pravidelny test znalostí

jste pro to aby rybar musel opakovane, rekneme 1x za 3 roky, podstupovat test obsahujici otazky ze zakona o rybarstvi, provadecich vyhlasek, BP pripadne Stanov a dalsich predpisu?
Autor diskuse: Pavouk‌ - Profil , 9.1.2012 všeobecné - RŘ, MO, svazy

jste pro pravidelné proverovani znalostí?

A) ano26%

B) ne74%

Od 9.1.2012 hlasovalo 256 čtenářů.

18 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NPepé - Vsetín - Profil | Po 9.1.2012 17:13:30

ono u dětí v kroužku je to něco jiného, ti se opravdu učí a i když by si pak u testů napovídaly, prošly si tím - než když přijde dospělý člověk na svaz (v tom lepším případě) v tom horším tam ani nejde a pak mu kámoš domluví povolenku tak nějak napohodu, nejde nikam, pošle peníze a vesele chytá. Ví ho*no, co a jak, ale papíry má. Těm na svazu je to putna, mají své peníze za členský, za brigádu, protože ten člověk ji těžko oddělal a všichni jsou spokojení....

Pokud by si všichni bez rozdílu museli projít a opravdu prošli výukou a testama, věděli by to, co mají vědět a nemuseli bychom se tu takto bavit.

Nhraji - Profil | Po 9.1.2012 10:37:09

medvěd >> ale tak to má být, já včera taky kontroloval jednoho rybáře dvakrát v rozmězí asi tří hodin a měl jsi vidět, jak vyskakoval a jak se mu nelíbilo, že si fotím jeho povolenku. U nás musí především RS vyrazit k vodě a kontrolovat. My jsme se za poslední měsíc zaměřili s kolegou na Svitavu a za měsíc máme 5 zadržených povolenek a jednoho pytláka bez papírů. Všechno za vážné přestupky. A hodláme v tomto trendu pokračovat.

NPavouk‌ - Profil | Po 9.1.2012 13:42:21

lubpro >> rekl bych ze ty podmínky jsou ted vice nez prijatelne, prave proto plati ze na chudej lid musi byt prisnost, nic jineho si totiz nezaslouzime.

Nmeteor - Profil | Po 9.1.2012 13:23:58

Jarda Š. >> díky za info. Počítám, že takhle nějak to mohlo být nastaveno i u myslivců... bohužel, časy se mění a "svět se v prdel obrací" (copyright nějaký muškař vocaď :-)).

Mně by se (svým způsobem) líbilo zdražení povolenky, důslednost v dodržování RŘ, přísné postihy apod., ale to jsem asi tak jeden z mála :-(

NF16 - Profil | Po 9.1.2012 12:36:52

Pavouk‌ - >> Taky se mi několikrát stalo,že když jsem se zeptal profi stráže na věci, které mi nejsou jasné.Nedokázal mi odpovědět.Vzal R.řád a tam jsme to dohledali a věci si ujasnili.Od toho ten řád máme.Myslím,že jen málo lidí dokáže nastálo do sebe vstřebat věci,které jsou pro výkon rybářského práva nepodstatné.A je jich tam dost.Proto jsou testy v tomto provedení nesmysl a to i pro nové členy.

Naleš vavřina - Profil | Po 9.1.2012 10:41:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pravidelné oživení znalostí nikdy neškodí, ALE!!! Mělo by následovat po :
1) vždy po spáchání prohřešku proti BP
2) jednou za cca 3-5 let ALE na bázi dobrovolnosti, na základě pocitu příslušnosti k MO a stavovské cti
(V tom je právě asi kámen úrazu, rybáři si do organizace chodí pro povolenku, ale s organizací nežijí. Již v průběhu přijímání za nového člena by měly být novým adeptům cechu Petrova tyto principy nenásilně vštěpovány - to ale není možné při součastném způsobu příjmu nových členů, to by musely všechny MO spolu držet basu. Další příčinou je nepracování se stávajícími členy, společnou prací získávají lidé pocit sounáležitosti, a po práci musí bezpodmínečně být i prostor pro společnou zábavu. Tyto principy ale jdou realizovat spíše v menších MO, kde již absence anonimity vychovává.)
3) vždy při přestupu do jiné MO

Asi pravdou je to, že důslednost postihu při prohřešku a jednoduché pravidla pro výkon činnosti bez zbytečné uzurpace by byly jednou z cest.

NVenca888 - Profil | Po 9.1.2012 9:43:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mně by zajímalo, co konkrétně by tohle mělo řešit. Jakože by ten, co si je schopnej vzít pět candátů za den, chytat přes noc, cíleně lovit hájený ryby nebo chytat na čtyři pruty, díky opakovanejm testum prozřel a začal se chovat slušně? I podprůměrně inteligentní člověk je schopen pravidla pochopit a bezohlednej hajzlik zustane hajzlikem, i kdyby absolvoval padesát školení a dvacet přezkoušení. Pokud ti jde o eliminaci rybářů nezpůsobilejch k lovu a rybářů programově a neustále porušujících předpisy, pak existuje pouze jediná cesta - kontroly a citelný tresty pro viníky (odebrání povolenky na dostatečně dlouhou dobu, případně pozastavení členství ve svazu bez možnosti toho, aby se dotyčnej mohl přihlásit jinde). To je daleko levnější, účinější a troufám si tvrdit i "normálnější" řešení.

Nmalamut - Profil | Po 9.1.2012 8:48:34

Pavouk‌ - >> jsem pro, je to dobrý způsob, jak se zbavit zbytečných členů.

NHiram - Profil | Po 9.1.2012 16:46:23

Co to tady vymýšlíte za blbosti? Každý si za své jednání nese zodpovědnost sám. Takové testování se mi hnusí, je to typická byrokracie. Pavouku jak tě to vůbec napadlo.
Měla by se řešit příčina. Informovat tu skupinu rybářů, kteří si neuvědomují následky toho že si každý den odnesou domů 3 kapry nebo hodí plechovku od kukuřice do chrastí. A v souvislosti s tím zajistit kontrolu dodržování BPRP na místech kde je to potřeba. Za 13let co chytám (cca 1200 docházek :-) ), mě kontrolovala rybářská stráž cca 10x.

PS: Víš vůbec jak probíhají testy při přijímání nových členů? :-) Jestli jo a takhle se ptáš, tak jsi vtipálek :-)

NSven - Profil | Po 9.1.2012 16:23:52

Caty >> :-))) Právě včera jsem obdivoval jedny stránky SRZ .
V Česku nevídaná věc..... Jasně formulované, přehledné, transparentní.......
http://www.srzlevice.sk/nase/2009/ulovky_jednotlivc​i.php
doporučuji např. rubriku "oznamy" 2012 :-)

NSven - Profil | Po 9.1.2012 15:05:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

dosec >> nejde o vyloučení páchání přestupků ale o zvýšení odbornosti členské základny.
Přestupky může páchat kdokoli, bez ohledu na kvalifikaci, věk, pohlaví, sexuální orientaci, náboženské vyznání a barvu pleti :-)
Ani sebedražší povolenka nezajistí důkladnější kontroly a patřičné postihy jak doufáš. Žijeme ve státě prohnilém korupcí, kamarádčoftem a neúctou ke všemu..
Od zvýšení odměn RS bych si také moc nesliboval. Dopadlo by to jak v jiných sektorech: čím víc peněz, tím menší chuť do práce :-)

Nmeteor - Profil | Po 9.1.2012 14:23:44

dosec >> že s tím udělám hovno, to máš určitě pravdu... ale jinak se to samozřejmě srovnávat nedá :-)

Nevím o tom, že by při zkouškách na řidičský průkaz bylo BĚŽNÉ, aby za tebe test vyplnil instruktor, auto odšoféroval policajt a technická by se ani nedělala... i v rybářství jde o život, ale "jen" ten rybí.
Na druhou stranu stejným jmenovatelem tu mohou být (místy až) směšné tresty... pamatuju si, když nějaký vyfetovaný plnoletý mladík bez ŘP řídící Škodu Favorit bez TP zabil matku s dítětem a vyfasoval (tuším) 4 roky (nebo 5 let?)... naprostý výsměch (po 2 letech si požádá o prominutí trestu za dobré chování a hurá domů). Ale tak to už je trošku mimo téma...

NCaty - Profil | Po 9.1.2012 14:21:24

Taky volím za A. To co někdy člověk vidí kome vody, tak je až k nevíře, že mohou novu dostat papíry. Někdo argumentuje , že je to stejné jako řidičák.... jenže u řidičáku je větší peravdepodonost, že způsobí přestupek a je za to trestán (body) , kdežto RS je poskromnu, rybářů přibývá a kontol je málo=relativní bezvládí. Dle mě teda.

NSven - Profil | Po 9.1.2012 14:15:43

Hlasuji A), neboť znalosti většiny rybářů jsou tristní až tragické....
Není třeba kvůli tomu pořádat extra školení, stačilo by vyplnit vylosovaný testík před každým výdejem nové povolenky.
Kdo se na to necítí, tak ať si to holt naštuduje.
Kdo na to nemá, tak ať se na to holt vykašle.

NHmmmmTakJooooo - Profil | Po 9.1.2012 13:57:36

Ozzy666 >> To ze je nekdo dobytek nema nic spolecneho s tim ze chlasta a uz vubec to ze si dalk pivo nez zapsal ,,, noi co mel zizen :))) to neni alkoholik este :)))) pleste tady pojmy s dojmy ...

Nlubpro - Profil | Po 9.1.2012 13:57:29

Pavouk‌ >> dobře buďme přísní, ale ne nespravedliví. Nenípřece možné aby za stejný přestupek byl RS v každém revíru posuzován různě, o následných trestech nemluvě.

Nlubpro - Profil | Po 9.1.2012 13:35:25

Když tak pročítám zdejší diskuzi, ptám se jestli je to ještě stále ten samý Rybářský svaz do kterého jsem před x lety vstoupil ? Jeden chce dělat testy, druhý chce zvyšovat cenu povolenky a další vodit rybáře od vody v poutech za nezapsání příchodu k vodě. Proč nemůžeme jít nějakou střední cestou a tkusit se dohodnout na podmínkách které by vyhovovaly když né všem tak alespoň většině?

NJarda Š. - Profil | Po 9.1.2012 13:11:15

meteor >> Tak nějak to bylo cenově nastaveno za první republiky, že na rybaření měli průměrně situovaní lidé, ale ne lůza. Pak přišli komunisti, kteří hlásali "zlidovění" a "masovost", což vedlo ke stavu, který přetrvává dodnes.

NAlov_na_MRK_rezignující - Profil | Po 9.1.2012 12:37:46

Pravidelné prověřování zkouškou jako povinnost určitě ne. Spíš bych to osobně směřoval k tomu, jak tady psal F16. Ale já osobně bych to řešil pouze tím, že na výroční členské schůzi budou předneseny změny v RŘ resp. BP. A pak, pokud RS někoho čapne u vody při přestupku a ten se bude odvolávat na to, že on to neví, že on nečte každou prkotinu a kdo se to má furt učit atd, mu může RS suše odpovědět, že kdyby se účastnil členské schůze, tak že tam byly veškeré změny prezentovány a že je jeho problém, že o tom neví. Ale je to jen takový můj maličký názorek.
Osobně si myslím, že by na neznalost změn neměl být brán jakýkoliv ohled při kontrolách RS. Pokud je člověk lenivec nebo ignorant, tak prostě přijde o noty. A po pár takových zabaveních se to rozkřikne, a věřím tomu, že už si lidi tu chvilku na proštudování najdou. I když přístup k rybařině at už jakýkoliv to u nich nezmění. To je jasné...

Naleš vavřina - Profil | Po 9.1.2012 12:17:35

meteor >> K té odpovědnosti za své chování a případnému postihu i pro RS jsem psal cíleně, není to tak dlouho co jsem byl kontrolován RS, ta samozřejmě si prohlédla úlovky v docházce - má na to právo a i já to někdy udělám, ALE!!!!! následně takto zjištěnou informaci se pokusila použít na neoprávněnou diskreditaci mé osoby na veřejnosti - toto chování je na podnět pro státní orgán co danou RS jmenoval. Mnou popsané chování RS nemá s profesionalitou nic společného. Je pravda, že za 25 let rybolovu se mi to stalo poprvé, ale určitě hodně dlouho si budu tohoto člověka pamatovat. Je ale třeba taky konstatovat, že za posledních cca 10 let se kvalita RS zlepšila, a to o hodně. Spíš se podstatně zhoršila drzost a oprásklost společnosti jako celku a tato společnost právě generuje jak členskou základnu, tak i RS.

Naleš vavřina - Profil | Po 9.1.2012 11:48:01

meteor >> Na rovinu, je v tom ten další člen - vždy padne stejný argument : "Pokud to uděláme moc důkladně, tak se raději přihlásí jinam a tam to má za půl hodiny hotové". Zde by právě měl nastoupit důslednější a tvrdší postih při průšvihu, aby bylo v zájmu každého jedince mít znalosti na patřičné úrovni. Nechci lidi buzerovat - byla by to metoda cukru a biče. Cukr by bylo právo důstojného rybolovu a profesionální přístup RS, bič by byla tvrdost postihu při prohřešku. Ale profesionální přístup RS by musel být garantován např. i tvrdým postihem dané RS při porušení jejího profesionálního přístupu - např. odsouzení rybáře za jeho chování jež je v souladu se zákonem a BP, když daná RS má na věc soukromně jiný názor.

NAnýzový dědek - Profil | Po 9.1.2012 11:32:19

Pavouk‌ >> No ono testy ať už jsou jakékoli z nikoho lepšího člověka neudělají tím, že se je dotyčný nabifluje.

NFishky - Profil | Po 9.1.2012 11:23:18

F16 >> souhlas a mohlo by to být pravidelně ve středu a pátek kolem 18-19:00, členové co by pravidelně chodili pozdě by za trest na konec roku vymalovali klubovnu ze svého, členky co by chodily pozdě by vařily. Děcka co by to flákaly, by za trest muškařily případně hrály na housle.

NPavouk‌ - Profil | Po 9.1.2012 11:16:09

honzin2236 >> jen takova drobna poznamka, BP nejsou vsechny predpisy ktere by sis mel přečíst...

NF16 - Profil | Po 9.1.2012 11:10:46

Maximálně bych zavedl povinné členské schůze a tam bych provedl takové školení o novinkách v doplňcích a jiných důležitých věcech.Ale ne o stanovách, vedoucích orgánech a jiných nesmyslech, které jsou v testech uvedeny.Přezkoušení udělat po přestupku.

Nhraji - Profil | Po 9.1.2012 9:58:39

Fishky >> moji rodiče nespoléhali na to, že nás škola vychová a naučí a učili se s náma, a vychovávali nás u nás na dědině všichni. Když jsme provedli lumpárnu, potrestal nás první, kdo nás dopadl.
Kdybych někdy doma řekl, že učitel nebo učitelka je blbá nebo že si na mě zasedla, asi bych se týden neposadil.
Dneska je to samá demokracie, rodina ztrácí svoje funkce a chce po školství, aby to dohnalo? To je hloupé a nefungující.

Nhraji - Profil | Po 9.1.2012 9:55:48

Kovis >> jediná cesta je převzít to, co je u myslivců, roční přijímací lhůta a potom náročná zkouška.

Narnošt - Profil | Po 9.1.2012 9:53:07

Po mě chtěli test naposledy ve 12 letech v rybářském kroužku,když jsem si lístek potom po letech obnovoval,nikdo už po mě nic nechtěl,jen peníze.Když jsem se ptal na zkoušky,jestli se ještě dělají,bylo mi na svazu řečeno něco ve smyslu - zaplať a o víc se nestarej...Osobně si myslím,že by to byla jen díra na peníze,jako přezkoušení na zbrojní průkaz před pár lety,každý jsme musel na přezkoušení a dát tisícovku,přezkoušení pak probíhalo v duchu - máte všichni zaplaceno,takže si pište : Za á,za bé... V době,kdy se dá koupit i řidičák,aniž bych prošel jízdami a testy mi přezkoušení ze znalostí ryb vyvolá úsměv na tváři,myšlenka dobrá,ale nerealizovatelná.To by se muselo začít zgruntu odjinud...

NVenca888 - Profil | Po 9.1.2012 9:51:26

Pavouk‌ >> co například? Znovu opakuju - kdo ty pravidla znát chce, ten je bude znát. Kdo je bude chtít dodržovat, ten je bude dodržovat. Kdo bude chtít udělat testy, ten je udělá. Výsledek - starosti+peníze navíc, osvěta minimální (pár dědů zjistí, že nemusí nosit k vodě vezírek).

NF16 - Profil | Po 9.1.2012 9:29:25

Jelikož jsem několit let měl přestávku v chytání ryb kvůli práce,musel jsem celé školení a následnnou zkoušku udělat znovu.Není problém sednout si k testům a naučit se je.Jen nechápu, proč tam jsou věci,které rybář vůbec nepotřebuje vědět.Stejně brzy po zkouškách je zapomene.Musím sebou nosit rybářský řád a tam je vše co musím dodržovat napsáno.Takže jsem proti přezkoušení r.ř v této podobě, jaký teď je.Ono stejně rybář, který je lump, nebude lepší,když se naučí pár řádků nazpaměť.

NVojtěch - Profil | Po 9.1.2012 9:27:06

Nesmysl!!!!!!!!!!!!!

Nhraji - Profil | Po 9.1.2012 9:23:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

myslím si, že v prvním okamžiku by to vedlo k poklesu členské základny. Ale oni by se to chlapi doučili. Znalosti a bohužel i těch mladých, jsou tragické.
Včera humorná scénku u revíru. Kromě dokladů jsem tři lovící požádal, aby mi předložili ke kontrole i zákonem dané vybavení. První komik vytáhl z batohu vezírek a podběrák. Když jsem jej upozornil, že zákon neukládá nosit vezírek a podběrák, ale něco zcela jiného, nastalo zděšení. Ani jeden z nich neměl nic na vytažení háčku, jeden měl metr. A ty výmluvy - já si dělal vánoční úklid a tak ještě nemám všechny věci v pořádku, já mám všechny věci společné tady s kamarádem, bohužel kamarád neměl ani metr ani obůstek či pean.
Takoví by si zasloužili poslat na přezkoušení.

Nretrívr - Profil | Po 9.1.2012 9:16:54

Pavouk‌ - >> Já hlasuji ne.Každý si potřebné najde. Kdo bude dělat svinstva u vody, toho to nevyřeší.Navíc strýčkování a podobné podvody by to jen prohlubovalo. Kdo by ty testy dělal. Nevidím pražádný důvod. O vyčištění členů přece nemůže být řeč. víme, kde žijeme.Toť můj zcela soukromý pohled.

NFishky - Profil | Po 9.1.2012 9:09:04

Pavouk‌ >> OK, tak jsem tedy proti. Jednak myslím, že by to bylo zbytečné a za druháka neefektivní a nákladné. Pokud se má u vody udržovat pořádek na určité úrovni, raději věnovat případné prostředky na profi RS, která by těm co dělaj bugr zatopila a ten zbytek slušných by byl v klidu.

NVenca888 - Profil | Po 9.1.2012 9:07:59

a co by to mělo řešit?
zkoušky nefungujou (snad s výjimkou dětí) ani napoprvé a už vidim MO, který se zbaví x členů (tedy i prachů, který jim od nich plynou) kvůli tomu, že dotyčný nevěděli, jak vypadá blešivec obecný, zda maji ryby chuť, případně co je to aerátor...

Nrover - Profil | Po 9.1.2012 9:02:28

Až nesmyslná myšlenka, nicméně kdo si ve svých znalostech není jistý, má možnost si testy vyzkoušet v elektronické podobě, a následně si své děravé znalosti doplnit ...

NMD-Carp - Profil | Po 9.1.2012 9:01:15

Myslím že v tomto státě kde se hledá jak co obejít a nebo uplatit by to vedlo akorát ke korupci a činitelé by si mastily kapsy.Takže hlasuji NE.

NMasařka - Profil | Po 9.1.2012 8:55:39

Pavouk‌ >> Myslím si že je to naprosto zbytečné.