,-Kč............. No a o tuto částku se ve svazech hraje...... Já prostě neznám žádnou MO v ČRS, která by ze svého rozpočtu napřímo dotovala rozpočet uživatele.
No a i kdyby se u nás takový šílenec,nepříčetná MO objevila, tak ryby nad plán z rozpočtu té vychýlené MO budou odečteny od sumy peněz, které na zarybnění dává uživatel......

Nkakr - Profil | Čt 30.10.2014 13:23:10

Mrknato >>
Nechtěl bych si od tebe nechat zaměřit pozemek:-))
Jestli měříš stejně, jak počítáš "zbytek peněz", tak bych měl možná latifundie, možná jen díru v zemi(důl):-))
Velmi jednoduché počty (MRS).
Povolenka MP = 800kč, členství = 400, pracovní povinnost (neodpracovaná) = 500
Suma sumárum = 1700kč - 800 (povolenka) = 900kč (zbytek(vata)).
Je fakt, že jednou jsi použil neznámou (X), ovšem v další větě jsi neznámou odtajnil (cca 3x)

I když použiji derivaci, logaritmy ,matice, determinanty, trojčlenku či úměru nepřímou nějak se furt nemohu dostat na cca 3x větší částku kterou se zarybňuje. (800kč).
Prosím o vzoreček výpočtu.......a když v tom budeš tak prosím ještě rozveď tu "vatu"na dozarybnění, dost by mně to zajímalo..........

Nelhierro - Profil | Čt 30.10.2014 12:31:18

Libi se mi, jak nekteri jedinci nechteji to ci ono a dokonce mezi sebou nechteji mit ty rybare, co dodrzuji RŘ. Zrejme si mysli, ze kdyz ryby pousti, tak jsou neco jako nadsamci. :-) Svet se zblaznil, drzme se! A co nejdal od takovych pomatencu.

NKozič origin - Profil | Čt 30.10.2014 9:22:03

T.L.Y. >> Já si tím právě nejsem tak jistý. Kdyby někdo bral úplně všechno, tak by jen zadíral sám sebe. Kdo by se páral s malými rybami? Nebo takhle, jestli někdo bere všechno, i třeba ty malé okouny, proč je pořád tolik malých okounů?
Co se porušování pravidel týká, tak mají právě pořád na vrch ti, co právě pouští víc, než je zdrávo. Neb na základě toho nabývají mnohdy mylného dojmu, že můžou lovit nonstop, mít zasakované nezapsané ryby(po ránu je prý šance, že budou snímky erotičtější), nebo mít jako ty dvě ušlechtilé ryby zasakované a zapsané, ale vesele lovit dál....
Co se týká toho nepořádku, tak za něj nemůže většinou zhrzený "masař", ale právě rybochyti, co zakládají stanová městečka bez patřičné infrastruktury. Ta dedukce mi prostě tak nějak taky nesedí. Pokud má někdo myšlenkové pochody takové, že neúspěch v něm iniciuje potřebu zanechat nepořádek, tak je pouhý debil a debil bude, i kdyby chytal a pouštěl...

NMalda512 - Profil | Čt 30.10.2014 9:03:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht >> Vidíš a proto na žádné schůze nechodím. Byl jsem tam 2x a bylo mě na blití když ´jsem viděl co tam představenstvo které je průměrem 65 let nacvičuje.
Pro jednoho chytráka zde,.... Nevyhýbám se ničemu. Ale svůj volný čas využiji raději s rodinou než abych se někde díval na pytláky a masaře kteří na svazu dělají hrdinné výroky a u vody jsou jako hovada.

NT.L.Y. - Profil | Čt 30.10.2014 8:21:10

nechci tolerovat největší vydry revírů, a nejsem ani spokojen s tím, že takové lovce mezi sebou máme. A lovec,který všechny ryby,které uloví bere domů si nezaslouží ani označení RYBÁŘ(byť bude dodržovat RŘ), a v mnoha případech po sobě u vody zanechává nepořádek, a to z důvodu toho, že se mu nepodařilo ulovit maso, a jde bez ryby domů. Rybařina je opravdu o něčem jiném.

Nelhierro - Profil | Čt 30.10.2014 8:08:32

Kozič origin >> Přesně tak. Kdyby se násadová ryba od vody neodnášela, dalo by se přes vodu chodit po hřbetech kapře a PD a stovky produkčních rybářů by kvůli pouštěčům přišlo o živobytí. Pokud má někdo tak láskyplný vztah k rybám, nechť je k vodě chodí krmit jako labutě, nepere jim háky do tlam a při zdolávání si nad slabým jedincem nedokazuje, jaký je "geroj".

NKubalorenc - Profil | St 29.10.2014 23:24:47

knik-licht >> Se divím že se tě ptá na účast a navrhování na schuzi ten, kterej se jim vyhýbá jako čert říži :-D

NBušák - Profil | St 29.10.2014 22:44:50

Mrknato >> pak je tahle diskuse o hovně,červenou beru

NHlinomaz - Profil | St 29.10.2014 22:41:14

Při pročítání této diskuze mě napadla hláška z filmu Hoří má panenko, kterou si dovolím parafrázovat : Kdo si neodnesl žádný ryby, musí to brát tak, jako že nic nevyhrál :))

NBušák - Profil | St 29.10.2014 22:12:57

splávkař >> jsou věci mezi nebem a zemí

NBušák - Profil | St 29.10.2014 22:03:53

Mrknato >> leda tvrdý chlapy porybný u vody,možná

Nelhierro - Profil | St 29.10.2014 21:10:17

agig >> Trochu se rybářů i zastanu. Ne za všechno mohou pouze oni. Je to nesmyslná práce vodohospodářů, geologů, hydrologů a dalších, kteří nám řeky, říčky a potoky narovnávají do betonových koryt, kdy zničí kdejaký přírodní meandr, jsou to následné časté povodně, nesmyslné hájení kormorána, vydry, bobra atd. Tedy na stavu ryb se nepodílí pouze rybář, ale člověk jako takový. Zkrátka moc se do té přírody "s.e.r.e.". :-(

NBušák - Profil | St 29.10.2014 21:04:31

knik-licht - >> máme tady rybářský pravidla,tak je dodržujte a snad bude všechno v klídku,někdo ty ryby prostě bere,někdo je pouští,někdo žádnou rybku ani nechytne,někdo nachytá hafo,chcete mít pořádně rybek ve vodách nebuďte nenažraný,fertik

NFRANK71 - Profil | St 29.10.2014 20:55:17

agig >> to povede k zaniku rybariny, po nich prijdou jeste mladsi a budou se ptat, proc ten pan taha rybicku jen pro zabavu.

NTonyK - Profil | St 29.10.2014 19:55:06

Jsou lide ruzni a co je povoleno, to nemuzeme vydram vytykat.

V dobach, kdy jsem se zacal seznamovat s feedrem, jsem byl schopen zdecimovat vice nez 30 kapru za rok. Dnes, kdyz aspon trochu chytat umim, tak mam moravskou povolenku zcela prazdnou a v ceske jednoho jedineho ponechaneho kaprika. Pokud bych ty letosni hodiny stravene u vody venoval kaprim nasadakum, tak budu pravdepodobne atakovat 100 kousku. Ale proc? Co z toho?

Kazdy si musi prijit sam na to, ze v decimovani kaprich brojleru kouzlo rybariny nespociva. A ti co to pochopit nedovedou a s rybami treba kseftuji, tak at je jim prano. Dokud bude svaz, a ted je jedno jestli cesky nebo moravsky, vysazovat vykrmene brojlery, tak se najde dost lidi, kteri je budou odchytavat a plnit s nima mrazaky. Zadne omezeni to nevyresi, pouze se masari presunou do sede zony.

Pokud chceme pro kapry neco udelat, tak zavedme celorepublikove horni miru K65 a tvrde ji kontrolujme, treba se sankci dozivotniho odebrani povolenky. Kapriky, kteri jsou dost chytri, ze masakr nasadaku prezili tak muzeme ochranit a zustanou v nasich vodach pro radost vsem.

Nagig - Profil | St 29.10.2014 19:03:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

elhierro >> Ano moudrá slova jsi napsal a jelikož všichni víme že zákony se nikdy nezmění měli by jsme se naučit sami za sebe bez zákonů které nás k tomu budou nutit naučit chovat tak aby jsme ve vodě měli něco na co se můžeme těšit ;-)

Ndada11 - Profil | St 29.10.2014 18:43:59

brokolica >> Konečně někdo, s rozumným názorem :-).

Ndada11 - Profil | St 29.10.2014 18:43:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

agig >> A mě zase ti co furt pouštěj neserou vůbec, jen víc pouštěčů, víc :-)).

Ndada11 - Profil | St 29.10.2014 18:31:10

tuzemak >> Větší než ty :-)).

Nknik-licht - Profil | St 29.10.2014 17:01:38

Jen tak jsem proletěl tuto diskusi.. Někteří řadí kapra snad k plevelným rybám. Opravdu jsou i takoví lovci, kteří si ponechají z malé řeky třeba 15 kusů štik za čtvrt roku. Vyhláška se neporušuje ale když se zeptáte a co s tím děláš? Dá to rodině, kámošům ...atd. Myslím si, že by se měl každý zamyslet a dopřát rybě třeba i povyrůst a nebo ať si je uloví a ponechá i někdo jiný! Myslím, že rozumné omezení by bylo 5 kusů ušlechtilé ryby za měsíc, na jeden revír. Pokud chce dotyčný dál lovit může ale nemohl by si už v tom měsíci ušlechtilou rybu ponechat. Musel by si zajet zase na jiný revír kde by mohl pokračovat v lovu dalších 5 ušlechtilých ryb. Připomínky na pstruhy, lipany a jiné by se dal dát rozumný počet k ušlechtilým rybám s omezením ponechaných kusů v měsíci. Máme u nás přehradu 16 He a když se osadí kapry tak za 14 dní je prázdná. Lovci tam sedí a když si chytne kapra tak uvolní místo druhému... Fakt jak na závodech. Ale ten samí lovec si přivstane a na druhý den nese kapra domů zase. Kdyby si mohl nechat např. 5 ks za měsíc. Stejně by se ta voda vychytala ale ne jen některými jedinci.

Nfreddys - Profil | St 29.10.2014 16:52:19

Ravachol >> Líbaného úhoře si nemohl vidět z prostého důvodu: úhoř je sviňa, rozněžněného lovce by hryzl do nosu a jak má ve zvyku, nechtěl by se pustit (tudíž erotika pro pokročilé). No a taky to není kamarád, ten se radši šoupne na gril při čekání na 20+.

Nelhierro - Profil | St 29.10.2014 16:13:39

Ivo >> Ano Ivosi, souhlasim. Proste neco jako EKO LOV neexistuje. Muzeme negativni dopady trochu eliminovat, ale pri LOVU bude loveny zivocich vzdy trpet. To, ze ho pustim vzdy neznamena, ze ten souboj a tudiz stresujici okamzilk ryba prezila.

NFishky - Profil | St 29.10.2014 15:21:39

Ravachol >> zarybňovací plány netvoří skupina, která pouští kapry. Chápu, že ti skladba nevyhovuje, ani mě ne a přitom by se dalo říci, že "jsem kaprař". Také bych raději viděl ve vodě víc úhořů, línů, candátů či hrouzků, ale tohle neovlivním. Že svaz pořád dokola sadí jen kapř a duhák je prioritně problém svazu. Kdo tam ty kapry pořád tlačí? Kapraři ne, pro ně je to ba naopak kontraproduktivní, jakmile je ve vodě hodně kaprů, tak nerostou a pro stupinu jak říkáš těch co pouští je to tedy nezajímavá voda.

Nfotojakes - Profil | St 29.10.2014 14:12:55

splávkař >> nebudu ti psát přesná čísla, ale já neměl problém vyjednat ZP dle svých představ (méně kapra, více jiných druhů, například lína stejné množství co kapra). Další případné úpravy dle potřeby daného revíru nejsou problém.

NBuffalo1969 - Profil | St 29.10.2014 13:58:41

Chose >> dávám práci 6-ti lidem. Všechno dělat nemůžu a ani nechci. Profesionálních RS je žalostně málo a ti to prostě neemůžou stíhat.
A co ty? Ty placku máš?

Nkakr - Profil | St 29.10.2014 13:17:48

fotojakes >>
Ano, výlovek (hezké slůvko) se sleduje, ale stát pomocí Kú kontroluje plnění zarybňovacích plánů a nechce po svazech žádné závazky ani zvýšení tun přisvojených ryb.
To by musel stát zakázat chyťapusťáctví, neb nezodpovědní jedinci rybu popíchají, olíznou a místo sežrání (nasycení národa) hodí zpět do vody.
Akce ryba domácí byl pouze marketinkový tah zacálovaný převážně EU...

Nfotojakes - Profil | St 29.10.2014 13:04:27

FRANK71 >> většině stačí jeden kapr:-) Dokud nebude dost kontrol, je ve finále jedno jaká pravidla jsou.

Nkakr - Profil | St 29.10.2014 13:04:06

fotojakes >>
Jestli kolega splávkař kapánek nezaspal dobu a žije stále v domnění že lov ryb na revírech je součástí zemědělské živočišné výroby. Skutečně to platilo...

NIvo - Profil | St 29.10.2014 11:54:11

Buffalo1969 >> předhodím ti k úvaze jednu myšlenku. Není přece nutné za každou cenu přepočítávat cenu povolenky na počet ponechaných ryb tak, aby se to "vyplatilo". Rybaření je přeci i o jiných záležitostech, než je kus masa. A pokud je rybář - který si zaplacením povolenky koupí pouze možnost výkonu rybářského práva - naštván, že chytil jen podměrečné ryby a vyústěním této naštvaosti je přisvojení si podírového kapříka, tak je dotyčný hňup a jeho myšlení přinejmenším zvrácené .. U vody vnímavý člověk zažije situace, zážitky, momenty, které nelze koupit. Ty lze jen prožít ...

Nmasozrout - Profil | St 29.10.2014 11:20:36

já vám řikám že v čechách se lidi nedohodnou.črs jako takoví takřka zanikne.protože pořád se budem dohadovat a dohadovat.soukromáků bude víc a víc .a tím mín bude členů ve svazu a tím taky méně peněz na udržení.a ty dědové budou rádi za každej potok.co svazu zbyde ,ale tam už budou jen sem tam tloušti nebo oukleje .protože to všechno vyžerem.

NChose - Profil | St 29.10.2014 11:15:46

Buffalo1969 >> Rozesmál si mě tímto-U nás je ve svazových vodách howno, tak se není čemu divit, že si ty ryby berou.

Buď je ve vodě howno a nikdo nic nebere a nebo ve vodě ryby jsou a rybáři berou do té doby,než je vyberou.Jednoduché.

Kolik by si chtěl kaprů do 0,5 ha???? Omezení jeden kus na této vodě jen schvaluji,pač při násadě 40 kusů ryb by tento rybníček byl během pár hodin prázdný.

Nkebator - Profil | St 29.10.2014 11:15:31

tak zmente ryb. poriadok a vymalovane. pokial to niekoho bavi a spotrebuje za rok (v SR) 50 kusov ryb, tak je to len jeho vec. ak viac, kupi dalsiu povolenku. aj takych poznam

takze si myslim, ze treba zacat od hora, nie od spodu.

NBuffalo1969 - Profil | St 29.10.2014 10:46:49

knik-licht - >> člověče...to co tady píšeš je k zamyšlení. Já ryby beru a nemám s tím problém. Jenom by mně zajímalo, co budeš dělat třeba až budeš v důchodě. Budeš ty ryby olizovat a pak pouštět zpátky? Při výši důchodů, se ani nic jinýho od rentiérů čekat nedá. Jsem klidně pro celostátní povolenku třeba za 5 tisíc, ale v těch vodách ty ryby být. U nás je ve svazových vodách howno, tak se není čemu divit, že si ty ryby berou........když už je chytí.
Podle fotky seš mladej klučina........jsem zvědavej na jaké straaně budš třeba za 30 let...:-)

NChose - Profil | St 29.10.2014 10:15:36

Tak nějak tu čtu o původních rybách a neustále furt někdo kňučí o Potočácích.
Letos odloveno a vysazeno 2500 Po.Mohlo by být mnohem více odloveno a nasazeno,ale jelikož rybáři na to kakají a raději si zaplatí,tak mi na to také kakáme .
Je lepší chovat kapra,pač na onen výlov přijde vždy dostatek brigádníků.
Nebrečte,že je všude kapra dost a to ostatní pokulhává.Brekotem to nezměníme.

Nelhierro - Profil | St 29.10.2014 9:42:56

Tak co pánové, budou se přepisovat dějiny a poprvé v historii diskuze zde něco změní? :-) Jsem si jist že za "bééé" je správně. Tedy "pouštěči" se budou muset smířit s tím, že největší vydry budou i nadále chodit k vodě a brát si ryby v takovém množství, které jim umožňuje RŘ. Každá vydra je jistě ráda, že "pouštěči" jsou, páč ve vodách zbyde o to více ryb pro vydry. :-))) Jsem zastáncem toho, že kapř je "jateční ryba", která se po vysazení má zmastit. A naopak budu rád, když ve vodách bude více reofilních ryb.

Nhraji - Profil | St 29.10.2014 9:05:23

rybomil >> vidím že vidíš dost špatně.
"Ceny za kg jsou nasazeny zcela směšné, reálné jsou kapánek jinde, nepočítám ani režii (doprava + pojištění + náklady na kancelář atd.)"

NAntonM - Profil | Út 28.10.2014 22:29:08

Kapr je v ČR rybou nepůvodní.

Je chybou ČRS že ji vysazuje do každé louže!

Tak ať si ji vydry odnesou kolik můžou.

NKozič origin - Profil | Út 28.10.2014 21:35:10

knik-licht - >> Dokud se budou ty ryby lidem do vody chystat, nemá cenu plnění vezírku omezovat. Ztratilo by to smysl.
Jsem spokojený, že někdo takový existuje a tráví volné chvíle redukcí kaprů. Záměrně uvádím kaprů, neb není jiné ryby, na kterou by někdo chodil denně. Protože chodit třeba na rybu, která není, nebo každodenně nebere, se omrzí.
Změna podmínek k lovu by měla tedy být zejména ve vysazování.
Sám jsem k této problematice zaujal již dávno postoj takový, že úlovky nezapisuju. Nikdo pak nemá blbé kecy, že beru moc, nad míru nebo pod míru. Nevadila by mi tedy ani realizace výše zmíněného, poněvadž bych setrval na svém.
Z toho plyne, že nejhorší jsou lidi, kteří jakože neberou, nebo berou skrytě. Nebo prostě ti, co jenom trápí ryby, které nezapsány skrytě zdechnou.

Ntimb - Profil | Út 28.10.2014 21:09:36

Tady je někdo úplně blbej, nebo se mi to jen zdá?

NRavachol - Profil | Út 28.10.2014 21:03:03

splávkař >> já pokud kapra nebaštím a pouštím ho zpět, tak to není z důvodu nabozenského, ani proto ze bych ho měl rád jako kamaráda, ale protoze jsem línej ho kuchat a škrábat .)

Nknik-licht - Profil | Út 28.10.2014 20:56:41

freddys >> Asi takto. Mám kolegu, který jde 5 krát za rok k vodě. S poplatky za brigády vydá přes 2000,- Nic nechytne. To už jsme se s ním jako členem rozloučily, protože za ty peníze si víc užije na soukromáku. Co do počtu docházek a stejné peníze. Přesto, že začal trend chyť a pouštěčů tak asi se to ti naši lovci nenaučily.

NMrknato - Profil | Út 28.10.2014 20:51:44

knik-licht >> Jestliže členi zjistili, že můžou vohejbat rybolov, ZP a BP podle toho, co si prosadí, tak tudy cesta nevede.