Zarybnovani nasich reviru

Souhlasite se soucasnym stavem zarybnovani reviru?
Vadi vam pomer druhu ryb ? Jaky pomer by byl pro vas idealni?

Zajimalo by me taky, co rikate na styl vysazovani? Je to pro vas zanedbatelna cast z cele rady uspesneho zarybneni, nebo by se melo zakladat na jasnych pravidlech a hlavne je dodrzovat?

Co rikate na velikost vysazovanych ryb? Jak dravci,tak bila ryba a dalsi uslechtile ryby?

Vyhovuje vam pomer ryb vs velikost ryb?

Co by jste zmenili?Diky za nazory
Autor diskuse: mannice - Profil , 9.1.2013 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Darcy - Profil | Pá 11.1.2013 22:20:24

Kreja >> Ona se dá změnit spousta věcí. Musí být ale zájem. Mnoho lidí, když přijde do funkce, tak má zájem něco měnit. Nový funcionář buď skončí v letargii a spokojí se stavem který je, nebo rezignuje, když vidí že situaci nezmění a kolektiv výboru ho nepodpoří, raději odejde. Poté ve výboru zavládne spokojenost. Nikdo je nekritizuje, sami sebe přesvědčí že to dělají nejlíp a odměny za jejich náročnou práci jsou nízké. Členská schůze, kde nezazní žádná kritika, je v jejich názorech jedině utvrdí. Já bych zavedl dvě funkční období a dost nebo rotaci funkcí. To, že nejsou lidi kteří by to chtěli dělat, je pouze výmysl stávajících funkcionářů aby zdůraznili svoji nepostradatelnost.

nofish - Profil | Ne 13.1.2013 20:32:47

rybomil >> tě uvedu do reality. Dvouletá (a starší) plotice má vyšší hodnotu než kapr... Proto jsem psal kupovat. Protože svaz dělá jenom kapry a diví se, že droboť jim nikdo nechce nechat. Nebo naopak nakupují plotici, ale pomlácenou roční rybku, to je taky na prd.
Maréna ti z deseti cm udělá další rok klidně 30. A 30cm ryby, v létě pod hladinou nikdo nepřehlédne, to se neboj.
O tom že by šly proti proudu nevím, má zkušenost, že je to plavec na prd, něco jak candoš. Jde s vodou. Ale myslím při fakt velkém průtoku, ne za normálních podmínek.

Darcy - Profil | Čt 10.1.2013 14:10:23

mannice - >> Nepřihlíží se ke skutečnosti, že každá voda je svým způsobem jiná, případně ke skutečnosti, že se na údolních nádržích postupně mění podmínky-voda se stává méně úživnou. Nemohu např. do vody, která postrádá potřebné úkryty vysadit lína, protože tím nakrmím štiky. Velkým problémem je nedostatečné vysazování štiky a candáta. Tyto ryby jsou drahé a chov je náročnější.Zarybňovací plány se u těchto ryb mnohdy neplní. Mnoho těchto ryb padne díky nevhodným nástrahám. Stanovil bych nejmenší velikost nástrah. Určil velikost háčků a zakázal trojháky. Zarybňovací plány se považují za dogma. Přestože se podmínky mění, plány ne! K velikosti násad: pokud nasazuji plůdek pstruha do vlásečnic zbavených škůdců, je to produktivní. Kontraproduktivní je ale násada K 1 do přehrady, kde nakrmím velké štiky a sumce, nehledě na další ztráty. Proto se vysazují větší kapři, aby návratnost byla vysoká. Největším problémem je, že si každý funkcionář, aby se udržel, řekne:"Hlas lidu, hlas boží" a raději nasadí velkého kapra a druhová pestrost a zarybňovací plány jsou jaksi v pozadí. K zarybňování pstruhových vod granuláky se raději nebudu vyjadřovat. Myslím, že vůči pstruhovým vodám máme největší dluh. Pořád ale nechápu, že v dobách minulých, v době obrovského znečišťování životního prostředí, nadměrného hnojení chemickými hnojivy, bylo plno pstruhů v každém potůčku. Záhada.

Saddám - Profil | St 9.1.2013 20:36:08

Vadí mi to, že většina zarybňovacích plánů byla očividně nastřelena bez nějakého hydrobiologického průzkumu. Také mi vadí, že ani v dnešní době nechtěji uživatelé revírů investovat např.do zjištění skladby rybí obsádky a podle toho iniciovat úpravu zarybňovacích plánů. Do vody se mírou vrchovatou převážně sype to, co způsobí radost většině členské základny, jež nemá o rybářství ánung. Dlužno podotknout, že oba rybářské svazy jsou i při té bídě mnohonásobně lepšími hospodáři než většina provozovatelů komerčních revírů, jež se s nepochopitelnou shovívavostí státní správy, maskují jako rybníkářství, jimiž nejsou a mnohdy býti ani technicky nemohou.

hraji - Profil | Čt 10.1.2013 15:06:28

Pomalu nám tu krystalizuje pro všechny přijatelný model vysazování ryb do našich revírů.
1. část - vysazování mírových ryb - tu by bylo vhodné zjednodušit a zkátit trápení ryb v revíru na minimum. Navrhuji ryby z trambusu rozdávat proti jmennému seznamu přímo na břehu revíru do igelitek s logem svazu na jedné straně a s heslem Co nechytíš ani nepustíš.
Tím by se předešlo trapným a nekulturním tlačenícím na břehu řek v místech, kdy byly ryby vypuštěny do vody. Navíc by se splnil sen mnohých rybářů, rozložení ponechaných ryb mezi členskou základnou by bylo zcela spravedlivé. Tento způsob bych doporučoval především pro kapra, pstruha duhového a sivena amerického.
2. část - ostatní druhy ryb by se vysazovaly ve velikosti rozkrmeného plůdku, ročka maximálně dvojročka. Tím by se zcela dostaly z hledáčku lovců násaďáků, protože naplnit smysluplně igelitku ročkem lína není úplně snadné. A ryby by měly pokoj. Odlov by se konal dle obecně známých pravidel.

rybomil - Profil | So 12.1.2013 15:40:33

osprey >> Při vší úctě, trochu s tebou budu nesouhlasit. opět vyjdu z toho co jsem prakticky zažil jak u mě většinou zvykem.
Když jsem byl maldej kluk, těšil jsem se už přijdou plaváky, povodně a něco většího to " nasadí " do potoka pod barákem, který byl sic revír, ale nikdo tam nelapal a nic se tam nedávalo, spoléhalo se na přirozený únik z rybníka, případně na to co tam připluje nahoru z řeky. Nalapal jsem tam okyše pidivelikostí, linky, bílou, občas nějakýho hada, bylo to 200m pod barákem ale toť vše.
Když jsem ale chtěl normál rybu, musel jsem kolo, pincka a jet 20 km. Dnes je to 3/4 roku suchý.
Vydru jsem viděl 1x za 5 let a moc dlouho se tam nevohřála, přestože jako byla chráněná, dostala to do kožichu. Kormoš byl neznámý. A JZDáci práškovali a stříkali jak vzteklý, do potoka teklo všechno nijak nečistěný.

Čili pokud chceme teď začít s něčím podobným, musíme nejenom omezit lov dravcem 2 nohým, ale taky lítacím a 4 nohým, zaručit, že násady co se do vody dostanou, byť jen přirozeně únikem z nádrží tam nepojdou na bezvodí, nebudou je porcovat turbíny, vydry, kormoši atd. atd.
Dřív nám jako dětem dával cukrář korunu za každé vejce racka, myslivci za zobák dostali 3,- což byly 3 patrony, dnes ho chráníme a živíme na skládkách..........

Sven - Profil | Pá 11.1.2013 20:28:35

osprey >> souhlas. Kvůli mně se nic vysazovat nemusí.
Alespoň bude u vody klídek a pohodička. Na hrouzkách jsem začínal a klidně i skončím.

nofish - Profil | Pá 11.1.2013 20:16:17

Sven >> člověče rukáv je do 30cm v pohodě. Fakt se jim nic nestane. Zkoušeno x krát.... Když to neos*rali candoši, marény, tak už nic.
Jasně že se to dá vyndat z beden i ručně. Teď je otázka, kde dostanou ty ryby víc ran.

rover - Profil | Čt 10.1.2013 23:17:21

osprey >> Řešení najdeš pouze v optimistickém stavu mysli, navíc příroda si občas poradí i bez nás.

Falda - Profil | Čt 10.1.2013 13:16:50

Dokavaď bude 80% masařů v našich řadách, tak se může dosazovat jak chce co chce kolikrát do roka chce! Stejně to v tý vodě nezůstane do zimy ;) Dokud se nezmění přístup samotných rybářů nebo snad svazu v jeho legislativě, tak se může zarybňovat do aleluja!

piskothonza - Profil | Čt 10.1.2013 12:56:45

medvěd >> nikdo neříká,že bylo líp,ale současnej stav bych na ně neházel,za ten si ted tady můžem sami,nic neděláme,jen kecáme...

jiri22 - Profil | Čt 10.1.2013 11:51:47

Dobře položená otázka, kterou řeší celé generace MO v ČR. Bohužel ten masový sport bude vždy tím co rozhodne. Myslím, že se musí nejprve změnit kultura a myšlení lidí a potom řádná kontrola.
Je hezké vidět malebné rybníky plné ryb v Anglii, kam příjde se svou výbavou jediný tým a tahá si
velké ryby-u nás by byly sežrány. Je krásné vidět v jezerech Švédska lov z loděk úctyhodných štik-u nás by byly opět sežrány. Tak co chceš potom řešit? Primárně nakrmit lidi a to je nesplnitelný úkol,protože se ryby drancují do restaurací. Tohle se musíme učit-jak zatočit s nepoctivci a masaři a lidmi, kteří mají vidiny velikých úlovků, ale jakékoli ryby a když jí chytí-nemají slitování. A také zatočit s lidmi, co dělají nepořádek a vůbec s lidmi, co mají problémy vyjít s dalšími lidmi. Ten Komouš tady nechal totiž pěkný svinstvo a pa russky svoloč. Až bude rybář ten, kdo ví, co je lovit ryby? Ten co ví, jak chránit jejich prostředí?A ten, kdo v čechách ihned vezme papíry a už nikdy opět nevydá a tím vyselektuje lidi, kterým se to přece musí vyplatit?
Kdo na to příjde by měl dostat cenu za mír.

Woohooo - Profil | Čt 10.1.2013 8:34:42

hraji >> Ja se zeptam jinak ... ktera vsechna MO o tom radne jasne srozumitelne a verejne informuji?

Rybatorstr - Profil | Čt 10.1.2013 7:14:31

osprey >> Nějak takhle to bylo : "Až bude poražen poslední strom, poslední řeka otrávena a poslední ryba vylovena, uvědomíme si, že peníze se nedají jíst...

osprey - Profil | St 9.1.2013 23:46:56

Kdysi ve vodách žily ryby. Samy od sebe. A lidi je chytali.

Dnes ubývá ryb, které žijí ve vodách samy od sebe. Ale vyřešilo se to tím nejlevnějším způsobem - sypou se tam ryby odchované jinde.

Sypání je lék na všechno. Nasypem. Co nasypem? Kolik toho nasypem? Jak velké? Nechtělo by to přisypat?

nofish - Profil | Ne 13.1.2013 21:21:28

rybomil >> jak myslíš, já vím, jakou ty ryby mají hodnotu a jak a kam se dají prodat...
To, že je ještě pár soukromníčků, co se chová tak jak popisuješ je fajn, ale už jich moc není. Když umíš a máš správné kontakty, tak prodáš cokoli a zrovna ta droboť je na prodej za hranice docela dobrý obchodní artikl.
Ono totiž těch 150-200kg není množství. Až to bude 1500-2000, neváhej, že se to dá prodat. Pro metrák nikdo nepojede.

Ale já jsem blbý a píšu to tu zbytečně. A všechno jsem si to vymyslel...

solich76 - Profil | So 12.1.2013 9:36:54

Pánové )))))jde o to že ty hlavy tam jsou a stejně budou vychytány místními hladovci kteří si prostě max. počet ryb stanovený RŘ odnesou tak či tak. A aby se kruh uzavřel ......na prověrkách se vše porovná a projedná a organizace má splněno. A vo tom to je )))))) a je to stejné rok co rok, jen s tím problémem, že některá ryba podraží a jiná zase nejde sehnat. Toť vše.

LudvaBrno - Profil | Pá 11.1.2013 21:37:03

U nás na brněnské periferii s nadstandardním počtem rybářů jsem letos ulovil cca 10 druhů ryb a to jsem chytal jednoduše na položenou a za nástrahu posloužila buď žížala nebo kukuřice. Z mé strany spokojenost.

nofish - Profil | Pá 11.1.2013 21:11:41

Chose >> :-) Jen upozorňuju, myšleny nebyly změny typu lov 25 hodin denně, ale o změny fungování celého systému. A o tom se zatím dá jenom kecat, protože dokud je to lidem jedno, tak se nic nezmění.
Ale je pravda, že prostě kdokoli chce něco změnit, tak mu ostatní většinou raději řeknou deset způsobů proč to nejde, než aby riskovali své "sesazení", protože někdo jiný umí tu práci lépe. To je prostě normální česká povaha a chování lidí.

rover - Profil | Pá 11.1.2013 21:07:44

Sven >> Mám stejné indicie, ...mluvíš mi z duše :-)

nofish - Profil | Pá 11.1.2013 20:51:16

Chose >> zase neblbnio. Oni by se i lidi našli. Ale u svazu platí, více jak jinde, že jakékoli snahy o změnu musí být v zárodku zašlapány do země. A zatím to prostě vychází. Za pár let už to bude třeba jiné.

osprey - Profil | Pá 11.1.2013 20:11:12

nofish >>" A já bych u vody chytal v klídku a vesele dál, plotičky a hrouzky. To by byl klid :-)"

Tak tohle je přesně to, jak i já jednou skončím. I když mě stačí pár větších ryb - takže ne plotičky, ale řekněme plotice. Ono do toho sem tam něco většího vleze. Vlastně už to tak dost často dělám i teď.

F.T.M. - Profil | Pá 11.1.2013 2:23:07

osprey >> OK v tom máš pravdu, 7kg denně je nehorázná pecka :-((((((

rover - Profil | Čt 10.1.2013 23:44:41

S&F - pescador >> Omyl je zaplať "pánbůh" výsadou převážně člověka.

osprey - Profil | Čt 10.1.2013 23:41:00

rover >> V současnosti už působením člověka pravděpodobně vyhynulo asi 20% světové fauny. Optimisti selhali anebo je optimismus to, že na konci prvohor vyhynulo v důsledku přírodních katastrof 90% známých druhů a po pár miliónech let se biodiverzita obnovila?

No a kousek od baráku mám jednu z posledních vstavačových luk v kraji. Myslíš si, že v jejím případě si taky příroda poradí sama?

Jinak neber to jako výpady. Diskutujem. Samozřejmě, že máš v mnohém pravdu. Viděl jsem v okolí nějaké revitalizační projekty. Tragédie, tam by si příroda asi poradila sama. Kdyby ji někdo nechal.

Jinými slovy, člověk v řadě případů řekl A a holt někdy musí říct i B.

Mrknato - Profil | Čt 10.1.2013 23:39:59

standas >> Ve svazu je neskutečně moc peněz v poměru, co za to vysazuje. Jenže cílů svazu je taky moc a těch, co ty cíle realizujou obdobně. U nás ve Vč. je už jen zlomek původních druhů ryb, co tam býval a zrovna rybáři tím vini nejsou. Kolega hraji tady nabádal, aby členi prosazovali své vize hospodaření na revírech, ale právě to také spolu se stavem toků dovedlo rybařinu tam, kde je.

standas - Profil | Čt 10.1.2013 23:15:03

osprey >> to je jasný, ale třeba to že téměř zmizel Karas Obecný je už zloči!!!

rover - Profil | Čt 10.1.2013 22:29:46

osprey >> Pominu kormorána ...
Zdaleka né všude je situace, resp. "tlak" na vodu ( zřejmě tekoucí ), jaký popisuješ. O jakých generačních hejnech hovoříš ?

standas - Profil | Čt 10.1.2013 22:23:49

osprey >> Míro mluvíš mi z duše,navíc mám podobnou zukušenost ,,oni" všemu rozumí a výsledek vidíme všichni.bohužel, ale by pomohlo kdyby začal každej rybář sám u sebe. A téch 7.KG ryb deně tak to je taky hovadina:-(

osprey - Profil | Čt 10.1.2013 22:08:03

F.T.M. >> Jak chci řešit množství rybářů? Ono by stačilo hájit doslova pár set metrů v každém revíru pár měsíců v roce. Trdliště, zimoviště...

A fascinuje mě, že když někde takový flek je, jak to ty lidi žere a snaží se, aby se tam smělo chytat.

A co je to za předpisy, když smím zabít denně 7 kg okounů, podouství, tloušťů...

Budou se muset oddělit ryby, které jsou primárně k sežrání a ty, co nejsou. Ale z mé strany jsou to jen zbožná přání. Na konferenci o kormoránovi jsem položil dotaz, proč se svaz jenom dožaduje nějakých legislativních změn a sám nepodnikne žádné kroky jak uchránit zbytky generačních hejn (třeba to hájení trdlišť, doporučení či prosba adresovaná rybářům nebrat na zdevastovaných revírech reofilní druhy ryb apod.).
Významný svazový činovník mě z...ebal jak malého hada. Ničemu nerozumím. Až se vypořádáme s kormoránem, všechno prý zas bude dobrý.

nofish - Profil | Čt 10.1.2013 16:19:42

mannice >> to co se ti nelíbí, na tom ročkovi štiky, tomu se říká příroda. Proto se ti dravci třou jako prrvní. Aby žraly ostatní ryby...
To jen tak mimochodem... :-)

jiri22 - Profil | Čt 10.1.2013 13:21:02

Petan600 >> ......který naučil, že člověk je středem vesmíru a učil o jeho neporazitelnosti, bohužel dorostla ta generace 1950 a dále, kdy to bylo nejhorší a také je ze všech stran slyšet (kdy už bolí uši) Jak se žilo dobře. Ano žilo a mnoho lidí zapomnělo, že na ho.... U vody to smrdí jako socka a bafá jedno cigáro za druhým, dělá bordel a k tomu birko a když otevře hubu......škoda mluvit. Jo a rybu, hned by sežral na místě. Protože si řádně zaplatil a to se musí vyplatit. Kolikrát vidím ty ubožáky, co musí mít každý den 7kg, jinak se nejde domů. Že by jste to u Vás neznali?

Jovánek - Profil | Čt 10.1.2013 12:37:02

piskothonza >> To je pravda, myslím, že se to zhoršilo od těch dob, co tu nejsou.

Woohooo - Profil | Čt 10.1.2013 9:29:56

hraji >> No ja uz spis 2 roky premyslim ze pujdu k sousedni MO vis ... tam to vedou tak jak se to me libi ... proc ja se mam tady dohadovat s nekym kdo me ani nebude poslouchat a hreje sí nekde svoji polivcicku ... ja sem se nestal rybarem abych tohle resil a nekde se dohadoval ... ja chci jen mit klid u vody ... posedet ... pral bych ti videt nasi schuzi myslim ze bys byl hodne prekvapeny

PYTLAKS - Profil | St 9.1.2013 18:14:02

poměr mi nevyhovuje,místo kaprů bych aspoň tři roky sadil ostatní původní druhy ryb,myslím,že by se druhové zastoupení mělo zvětšovat a udržovat a né preferovat jen rybu domácí a duhoně

Drozďák - Profil | St 9.1.2013 18:13:31

mannice - >> viz 1. komentář.

Moc věcí najednou, problematika je mnohem složitější.

Mám li odpovídat, tak tedy:
Ano
Ano
Těžištěm vysazení a obsádky by měly být původní ryby s max. přihlédnutím ke stanoveným zarybňovacím plánům na konkrétní revír.
Nelíbí se mi - viz reakce výše.
Je to podstatná část, měla by se zakládat na jasných pravidlech s max. ohledem na podmínky konrétního revíru a to vše dodržovat
Je obecně malá
Obecně mi nevyhovuje u většiny druhů, méně duháka a kapra, více původních ryb a širší velikostní škálu.
Změnil bych na většině revírů jejich správce.
Není zač.