Zabití ryby jako součást rybářských zkoušek

Zdravím,

onehdá jsme s kamarádem zabředli v hovoru na toto téma, a proto by mě zajímal váš názor...

O co jde: zdá se mi (nám), že spousta CaR rybářů (tzv. "pouštěčů z přesvědčení") nepřišla k tomuto svému postoji díky prožitému zabití ryby a z toho plynoucích útrap svědomí, alebrž tento názor pouze převzala s ohledem na jeho módnost a "doporučení" některých rybářských celebrit (např. J.Vágner a jeho cca každá druhá a třetí věta: "My jsme sportovní rybáři, my ryby pouštíme."). No a tak mě (nás) napadlo, že by bylo fajn a ku prospěchu věci, kdyby součástí rybářských zkoušek bylo i zabití ryby. Ne tedy primárně z důvodu odnesení si ryby od vody (ale koneckonců, proč ne), ale třeba kvůli urychlení konce trápení se nemocné / poškozené ryby a třeba i kvůli tomu samotnému aktu zabití (např. se mi stalo, že od vody odnášený kapr "obživl" a jal se prchnout ze svého igelitového bivaku) s cílem minimalizovat trápení (dle známého rčení "smrt není zlá, strašné je umírání" - zkrácená verze).

Prosím o pokud možno slušnou diskusi, jinak si zahraju na fotbalového rozhodčího a pak budou lítat cucky :-)

Předem děkuji za smysluplné a podnětné názory.
Autor diskuse: meteor - Profil , 26.5.2011 všeobecné - ostatní

Souhlasíte, aby součástí rybářských zkoušek bylo zabití ryby?

A) Ano42%

B) Ne54%

C) Nemám na toto názor4%

Od 26.5.2011 hlasovalo 300 čtenářů.

nekut - Profil | Čt 26.5.2011 22:24:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Stejně by mne zajímalo, kde se to zvrtlo. Myslím, že někde tam, kdy se lov, jako skoro vše, co člověk podniká, proměnil na závody. Soutěživost je lidem vlastní. Ještě bych pochopil, pokud se utkávali rybáři v lovu na řekách, při lovu salmonidů, to vyžaduje fyzičku, postřeh. Přestože se tím nezabývám, obdivuji suchou mušku. Ale zpět. Potom někdo vymyslel boili...z. Někdo další začal pomocí potravinářské chemie vymýšlet přísady. Potom to konečně přišlo. Dá se na tom vydělat. Ne, že by na vydělávání peněz bylo apriori něco špatného. A nastal kolotoč. To už tady dost lidí popsalo. Ostrý háček, zavěšený pod kuličkou, která je návazcovou technikou držena cca 3cm nade dnem, kousek vedle olověná 150 gramová kotva, okolo nasypáno chemicky upravené krmení, způsobující u milované ryby feťácký návyk, a máme tu vysoce sportovní výkon zvaný lov kapra. A neuvěřitelný kolotoč peněz, bičovaný šikovnými manipulanty, kteří na tom vydělávají a spoustu nezralých naivků, kteří v tom nalezli konečně seberealizaci. Oni jsou ti úžasní, co chytají a pouštějí, povětšinou v půjčovnách kaprů. Jeden druhého ujišťují o své výjimečnosti, za tichého, nebo hlasitého povzbuzování lidí, kteří si z toho udělali živnost. A ta úžasná jistota, že oni jsou ti praví, morální. Tady to někde končí. Končí pohodová rybařina, ta radost z pobytu v přírodě, v klidu, bez pištění pípáků, řevu nalitých partiček, kup bordelu, co po nich zbývá.

splavek - Profil | Čt 26.5.2011 17:42:42

Myslím,že přímo zkoužka ze zabití ryby,by nebylo to pravé,ale nějaká instruktáž,jak zabít rybu, by se určitě hodila.Myslím,že kromě určité módnosti rádoby sportovního lovu(tenhle výraz nemám rád),se tu také ukazuje,že neumíme žít ze smrtí,jako takovou.Umírá se někde anonymě na LDM,nebo něčěm takovém,hromada lídí,když vidí někde,jak se zabíjejí jatečná zvířata,tak ztoho má trauma(asi si myslí,že flákota,se vyrobí v nějaké továrně v Číně).Vadí nám zabíjení vánočních kaprů na ulici.Už se ani nikde neuvádí smrtelný úraz,ale je to úraz neslučitelný,ze životem.Vždyť to zní tak sterlině a umělohmotně.Ani už neumíme vyprovodit nebožtíka,na jeho poslední cestě.Jak pak máme mít úctu k životu a potažmo ke smrti.Nevážíme si života,natož smrti.Obé patří k životu,tak jak černá a bílá.Jing a jang.Jedno bez druhého nebude a nemůže existovat.Jen si tu smrt ve své bláhovosti nechceme připouštět.Takže,když chceme lovit musíme umět i zabíjet,abychom si mohli vážit života,musíme se smířit i ze smrtí.Kdo chce puštět ryby,ať to dělá,ale ať se fanaticky nenaváží do lidí,co si berou úlovek.

Butchi - Profil | Pá 27.5.2011 14:53:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Možná si svým příspěvkem koleduju o žolíka, ale nedá mi to.
Tady totiž pár kolegů nejspíš nechápe, co lidi s vlastním názorem sere na tom jejich extrémním C&R. Nikomu nevadí, jakou si zvolili cestu, ať se jedná o způsob lovu nebo o naložení s úlovkem, protože taková je volba lovce. Problém tkví v úplně něčem jiném. V čem?
C&R je v extrémních případech některými narušenými jedinci označován jako jediný správný a moderní přístup k rybám. Nejsem zpátečník, ale ne vše moderní se automaticky rovná pozitivní. Já se ptám, kdo dal komu právo soudit co je a co není správné? Existuje pro to vůbec nějaké měřítko? Při tak rozmanité činnosti, jakou rybaření je, určitě ne. Co mě vysloveně bije do očí, je okamžitá dehonestace, napadání a povyšování se nad člověka, který se opovážil sníst boha (kapra). Takový člověk aby chodil do smrti s ochrankou. Na zelené nadáváme všichni stejně, ale někteří si nevšimli, že se pomalu přemisťují na stejnou úroveň. A vůbec nejvtipnější je, pokud chce někdo běhat kolem vody a dávat do držky lidem, kteří se nechovají tak jako JÁ, vlastník patentu na pravdu, moderní mesiáš, spasitel Cyprinus Carpio, jenž chodí k vodě s defibrilátorem a předkožkou, pardon podložkou. Opakovaně mi bylo sděleno, abych se nemontoval do věcí, o kterých nic nevím. Ale já budu. Dokud tu působí skupina lidí, kteří se prezentovují jako největší sportovci pod sluncem, hřímají přebrané fráze z časopisů a DVD, načež prohlásí, že na sežrání dravců, línů a parem se to C&R vlastně zase tak moc nevztahuje, že RŘ je zastaralý a proto je třeba ho porušit, kdy se to nadčlověku zachce, protože neúspěch se nepřipouští. To je svým způsobem taky masařina, nachytat maso za každou cenu. Krásná dvojjakost. Ne, ne, ne, přestávat nehodlám, budu to sem psát, kdy se mi zachce a negativní reakce na svou osobu si budu s nadšením číst do bezvědomí.

pepa-č - Profil | Čt 26.5.2011 20:19:16

karkos >> rybařina není sport. rybařina je lov. ryba není soupeř, ale kořist. ryba nemá rovné podmínky, jí jde o život (i u CaR) bojuje o život, rybář neriskuje nic, naopak lstí založenou na nejzákladnější rybí potřebě se nažrat rybu uloví s převahou náčiní, inteligence a postavení na potravní pyramidě.
nic z toho není a nemůže být sport.

meteor - Profil | Pá 27.5.2011 8:42:22

kakr >> pravdu díš, vidím to i na sobě :-) nicméně mi to nedá zde neocitovat (tuším) Winstona Churchilla:

"Kdo ve dvaceti nebyl komunista - neměl srdce, kdo jím zůstal ve třiceti - nemá mozek!"

kakr - Profil | Pá 27.5.2011 8:36:44

meteor >>
Mládí je vždy v opozici, nebyli jsme jiní.

Zvláště dnes, kdy s každého časopisu kouká vyšpulená kapří tlama s popisem těch nej nej koulí, které jsou bezpodmínečně nutné k jeho ulovení.Když se k tomu připočítá slogan K70 do každé rodiny (revíru) je vymalováno. Reklama světu vládne...

Naštěstí existuje MRK kde se najde vždy pár "normálních" rybářů, kteří se snaží podobné "exoty" usměrnit.
Budiž jim za to díky......

pepa-č - Profil | Čt 26.5.2011 21:04:58

FILKO >> vůbec ne. ryba prostě není kámoš. možná ty k rybě pocituješ něco, o čem si myslíš, že je to kamarádství (ale vůbec se tak chytáním nechováš), ale ryba k tobě žádné přátelské pocity nechová. to mi věř.

pepa-č - Profil | Čt 26.5.2011 19:20:15

Dave≻ >> >Dave - 26.5.2011 19:15:49 >> víš, že třeba tuňákovi hrozí reálně vyhubení? a narozdíl od kapra je do moří nikdo nesype po tunách.
já jen aby sis hodil věci to reálné roviny. odkud se ta moučka bere. že prostě i na tu tvojí moučku se zabila nějaká ryba, aby tys pak mohl sporotovně pouštět rybu naprosto neohroženou a bít se sportovně v prsa jaký jsi kabrňák.
z tuňáka moučka je ok, ale zabít kapra je skoro zločin. hm... napsal bych něco o pitomcích, ale nenapíšu to.

kozic - Profil | Pá 27.5.2011 17:51:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> Je docela zajímavé, ba až jímavě zábavné, jak zde někteří berou námět k zamyšlení opravdu tak, jako by k nějaké podobné zkoušce zabití mělo dojít.
Myšlenka zadání je velice dobrá.
Jak jsem již naznačil, nejde ani o zkoušku samotnou. Takže by dotyčný nemusel exhibovat před komisí, která by mu posléze umožnila další cestu k legálnímu lovu. Je to jako se znalostí BP.
Věřím, že hodně rybářů nezná do tetailu BP, natož jejich přesný výklad. Pokud něco zapomene, nebo neví, nakoukne následně do "papírů", nebo se zeptá, aby problém nenastal.
Takže samotná znalost BP či umění usmrtit rybu ještě není onou věcí, která by diletantství na březích předcházela.
Problém spočívá spíše v tom, že mohou nastat situace, které lovícího můžou zaskočit. Pokud jde o paragrafy, jak jsem psal. Když nevíš, počteš a víš co a jak, abys měl vše OK.
Co když ale rybář zdolá rybu, které zjevně puštěním už nepomůžeme?
A tady je jádro pudla. Zabít rybu by nemělo být problémem, tím spíš pro "pouštěče", pro které je ryba kamarád. Je to otázka svědomí a zdravého rozumu, byť je opravdu náročné.
Tak, jako by pán svého psa či koně nenechal trápit a umožnil mu důstojný odchod (a to je obrovské dilema a návrh k zamyšlení hlavně pro ty, kterým na rybách opravdu záleží).
Nikomu nemůžem nutit, aby ryby zabíjel či pouštěl, ale aspoň pro tento případ by každý lovec usmrtit rybu umět měl.
Jen je pak nasnadě velký problém ve zneužívání tohoto, když by pak pro některé byla každá ryba nemocná...

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 27.5.2011 15:00:05

Butchi >> Zpátečníku, neznabože, komunisto. Haníš zbytečně krásnou myšlenku keč ent rylejs a podrýváš názory pravověrných rybářů, kteří mají k rybám úctu a nepovažují je za kořist, nýbrž za své bratry, sestry, za své otce a matky. Moderní rybařina jde ku předu. Ku předu musí jít i moderní rybář. Moderní rybář ryby pouští. Moderní rybář je hrdý rybář. Modernímu rybáři leží na srdci blaho ryb (kaprů). Moderní rybář chytá moderními způsoby a ty se neslučují se zastaralými pravidly. Tím pádem moderní rybář tyto zastaralá pravidla nemusí ctít a beze si za své nová, moderní pravidla.

Kocháč - Profil | Čt 26.5.2011 21:26:32

To je zase ejakulát.

kakr - Profil | Čt 26.5.2011 21:09:39

Nahlédnutím do karet mladých, nadějných rybolovců zastávajících názor, že je ryba kámoš zjišťuji, že v náruči svírají rybu domácí.
Je to náhoda??

pepa-č - Profil | Čt 26.5.2011 21:06:28

karkos >> běž za taťkou a zeptej se ho proč tě za 16let života aspoň torchu nevychoval a popros ho, aby se to pokusil dohnat.

Sven - Profil | Čt 26.5.2011 11:53:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> Nemyslím, že by bylo nezbytné aby každý adept sportovního rybolovu zmařil rybí život jen pro prokázání svých znalostí.
Ale dokážu si představit, že by se pro takový účel používal model ryby, podobně jako se při kurzech první pomoci používá figurina.
Na základě svých zkušeností, (16 let jsem vedl a zkoušel rybářský kroužek a 10 let školil a zkoušel dospělé členy, jsem došel k názoru, že by bylo na místě, přitvrdit v nárocích, podobně jako je tomu u adeptů Mysliveckých sdružení. Ti si dokázali svou úroveň narozdíl od rybářů udržet v každé době.
Každá benevolence se časem krutě vymstí, jak se konečně můžeme u vody dnes a denně, na vlastní oči přesvědčit....

meteor - Profil | Čt 26.5.2011 11:20:03

Iwík >> myslím, že se pleteš... já třeba nevím, jak rozumně "killnout" sumce 130cm, kdybych si ho chtěl vzít na gril... :-) navíc můžeš praštit málo (= ryba se ti "probudí" cestou domů) anebo moc (a to pak lítaj' cucky).

Butchi - Profil | Čt 26.5.2011 10:42:20

Venca888 >>
Poněkud záměrně jsem to přitáhl za vlasy, na svém zhodnocení resultátu trvám :-)

Ano, mně je taky zle z lidí, kteří masí ryby bez rozmyslu v obscénním množství.
Pány extrémní C&R to zajímá jen v případě, pokud to je K70+, který měl i jméno nebo nick. To jim působí mdloby a náhlé záchvaty, při kterých hrozí, že je raní mrtvice. Přiznávám se, i já jsem rybám dával jméno. V 6ti letech..

Pvl - Profil | St 6.7.2011 18:35:25

meteor >> Jaký zajímavý postoj ?? Co mi říká ryb . řád ? Podměrečná ryba = pustit !! Ať je polomrtvá nebo živá! Nic víc, nic míň, tam není !! Jestli s tím souhlasím nebo ne to už je moje věc !! --Konec -

Pvl - Profil | Út 5.7.2011 18:40:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jak by se řešila situace ,když by někdo měl nepřekonatelný odpor k zabíjení ryb ? Nedostal by povolenku ?

kranex - Profil | Út 5.7.2011 18:35:20

som pocul ze nekedy za Chruscova kdo chcel byt velitelom v Specnaze musel zahrdusit politickeho vazna...

Pepé - Vsetín - Profil | Út 5.7.2011 13:10:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pro všechny ty, co zde píší o tom, jak by se živé ryby nosily ke zkouškám, kde by byly zabity jako vzorové případy vzorového zabití - TOTO LZE UČIT KLIDNĚ NA DŘEVĚNÉ MAKETĚ NEBO KUSU ČEHOKOLIV, CO PŘIPOMÍNÁ RYBU, jde tu apriori o to dostat do těch lidí teoretické znalosti toho, jak dobře, rychle a co možná nejlidštěji zabít rybu pokud možno bez zbytečného tápení. Nejde o to vraždit ryby u zkoušek, ale o to, aby ti lidi v reálném životě jako rybáři byli schopní tu "práci" udělat pořádně a netrápili zbytečně své úlovkly, když si je budou chtít ponechat a odnést domů, na což samozřejmě mají právo.

nofish - Profil | Út 5.7.2011 13:00:37

velbyk >> tohle ale není problém v rukách ale v hlavě člověka co to udělal........

nofish - Profil | Út 5.7.2011 11:57:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pepé - Vsetín >> Hoj
Teď jsi mi něco připomenul. Tak napíšu dotaz sem, on se někdo chytne :)

Napsal jsi jednu zásadní věc. Jednoduchý příklad. Vítr mi "donese", až pod nohy, dodělávající rybu. Bude to očividně ryba, která má smrt jistou. Nebude splňovat požadavek na ponechání tím že bude malá. A nastává otázka. Co teď? Jako rybáři mi velí cit a úcta k rybě ji vylovit a usmrtit, urychlím jen to co je jisté. Udělá to snad každý normální člověk, přece jí tam nenechám den dodělávat.....
Ale teď.

1) porušil jsem RŘ? ryba neměla míru a já ji usmrtil
2) půjde třeba o rybu smrtelně zraněnou dravcem, jako takovou ovšem poživatelnou, co s ní? Není to škoda mrsknout někam do lesa?
3) vždyť ani doi toho lesa jí hodit nesmím (vím že by se nic nestalo, že ji tam něco sežere- velká pravděpodobnost)
4) můžu ji někam schovat- ale tohle bych ani tak neřešil, to už je zase o nervy kdo mě uvidí atd....

Určitě bych se nepřikláněl k variantě sbalit jí a jet domů.
Ale co v takové situaci? Jak se zachová RS když mě uvidí? Vím že je to o lidech, ale bude mít rozum a pochopí, že třeba už při pohledu na tu rybu pozná že nekecám, že by padla? Připomenul jsi mi totiž případ kdy člověk pro dobrotu (no.... , ale snaží se udělat to nejlepší co může), může klidně přijít o papíry.

LukeSSS - Profil | Út 5.7.2011 11:17:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

určitě bych to zavedl, když sem viděl jak ryby zabíjej děcka z rybářských kroužků tak mě z toho málem kleplo taky ...

FISHRMAN - Profil | Čt 9.6.2011 19:32:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No podívej já bych byl pro aby součástí rybářských zkoušek bylo zabití ryby a to z prostého duvodu aby mladí rybáři věděly jak humáně zabít rybu a netrápit ji . Ať je rybář sportovní a nebo takzvaná masařka měli by umět správně zabít rybu a netrápit ji , protože se ve mě vaří krev když rybář chytí rybu ahodí ji na trávu za sebe a tam ji nechá leknout neviděl jsem to poprvé a ni na posled a je mi stoho zle co se občas u té vody děje .

CoDu - Profil | Pá 27.5.2011 17:35:16

ProchyCR >> Cit:"Utrpení -je stav zvířete, který je způsobován nepřirozenými podněty vyvolávajícími strach,zranění,bo-lest, zdravotní poruchy nebo až smrt. Za týrání se považuje - omezovat bezdůvodně svobodu pohybu nutnou pro zvíře určitého druhu, pokudby to způsobilo utrpení zvířete.Poznali jste sakování za účelem focení?"

Buhužel Prochy tato definice docela výstižně vystihuje né sakování za účelem focení, ale lov ryb pouze pro pobavení. Pokud lovíš rybu pro snězení, tak to už není bezdůvodné omezování svobody zvířete, protože ten důvod tam je. Pokud lovíš ryby pouze pro vlastní pobavení a následné chlubení se fotkami, tak je to týrání.

Venca888 - Profil | Pá 27.5.2011 15:13:36

Dalimil >> i pro monosynaptickej reflex (nejprostší z reflexů) je nutná funkčnost nervový soustavy. Pokud rybě uříznu hlavu a přerušim páteř, mozek a mícha přestávaj fungovat, tudíž nemůžou reagovat na podněty a tedy nemůže docházet k reflexu.
Důvodem, proč se ryba občas mrská i vykuchaná je to, že podrážděný nervový zakončení (většinou iontama, který jsou obsažený v chloridu sodnym) můžou vyvolat svalový stahy. To s reflexem nemá co dělat. Jako doktor bys to mohl vědět - funguje to i u člověka.

ProchyCR - Profil | Pá 27.5.2011 13:45:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> myšlenka možná dobrá ale.....
Každý má právo se rozhodnout, zda rybu nebo jiného živého tvora zabije nebo ne a nikdo ho k tomu nemůže nutit. A učit se zabít rybu formou "zkoušky", to by asi nebylo dvakrát etické.

Není to jenom o C&R, ale je spousta rybářů, kteří ryby nejí a proto je pouští, tudíž nemají potřebu je zabíjet. Druhá věc jsou děti. Děti lov ryb vnímají jako zábavu a nekoukají na "materiální prospěch" z toho plynoucí, tudíž nemají potřebu ryby od vody odnášet. Navíc každé dítě nemá náturu vzít do ruky paličku a řeznický nůž a s blaženým výrazem ve tváři jím naporcovat rybu. Pro blaho věci by úplně postačila ústní zkouška na téma usmrcení ryby a s tím se klidně ztotožním.

Celý tvůj příspěvek na mě působí dojmem, že ti jde spíše o jakési "potrestání" tebou zmíněných "pouštěčů z přesvědčení" než o jiný záměr. Navíc se stále alibisticky zaštiťuješ zájmenem "my" (nás napadlo, náš názor atd.), což mi nepřipadá moc fér. Podle mě je úplně jedno, jestli budu ryby pouštět ze svého přesvědčení nebo z přesvědčení třeba Vágnera nebo nějakého Franty Kliky. To, jestli rybu pustím, bude ve finále moje rozhodnutí.

Paulus - Profil | Pá 27.5.2011 11:55:39

Pedro1 >> Tak zas tak moc toho v knihovničce nemám, ale začíná to Rybářskými Listy vydanými L.P. 1936.
Už kníšky ( "kníšky" je má oblíbená Krylovina a nemohu si ji odpustit, i když tahá za voči) nekupuju.
Šimek s Tejčkou to všecko napsali a zbytek je už jenom přežvejkanej.

A teď jdu do kvelbu na cikorku za kamarádama si zatočit nějakým parádním kolovrátkem bo jsem si už tejden se žádným nezatočil - asi to bude Red Arc, ale dle MRKu je to šmejd a motá na matici.

Vox Populi, Vox Deum.
Quo Vadis MRKu ?

o)

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 27.5.2011 8:46:34

meteor >> Celkově mládí rovná se nevyzrálost a lehká ovlivnitelnost okolí. Tady jsem vyštrachal můj horlivý a zapálený zápis z doby, kdy jsem byl wostrej kaprař:

N Netipa - Ÿ Pá 23.9.2005 14:17:53
Diskuse: Lov 24.hodin-Ano nebo ne?
Letošní léto jsem byl skoro celé mimo republiku, a proto nevím jaké bylo letos počasí, nicméně v minulých letech jsem zažil obvzláště z počátku srpna strašná parna. Uznávám, že možná z mé strany jde o alibismus. Že ryby lze chytat i přes den v tom největším vedru. Výsledek ale není takový jako v noci. Nejsem žádný masař, co drancuje vody. Za poslední tři roky jsem si vzal domů jednoho kapra. K rybám se snažím chovat co nejšetrněji a pokud to jde tak je buď odháčkuju ve vodě, popřípadě umístím na podložku, ošetřím ránu klinikem a ihned pouštím zpět. Chápu, že některým z vás se může zdát, že lov v noci by byl snadno zneužitelný například k tomu, aby si člověk vzal víc ryb než je dovoleno. Nevím, jak vy, ale já jsem letos měl za celou rybářskou sezonu pouze jednu návštěvu rybářské stráže a to ještě tím stylem, že jsem si při vláčení šel pokecat s nedaleko lovícím rybářem, ze kterého se vyklubala RS. Kdybych k němu sám nepřišel, tak by mě snad ani vůbec nezkontroloval. Proč na to upozorňuju? Masochtivý rybář, kterého za rok zkontroluje RS sotva jednou nezaváhá a ty tři, čtyry kapry si vezme i za bílého dne, protože se vlastně nemá čeho bát. Proto s názorem, že v noci by bylo drancování větší nemůžu souhlasit. Ač jsem přečetl všechny příspěvky této diskuze zatím zde nebyl jedniný argument, který by mě přesvědčil o tom, že dovolení chytání nonstop by bylo něco špatného.

strejka: No já nevím jak tam u vás, ale u nás za rybolov přes noc ti vezmou papíry na tři měsíce nebo ti daj několik hodin odpracovat ( nevím přesně kolik, ale tuším, že to je kolem dvaceti. Ale ruku do ohně bych za to nedal)

No není ten zápis roztomilej? S chutí bych se sám se sebou pustil do zajímavého rozhovoru

meteor - Profil | Pá 27.5.2011 8:27:35

kakr >> viz. zdůvodnění v příspěvku adresovaném "Filkovi". Kašpárka ze sebe udělal, mise splněna :-) Akorát nechápu, že ty mladí musí být tak "akční" - žádná (relativně) normální diskuse, prostě nadávky a odpad, pravda je moje. Že by to bylo dáno morálním úpadkem společnosti? Nebo nezodpovědnými rodiči? Anebo se škola málo starala?

Šlapeto - Profil | Čt 26.5.2011 22:43:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím si, že taková rybářova modla by měl být Ota Pavel. Hodně lidí se k němu odvolává, "ctí" morální zvyky, které panovaly dříve. Chovají se k přírodě šetrně atd....ALE víte vůbec, že takový úžasný člověk jao byl Ota Pavel a postava jeho hlavních děl "Popper" a "převozník Prošek" byli masaři, že jim dnes neni rovno?

Venca888 - Profil | Čt 26.5.2011 22:41:45

Lee-Haney >> kapr má výborný maso, který se dá udělat na spoustu způsobů. Jasně, jsou možná chutnější ryby - candát, úhoř, ale jednak je otázkou to, zda ta jejich kvalita neni značně podpořená jejich menší dostupností a za druhý všechno má svoje. Bohužel u nás je kapr zakořeněj jako řízek v trojobalu, což je dle mýho názoru dost nešťastnej způsob přípravy.
S kaprem si umim pohrát a můžu směle tvrdit, že už jsem díky tomu několik odpůrců kapra (či dokonce ryb obecně) přesvědčil o tom, že to zase tak špatná ryba neni... :-)

Vybliz - Profil | Čt 26.5.2011 22:07:32

Pellon >> Stahovani taky nemusim, ale pak jsem se naucil ten figl s podrezavanim supin a je to rychlovka bez bince.

Mraroz (houba) - Profil | Čt 26.5.2011 21:53:23

xxxMarioxxx >> x ryb zabíjet at puzijou cejny tech je vsude plna rit

Káceč - Profil | Čt 26.5.2011 21:47:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kdo není schopen rybu zabít, neměl by ryby ani chytat. Jsou i situace, kdy je třeba rybu zabít,aniž by rybář chtěl, ale prostě musí. Typickej příklad je v den zahájení lovu dravců na MP a dny následující. Co už jsem zbavil trápení nástražních rybiček, které svou ztrátou pohyblivosti již nesplňovaly požadavky "rybáře lovce", ale i přesto jěště žily, už nejde spočítat.

FILKO - Profil | Čt 26.5.2011 21:31:29

retrívr >> taky myslim, nema ani na takovy jmeno pravo, dela MRKu akorat ostudu.

Venca888 - Profil | Čt 26.5.2011 21:30:21

FILKO >> mně do toho netahej... já rybu za kamaráda nepovažuju...

retrívr - Profil | Čt 26.5.2011 21:24:18

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Seš vobyčejnej trapák.Jdeš pořád dolů hochu.Už se začínam divit Tvým obdivovatelům.

FILKO - Profil | Čt 26.5.2011 21:18:05

u.x.a. >> ja si na rozdil od jinych mokrim ruce, ha ster

Venca888 - Profil | Čt 26.5.2011 21:10:57

FILKO >> soukromý revíry dnešního typu existujou jednak z touhy po výdělku ze strany jejich majitelů a za druhý proto, že některý rybáři sice považujou kapra za kamaráda, ale to jim nebrání v tom, aby z nich udělali děvky...

Mikšík- jen jednou - Profil | Čt 26.5.2011 21:10:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rozhodně ano
rybář musí umět rybu usmrtit tak, aby ji netrápil
tak to vždycky bylo a tak to bude. I navzdory dnešní "módě"

mimochodem za zbytečné trápení se dá považovat i čtvrthodinové šaškování na suchu s vidinou té správné fotografie

FILKO - Profil | Čt 26.5.2011 21:09:51

proste ste masari a tecka, nemam vas rad, nebudu uz odepisovat, berte si maso ale pak si na svazu nestezujte ze nejsou na reviru ryby, kdyz je vyzerete

JKL - Profil | Čt 26.5.2011 21:07:19

FILKO >> Tak hloupý být snad nemůžeš, že ne?

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Čt 26.5.2011 21:07:10

FILKO >> soukromý revíry se dělaj pro prachy. Kdyby se tam ryby nepouštěly, tak by majitel přišel na buben

Venca888 - Profil | Čt 26.5.2011 21:05:48

FILKO >> myslíš, že ryby, jejichž evoluční vývoj trvá řádově stovky milionů let, v jejichž průběhu se nenašel žádnej tvor, kterej by je chytal a zase pouštěl, změněj svoje chování jenom kvůli tomu, že se za posledních pár roků našlo našlo několik čičmundů jako my, který je chytáme a zase pouštíme pro zábavu?

karkos - Profil | Čt 26.5.2011 21:04:42

JKL >> stakovejma čůůů to nema cenu nikdy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

JKL - Profil | Čt 26.5.2011 21:02:59

pepa-č >> Tak ti nevím - má to vůbec cenu?

JKL - Profil | Čt 26.5.2011 21:00:43

FILKO >> Opět se mýlíš. Myslivec má svůj zážitek - stráví v revíru spoustu času, musí obeznat kudy, kde a kdy se zvěř pohybuje, poznat její zvyky, chování. Stráví spoustu času jen a jen pozorováním. To je totiž ten zážitek. Kdyby myslivci uvažovali jako moderní kapraři zaplatili by si jistou ránu v soukromé oboře u krmelce. A kdyby se naopak mnozí "specialisté" rybáři chovali jako myslivci bylo by u vody mnohem klidněji.

FILKO - Profil | Čt 26.5.2011 21:00:37

Venca888 >> boze vy ste ventily, ony se naucijou ze uz si maj davat vetsi pozor, to je zas logika, kterou me tak ucite.

FILKO - Profil | Čt 26.5.2011 20:59:00

to je uz jedno, proste pro me je ryba kamos a ne zradlo, tecka. a vy masari si ryby berte a zerte a kdyz napisu muj nazor, tak vsichni se zas do me nemusite pustit, buh vi jak ryby zabijite vy. proste chyt a pust a masari se nesnasi.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Čt 26.5.2011 20:47:50

FILKO >> Copak se naučíme od ryb? Ty jsi se něco naučil od ryb?
Copak se ryby od nás naučí? Ty jsi je něco naučil?

Šlapeto - Profil | Čt 26.5.2011 20:37:15

mazar >> A čerstvý chleba s křupavou kůrkou....mmm...labůžo :)

CoDu - Profil | Čt 26.5.2011 20:32:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

killer1 >> dědkové většinou umí zabít rybu tak, aby její skon byl co nejkratší, protože to už mockrát dělali. Horší je to s těmi mladými, kteří ji bohužel dost často nechají pro ně jaksi "bezbolestně zemřít na suchu". Podle mne by každý začínající rybář měl prokázat, že rybu usmrtit umí a nebo by měl být alespoň při tom a né na nějakém modelu

JKL - Profil | Čt 26.5.2011 20:26:09

FILKO >> Nezáleží na množství - kdo nesnáší krev nemá lovit. Lov není sport, ryba je kořist a ne sportovní nářadí. Pokud nejsi schopen v případě potřeby kořist šetrně usmrtit nejsi lovec hodný toho jména a právo lovu ti nepatří. To není jen zákon, to je i logika . A etika.

killer1 - Profil | Čt 26.5.2011 20:19:32

meteor - >> podle mně je to dobrý nápad, ale dal bych to hlavně dědkům a taky bych je nechal opakovat zkoušky, protože někdy co se u tý vody děje to je hnus velebnosti.

pepa-č - Profil | Čt 26.5.2011 20:17:21

Dave≻ >> >Dave - 26.5.2011 20:06:38 >> byl jsi někdy v Anglii? třeba na soukromé klubovce určené k lovu plotic se plotice sypou do vezírku, pak se jde na oběd do klubovny, popíjí se, o páté čaj, a večer (plotice se půrbězně sypou do vezírku) se vezírek zváží, pak se polomrtvé plotice nasypou zpět a "vítěz" dostane přípitek od ostatních gentlemanů. a druhý den znova. štika na takovém revíru dostane v případě ulovení šlápnutí na hlavu a letí obloukem do křoví.
i toto je tam běžné.
mluvíš o něčem, o čem nic nevíš (nebo málo co znáš z časáků)

Šlapeto - Profil | Čt 26.5.2011 20:11:40

Jsem jednoznačně PRO. Jak to tak vidím kolem sebe, tak je spousta rybářů co nedokáží zabít, natož vykuchat rybu. To je ostuda!

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Čt 26.5.2011 20:10:44

Dave≻ >> >Dave - 26.5.2011 20:06:38 >> Byl jsi někdy v UK? Tam maj fakt k rybám úctu. Například v Glasgow jsem čuměl na rybáře, jak lověj táhnoucí lososy a házej je do pytlů, kde lekli. Nicméně byl jsem se podívat i u Loch Morloch na tu jejich klubovou řeku a tam ryby pouštěli, to zase jo. Chytli lososa, pováleli ho na štěrku, chytli ho za skřele, párkrát se s ním vyfotili a pak ho hodili zpátky, bo museli. Oni britové působí na venek s tím rybařením, tak jak působit chtějí.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Čt 26.5.2011 20:03:24

FILKO >> Vy jste už všichni úplně zdegenerovali z Krásů, Niklů, Vágnerů atd. Rybolov je k tomu, aby si člověk chytil rybu a tu buď prodal a nebo snědl. Cokoliv jinýho (keč ent rylejs) je týrání zvířat. Oni, až na to ochránci přijdou, zakážou pouštět jako v jednom nedalekém státě.

pepa-č - Profil | Čt 26.5.2011 19:53:16

JKL >> to jsou věci, co? doba je zlá. někteří si vážně, jako fakt doopravdy, myslí, že rybolov je pro ryby zábava.

Georgino - Profil | Čt 26.5.2011 19:48:50

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Mohli by jste z kaprů dělat v perníkově brikety a krmit s nima koně :-)

FILKO - Profil | Čt 26.5.2011 19:27:07

petr07 >> ne vul neni zakazane slovo, vul je prosim vykastrovany byk jestli nevis, a kazdej nezabiji ryby, ja znam mnoho lidi, kteri si nevzali ani jednoho kapra a kdyz bude testy delat 10ti letej kluk tak asi to neni moc dobrej napad, premyslej, staci rybu umet vyhacit !!!

karkos - Profil | Čt 26.5.2011 19:13:46

!!!!!!!!!!!!!!!!ryba je kamarád a ne zrádlo!!!!!!!!!!!!!

FILKO - Profil | Čt 26.5.2011 19:12:13

omg ste normalni??? kterej vul to vymyslel?? a kdyz je nekdo chyt a pust nebo mu zabiti ryby dela spatne??? to se muzou ucit mozna tak masari a ne sportovni rybari !!!!!!!!!!!

splavek - Profil | Čt 26.5.2011 18:04:18

Jo a ještě jsem chtěl napsat,že mi připadá divné,když lovci chyť-pusť,by rybu nikdy nezabili,ale používají do svých návnad rybí moučky.Asi se ty ryby,ze kterých se to mele,nemusí zabíjet.Možná,se třeba ty masové moučky vyrábí v chemičce,bez použití živočišných tkání,kdo ví.

nofish - Profil | Čt 26.5.2011 13:08:45

šmudla >> Ryba bez hlavy už není ryba ale polotovar :)

šmudla - Profil | Čt 26.5.2011 12:27:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tož sem našel názorné pěkné video

Ve videu pasion for angling byla etapa, kdy se děcka učili muškařit na úseku řeky zarybněné duhákem (malý děcka 5-10roků) a rybu jim odborně hned po ulovení klepnuli ještě s muškou v tlamě instruktoři. Na děckách bylo vyloženě vidět jak se těší až tu rybu budou moci mít na talířku, čirá lovecká radost z úlovku.
Kapra zabíjím několika způsoby: pěstí rázným švihem z boku naplacato přes žábra (když není po ruce vhodný klacek) a proříznout páteř za hlavou, případně celou hlavu pryč, vytrhnu mu žábra aby vykrvácel a je to.
U sumce jsem opravdu nevěděl jak a kam ho majznout(zabral šutr).
Nejhorší je zabít úhoře, vypiloval jsem to na částečné ufiknutí hlavy(přepíchnout páteř a do kyblíku s víčkem ať neuteče).
Menší ryby(okouny plotice stačí klepnout metrem nebo druhou stranou nože případně zabíjet průběžně při škrabání.
Nemyslím že by to muselo být tak že by si každý mladý rybář měl zabít svoji rybu, ale názorně předvést například při výpravě rybářského kroužku na soukromák duhákodrom. Ono nejvýchovnější je nechat rybáře chytit si vlastní rybu(duháka kapra) a názorně ukázat co je třeba udělat aby se krásný mrskajícíc tvor netrápil když se rozhodneme ho sníst. V japonsku třeba z ryby seříznou filetu Suši zaživa, jinej kraj jinej mrav.

JKL - Profil | Čt 26.5.2011 12:27:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Usmrcení kořisti vždy bylo, je a bude nedílnou součástí znalostí každého lovce. To platí bez vyjímky - nikdy nelze vyloučit nutnost usmrcení, ať už je kořist fatálně zraněna, poškozena či napadena parazitem nebo nemocí. Je tedy potřeba aby každý lovec bezpečný, rychlý a šetrný způsob zabití ovládal. Ponechme stranou výuku dětí - tam je to o teorii a maximálně nějakou praktickou ukázku. Mimochodem - lov s doprovodem dospělého nebyl zase až tak nesmyslný nápad. Ale jak tak pročítám příspěvky některých kolegů musím se podivit jak nízká je úroveň vědomostí v tomto směru. Hodně lidí se domnívá že ono "prásk přes palici a je to" postačuje. Nikoli - rána do hlavy povětšinou omráčí, nezabije. Totální devastce mozku je u ryby velice obtížná, a je tedy třeba usmrtit rybu jinak - protětím míchy anebo rychlým vykrvením, to lze nejlépe zařídit protnutím žaberních oblouků. Není nutná oddělovat hlavu. To je dokonce před odchodem od vody zakázané. U trumana nebo úhoře je nejsnazší přerušení míchy (i páteře samozřejmě) bodnutím ostrým nožem za hlavutěsně mimo páteř a následným proříznutím páteře. Při troše cviku je to velice rychlé a bezpečné. P.S. Na zabití úhoře existuje nástroj - jakýsi bodec s ostřím do vidlice. Doporučuji.

rover - Profil | Čt 26.5.2011 12:26:47

Netipa - poslední hrdina MRKu >>
jj, již nemám připomínek. Je vidět, že máš v této "zapeklité" problematice jasno :-)

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Čt 26.5.2011 12:05:37

rover >> s úsměvem ve tváři a písní na rtech :-) No posledních pár let to celkem flákám, bo mi to nechutná a kvůli ostatním se mi to nechce kuchat. Ale tak na objednávku si milerád zazabíjím. Největší zážitek mám ze zabíjení sumce přes metr. Hodně dlouho jsem přemýšlel, jak na něj

rover - Profil | Čt 26.5.2011 12:01:07

Netipa - poslední hrdina MRKu >>
Je vidět, že ryby zabíjíš často, a rád :-)

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Čt 26.5.2011 11:58:32

Jenom ještě přihodím vlastní postřeh. Nejrychlejší a nejšetrnější způsob zabití je si vzít něco těžkého a pevného, aby se vám s tím zároveň dobře rozmachovalo a vší silou praštit rybu po hlavě. Pokud rybě vylétnou oči, je to důkaz, že jdete správnou cestou

strejka - Profil | Čt 26.5.2011 11:24:43

já bych navíc před nákupem bot, oděvů, hraček a elektroniky nařídil povinně absolvovat certifikované zotročování dětí (třeba jen na jedno odpoledne) a při nákupu u řezníka by zas lidi měli povinně předkládat certifikát, že absolvovali exkurzi na jatka se závěrečným stětím aspoň kuřete...

Venca888 - Profil | Čt 26.5.2011 10:50:28

Butchi >> hlavně to, jak správně zabít kapra, se dá vcelku snadno a efektivně vysvětlit teoreticky a i podprůměrně inteligentní a nešikovnej člověk tuhle činnost dokáže převést v rutinu po několika opakováních. A jestli bude či nebude konat v zájmu minimalizace utrpení ryby, neni otázka schopnosti, ale humánnosti a psychický vyzrálosti... a to nikoho nenaučíš...

rover - Profil | Čt 26.5.2011 10:47:42

To je nápad k nezaplacení, ...a ryba by se měla zabíjet tak dlouho, dokud neumře.

afjee - Profil | Čt 26.5.2011 10:28:27

Raději zpřísnit dělání zkoušek, protože jak psal pepa-č, tak mnozí nepoznají ani u vody, co chytli za rybu. A to se mi zdá mnohonásobně horší, než rybu neumět zabít ... (Je rozdíl neumět zabít a nechtít zabít)

Butchi - Profil | Čt 26.5.2011 10:24:06

To je jak kdyby člověk musel povinně zabít krávu holýma rukama, aby mohl jíst hovězí. Myšlenka to není úplně špatná, ale resultát tvojí psychologické analýzy je chybný. Extrémní C&R, kteří se snaží vytřít s rybami, jsou prosím pěkně ouřední blbci a nepomůže jim už ani svěcená voda.

Iwík - Profil | Čt 26.5.2011 10:18:34

Jestli se člověk necítí na zabíjení ryb, ať je nezabíjí, ale myslím si, že každý snad umí vzít do ruky něco těžkého a šlehnout tím rybu po kebuli, na to nemusí mít člověk zkoušky :)