Úspěšné zdolání dravce

Poslední dobou mě začela bavit přívlač a záběry jsou celkem často ale jen hodně málo ryb dokážu zdolat a nevim si s tim rady. Třeba když za ty 2 hodky ty dravci třeba 15x vyatakujou mou nástrahu a já je přiseknu a vždycky se rozjedou a pak jim guma vylítne z držky, stává se vám to taky? myslíte že mam sekat víc? nebo naopak vůbec?
Autor diskuse: xxlrybář - Profil , 16.11.2012 dravci - ostatní

Anýzový dědek - Profil | Po 19.11.2012 19:35:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> Sakra děláš , jak kdybys vláčel někde ve střepech.
Házíš snad při vláčce šnůrou víc jak 50 m? Myslím si že ne.
Takže i když něco urveš, tak to rozhodně nebude 50 m šňůry, ale spíš tak 10.
Mám 4000 exage a v pohodě mám na ní 150m spiderky podmotáno 100m 0,30mm vlasce a fakt se mi nestalo, že bych urval víc jak 10m šnůry.
Ta šnůra lecos snese- není to nit na šití.

Lomjan - Profil | Po 19.11.2012 19:11:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Neviem aké náčinie používaš a na aké veľké a zaťažené nástrahy chytáš. V prvom rade je potrebné zladiť tieto faktory. Podľa toho čo píšeš záberov máš dosť no nedokážeš svojim vybavením dravca preseknúť. Na dobre sediaci zásek nepotrebuješ až tak festovné náčinie vo vysokej gramáži - okrem sumca. Ja napríklad používam na bežných zubáčov a šťuky rýchly prút 3 m o gramáži 4-21 g , šnúru 10 a 12. S týmto vybavením v pohode zvládnem woblery do 12 cm aj z väčšou lopatkou a gumy s hlavou 4 -12g. Pritom sa krásne ďaleko hádže a aj kontakt s gumou je dostatočný na prečítanie záberov. Pri zábere hlavne zubáč zasekávam krátko no dosť razantne. Kto prejde pri gumovaní z monofilu na šnúru už sa k nemu asi nevráti. Už rok používam pri zubáčoch na gumu stren microfuse 10 a zatiaľ sa mi pozdáva. Trochu chlpatie, ale drží, dobre lieta a pri záseku som ju ešte nepretrhol. Netreba zabudnúť správne nastaviť brzdu, šnúra nepustí.
Ak máš dostatok priateľov loviacich na prívlač skús si vyskúšať ich náradie, aby si zistil čo ti sedí možno budeš múdrejší. Každý si musí nájsť to svoje.

šmudla007 - Profil | Po 19.11.2012 15:11:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

xxlrybář - >> Sem tuhle chytal s vlascem a bál sem se štiku pod nohama po záběru přiseknout(abych ji neuprásknul) ..no a ona se mi opravdu po chvíli přetahování vyháčkovala a odplavala, předchozí záběr sem trefil pěkně štiku za hřbet kde se háček snadněji zapíchne než v tvrdé dravčí tlamě.
Když sem pak chytal s pletenkou tak sem se už nebál řádně štiku přirubnout a nespadla mi ani jedna ze dvou upletenkovaných.
Neboj se řádně seknout jak se patří, ostrý háčky taky dělají divy.

mirmen - Profil | So 17.11.2012 7:20:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

xxlrybář - >> závisí i na druhu ryby a na vzdálenosti. Okoun má "papírovou" tlamku", takže stačí jen lehce přiseknout a háček sedí až v obloučku, za protihrotem.
Naproti tomu u candáta je třeba rychlý razantní zásek ( vyvážený rychlý prut s páteří a pohotovou ruku ) , aby hrot háčku projel do patra ... u vzdálenosti nad 30 metrů je už třeba používat neprůtažnou šňůru. Vezmi v úvahu, že průtažnost monofilu je mezi 8 - 12 metry na 100 m návinu ( podle složení ). Takže když přisekneš při gumování candáta na 50ti metrech, tak je velice pravděpodobné, že špička hrotu jen lehce zajede do patra ( zásek se nepřenese celou silou až na hrot, protože část síly záseku se spotřebuje na protažení kmene ) a ty ho až ke břehu vlastně máš jen zavěšeného, nikoliv zaseklého a při zdolávání a zejmena u břehu, při otočení , candát spadne.
Proto je rozumné mít vhodnou vláčecí sestavu, prut, kmen , jig s kvalitním, chytlavým háčkem vhodného tvaru a odpovídající velikost nástrahy.
Závěrem .. vybrat jig s kvalitním háčkem ( to jediné má ryba v tlamě ) a zasekávat razantně, rychlým švihem zápěstím .