Zoologický koutek MRKu.

Diskuse bez zoologických mantinelů o všemožných tvorech této planety a o přírodě vůbec.
Autor diskuse: Piskořík - Profil , 31.12.2011 všeobecné - ostatní
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

DeProfundis - Profil | Pá 3.5.2024 10:14:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

2.5. se k nám vrátili rorýsi, tak jsem otevřel budky a zprovoznil kamerky.

DeProfundis - Profil | So 28.5.2022 11:10:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

U další budky to bylo trochu náročnější. Puštíci tam měli 3 mladíky a všechno vypadalo v cajku (1. fotka). Až když jsme od budky odcházeli, si Eva všimla tak po 15m peří v listí. Bohužel to bylo z jednoho z rodičů. Nejspíš výr nebo jestřáb kousek od budky ulovili starýho tak 2-3 dny před naší kontrolou. Další den jsem je zvážil a porovnal se stejně starýma prckama z dalších budek (oni naštěstí puštíci hnízdí docela synchronně) a zjistil jsem, že mají tak o 70g míň, než by bylo adekvátní. Na místě dostali porci zajíce a bylo vidět, že jim v posledních dnech vyhládlo. Kupodivu si skoro bez váhání začali brát z pinzety kousky masa, přestože je muselo vyndání z budek trochu vyděsit. Čekal jsem daleko větší přemlouvání. :-)
Po dlouhý úvaze jsme nejmladší mládě vzali ještě na skok domů - dofutrovat další porcí zajíce (2. fotka) a těsně před setměním jsme ho šoupli do nový rodinky, kde měli 2 stejně starý mláďata (na 3. fotce), aby se trochu ulevilo přeživšímu rodičovi.
Další večer jsem zjistil, že to bohužel odnesla samice a tak na krmení zbyl jen samec, což u dravců a sov není moc dobrý. Od tý doby jsem tam 10 dní jezdil a dokrmoval je zajícem, bažantem a srnkou. Dvě noci jsem tam nechal nahrávat diktafon, abych zjistil, jak často a jestli vůbec je samec krmí. Vždycky tam zaletěl jen 3x, ale aspoň něco.
Pokaždý, když jsem je vážil a krmil, tak jsem si lámal hlavu s nejvhodnějším řešením, abych jim dopřál co největší šanci na přežití. Vzít je domů a bezpečně dokrmit, ale jak jim pak nahradit rodiče v nočním učení. Nebo je tam nechat jen samcovi, u kterýho je dost nejistý, jak je dokrmí a hlavně ochrání před případným predátorem, na což je spíš stavěná samice.
Po pěti dnech už mladíci vypadali, že dohnali všechno, co potřebovali (4. a 5. fotka). :-)
Desátou noc vyletělo starší mládě a jedenáctou mladší - 6. fotka poslední den před výletem.
Po dalších dvou dnech jsem dohledal jednoho prcka asi 100m od budky ve smrkovým houští, tak byla radost, že by aspoň jedno mládě mohlo přežít. A po dalších 3 dnech jsem tam vyrazil v noci a slyšel jsem pískat oba mladíky už vysoko ze smrků. Takže se o ně samec v posledních pěti dnech dokázal postarat a já měl neskutečnou radost! :-)

DeProfundis - Profil | Po 1.5.2023 21:02:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A tááákovýhle uši budu mít, až vyrostu...

DeProfundis - Profil | St 22.5.2024 18:19:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Z kontroly budek, prckové těsně před výletem.

Piskořík - Profil | So 11.6.2022 10:04:50

A já mám zase jednu adopční story….:o)

Sedím si takhle navečer na rybách a zrovna jsem něco hledal v mobilu, takže jsem moc nesledoval okolí….s najednou slyším “Píííp…píííp….pííp….píííp”….tak koukám, odkud to jde a netrvá dlouho a vidím původce toho vystresovanýho hlásku….malý káče…plave nervózně uprostřed řeky, pípá jak splašený, stará kachna evidentně nikde…přemejšlím, co dělat….kouknu ještě jednou po řece doleva, doprava, kachna nikde žádná….jen 50 m vpravo křižuje řeku nutrie….když mu nepomůžu, je velká pravděpodobnost, že toho malýho ukvičence něco sejme už první noc, co by byl bez dozoru kachny….no, vlízt pro něj nepřipadá v úvahu….jednak by se mi moc nechtělo, ale hlavně vyhlídka na úspěšně slovení kachněte podběrákem se mi nejeví moc reálně…tohle mi probleskne hlavou celkem rychle, takže mě tak nějak spontánně napadne napodobit hlas kachny svolávající mladý….reakce hned na první “volání” mě docela překvapila….káče ihned nastarovalo jak malej motorovej člun a než mrknu, tak je pod vysokým břehem…zavolám podruhý a čekám….ani né do minuty vidím, jak se hejbou stébla, něco se ke mě hrne trávou a šup, už je tady….čumí na mě malá kačenka…zavolám potřetí a mám jí u nohou…vejrám na ní jak puk, jsem z toho trochu překvapenej, seběhlo se to všechno nějak moc nečekaně a rychle…:o)

Takže káče u nohou, co teď?…tak ho pohladím, je úplně v klidu….pak mi samo vleze do ruky, ozobává mi z nich zbytky krmení….netrvá to ani moc dlouho a začne klimbat…. nechápu, jak se ke mě takhle nakvartýrovalo, ale budiž…:o))

Do toho mi volá brácha, to jsou vždycky hovory z Lán, minimálně na půl hoďky….tak mu samozřejmě, mimo jiné, líčím kachní story…mezitím se “Píďa”, jak jsem mu začal říkat, probral, hupsnul ze mě dolů něco zobnul na zemi a šup do vody…tam jako správný kachně hned začal honit nějaký breberky, občas nervózně pípnul, když mě ztratil z dohledu ale jinak bylo vidět, že je v pohodě….takhle během mého hovoru s bráchou hopnul do vody třikrát, pokaždý jsem si ho přivolal zpátky…:o)

No, koukám na mobil, kolik je….je čas…tma už visí nad řekou nějakou dobu, po kachně ani vidu ani slechu…zapínám Píďu do kapsy u mikiny, balím a jdeme na chatu….tam udělám provizorní kachní ložnici ze stavebního kýble a starý ušanky….ta se bude hodit dokonale, uši čepice jsou jak křídla kačeny….:o))

Ráno mě v pět Píďa budí…začíná v kýblu štrachat, tak si ho vezmu k sobě…hned se u mě zavrtá pod deku, takže v klidu dospávám i s Píďou až do osmi….udělám si kafe a půjdeme se potom kouknout k řece, jestli někde nenajdeme mámu kachnu…u řeky nikde nic…vlastně mě napadá, že jsem tady za celý jaro kachnu s mladejma neviděl…no, nic….venčím aspoň Píďu v řece…vyluxuje dobře 100m břehu, byl dokonce i na druhý straně…úžasný sledovat , jakej dravec je malá kačenka…jde po každým miniživočichovi, co se ve vodě pohne, obere každej šutr….:o)

3/4 hodinka uběhne jak nic, navolám si Píďu s jdeme zase na chatu…než odjedem, mrknu se k řece ještě jednou, ale ani jedna kachna kam až dohlídnu….nedá se nic dělat, beru káče sebou a uvidíme, co a jak dál…:o)

Doma dostane nášup z nasekanejch kopřiv, vajíčka a trochu vařený brambory….žere jak mlejn, pak následuje siesta….a takhle to jde celej den….Píďa za mnou běhá jak pejsek, stresuje, když se mu ztratím z dohledu a přes den spí zásadně na mě …nejradši na rameni za uchem….do toho mě samozřejmě různě ozobává…:o)

Takže takovouhle já mám teď zábavu….už třetí den….:))

DeProfundis - Profil | Pá 10.11.2023 8:42:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak trochu splněnej sen.

Piskořík - Profil | St 20.3.2024 8:04:26

Ženský z práce mě navedly na “nemocnýho” ptáčka pod oknem….otřesená Červenka, zavřený krvavý očičko, úplně apatická….tak jsem jí sebral, dal do dózy na kafe, odvezl v batohu domů a tam se uvidí….doma jsem jí dal trošku napít a šoupnul do terárka, ať si odpočine a malinko se zahřeje….za hoďku se Červenka tvářila úplně ready, i to očičko bylo jako by se jí nic nestalo….takže šup zpátky do vzduchu, odletěla naprosto bez problému….;o)

DeProfundis - Profil | Po 22.5.2023 20:01:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes asi poslední mladý sovičky, pokud se nestane ještě nějakej zázrak. Když jsem vrátil sýce do budky a hledal maminu, našel jsem ještě jednoho už vylítlýho sourozence, tak to dnes bylo za pět dvanáct. :-)

wildlife - Profil | Pá 26.1.2024 21:03:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Snehacci

otoš - Profil | So 27.4.2024 19:16:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zerynthia polyxena - skvost z jižní Moravy

lednacek - Profil | So 13.2.2021 23:44:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes taková náhoda , tak jsem mazal pro foťák :).....

DeProfundis - Profil | Út 11.7.2023 8:59:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ze života v pšenici

DeProfundis - Profil | St 31.5.2023 8:46:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak ještě jedna radost s drobotí nejmenší evropský sovičky. V budce bylo 6 prcků. Pro představu o jejich velikosti i s mojí maličkostí. Ještě tak 10 dní a pofrčí do světa, takže už moc nevyrostou.

wildlife - Profil | So 6.4.2024 18:12:47

Z jarnich vychazek .

wildlife - Profil | Pá 22.7.2022 8:51:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pexeso cervenec ...kridla a kridelka .

DeProfundis - Profil | So 28.5.2022 10:16:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mladí puštíci už jsou z většiny budek a dutin venku, tedy kromě náhradních snůšek, tak je konečně čas i probrat dokumentační fotky. Letos se u nás obecně sovám moc hnízdit nechce, ale pár puštíků si svoje mladý letos i tak odchovalo. Jen u dvou budek jim bylo potřeba trochu pomoci.
Tihle dva chlupáči byli v budce na buku, který jediný zbyl po těžbě na rozsáhlé pasece. A jak vítr ulámal vruty, tak se budka houpala jen na vrchním plíšku na zavěšení. Takže tihle prcci si mě prohlídli ještě jednou, když jsem jim zajel bejvák pořádně upevnit. Vzhledem k tomu fičáku, co se tu prohnal před týdnem, to bylo za pět minut dvanáct.

DeProfundis - Profil | Út 7.5.2024 12:26:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včera jsem měl zajímavej zážitek. Šel jsem k jedný budce na kontrolu a už z dálky slyším, jak pěvci křičí na starýho puštíka. Ten seděl tak 10-15m od budky a jen cca 7m vysoko. Koukám na něj docela z blízka dalekohledem a najednou do něj prásklo káně. Puštík to ustál a byl celkem v klidu. Sice jsem neměl teleobjektiv, ale jen záklaďák na dokumentačky mláďat, ale i tak jsem pro něj běžel do auta. Chodil jsem kousek pod ním a kupodivu jsem mu byl úplně ukradenej. Probíral si přede mnou peří a dělal, jako bych tam ani nebyl. Po pár fotkách jsem skočil pro žebřík a kousek od hlídajícího puštíka - byla to stará samička, co už tam roky úřaduje, fotil jsem jí tam už v r. 2017 - na fotce s rezavým samečkem, to ještě hnízdili v dutině buku, který jim zlomil další roky vítr, jsem vlezl do budky. Měli 4 mláďata, ještě docela mladý. Loni tam měli dokonce 5 mláďat. Samička byla tak šikovně za stromem, že mě ani neviděla a tak tam celou dobu jen tak seděla, než jsem je okroužkoval a vrátil do budky. :-) Takový poklidný kroužkování by mohlo probíhat vždy. Pak jsem zajel ještě domů pro teleobjektiv, ale po návratu už byla samička pryč a nenašel jsem jí. Škoda, mohl jsem si udělat luxusní foky. Ale i tak to byl parádní zážitek, protože samice většinou poletuje kolem a moc se jí moje zkoumání budky nezamlouvá.
O to zajímavější to bylo po mým letošním "pokřtění" nasranou samicí, která mě napálila z boku do hlavy. Naštěstí jsem měl kšiltovku a tak mě sekly asi jen 2 drápy za ucho. Ale byla to šlupa, jak když dostane člověk mičudou. Kupodivu to bylo až když jsem máďata do budky zpátky vracel.
Další den jsem slyšel opět starou puštici dost podobně kňourat, když jsem vybral mláďata z budky. Našel jsem jí tak 20-30m ode mě na stromě a tak si říkám, že nebude tak blbá a když se na ní budu dívat, jak polezu nahoru, tak snad nezaútočí. Ale to jsem se přepočítal. Metr pod budkou se rozletěla a zase mířila přímo na hlavu. Tak jsem se sehnul a dostal jsem to pěkně pařátama do zad. :-) Rychle jsem tam šoupnul jedno mládě a najednou další kolečko a znomu na mě, to jsem se sehnul rychleji a minula mě. Další dva prcky jsem šoupnul do budky a pěkně svižně mazal po žebříku dolů.
Doteď jsem to měl za naprosto vyjímečný, protože jsem v pár budkách za poslední roky už byl a ani náznak útoku. Kamarádovi se to za snad 20 let, co to dělá stalo prvně až loni. A mně teď 2 samice po sobě, tak doufám, že to nebude nějaký nový trend. :-)

wildlife - Profil | Út 6.2.2024 12:02:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na Kralove lece cosik velicajzneho --me hlasil znamy v telefonu . Tak jsem to sel omrknout - Orel kralovsky z Uherskobrodska .

osprey - Profil | Út 19.12.2023 21:36:54

Z makrofotek dnes vložím takový pohled do života otakárka fenyklového. Je tam housenka, líhnoucí se kukla (z housenky, která žila u nás doma na mrkvi) a pár dospělců od relativně neolétaných jedinců až po kusy na konci své životní cesty, která evidentně nebyla procházkou růžovým sadem.

wildlife - Profil | Po 11.12.2023 10:00:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

7 Koroptvicek ve snehu , dneska vzacnost .

wildlife - Profil | Ne 26.2.2023 13:25:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na tohle jde narazit za dve hodiny prochazky po brehu Drevnice ve Zline.

davidbroz - Profil | Pá 27.5.2022 8:06:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vcera na Labi v Podebradech, asi 300 m nad lavkou... sedim a koukam co mi to leze po bote... uplne jsem se ho lekl. Ryby samy mensi, do 40cm. Zacina ted hodne kvest topol. Jinak ale bylo fajn.

DeProfundis - Profil | Čt 22.7.2021 14:32:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mlaďoši měsíc po rozlítnutí a jejich mamina.

wildlife - Profil | Pá 9.2.2024 11:47:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kdyz jsem tri dny jezdil (na kole) za orlem , tak tam pobliz sedela samicka postolky , doma na obrazovce jsem zjistil , ze jsem nafotil Dremlika tundroveho .

wildlife - Profil | Ne 4.2.2024 9:22:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na Slovacku jen v zime -- Kane rousne

wildlife - Profil | Út 20.6.2023 10:44:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Belokarpatsti splhavci vyleteni , pred vyletenim a uloveni.

wildlife - Profil | St 10.5.2023 14:16:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

SK-HU-AT hranice . Postolky rudonohe .

Bacon - Profil | Pá 26.4.2024 18:37:49

První letošní😊

wildlife - Profil | So 29.4.2023 10:46:16

Vzacnosti ze Slovacka -- Parek Motaka luzniho , Lunak hnedy , Tenkozobec opacny , Chrastal maly a Slavik modracek .

wildlife - Profil | So 8.4.2023 8:32:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vcera od 6ti do 14ti pod siti v krovi se oplatilo . Za tech 8 hodin snezilo , prselo a foukalo , slunce jsem videl 15 min . Ale parek Pilichu se nechal fotit do 30ti metru ,takze mam desitky dobrych fotek .

DeProfundis - Profil | St 1.6.2022 13:37:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jsem sestříhal pár záběrů z přikrmování těch polosirotků.

DeProfundis - Profil | Pá 31.5.2019 23:48:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Piskořík >> dneska jsem měl zajímavý dopoledne. Včera jsem byl večer tak hoďku u dutiny s ještě nevylítlejma kulíškama, kde jsem viděl ale jen samičku. Ráno jsem vzal aparát a vydal se na pozorování. Trochu smutný zjištění, že samec nejspíš nebude mezi živejma (za 4,5h ani jednou nepřiletěl, ani nikde nepísknul), mi vynahradila aktivita samičky. Sice toho času tak třetinu prospala, ale jinak jsem jí viděl ulovit 4 myšáky. Bohužel to jsou tak rychlý akce, že to dohonit s aparátem na stativu je trochu problém. Největší překvapení bylo, když jsem stál tak 10m od samičky a ta pořád upřeně koukala někam kousek přede mě. Po chvíli vystartovala a dopadla tak 3m před aparát. Bohužel na teleobjektiv už byla moc blízko, takže se mi tam nevešla. Ale zážitek parádní! Nikdy bych nevěřil, že jí natolik nebudu vadit, že bude v mojí blízkosti i lovit. Tak pár cvaků, než myšici odneska mladejm. Přestože je nejspíš sama, tak si stíhá zásobovat i další dutinu, kterou má jako spižírnu.

DeProfundis - Profil | Ne 3.3.2024 23:19:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Noční povídání :)

wildlife - Profil | St 14.2.2024 7:40:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tydny uplynou nez se podari jakztakz fotka ..vubec se jim se spicek smrku nechce . Krivky obecne.

DeProfundis - Profil | Ne 11.2.2024 11:40:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sovy se na rozdíl od denních dravců opravdu těžko "cvičí". Ale on je velikej rozdíl mít sovu vycvičenou na sokolnickej lov a mít ji ochočenou. S tím příletem na ruku to bude trochu jednodušší, než 1 z 10. Tam hraje roli spousta faktorů. Takhle si výra uvázat na kolo nebude až takovej problém, on si na to zvykne a věřím, že ho to jistým způsobem i baví, nebo je to pro něj zajímavý. Jen to asi bude trochu mela, když mu rupne v kouli a bude chtít seskočit. Když vezmu sovu na rukavici na procházku, tak je úplně zlatá a většinou se ani nebojím, aby si jí pohladily děti. Ale když ji něco poplaší, tak chce za každou cenu seskočit a narozdíl od jestřába si sama často zpátky nesedne a musím jí trochu pomoct. Takže na tom kole to bude asi trochu drámo, ale mohl ho oprášit a taky to testnout, aspoň bych pošetřil ruku :-)

wildlife - Profil | Ne 26.3.2023 16:31:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Z konce tydne vyletu ..

wildlife - Profil | Ne 19.2.2023 11:16:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dravci bezni i vzacni , v lednu a unoru ..porizeno z ruky a z auta .

wildlife - Profil | Po 19.9.2022 10:39:45

Venku sychravo ...je treba to prozarit aspon tady :-)

Piskořík - Profil | Út 14.6.2022 19:57:32

;o)

Piskořík - Profil | Út 14.6.2022 19:56:15

Jdeme na ryby a vyhlížet ztracenou rodinu….tohle je Píďovo cestovní kupé…:o))

DeProfundis - Profil | Čt 9.5.2019 10:31:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Odpoledne jsme vyrazili omrknout nějaký nový místa v lesích. Ale když jsem viděl tyhle mrňky v dutině, kde už jsem nedoufal, že nakonec zahnízdili, tak jsem se půl hodiny vracel pro aparát a musel jsem si je cvaknout. Nečekal jsem, že už budou touhle dobou tak veliký.

wildlife - Profil | Ne 25.2.2024 15:19:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nekrasnejsi dravec evropy...

DeProfundis - Profil | Út 13.6.2023 12:54:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tuhle jsem na zahradě mrknul na vlašák, co kde lítá a tak v osmi metrech meditovala veverka. Dala si tam šlofíka na několik hodin, tak se nechalo udělat i pár fotek.

Erva - Profil | So 10.9.2022 11:44:05

Kulíšek nejmenší

otoš - Profil | Ne 4.9.2022 20:30:44

sršeň obecná, šídlo královské, modrásek štírovníkový

DeProfundis - Profil | So 22.1.2022 19:47:51

Dneska jsem byl sebrat fotopasti a čekalo mě milé překvapení, tak jsem to rychle sestřihal a tady je výsledek

wildlife - Profil | Po 11.1.2021 16:05:11

Prochazka kolem reky.. -12 stupnu me brzo zahnalo zpet a technice se to tez nelibilo . Ovsem takovy Skorec vodni se cile mraz-nemraz venoval hledani potravy a mezi tim si sem tam ocistil peri .

Denny - Profil | So 30.4.2016 1:22:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Erva >> Tak ja dam neco srstnateho :-)

Jiryyy - Profil | So 27.4.2024 12:44:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes sem by l děckama v Jiříkovicích na vítání ptačího zpěvu, kde se také kroužkovalo, nádherná akce a super úlovky, dávám topy..

Stewik - Profil | Pá 19.4.2024 13:14:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

myšiarka ušatá 🙂

wildlife - Profil | St 31.1.2024 12:47:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chrastal vodni na ledu ..asi rarita .

wildlife - Profil | Ne 9.7.2023 10:00:55

Ctyri dny v okoli Cahnova.

DeProfundis - Profil | So 1.7.2023 17:35:27

Dnešní mlaďoši ze čtvrté budky:-)

wildlife - Profil | Pá 12.5.2023 19:30:48

Kdo ji nekdy videl ? U mne to bylo prvni setkani ..samecek Potapky rudokrke.

wildlife - Profil | So 1.4.2023 10:30:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kralicek ohnivy ve svatebnim .....Z +- 60ti fokusu , dobry1 :-))

Erva - Profil | So 8.10.2022 12:38:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nepravidelný řádkáč ...

wildlife - Profil | So 25.6.2022 12:05:38

Lednacci vselijak....

wildlife - Profil | Út 21.6.2022 14:36:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pexeso z jarniho Slovacka .

DeProfundis - Profil | Út 29.3.2022 0:00:32

Dneska jsem si na něj přišel se stativem:-)

DeProfundis - Profil | St 9.3.2022 17:16:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dneska mě překvapil kulich v budce:-) Doufám, že tam za měsíc zahnízdí.

DeProfundis - Profil | Čt 22.7.2021 23:22:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak z první budky vylítli všichni mlaďoši během večera. To se mi ještě nestalo, aby vylítli všichni z jedný budky v jeden den. Shodou okolností jsem si je stihnul ještě půl hoďky před výletem cvaknout.

Pafka - Profil | Čt 10.12.2020 21:40:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hezký den všem, možná už to tu bylo, před pár dny se mi povedlo spatřit a i nějak nafotit sýkořici vousatou (Panurus biarmicus), i když počasí moc nepřálo (na fotkách sameček, samičky nespolupracovaly a nebyly tak fotogenické ;-)

DeProfundis - Profil | Čt 9.5.2024 10:13:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já jel včera večer z návštěvy od mladých a koukám, jak na frekventovaný silnici se snaží stará čejka převíst mladý z louky na pole. Tak o 10 cm se vyhýbaly na kraji protijedoucím autům, tak jsem hodil zpátečku, zastavil poblíž a vyběhl je najít. Místo aby utekly, do louky, tak si obě mláďata jen zalehly na kraji silnice a skoro nebylo možný je najít, jak jsou nenápadný. Nakonec všechno dobře dopadlo a pustil jsem je dál na poli, kde mazaly za volajícíma starýma.

b.gun - Profil | So 4.5.2024 14:02:28

...a u sestry na dvoře byla dnes zase jiná návštěva.

DeProfundis - Profil | Pá 19.4.2024 14:08:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Poušťák >> může být i ten červen, ale tou dobou už jsou opravdu většinou rozlezlý (rozlítaný) mimo hnízdo. Našel jsem jednu fotku z 7.6. - toho už jsem našel 50m od hnízda a už začínal popoletovat, to byl jeden z těch pozdějších, na fotce ten vykulenej výraz. A pak takovej běžnější případ, loňský mládě 8.5. co mělo tak 2 týdny do opuštění hnízda, to jsou ty pařáty - stav opeření je taky poznat.
A díky za poslední větu. :-)

osprey - Profil | Ne 7.4.2024 22:17:04

Kromě toho se mi povedlo dobrodit se k samci kuňky, který byl zřejmě dominantní v dané tůni, nedal se vyplašit a pokračoval v kuňkání kdykoli uslyšel hlas nějakého konkurenta. Nakonec jsem se k němu dostal objetivem asi na půl metru, což se mi zatím nikdy nepodařilo.

Skromné vítězství, ale lepší než drátem do oka:-))

Piskořík - Profil | Pá 15.3.2024 17:22:32

A v kamnech něco strašilo…..:o)))

DeProfundis - Profil | Pá 12.1.2024 2:31:45

pár hostů ze severu

wildlife - Profil | Pá 20.10.2023 15:56:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Neobvykla korist ..

wildlife - Profil | Pá 29.9.2023 9:26:16

Nocni ptak ?

wildlife - Profil | So 20.5.2023 15:45:30

Ona hrabe noru , on si spinit zobak nebude .. tak se spolu nebavi:-)

wildlife - Profil | Čt 27.4.2023 16:54:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pexeso lovici volavka , aneb vyrizeno za15 vterin .:-)

wildlife - Profil | So 8.4.2023 14:16:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Erva >> Ahoj . jo v Luhacovicach byli dva a v Ludkovicach jeden . Svetlo vetsinou hnus , strasne vzdalenosti, vsecko s 1,4 TC a z ruky ,tak to aj tak vypada ,ale su rad za dokument....

Erva - Profil | So 8.10.2022 21:21:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

otoš - Díky Oto😁

wildlife - Profil | Po 22.8.2022 9:40:24

Zlomek z avifauny Bilych Karpat

Dejv - Profil | St 22.6.2022 20:16:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tohodle prevítka cvaknout byla fuška, neustále mi skákal na foťák :-))

DeProfundis - Profil | Ne 27.3.2022 23:42:55

První sýc, co mi po dlouhých letech zapózoval:-)

otoš - Profil | Čt 22.7.2021 18:54:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tesařík obrovský

Bachy - Profil | Ne 19.5.2019 23:52:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Něco od přítoků Moravice - viděli jsme skoro dvacet čolků v jedné kaluži, přišlo nám to neuvěřitelné. Poprvé jsme viděli střevlíka vypouklého a pak ještě pár mloků, moc pěkné to bylo.

Piskořík - Profil | So 30.6.2018 22:49:11

A já se teď starám o čtyři ježčí sirotky.... :o)

Našel jsem je, jak dezorientovaný bloumaj po ulici.... pro pátýho ježečka už bylo bohužel pozdě....ležel tam mrtvej, zřejmě pošel na dehydrataci.... však se taky potom zbytek bodlináčků pěkně vrhnul na misku s vodou.... potom dostali Whiskasku s vajíčkem.... do rána to bylo všechno pěkně spapaný ...:o)

DeProfundis - Profil | So 9.12.2017 18:02:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dneska jsem byl pověsit zatím mojí největší boudu. Mát kolem 30kg, takže jsem při jejím usazování krapet zapotil. Doufám, že už jí další boudy nepřekonají:-)

Dejv - Profil | Čt 25.2.2016 20:51:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

dnes se ke mě dostaly zajímavé snímky z Tachovska.
Foto Karel Machač.

DeProfundis - Profil | Pá 10.7.2015 14:20:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Konečně jsem se dostal k ledňáčkům. Jen škoda, že je nora na severovýchodní straně prudkýho svahu, takže bez blesku ani prd. I tak jsem u nich vydržel dřepět asi 3 hodiny, když už jsem se k nim po dvou letech zase dostal.

DeProfundis - Profil | Ne 31.5.2015 19:54:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tak ještě paní lesková

1Mara - Profil | Čt 16.5.2024 11:54:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy

“NÁŠ” KVAKOŠ NOČNÍ. MÁ TO SMYSL. ❤ Měl obě nohy zlomené a nemohl se sám prakticky ani pohnout. Teď už podruhé přiletěl z Afriky.
Někteří si možná pamatujete na případ kvakoše nočního, kterého jsme přijali v srpnu 2022 kvůli zlomeninám obou dolních končetin. Absolvoval u nás tehdy komplikovanou několikatýdenní léčbu a rehabilitaci. Ale byli jsme úspěšní. Díky vysílačce, kterou při vypouštění na podzim 2022 kvakoš dostal od ornitologů Luboše Peškeho a Dušana Raka ze společnosti Anitra, jsme se dozvěděli, že tehdy zvládl jak svůj první přelet na zimoviště po úrazu, tak na jaře 2023 návrat do Prahy.
A jak je to teď?
🥳 Kvakoš má za sebou už druhou úspěšnou cestu na zimoviště a zpátky!
Jak to tentokrát probíhalo?
➡️ Kvakoš noční do Česka přiletěl koncem května 2023 (na mapce 💜 fialový okruh). Vrátil se přímo do Prahy, pochází totiž z kolonie kvakošů, kteří volně žijí v areálu pražské zoo.
➡️ V Praze patrně vyhnízdil a tah na jih - v pořadí druhý po svém vážném zranění - zahájil 14. září 2023 (na mapce 💛 žlutý okruh).
➡️ Po přeletu do Alžírska se na déle než měsíc odmlčel a nebylo jisté, jestli zvládl překonat Saharu. “Ozval se” až 22. října. Byl poblíž svého zimoviště v oblasti Mopti v Mali. 🥹
➡️ Před pár týdny se vydal zpátky na cestu do Čech.
➡️ Během několika dní překonal poušť a moře a dorazil do západní Evropy. Potom se vydal takřka stejnou trasou jako o rok dříve, přes Španělsko, Francii a Německo.
➡️ Tentokrát nám to ale udělal trochu napínavější: V Německu totiž “zapomněl” změnit směr na východ a pokračoval dál k Berlínu. 😀 Nakonec si to ale přece jen rozmyslel a stočil se na Prahu. Přiletěl v půlce dubna, tentokrát tedy vlastně tak trochu ze severu.
❤ A tak ho teď na pár měsíců máme zase “doma”. Neohroženého letce, který by tehdy bez pomoci zahynul hlady a bolestí v křoví a teď dvakrát do roka létá mezi dvěma kontinenty. Jak dokazuje i jeho příběh, tahle pomoc má velký smysl. I když si projdou těžkým zraněním, náročnou léčbou a dlouhým pobytem v záchranné stanici, volně žijící živočichové to všechno můžou zvládnout a vrátit se ke svému původnímu životu. A proto děláme to, co děláme.
❤ Děkujeme ornitologům, že díky nim můžeme sledovat kvakošovy cesty.

Piskořík - Profil | Čt 9.5.2024 9:27:28

Šel jsem letmo zkontrolovat jednu budku, na kterou došáhnu bez štaflí …..vím, že tam jsou koňadry, ale prostě jsem se chtěl podívat, v jakým stádiu jsou….a tenhle blázen malej mi skočil do ksichtu….tak jsem si ho vyfotil a mazal zpátky do ďoury…..a starý musím taky pochválit, srdnatě na mě dotíraly…..;o)

osprey - Profil | Po 15.4.2024 20:24:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

První letošní kolibřík (dlouhozobka svízelová).

wildlife - Profil | St 10.1.2024 12:18:10

Jiryyy >>On i ona ..

Jirka R. - Profil | Čt 4.1.2024 9:41:49

Bacon >> Mám na chatě mločí sídliště už několik dekád, hnízdí v dutinách za svahovými tvárnicemi, potkávám je kdykoli zaprší a mám z nich radost, jsou to milí tvorové... :-)

DeProfundis - Profil | So 21.10.2023 18:06:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jeden prcek, kterýmu se z ruky pár minut moc nechtělo.

wildlife - Profil | Čt 20.7.2023 11:13:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vyletenci...

JDenver - Profil | Út 4.7.2023 1:08:14

Dobrý večer. Mohl by někdo prosím určit jakou to máme spolubydlící?

Erva - Profil | Čt 25.5.2023 14:08:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vlha pestrá ...

otoš - Profil | Út 9.5.2023 14:17:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Otakárek ovocný

DeProfundis - Profil | Po 8.5.2023 8:38:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Piskořík >> tak tady se ti povedlo evidentně hned první zahnízdění, takže paráda. Já je loni hledal u našich na borovici, ale marně, tak snad tam nakonec taky vyvedli. :)
Já teď nevím, kde mi hlava stojí, potřebuju objet budky v okolí, ale nějak to nestíhám. V pátek jsem si k vůli tomu vzal volno a asi si budu muset vzít další. :-)
Jen pro zajímavost - puštíci u nás hnízdí míň, ale kupodivu mají v průměru podstatně víc mláďat než loni. Většinou 4 a našel jsem jednu pětici a jednu snůšku 5 vajíček bohužel opuštěnou. Což znamená, že potravy mají dost. A zatím žádnýho sýce a to mi moc hlava nebere. Co mám info, tak je to tak podobně na celý vysočině.
Nasnídám se a vyrážím na další průzkum.

wildlife - Profil | Pá 21.4.2023 14:43:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na jare si otvira zobak ..:-)

DeProfundis - Profil | So 15.4.2023 11:55:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ráno jsem šel mrknout na zahradu, jak je pěkně zalito. :-)
A koukám, že kosáci už vyvedli první várku zatímco špačci se teprve perou o budky

wildlife - Profil | Po 21.11.2022 10:10:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ptactvo v pozdnim podzimu..

Sa(l)micka - Profil | So 14.5.2022 0:19:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Další jaro, další mrňous. Pracovní název "mončičák". Nalezen před pár dny na velkém vybetonovaném dvoře mezi několika firmami, ocas neexistoval - ne že by byl vytržený, prostě to mělo ještě holou prdku, krvácení z temene hlavy. Vypadnout neměl odkud - stromy daleko, frekventovaná vozovka blízko, rodičové nikde... snad si ho donesla nějaká zlotřilá kočičí bestie na hraní, čert ví. Každopádně, po prvotních protestech už žere jako prokopnutý - jen ta křídla jsou slabota a bude to chtít posilování, neb létá stejně dobře jako tvarohová buchta. Až bude natolik schopný, že se doplácá alespoň na okraj lavky, pofrčí na rozlétání do voliéry záchranné stanice - snad dostane i kroužek - a pravděpodobně bude vypuštěn v místním parku. Tak Mončičákovi držte palce :)

wildlife - Profil | Pá 4.9.2020 14:40:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Cekani na zaber ,zpestri foceni vazek . Desitky let jsem rybarem a jsem si myslel , ze trpelivost mam dostatecne vypestovanou , nez jsem zacal z pokusy cvaknout vazku v letu ....uz po hodine jsem chtel prastit s fotakem o zem:-))

DeProfundis - Profil | St 8.7.2015 0:16:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Večer mi vykukovali z budky laškující sourozenci, v tomhle teple už jsem o ně měl strach, ale vypadá to, že je všechno v pořádku.