Carp,carpfishing,carpfisherman -terčem kritiky ,aneb hledání cesty k pochopení a toleranci

Jako u názvu mé otázky si poslední dobou všímám jak na"mrku" tak i "live" u vody s negatívem a někdy i pořádně tvrdou kritikou na tento styl rybolovní techniky a druhu ryb - kapra. Reaguji dle mne už i na početnou skupinku lidí-kolegů, kteří by kapra nejraději...
Kaprař s výbavou i s cílenou rybou je jako jedinec považován, hodnocen a měřen jako individum, který prakticky u vody a kapr ve vodě nemá co dělat. Je možné u takových kritiků ještě považovat kaprařinu jako hobby? Je možné provozavat své hobby u vody v klidu a pohodě?
Poslední dobou v častých případech,"NE"
Ono někdy stačí stát se terčem urážek,když jen vnadím kobrou a samotný lov v úmysle nemám provádět. Krmím...
Přirovnání např. k filatelistům nebo jiných zájmových činností. U nich nikdo nekritizuje druhého, že se věnuje jiné edici známek. Jejich chování je v normě, vedené k vzájemné úctě a pochopení.
Ptám se - Kaprařinu mám jako zálibu aneb zájmovou činnost. Kapra mám jako cílenou rybu. Proč Vy jako kritici mi - nám chcete tuto zálibu znechutit? Mohu říct, že početná skupina slušných kaprařů Vás toleruje, nevadíte jim.
Najde se, nebo pomůže tato diskuse k cestě pochopení a tolerance?
Věřím, že ANO
Autor diskuse: Arsenal - Profil , 29.8.2011 všeobecné - ostatní

Jarda 2004 - Profil | Čt 1.9.2011 22:14:06

Arsenal >> Moc díky to potěší. Hlavně od kapraře jako ty.

Arsenal - Profil | Čt 1.9.2011 22:09:47

Jarda 2004 >> Myslím Jardo,že líp to ani nejde napsat.Jseš rybář,jeden z těch,co to mají v hlavě srovnaný.Tak hodnotím tvůj názor.
Tobě taky,ať se daří...

Jarda 2004 - Profil | Čt 1.9.2011 21:40:30

Jarda Š. >> Jasně souhlasím taky pouštím už řadu roků a pokud chci chytat bez omezení tak jedu do ciziny nebo na komerční vodu. Netvrdím že jsem nikdy neporušil pravidla to určitě né ale co se dnes děje je opravdudo nebe volající.A že jen doba ukáže co rybáři dostanou a co si prosadí je jasné ale vše má svůj čas a svoje místo smůla že teť to není ale to neomlouvá za něktré příspěvky co se tady píší někdy to rozesměje někdy rozpláče.

Jarda Š. - Profil | Čt 1.9.2011 21:36:42

Jarda 2004 >> Že někdo začal jako kaprař a věnuje se jen kaprařině, aniž by zkoušel i jiné rybolovné techniky, bych snad ani nikomu nevyčítal. Ale, jak píšeš, měl by si uvědomit, že jiní používají i jiné rybolovné techniky a pravidla musí být stejná pro všechny. Nelze je proto šít na míru kaprařům. CaR by opravdu nemělo omlouvat porušování pravidel, ale naopak důsledné pouštění všech ryb by mělo být "třešničkou na dortu" v morálním profilu skutečně "sportovního" rybáře, který vždy "hraje fair play".

Jarda 2004 - Profil | Čt 1.9.2011 21:21:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Arsenal - >> Mne nevadí nikdo, ale rejpálci bez kousku kultury ti vadí snad každému rozumnému člověku. Ono víc než v realitě všedního dne na rybách se z negativním přístupem potkáš tady. Tvář ukrytá za klávesnicí a ego rybobíjce který se populisticky staví na stranu IN názorů talchalů na MRKu je jen plácnutí do vody a brát je vážně snad ani nejde. Ono v realitě to zas není tak horké a spousta kolegů se naprosto jinak chová tady a naprosto rozdílně v realitě rybářského života. Ale to že si kapraři dělají nepřátele si také mohou přičíst na svoje vytahaná trička kdy sem dávají videa a moudra bez toho aby dřív než nahodí na kapra odzkoušely i jiné techniky. A pak se světe div se do roka zde máme kaprařů jak máku každý je těžká bedna s kaprem pomalu začíná mluvit a vypšouknou kolikrát takovou slátaninu, že se člověk musí smát. A tady spíš hledám problém. Nejsme tak trošku strůjci svého osudu když bez dechu sledujeme videa akčních hrdinu bombardujících padoucha koulemi až do úplného ukoulování jen proto že vzal onu modlu z revíru? v moderním vývoji ale tak je to rozdané a šmytec. Možná kdybychom méně tlačili na pilu tak by i přístup
Dřív jsme byly tak nějak všichni na jedné lodi, ale dnes jsme skupinou, která akorát brečí a nadává na těžký život kapraře. Faktem je že naše svazy jsou brzdou okolí byl někde jinde, ale mne to připadá jako heslo „já jsem kaprař kdo je víc“ a kam jsme to vlastně došli když se naše zábava zvrhla na hromadnou onanii o to kdo jezdí na statní a kdo na soukromou a kdo je větší geroj ze státní vody a kdo poruší víc pravidel. Tohle přece není dogma ale futr náš koníček a v rovině koníčka by to mělo zůstat. Profesionálů jsou plné stránky časopisu, co opakují neustále to samé a už to ani nejde číst.
Jinak ať se ti daří Arsenálku:-))

mal - Profil | Čt 1.9.2011 20:30:08

Arsenal >> že by schovávačka za pejska byl další kaprařskej fígl? Asi bych tomu věřil, pejsek z toho rozum nemá.

Milhauz - Profil | Čt 1.9.2011 12:29:53

Nepovažuji se za kapraře ale kapry chytám rád, s podobným chováním jsem se setkal u velké bandy kaprařů a není to nic příjemného.Osobně nejraději chytám sám, na místě kde mě nikdo neruší, kde jsem co nejméně vidět, snažím se hledat místa kde chytá co nejméně lidí a mnohokrát se mi to vyplatilo i v podobě úlovků, alkohol k vodě nepatří, stačí pozorovat vodáky, tak jeden ze sta jede střízlivý.A když není jiná možnost než chytat mezi jinými rybáři snažím se být vždy slušný a tolerantní, úklid lovného místa před i po začátku lovu by měl být samozřejmostí, nezřídka odnesu i velký pytel odpadků, kde většinu zanechali u vody lovci přede mnou.

Butchi - Profil | Čt 1.9.2011 12:10:06

Arsenal >>
Velkých psů se nebojím.
Horší jsou ti malí zmetci s kulatou hlavou a nohama do O.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Čt 1.9.2011 11:55:42

Arsenal >> Max vypadá jako dobrák. Toho bych se nebál. Už jsem narazil na rybách na jinačí psí sympaťáky

Arsenal - Profil | Čt 1.9.2011 11:53:17

Netipa - poslední hrdina MRKu >> V sacích je s parťákem nemáme Ale až se přiblížíš k nám bez ohlášení,potkáš našeho kámoše:a to?Parťákův Max čeká na kofolu :-)
Ještě bys nám chtěl něco řezat?

Brasileiro - Profil | Čt 1.9.2011 11:49:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

monitor >> minnow67 - 1.9.2011 11:25:51 >> Měl jsem na Rozkoši několikrát vypuštěná kola a ulomená zrcátka.
Vždy to udělali extrémní kapraři jen proto,že jsem si dovolil sednout na "jejich" flek kde se chystali chytat.
Proč by nějaký krmítkář měl sedět na "top" když se tam střídají kaprařské party jak na běžícím pásu? Všichhni rybáři si jsou rovni ať chytají na krmítko,vláčí,muškaří atd. Jen extrémní kapraři jsi sou rovnější.

nofish - Profil | Čt 1.9.2011 11:41:46

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Člověče, není lepší si na to naučit štiku? Usnou, štika jim rozkouše sak a ryby utečou. Jednomu známnému se stalo že mu dvakrát něco "vyjelo" po vezírku s kaprem. Chytil tam štiku kolem 80-ti. Takže by to asi šlo..... :-D

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Čt 1.9.2011 11:41:38

monitor >> minnow67 - 1.9.2011 11:39:21 >> jsme domluveni

minnow67 - Profil | Čt 1.9.2011 11:39:21

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Tak příště, až se do toho pustíš, tak bych prosil, vyfiletovat, naložit, upéct a pak vzbudit. Děkuji

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Čt 1.9.2011 11:34:43

já když vidím u vody kapraře, tak počkám až usnou a pak jim pořežu kapry v sacích. Gumy už neřežu

minnow67 - Profil | Čt 1.9.2011 11:25:51

Rozhodně nejsem schopen posoudit, jestli někdo auto poškodil kvůli tomu, že je majitel kaprař, ale v minulosti se tu na MRKu našli experti, kteří tím přímo vyhrožovali a bylo to cílené právě na kapraře.
No ale bez ohledu na to kdo a proč má zájem zdemolovat mi vůz, snažím se mít auto pod dohledem.

Carpeater - Profil | Čt 1.9.2011 11:16:26

monitor >> minnow67 - 1.9.2011 9:10:59 >> já teda nevím jak u vás, ale tady na jihu si lidi neřežou gumy kvůli kaprařině, aspoň co se si všim.

Arsenal - Profil | Čt 1.9.2011 11:07:58

monitor >> minnow67 - 1.9.2011 9:10:59 >> Nejsi sám.Když jsem měl fáčko,měl povolené šrouby na kolech.
Všimnul jsem si,že je nějak moc stop v blátě u kol.
No stejně nemůžu soudit,zda to byl antikaprař nebo nějaký trotl...

Poušťák - Profil | Čt 1.9.2011 9:39:07

šmudla >> ))))))))))))))))..ty jsi kus..))))))))))))))))))))))))))

Kok - Profil | Čt 1.9.2011 9:34:54

šmudla >> když bys kilnul jen jednoho, řekněme nějakou "desítku" a bylo to na NM možná bych přimhouřil oko, ...alespoň bys dal kaprům pokoj:), ...ale říkám narovinu chytnout nějakýho pořádnýho macaráta hezky stavěnýho špatně bych to nesl kdybys ho chtěl kuchnout, a teď to myslím vážně

šmudla - Profil | Čt 1.9.2011 9:25:11

Kok >> No jenže kuchnout trofejního kapra je můj cíl (aspoň jednoho), nebylo by to fér to zapírat. Pochybuju že by mne začala bavit rybařina typu sedět dva dny nad prutama bez potahu, takže bych neměl ani tu trpělivost zneužívat předané zkušenosti u vody (násadáků cejnů plotic si nachytám kdykoliv kolik chcu ale toho velkýho kapra se mi jen tak lapnout nepovede). Jednoho macka do udírny, odškrtnu si kolonku splněno a pustím se do cíle lapit na červíka trofejního lipana na MP vodě ať nedeptám furt jenom chudáky kapraře :)
Tak ať vám na té Pálavě berou festovně, zraje včil hrozno, jeden krásný podzim sem tam byl touhle dobou.

minnow67 - Profil | Čt 1.9.2011 9:10:59

sliver - samolibý vůl >> Jo a za plážového kapraře se považuju taky, mít auto za zadkem dnes bohužel považuju za nutnost. Obzvláště, když se i mezi "kolegy" najdou odbojáři, kteří jsou schopní prořezat pneumatiky a poškodit auto jen proto, že majitel je kaprař.

minnow67 - Profil | Čt 1.9.2011 9:07:09

sliver - samolibý vůl >> No tak taková argumentace se dá pochopit. Takovou zkušenost od vody naštěstí nemám. Přesto, že jezdím s bivakem, do 800 metrové kolonie kolegů by mě asi nikdo nedostal. Tam kam zpravidla jezdím, je několik míst, kde lze rozumně zabivakovat a zbývá dost prostoru pro ostatní. Osobně se snažím, abych svým pobytem nikoho nijak neomezoval, tedy ne nad rámec svých práv.

Kok - Profil | Čt 1.9.2011 8:30:56

šmudla >> v podstatě mně nevadíš, když nekuchneš trofejního kapra nebo ho neprodáš a naše zkušenosti které bychom do tebe vtloukli u vody nezneužiješ, tak se klidně za náma stav k vodě, vypadá že máš sklony k recesi a s takovýma se nejlépe loví ikdyž nejsou kapraři:)

sliver - samolibý vůl - Profil | St 31.8.2011 21:54:21

nofish >> já jsem tam chodil rád, moc rád. Ale kdysi, když byla čistá zelenomodrá voda s bujným porostem rostlin i na hlubší vodě. Mám odsud největšího okouna a dost pěkných štik. Pamatuju i keře na ostrůvku, vyčníval kdysi z vody. Ovšem pak tam začali sypat amury a mírové kapry a bylo hotovo. No a pak povodeň a od té doby se tam ani nedívám jak jedu kolem.