Carp,carpfishing,carpfisherman -terčem kritiky ,aneb hledání cesty k pochopení a toleranci

Jako u názvu mé otázky si poslední dobou všímám jak na"mrku" tak i "live" u vody s negatívem a někdy i pořádně tvrdou kritikou na tento styl rybolovní techniky a druhu ryb - kapra. Reaguji dle mne už i na početnou skupinku lidí-kolegů, kteří by kapra nejraději...
Kaprař s výbavou i s cílenou rybou je jako jedinec považován, hodnocen a měřen jako individum, který prakticky u vody a kapr ve vodě nemá co dělat. Je možné u takových kritiků ještě považovat kaprařinu jako hobby? Je možné provozavat své hobby u vody v klidu a pohodě?
Poslední dobou v častých případech,"NE"
Ono někdy stačí stát se terčem urážek,když jen vnadím kobrou a samotný lov v úmysle nemám provádět. Krmím...
Přirovnání např. k filatelistům nebo jiných zájmových činností. U nich nikdo nekritizuje druhého, že se věnuje jiné edici známek. Jejich chování je v normě, vedené k vzájemné úctě a pochopení.
Ptám se - Kaprařinu mám jako zálibu aneb zájmovou činnost. Kapra mám jako cílenou rybu. Proč Vy jako kritici mi - nám chcete tuto zálibu znechutit? Mohu říct, že početná skupina slušných kaprařů Vás toleruje, nevadíte jim.
Najde se, nebo pomůže tato diskuse k cestě pochopení a tolerance?
Věřím, že ANO
Autor diskuse: Arsenal - Profil , 29.8.2011 všeobecné - ostatní

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Út 30.8.2011 12:57:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Arsenal - >> Holt máte kuci vysportovaní smůlu, páč to zaháníte do extrémů a jste pro legraci. Celá kaprařina je o prachách. Je to komerční sport jak sviň. Na kaprařině se daj vydělat největší prachy ze všech technik. Kaprařina navíc přitahuje ty největší pitomce a agresivní hulváty ze všech technik. Je to prostě chlapáckej a jednoduchej sport, takže se není čemu divit. V boxu taky moc intošů nenajdeš. Navíc je až roztomilé, jak si kaprařská veřejnost protiřečí. Ochrana kapra formou K70, jelikož kapříka je potřeba ochránit a následně volání po lovu nonstop, povolení zavážení a podobně. Tak kurnik chcete toho kapra chránit a nebo ho chcete chytat intenzivně a pořád? Už si udělejte kluci jasno. Ať se snažíte sebevíc, tak máte mezi sebou jedince, kteří vytářejí obrázek o kaprařích takový, jaký je. Tedy obyčejný běžný kaprař:

Muž ve věku kolem 40 let. Je plešatý a má lehkou nadváhu z toho, jak neustále v bivaku sportuje. Má pentapod, bivak, podložku, kapří lékárničku od Kordy za litra a v čutoře klinik. Má všechno strašně moc drahý a trendy oblečení. Tričko, kšiltovku, slipy, ponožky i pásku přes oko s logem .....baits (kaprařské firmy jsou prosty jakékoliv kreativity v názvu, jelikož by jejich prosťáčtí zákazníci tápali a byli zmatení, proto ten název ....baits). Obyčejný běžný kaprař se shlukuje do skupin a tedy tito jsou k vidění povětšinou v kusech dvou a více. Obyčejný běžný kaprař má naprosto soží hlásič, kterej je ultrahlučnej a čím víc hluku, tím víc kaprař. Tedy i při štelování svindžru nejsou schopný to vypnout a jak idioti tam za neustálýho hlasitýho řvaní hlásiče tajtrdlikujou. Obyčejný běžný kaprař potřebuje ke svému sportování mnoho místa, aby se mu tam vešel jeho sportovní gril a někdy i sportovní maringotka. Takže sportovně mačetou vyseká v okolí 15 m všechno, co mu příjde nesportovní. Samozřejmě, že pokud on ryby pouští, potom se na něho pravidla nevztahují, tedy on může lovit nonstop (čti sportovat ve spánku), zavážet a podobně. Nutno uznat, že většinou chytají na pruty pouze dva a né tři, to jim budiž k dobru. Kapry samozřejmě pouští a candoše si občas na ten gril hodí, páč to není nic proti ničemu. Obyčejný běžný kaprař se s přicházející nocí sundá chlastem a následně sportuje již za stížených podmínek jak motorických, tak i za sníženého úsudku i reakcí. To však nic nemění na jeho enthusiasmu a mnohdy si radostí ze sportovního zážitku nahlas zpívá. Při ulovení kapra ho samozřejmě položí na podložku (tuto skutečnost každýmu na potkání cpe a vysvětluje, jak je podložka báječná a jediná správná a že je potřeba, aby podložku měl každej a i ten zabrozenej muškař po pás ve vodě by podložku unosil), zakápne kapříka klinikem, aby se mu rána zahojila rakovinotvornou látkou a následně ho narve do saku, páč časopis Kaprofanatismus otiskne fotky pouze za světla. Obyčejný běžný kaprař ráno vstane, kapra vyloví ze saku (kapr je již značně odpočatý, takže zde přichází opravdu sportovní zážitek, tedy souboj s velmi pohyblivým kaprem) a jakmile kapra po půl hodině na břehu unaví, následuje další půlhodinové focení. Je třeba prostřídat všechny firemní obleky a hlavně, aby na fotce bylo vidět logo firmy, páč se možná zadaří a Lukáš Krása za fotku pošle pytlíček pelet a to se pak jakože hodně vyplatí. Po hoďce focení běžny obyčejný kaprař pustí a vydává se kolem vody, kde vybírá vezírky ostatních rybářů a kapry pouští. Občas rozbije hubu nějakýmu starýmu masaři, páč pořádek musí bejt a takhle by to nešlo. Následně obejde vodu ještě jednou s peticí K60 a pod pohrůžkou násilí si vynucuje její podpis nejen od rybářů, ale i od překvapených a vystrašených dětí z dětského tábora, které se sem přišli vykoupat. Obyčejný a běžný kaprař je na svém místě navezený i celou sezónu, páč je to lišák a na místě se střídá s jinými obyčejnými kapraři, aby se jim tam nenatáhla lůza.

Radek Fox - Profil | Po 29.8.2011 23:01:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Arsenal - >> Vše je to jen v lidech a jejich chování, pouhý obraz naší kazící se společnosti, kde se slušnost pokládá za slabost. Dodržování zákonů je minimální stejně jako vymahatelnost práva, a to dává zelenou jedincům, pro které není nic svaté, a vždy to odkašlou obyčejní slušní lidé.
Je to jeden z důvodů, proč již od roku 2001 jezdím na ryby pouze do zahraničí. Nejdříve to bylo Maďarsko, kam však postupem času začalo jezdit hodně českých rybářů a následek s tím spojený ??? Rychle jsem vystřídal Maďarsko okupované roztahovačným našincem za zatím klidnou Francii. Zde se na vás druhý rybář usmívá, už z dálky zdraví a je jedno jestli chytáte dravce, kapry atd.
Jeden příklad: Zrovna na poslední výpravě sedím u prutů a ze zátoky se blíží loď s francouzkými "sumcaři", kteří mne okamžitě kontaktují a ptají se, kde máme bójky, aby je mohli následně obeplout, a to i ty 200 metrů daleko !!! S pozdravem, poděkováním a přátelským pokýváním rukou odjíždějí do jiné části jezera.
Na závěr bych k tomu řekl, máme se ještě hodně co učit a často si v duchu říkám, že vzhledem k chování snad ani do Evropy nepatříme a někdy se i stydím, že jsem občan ČR :-(( Bolševik se bohužel podepsal na několika našich dalších generacích, a proto přeji dětem našich dětí, aby byly na rozdíl od nás pravými Evropany.

pepa-č - Profil | Po 29.8.2011 21:55:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Arsenal - >> protože když si udělám obrázek o kaprařích podle toho co vidím u vody (Orlík), tak mohu říci, že jsou to v drtivé většině prasata.

rádia na plno, slyšet na míle, válí se ve vlastních hovnech (papíry, hovna v hromadách 20m za bivakem), odpadky, bordel.
rozflákané flašky, ožralý kaprař v bivaku nebo na lehátku, u prutů věčně věků nikdo. jestli počet prutů odpovídá počtu válejících se nebo grilujích těl je nespočítatelné.

dodržování pravidel?

já tahačkuju a v průměru seberu (omylem - vážně) tak dvě bojky (zakázané) za vyjížďku. a to se snažím vyhýbat, když je vidím.
ohně, bivaky, auta přes zákazy, v lese, na všechno kašlou, arogance, zpupnost, já jsem kaprař, já můžu cokoli "beztak jsou ty pravidla blbá a pro blbce"
na Orlíku bývá přes léto 24h, ale kapraři to dělají celoročně.

Jak se někdo takový může dožadovat úcty a respektu? k ničemu z toho úctu a respekt chovat nemůžu.

asi jsou i jiní, normální. ale těch je výrazně méně. a dojem co zanechá ta většina je "nezapomenutelný".

nofish - Profil | Po 29.8.2011 21:32:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Arsenal - >> Poslední 4 patričky kaprařů které jsem potkal na mých dvou oblíbených vodách mne utvrzují v tom, že spousta lidí na kapraře nadává a z 90% oprávněně. Taky kapry chytám. Žeru je, pouštím je, jak kdy. O tom to není. Chytám co zrovna plave okolo a co mě zrovna napadne zkusit chytit. Myslím, že je to každého věc, co a jak loví. Pokud se ovšem chová jako člověk.
Pokud mám brát jako nepochopení kaprařů, že mě osobně vadí toto:
- přijdu na místo a velký (cca 50m) kus břehu zabraný bivakama a přitom nikdo nechytá. Stejně si před ty "stany bez podlahy" nikdo nesedne
- samozřejmě cajk nikdo nosit nebude, hurá autem až k vodě
- porušování zákazů (zavážka jak krmení tak nástrah, bojky i kde jsou zakázané, lov nonstop i přes zákaz....)
- chlapovi 15m od prutů sebrali papíry, kaprař hlasitě chrápající v bivaku nikomu nevadí, protože ho vzbudí hlásič?
- bordel co u vody zůstává (přece jenom vláčkař toho moc neugriluje, nechlastá alkohol po litrech, nevaří si u vody
- ve spoustě jde o dělání někoho lepšího ze sama sebe. Kecy na ostatní rybářa, jaké malé zmetky chytají atd.
- Obrana útokem. Každý jim chudáčkům ubližuje. Odpověď na hlasitou výtku ohledně zákazu zavážení návnad na revíru? Je to zakázané a co? Tak si mám taky koupit loď a zavážet taky (přes zákaz) - údajně jen závidím (ne že dodržuju zákazy).

Už hodně dlouho jsem třeba při procházce okolo vody, ať už s prutem nebo bez, neviděl takového typického "kaproblázna", zalezlého s bivakem někde ve křoví, na samotě Cyhtajíího na fakt obtížném místě, kde má vytipované "fleky" kde se ryby (často velké) vyskytují. V dnešní době mi připadá kaprařina jako způsob jak si obstarat velké ryby na žrádlo (velké je relativní, ale 5cm koule kapřík 35 nevezme), nebo způsob jak se u vody ožrat a dělat ze sebe něco víc.....

Neber to osobně, neznám tě a proto si nedovolím soudit tebe jako osobu :-) Ale Jestli je 5-10% kaprařů s velkým "K" tak je to podle mě hodně. 90% kaprařů jsou lidi kteří se neumí chovat, dělají bordel a v "rámci tréninku postřehu ryb. stráže" porušují vše co jde. Pak se nikdo nemůže divit.....

Butchi - Profil | Út 30.8.2011 18:21:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak já vám to kluci kaprařští taky napíšu, ze svého pohledu.

1.) Spousta z vás má tendenci se nad ostatní povyšovat, protože:
A. Nemají takové super vybavení, jako vy.
B. Páchají ten strašný zločin, že si občas vezmou rybu.
C. Nekoupou ryby v Clinicu a nemají v batohu podložku.
D. Považujete váš způsob lovu a vaše názory za jediné správné, vnucujete je všem pro oponenty velice rádi používáte slovo masař a jiné dehonestující výrazy bez jakýchkoliv podkladů.
Resultát: Víc tolerance by přispělo.

2.) Mnozí z vás stále nadávají na to, jak je náš RŘ zaostalý, protože
A. Nemůže se chytat 24h denně (Ti extrémní by chtěli i 25)
B. Nemůže se zavážet
C. Porybní mají tu drzost brát vám noty za výše uvedené, plus za nezapsanou zasakovanou rybu, která čeká na focení.
D. Chlubíte se porušováním RŘ a jako malé vztekající se dítě si vynucujete povolení výše uvedeného.
Resultát: Dodržujte pravidla, chovejte se slušně a pak vám to klidně přiznají i ostatní.

3.) Paradoxně chcete stále větší ochranu kapra, která je v logickém rozporu s bodem 2.
A. K70
Resultát: Násilné vnucení něčeho.

4.) Navážíte se do ostatních kvůli chování k rybě, přestože
A. Z těch opiček na břehu kvůli focení kapr radostí zrovna neskáče.
B. Že ho v něčem vykoupete a dáte ho na gauč mi přijde pouze jako úlitba svědomí kvůli bodu B.
C. Sakovaná ryba, která tam čeká na vhodné světlo, by vám za to taky nepoděkovala
Resultát: Trošku si to přeberte.

5.) Lov v podání některých z vás se stal pouhým komerčním honem na rekordy a jakousi masařinou, tedy chytit maso za každou cenu, aby bylo s čím se fotit. Chcete chytat jen velké ryby, samozřejmě pravidelně, pokud se to nezadaří, můžou za to důchodci, masaři a Aštar Šeran.

Na druhou stranu, existují výjimky, například Kocháč (Doufám, že mu nebude vadit, že jsem ho jmenoval :-), které ja respektuju a hluboce před nimi smekám; je radost s nimi o něčem diskutovat. Bohužel vaše pověst trpí zejména tím, že slušní z vás nejsou vidět tak, jako ti, kterým z toho hráblo.

Všem slušným kaprařům, kteří si zachovali zdravý rozum a nenechali se zblbnout komercí, přeji jen to nejlepší a rád se s nimi potkám u vody.

Kocháč - Profil | Po 29.8.2011 19:37:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Arsenal - >> Je to velice jednoduché. Rozvoj a masivní propagace v posledních letech vyflusla spoustu lidí co navenek vypadají jako kapraři a tak se sami označují. Za kapraře se považují lidi co chytají na těžko, na boilís, chrápou v biwacích, fotí se s kaprama, používají hlásiče, stojany a další propriety spojené s kaprařinou. A těchto "kaprařů" je hrozně moc. Party ve stanech nalité a dělající u vody bordel a bordel po sobě nechávající. A i masivní propagace horní míry kapra se taky zvrhla mnohdy v obludnosti. Nemůžem se proto divit, že synonymum slova kaprař je hovado, opilec, bordelář a hlupák. Osobně znám tady na MRKu spousty lidí, ale za kapraře považuju jen pár desítek.

jirkazez - Profil | Út 30.8.2011 15:24:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ať už vláčím, sedím někde u leknínů se splávkem nebo jedu s bivakem na víkend, vždycky si po sobě uklidím tak, že nikdo nepozná, že jsem tam vůbec byl. Dodržuju i ostatní věci z BP, jako denní dobu lovu, zákaz vyvážení a podobně. S každým rybářem, který jde okolo mého lovného místa si pokecám, kolikrát se zastaví i kolemjdoucí, který s rybařinou nemá vůbec nic společného. Nikdy jsem neměl u vody sebemenší problém a nikdy mi nikdo nenadával. Toho jsem se dočkal až tady na Mrku. Lidi, kteří mně vůbec neznají, se do mně automaticky a bez důvodu začnou navážet, jakmile založím otázku, týkající se kaprařiny. Vůbec nejlepší jsou ti, kteří napíšou jen jednu větu, a to : Jsi wostrej. Takže vy, kteří tohle píšete, vězte, že v každé společnosti jsou dva druhy jedinců, jedni jsou wostrý, druzí jsou tupí. Jsem rád, že mně řadíte do té první skupiny, vy si klidně zůstaňte v té druhé.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Út 30.8.2011 15:53:17

Martin M. >> no tak já se přiznám, že osobně taky moc nemusím, když za mnou někdo příjde a hovoří na mě. Pokud je to mladej týpek přijde třeba na retko, tak to kvituju s povděkem, ale nesnáším dědky, který se pořád na něco vyptávaj: "Kde máš policajta? Ty jako nemáš policajta? Takže když se ti ohne špička, tak je záběr? Nevíš, jestli sadili? Na co chytáš? Ty nemáš kolínka?.... Následně se většinou začnou chlubit svými bombastickými rybářskými úspěchy, což dva kapři za týden přes 50cm bezesporu jsou a hlasitě halekají a lámou rukama, když pouštím násaďáci. Jo a úplně nejhorší jsou kolemjdoucí nerybáři, který maj tendenci si povídat, vyptávaj se ještě víc než dědkové, vůbec nic nechápou, a nechtěj odejít.

Jo a úplně, ale úplně nejhorší je když se zeptám jen tak ze slušnosti: "Berou" a dostane se mi odpovědi "Jo ale roha" popřípadě "co jste chytil?" a odpoveď "rýmu". To vše je ještě podpořeno hlasitým smíchem, jakože to je fakt origoš sranda jak sviň. V ten moment mám chuť vzít šutr a ukončit to jejich trápení :-)

minnow67 - Profil | Út 30.8.2011 14:22:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No kdybych si měl, po vzoru zarytých antikaprařů, udělat názor na vláčkaře jen podle těch, které potkávám na Labi při kaprařských výpravách, dopadlo by to asi takto:
Arogantní, namyšlení frackové, co ani pozdravit neumí.
Přitom na místě pořádek, zabraných 10 metrů břehu Labe asi taky není žádná tragédie, rozhodně neřveme v opilosti, tělesné produkty klademe v přilehlém lesíku a zahrabáváme pro tyto účely pořízenou lopatkou.
Místní rybáři k nám chodí na pokec, okolojedoucí pozdraví, případně se staví na kus řeči, jen vláčkaři prochází mlčky a probodávají nás vražednými pohledy.

Rozhodně se k tomu ale nestavím jako početná antikaprařská elita a neházím všechy vláčkaře do jednoho pytle. Sám, kromě kaprařiny, provozuji další rybolovné techniky a vlastně se asi ani za kapraře považovat nemůžu, ale stejně mě vadí to věčné navážení do kaprařů. Podle některých kolegů snad můžou kapraři i za hladomor v Africe, nebo globální oteplování :-)

kospi - Profil | Po 29.8.2011 19:07:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

krásně napsané už dlouho jsem přemýšlel o podobném tématu.Protože mě již přestalo bavit že mi v diskuzích odpovídaly stylem a tak pravil kaprař a podobně.Jde mi jen o to že jsme rybáři a jestli někomu vadí že se k rybám chováme ohleduplně a že nám není jedno co se okolo vody děje??

Arsenal - Profil | St 31.8.2011 9:23:14

Potkal jsem kámoše před barákem,který čte tuto diskusi.Ptal se mně s dotazem proč dávám poděkování i kritikům a né jenom kaprařům.
Na vysvětlenou mu dal.Neutíkám před kritickým názorem,vyslechnu si i druhou stranu.Jenom info pro Ty,kteří mohou mít stejný dotaz.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Út 30.8.2011 15:44:23

Arsenal >> není kaprař jako kaprař. Většinou, co jsem u vody potkal, tak to byli strašný "sympaťáci" na pozdrav neodpověděli, počastovali mě pohrdavým pohledem a tak nějak celkově jsem vycítil, že by byli nejradši, kdybych se okamžitě sbalil a jel do prdele. Prostě v tý kaprařině jsou navezený největší tupci. Jedině oni jsou natolik stupidní, že se nechají oblbnout mediální masírkou. Jedině vymaštěný hlavy plný testosteronu jsou prostě dostatečně wostrý. V kaprařině jde především o váhu kapra a tyhlecty "nadsamci" se rádi mezi sebou porovnávají (patrně malost genitálů dohání velikostí ryb). Je to prostě celý primitivní a dělaný pro primitivy. Na tomto se bohužel svezli i kapraři normální, kterým nejde o to být na přední straně časopisu Kaprománie, nepotřebují každýmu cpát kolik 20kg chytli a smát se jiným, že oni maj jenom 19kg kapry, jde jim o to vypadnout na víkend z práce, z města do přírody, tam se někde zašít do křoví a užít si to v klidu a když nechytnou du "dvacku" tak se z toho neposerou.

sliver - samolibý vůl - Profil | Po 29.8.2011 22:53:34

Arsenal - >> žádné pochopení a tolerance nebude. Nic si nemaluj. A to mám kapra rád, protože se mi líbí a na prutě bojuje.

ALE .....

Tobě se líbí, že se kapři cpou úplně všude, i tam kde nerostou nebo rostou pomalu ? Že v tom množství , které základna požaduje, to každou vodu spolehlivě zneprůhlední, zbaví rostlin a potravy pro ostatní, původní ryby ?
Tobě nevadí, když bivakáři blokujou celé úseky břehů nadlouho a neumí si ani koupit chemický hajzl ? Že dělají kravál, odhánějí ryby od břehu, krmením lákají ryby dál od břehu, v noci neustále svítí do vody ?
Těch pár pravověrných není vidět, nic nezachrání. Tady není co chápat a tolerovat.

Standey - Profil | Po 29.8.2011 21:57:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tyhle žabomyší války nemají vůbec žádný význam. Jsou nesmyslné a vyvolává je pokaždé jen určité procento "rybářů", kteří se vyžívají ve slovních přestřelkách (viz.diskuzní fóra)... Myslím, že jediné co se my slušní rybáři (bez ohledu na cílovou rybu) musíme naučit je, ignorovat tyhle provokující hlasy. Pokud si jich nebudem všímat, tak časem sami vyšumí.

Kocháč - Profil | Po 29.8.2011 21:21:37

Millhouse23 >> Jaká štvavá propaganda, jací muškaři? Muškaři mají z kaprařů oprávněně prdel. Děláme si to sami.

Kocháč - Profil | Po 29.8.2011 19:40:09

Arsenal >> ale ta tvoje ranní zkušenost není o konfliktu kaprařiny se zbytkem světa, to je klasika. Dědulové jsou přesvědčeni, že díky kaprařům přichází o šance něco chytit a mají v podstatě pravdu. Šikovnej kaprař jim prostě na revíru zatopí a to je sere. Už nestačí jen foukačka a kyselej šrot :o))

afjee - Profil | Po 29.8.2011 19:21:34

kospi >> Ne každý kaprař se chová k rybám ohleduplně a každému nevadí, co se kolem vody děje. To samozřejmě ale platí o všech rybářích, bez ohledu na to, jaký způsob lovu preferují. Může to být vláčkař, plavačkář,muškař, prostě kdokoliv, ale když to v hlavě nemá v pořádku, tak je to potom těžký. Možná bych to viděl tak, že většina lidí dává bordel kolem vody za vinu právě kaprařům z toho důvodu, že k vodě jezdí na více dní a nechají po sobě nastláno. Ale jak jsem psal výše, je to v lidech.

Milhauz - Profil | Čt 1.9.2011 12:29:53

Nepovažuji se za kapraře ale kapry chytám rád, s podobným chováním jsem se setkal u velké bandy kaprařů a není to nic příjemného.Osobně nejraději chytám sám, na místě kde mě nikdo neruší, kde jsem co nejméně vidět, snažím se hledat místa kde chytá co nejméně lidí a mnohokrát se mi to vyplatilo i v podobě úlovků, alkohol k vodě nepatří, stačí pozorovat vodáky, tak jeden ze sta jede střízlivý.A když není jiná možnost než chytat mezi jinými rybáři snažím se být vždy slušný a tolerantní, úklid lovného místa před i po začátku lovu by měl být samozřejmostí, nezřídka odnesu i velký pytel odpadků, kde většinu zanechali u vody lovci přede mnou.

Brasileiro - Profil | Čt 1.9.2011 11:49:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

monitor >> minnow67 - 1.9.2011 11:25:51 >> Měl jsem na Rozkoši několikrát vypuštěná kola a ulomená zrcátka.
Vždy to udělali extrémní kapraři jen proto,že jsem si dovolil sednout na "jejich" flek kde se chystali chytat.
Proč by nějaký krmítkář měl sedět na "top" když se tam střídají kaprařské party jak na běžícím pásu? Všichhni rybáři si jsou rovni ať chytají na krmítko,vláčí,muškaří atd. Jen extrémní kapraři jsi sou rovnější.

rover - Profil | St 31.8.2011 15:22:22

Netipa - poslední hrdina MRKu >>
Souhlasím, ...nemají to myslivci oproti rybářům jednodušší ? Zacílí, zmáčknou, ...a jelena Ríšu už nikdy nikdo znovu neuloví. Chlubit se 20ti kilovým kaprem, se kterým minulou noc spal jiný šťastlivec v bivaku je přinejmenším trapné, ...platit za to, ...hloupé :-(

meteor - Profil | St 31.8.2011 13:55:51

šmudla >> jen na vysvětlenou :-)

holt - inu, zkrátka a dobře
hold - okázalý projev pocty nebo úcty
OT (off topic) - mimo téma

Jsem si nemohl pomoct... ;-)

Arsenal - Profil | St 31.8.2011 13:23:07

šmudla >> To co píšeš je jen z mnoha případů.Častokrát stačí jenom jedna kule a úspěch se dostaví.Bez krmení,lov pod nohami u břehu a pod.Jsou i lidi s kaprovými pruty co delší prodleva bez záběru nevadí.Nahodí,čeká a přesto to někomu vadí.Spíš to,že mám tu kuličku nebo peletu provlíklou vlasem.Preferuju tůně,silně zarostlé,extrémy.Když vyjedu za rybou ve člunu je to špatný.Když někdo zdolává kapra ze stulíků,ze břehu,tahem málem toho kapra rozpůly vejpůl.Ono je to v pořádku,protože je to ze břehu.Jsem kritizován s člunem,že si to údajně ulehčuji a při tom neví,že ty rybě při zdolávání míň ublížím,kapra pustím.
Vedle stojanu nebo vidliček mám přivázanou člun,loďku.Nastal další problém.Člun na vodě nejde přehlédnout.Myslí si ten,co v povzdálí to vidí.To je kaprař.Ten zajistě své nástrahy zaváží a své místo z člunu krmí.V hlavě má rozhodnuto-ortel vynesen.Je to kaprářský grázl-nemám rád kapraře.
A tak to Bohužel u nás chodí.Přitom stačí se jenom zeptat,proč ten člun mi plave u břehu....

Petr Havlíček - Profil | St 31.8.2011 13:15:06

šmudla >> hele, mě je úplně jedno, jestli si kapry bereš, nebo nebereš. Jestli to jíš, tak je ber, jsou v tý vodě od toho.

Mě vadí, když dáš do ML fotku, kde jsou ryby "obložené" nožem, nebo bůhví čím vším. Taková fotka není moc pěkná a má jediný účel: provokovat.
Nevěřím tomu, že by jsi se takovou fotkou chlubil ...

Petr Havlíček - Profil | St 31.8.2011 13:06:27

nofish >> To, že nebudeš patrně kaprař mě napadlo po přečtení tvého příspěvku z 10. 04. 01. To jak to popisuješ se prostě žádný kaprař nechová

„Je tam vlhko, není vidět jejich značkové hadry a drahý cajk- nemůřou nikomu ukazovat jak oni chytají ty "trofejní" ryby. Ani si pak neuvědomují, že třeba já radši budu chytat co poplave okolo, než abych 5 hodin čekal na záběr.“

Tudíš, kdybys byl kaprař v pravým slova smyslu, tak by jsi věděl, že takhle se kapraři nechovají.
Dneska si kaprař říká každý (skoro), kdo má do pr.ele díru, ale dost z nich jsou vemena. A to jsou ti o kterých tady píšete.

A jestli chceš vědět, co si já představuji pod slovem kaprař, tak si přečti úvodník v knize Kapří tajemství od Lukáše Kráse.

A chraň bůh, že bych si nevážil „obyčejných rybářů“. Jenom si nevážím lidí s přiblblými názory.


Šolcik - Profil | St 31.8.2011 10:56:37

šmudla >> Nenápadnou plachtou,hmmm.Tak to už můžu mít ten bivak.Ale to je jedno,takhle by jsme se tady mohli debatovat do nekonečna.Každej má svoje priority,každej má svůj oblíbenej styl lovu a trávení času u vody.Každopádně ať si přinesu k vodě 5 pytlíčků s boiliesem,tak jich od vody odnesu třeba i 10,protože bordel uklízím nejen po sobě.Přeju jinak pěknej zbytek dne a pěkný zážitky od vody.

Šolcik - Profil | St 31.8.2011 10:01:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

šmudla >> Až ti někdo prořeže pneumatiky na rybách a bude to nejspíš úchylnej nudista,kterej si chodí mrskat péro k vodě nahatej ještě v době,kdy u vody jsou jen rybáři nabalený ve vaťákách a beranicích,tak budeš o tom prořezání pneu mluvit jinak.Ano,bivak do přírody nepatří stejně jako karavan,chytka,maringotka.Ale pro mě je estetyčtější jeden bivak a v něm většina harampádí,než složenej bivak a kolem spousta bordelu,jako jsou futrály na pruty,lehátko,spacák a spousta kýblů apod.

Šolcik - Profil | St 31.8.2011 8:38:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je to všechno v lidech. :-( Prasata jsou všude,ať už to jsou koupající se,nebo mlaďáci,co si zajedou autem až k vodě,rozcapěj dvěře,pustěj techno na plno,nažerou se,nachlastaj se a nechaj po sobě bordel.Stejně tak zahodí krabičku od cigaret vláčkař,plavačkář,krmítkář,cyklista,chodec.Prostě dokud lidi nepochopí,jak se mají chovat k přírodě,tak bude u vody a nejen u vody bordel a my to budeme při brigádách sbírat.Já osobně můžu zaplatit brigády,ale radši chodím uklízet kolem vody.A jestli někomu vadí,že jsem s bivakem u vody,tak by měl za mnou přijít a slušně si se mnou o tom promluvit a né mi sviňsky prořezat gumy na autě a na vleku,jako se mi to letos stalo.Hold lidi jsou Z*rdi a asi to tak i zůstane.

nofish - Profil | St 31.8.2011 8:01:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

monitor >> minnow67 - 31.8.2011 7:01:07 >> asi se mýlíš. Ono to doslova scény z hororu jsou, ne že je tak jen popisuje. Šmudla chodí na tu samou vodu jako já, jen "z druhé strany". Je vidět že i tam naproti je to stejné. Příjezd autem k vodě, vyložení tuny materiálu, odjezd vozu. Stavění bivaku za použití "nářadí" typu rum, vodka, zelená. Bojky a zavážení jsou na zátokách zakázány, "proto" zásadně jezdí lovit do těchto zátok....
Místo bojky PET-ka (co kdyby nám ji vytáhli). Zásadně ještě za tmy kdy si myslí že je nikdo nevidí, rychle zakrmit tunou krmení a hlavně koulí. Na jakékoli výtky ohledně zákazů krmení jen odpovídají, jak jim to ostatní závidí atd. Nahodit pruty a jdeme chrápat. Přece nebudem sedět u prutů už ve 4 ráno, když jsme chytali večeři (candáty) do půlnoci. Den probíhá v poklidu. Chytají kapříky. Nějaká ta partička je slušná a do přistaveného pick-upu (na parkovišti) odnese ve 3 lidech jen 9 kaprů okolo šedesáti a pak v klidu chytají dále. Mezitím dědule vedle, po 3 dnech chytí kapra 43 a ponechá si ho. Pánové tedy jdou zjednávat pořádek u vody s hláškami že "dědek žere 30cm ryby a pak to má brát....". Týden se děje to samé, pak si pánové sbalí bivaky a ještě notně podnapilí po "večerní rozlučce" jedou domů.

Co dělá ten "pravý" kaprař? No potkávám je jen když chodím vláčet do bordelu. Asi ryby nechytají. Většinou konzumuje vepřovku. Kuchtí si bramboračku v kastrůlku, protože mu za bivakem vyrostly houby. Kecá se mnou, nabídne thé nebo kafe. Asi si chce popovídat, je tam sám, asi ho ti páni kapraři v zátoce nemají rádi a vyhnali ho až tak daleko do křoví. Raději se ho neptám :-)

minnow67 - Profil | St 31.8.2011 7:01:07

šmudla >> Tvá kriteria jsou velmi osobní, ale budeš se muset smířit s tím, že voda není jen "tvoje" a, že nejen tvoje vize rybaření je ta pravá.
Apropo, většina těch partiček, které tu popisuješ jak scénu z hororu, nebývají zpravidla ani kapraři, jsou to v drtivé většině rybáři všelovci s velmi širokým záběrem a to přes fakt, že disponují veškerým tím moderním know-how.

Hermis_s - Profil | St 31.8.2011 0:07:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

šmudla >> Tech slusnych je poskromnu to mas recht,ale taky nejdou u vody tolik videt...jednoduse nechteji byt videni.

šmudla - Profil | Út 30.8.2011 23:46:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Arsenal - >> Kapraře nemám v lásce, protože kradou moji pohodu u vody. Není v tom nic osobního. Dovedou si uzurpovat celou zátoku pro svoji kompanii, zůstane po nich po celým lese nasráno,polámaný stromy vysekaný dřevo, ohniště. Dovedou u revíru oxidovat třeba týden v kuse, nerespektujou že někdo přišel dřív a přehodí tě třeba aji třikrát za sebou. Fakt chytat vedle takových partiček je normálně za trest.
Kaprař samotář mi nevadí, ti jsou civilizovaní, není slyšet na sto metrů, nemá ve vodě zakázanou bojku, nezaváží, prostě si nahodí kam dohodí a sedí a čeká. Kapry jako ryby mám rád, jsou docela chutní, berou spolehlivě, když někdo chce po mě rybu tak očekává apriori že dostane rybu=kapra, když už je kapř mírovej tak je to aspoň na dva chody(pětačtiřicítku spapám na jeden zátah, padesátku na dvě zobnutí i polívčička je fajn).

minnow67 - Profil | Út 30.8.2011 19:31:50

pepa-č >> Ne, divný určitě ne a jak jsem psal, rozhodně neposuzuji všechny vláčkaře podle těch několika kakabusů, co kolem nás prošlo na Labi :-) Pokud jdu na krátkou vycházku, taky mám rád svůj klid. Pokud jsme na rybách víc dní, bývá příjemná změna si s někým pokecat. A samozřejmě jsem to psal s určitou nadsázkou. :-) Při lovu u cyklostezky mezi Brandejsem a Kostelcem bych asi nerad odpovídal všem na pozdrav :-)

pepa-č - Profil | Út 30.8.2011 18:34:00

monitor >> minnow67 - 30.8.2011 14:22:04 >> :-))

já tedy zdravím, když jdu okolo někoho, okolo neznamená 150m.

a s nikým se nebavím. není to známka arogance, ale prostě mě nezajímá si s někým povídat, když ho neznám. jen proto, že on je rybář a já taky?

stejně tak se nebavím u pumpy s řidiči, jak se jim jede, když tedy taky řídím. úplně stejný.

já nechci, aby za mnou někdo chodil a začal se se mnou vybavovat, jen proto, že máme oba pruty. a protože to nechci od ostatních, tak to nedělám ostatním. nechci je rušit, bo mě by to rušilo.
k řece si nechodím pokecat s cizíma lidma.

divný? ani ne.

Tóno - Profil | Út 30.8.2011 16:12:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kedy vlastne vznikla tato nenavist medzi akoze kaprarmi a zvyskom sveta(inymi rybarmi) ?
Mojou cielenou rybou je tiez kapor a chodim chytavat v prsackach stojim 4 hodiny vo vode a stacimi ked chytim 2kg kapra a nemusim chytit nic stacimi ked vidim ako mi kapre plavaju pod spickou prutu.
Tiez chodievam na vikendove rybacky idem do bivaku a tak lebo to je relax a fakt odych clovek tri dni naozaj len presedi a com rad kazdej rybe a samozrejme ze ma potesi ked dojde nejaka 15 alebo 17 a ked mi niekto povie ci je to plavackar sumciar alebo vlackar a mi povie ze on nechce chytit trofejnu rybu tak klame tak ako futbalista chce davat goly tak rybar chce chytat ryby a velke . Vlackar tiez porusuje zakon ked vlaci od o mna 3 metre ked ma byt vzdialeny 15 metrov. sumciar tiez porusuje zakon ked si dava ako nastrahu podmierecne nastrazky. Vadimi to ? Nie. Kazdy nech robi ako mysli za vhodne. Vadi mi to ked rybari ci mlady alebo stary sa chovaju napr. k cervenici surovo hadzuju o zem atd. lebo je to plevel ku kazdej rybe by sme sa mali spravat s ucotou a aj ked si ju chceme zobrat domov a nie ju trapit na suchu lebo si chce co najrychlejsie nahodit prut .... Tiez nemam rad ked pridem na moje oblubne miesto a je tam po niekom inom bordel tak co mam robit budem sa teraz navazat do sumciarov lebo viem ze sa zdrzuju pri vode aspon jednu noc a urcite ten bordel nechali oni alebo domordci ho tam nechali ... tak to skratke upracem a hotovo .... Takze nakoniec poviem asi tak ze nie je to v tom aku rybu chytame alebo co sme ci kaprar atd. ale aky sme ludia ....

Arsenal - Profil | Út 30.8.2011 15:34:56

Netipa - poslední hrdina MRKu >> V podstatě máš pravdu,jakým směrem se kaprařina dnes dopracovala.Človíček si pořídí to či ono.Někdy si utrhne i od žaludku,aby vyniknul nebo šel s dobou,s trendem.Když to má vše,nebo skoro vše,jeho pocit ke spokojenosti je k nezaplacení.
Někdo to tak bere,někdo ne.Je to jenom věc-jsou to věci,které lidem slouží.Není to důvod,házet všechny do jedného pytle."Jseš pípakovej,swingrovej,tripodovej musíš být proto vymaštěnej grázl?
Co myslíš,když mám tyto věci,šel by si kolem,mávnul by si hned rukou,šel svoji cestou a ani nezjistil,co je to za človíčka u tý vody?
Plavačkáři,vláčkaři,sumcaři,muškaři každý z nich používaj věci k lovu potřebné.Někdo chce využít služeb Kliniku-jeho věc,někdo využívá služeb feedrovýho krmítka-taky jeho věc.Myslíš,že toho feedráka budu zatracovat a hanit jenom proto,že používá jiné věci než já?Určitě NE.
Když to někdo i přesto udělá neni to rybář,je to...

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Út 30.8.2011 15:21:19

GRUPA >> když je kapr všude, tak ho holt všude vidím. S tím se nedá nic dělat

Mates PB - Profil | Út 30.8.2011 15:20:04

Já jsem tolerantní ke každé většině, ale všeho moc škodí. A co si budeme namlouvat, kapr je všude.

kospi - Profil | Út 30.8.2011 15:14:50

a opět se tu objevili deb....é kteří sprzní valnou většinu diskuzí

minnow67 - Profil | Út 30.8.2011 14:27:42

nofish >> ..."pohodlné, celkem jednoduché a nenáročné"... Za daleko pohodlnějí považuji složit dvoudílný vláčák, navázat gumu a hodinku prochytávat vodu. Taky k tomu, z časových důvodů, poslední dobou inklinuji. :-)

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Út 30.8.2011 14:15:51

Arsenal >> "Zlobiví" kapraři se v této otázce za nos nechytnou. To bys musel psát články do Kaprománie a Kaprofanatismu, točit videa a mít firmu ...baits. Na tohle oni slyší. Nýmanda poslouchat nebudou (bez urážky). Kaprařina je nemocná a byznys v ní tuto nemoc přiživuje. Lidé, kteří vytváří názory jsou se současným stavem spokojení a nic měnit nehodlají

Mart2 - Profil | Út 30.8.2011 13:29:01

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Spousta rybářů z různých odvětví rybařiny nemusí mít v lásce kapraře. Proč, to již zde bylo popsáno a já s tím bohužel nemohu než souhlasit. Ano tato metoda přitahuje největší procento rybářů, proto i automaticky větší procento rybářů prasat. To je noeoddiskutovatelné. Dokonce pochopím když rybář nesnášejíc toto rybolovné odvětví zvolá ... "bože proč jsi stvořil kapraře" ... dokonce dokážu pochopit i argument, že mnou oblíbené rybářské odvětví kaprařina je omyl nejvyššího :-) .... Jako omluvu všem rybářum bezezbytku, pak bůh oprávněně musel stvořit Netipu, jako důkaz největšího omylu .....

xxxMarioxxx - Profil | Út 30.8.2011 12:08:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

skor by som povedal ze to funguje opacne. Kaprari ked uvidia ako niekto chyta klasicky na krmitko tak hned ho oznacia za babkara ktori zabija vsetko co chyti a zbytocne obsadzuje fleky im ,,kaprarom,, pritom na krmitko a srot moze chytat aj normalny rybar co nema cas sedet pri vode tyzden v kuse. Podla mna by sa rybari nemali rozdelovat na kaprarov, plavackarov, vlackarov ale v prvom rade by sme mali byt vsetci RYBARMI a navzajom sa respektovat.

nofish - Profil | Po 29.8.2011 22:13:26

Arsenal >> to víš že slušní se "svezou" na vlně nepřízně s těmi co dělají bordel. To je mi jasné. Je to tak vždycky. Oni slušní lidi na rybách pomalu a jistě mizí, to mi nikdo nevymluví... to je obecně problém.

Jarda Š. - Profil | Po 29.8.2011 22:00:32

nofish >> Ze své zkušenosti jsem přesvědčen, že i mezi kapraři je velká většina těch, kteří na ryby chodí proto, aby si v klídku užili přírody, u vody se chovají slušně a mají i kolegiální chování vůči ostatním rybářům. Jenomže ta menšina hlučných tupých opilců prostě tu tichou většinu přeřve.

Bezďa - Profil | Po 29.8.2011 21:46:38

Podle mě to není o tom kdo je kaprař, vláčkař,... Prostě se vytratila tolerance a to oboustranná. Ať si dělá každej co chce (samo že v mezích určitých pravidel).
Někdo chytřejší než já řekl: "Co mě není rovno, po tom je mě hovno".

Millhouse23 - Profil | Po 29.8.2011 20:57:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Arsenal - >> Základním problémem nepochopení kaprařů je že se kapr bere jenom jako kus žrádla kterého je všude údajně mraky a my kapraři by jsme je chtěli trochu chránit ať při další výpravě tam nejsme úplně plonkový. Další věc je, že je to nejchytanější a tedy asi i nejvysazovanější rybou a na dravce už nezbývá tolik peněz. Stačí se podívat do karty štváčů a v drtivé většině tam mají mušku, přívlač a pod. Nejhorší jméno nám dělají ti co se jezdí k vodě akorát vylejt a udělat bordel a jelikož se dá v dnešní době koupit bivak za pár korun tak u vody přebývají víkend a klidně i dýl. No a logicky nás všichni házejí do jednoho pytle tak proto tak štvavá propaganda proti kaprařům. Bylo by taky na místě trochu specifikovat pojem kaprař. Rybář který po dopití piva nebo dojezení konzervy vyhodí obal obal do nejbližšího křoví se tak určitě nazývat nedá. Já už si na výpravy beru i chemickou toaletu. Někomu se to může zdát přehnaný, ale pro mě je to samozřejmost.