Velcí kapři na menších vodách

- HonzaR.

      Tento článek bych chtěl zaměřit spíše na samotný lov kaprů než na popis montáží. Lovit kapry budeme na dvou typech vod: na rybnících do 3,5 ha a na větších vodách do 10 ha. Zaměříme se na menší vody, se kterými mám zkušenosti, konkrétně na rybníček o rozloze 3,2 ha, který jsem v minulosti hodně navštěvoval. V druhé části se soustředíme na taktiku lovu na vodách do 10 ha.
      V první řadě je nutné si uvědomit, že na menších revírech je šance na ulovení velké ryby menší, a proto si musíme vybírat lokality s malým rybářským tlakem a množstvím překážek ve vodě, popř. si uvědomit, že na mnoha revírech je kapr kolem 70 cm stejně cenný jako třeba kapr o váze 20 kg, ulovený ve velké vodní nádrži, a přizpůsobit své cíle dané lokalitě.
kapr obecny ulovek
96 cm 17 kg

      Na zmíněný menší rybníček jsem podnikal své výpravy už počátkem dubna. Tento revír se vyznačoval mnohými překážkami ve vodě, především zatopenými stromy a křovím. Hloubka se zde pohybovala od 0,9 do 2,5 m u hráze, kde byl i menší výskyt vázek. Nejprve jsem tento rybník poznával s feedrem a snažil jsem se hlavně pozorovat vodu a okolní rybáře, abych vše dělal přesně obráceně než oni. Většina lidí chodila ke hrázi na čistší vodu s větší hloubkou. První výpravu na boilies jsem podnikl 3. dubna. Zvolil jsem místo s hloubkou v rozmezí 0,9-1,1 m, kde byl velmi silný výskyt vázek. Toto místo jsem zvolil nejen proto, že se zde voda bude rychleji ohřívat, ale i z důvodu vázek, neboť na čisté vodě se chytali většinou kapříci do 50 cm. Místo jsem si připravoval dva dny dopředu, krmná dávka se skládala ze směsi řepky a pšenice (1 + 1 kg), spojené method mixem. Koule o velikosti tenisových míčků jsem se snažil házet do blízkosti stromů a toto krmení jsem doplnil o 60 kuliček boilies (masové a ptačí zob).
      Po dvou dnech krmení jsem vyrazil na víkendovou výpravu, která dopadla na začátek dubna docela dobře: s kolegou jsme chytli cca 20 kapříků do velikosti 65 cm.
kapr obecny ulovek
71 cm 7,5 kg

      Po delší odmlce jsem se na tento revír vrátil v červnu, kdy jsem používal méně partiklu a zaměřil se především na větší osádku kapří populace a rovněž jsem krmil i delší dobu dopředu. Krmení se skládalo z 1 kg kukuřice a 0,5 kg boilies na masové bázi. Takto jsem krmil vždy 4 dny před výpravou. Při samotném lovu jsem partikl úplně vynechával a dokrmoval pouze boilies podle četnosti záběrů. Od června do konce září jsem na této vodě nachytal plno kapříků do 75 cm. Nejvíc jsem si považoval šupináče 71 cm s necelými 8 kg, který byl krásně stavěný. Bohužel větší jedince jsem nebyl schopen zdolat vzhledem k tomu, že jsem chytal cca 1 m od vázek, neboť když se hodilo na čistší vodu, montáž byla na tlejícím blátě, a odtud chodily záběry ojediněle. I přes malou velikost zdolaných kaprů jsem se na tento revír rád vracel, neboť tu byl klid a častokrát jsem byl na celém rybníku sám. Rovněž jsem věděl, že se tu vyskytují asi čtyři amuři, kteří atakovali hranici 1 m a při slunných dnech byli vidět na hladině. Dle zpráv od místních se tu chytl i kapr přes 20 kg, který byl bohužel odnesen, a pár kaprů v rozmezí 12-16 kg, kteří byli puštěni.
      Na této vodě se mi nejvíce osvědčilo krmení domácím boilies na masovém základu s obsahem robin redu, na které jsem i chytal. Na druhém prutě jsem zkoušel boilie Trigga od Nutrabaits, které mi přineslo i největší kapry z této vody.
kapr obecny ulovek
78 cm 10 kg

      Na konci sezóny jsem však zjistil, že se daný revír bude rušit, což ve mně vyvolalo smíšené pocity. Na jednu stranu jsem litoval ztráty krásné lokality, ale zároveň jsem byl zvědavý, co tato voda skrývá… Ale protože daný výlov byl proveden opravdu nezdařile, rybník byl vypuštěn na minimální stav hladiny (malá tůně u hráze). Takto byl ponechán týden, takže značná část ryb byla odcizena. Zbylo cca 100 kapříků, z nichž největší měřil 90 cm, pár candátů a štik do 80 cm, a dokonce 2 sumci kolem 150 cm plus bílá ryba.
      Po této nucené změně jsem si vyhlédl revír o rozloze necelých 10 ha, kde se opět vyskytovaly vázky, ale tentokrát byly zrádnější, protože většina z nich nedosahovala hladiny. Jednalo se o revír s hloubkou do 11 m. O této vodě jsem toho moc nevěděl, a tak začal kolotoč získávání informací od místních lovců a vlastního pozorování, které je časově náročné. Postupem času jsem tuto vodu začal poznávat a získal jsem zde i pár opravdových přátel, kteří na rybařinu pohlíží jako na sport, a ne jako zdroj obživy…
      Vzhledem k tomu, že se jednalo o již známější vodu, věděl jsem z informací od kolegů, kteří se této vodě věnovali delší dobu, že se zde vyskytují i kapři 20+, což mi udělalo velkou radost.
kapr obecny ulovek
82 cm 12 kg

      První sezónu na této vodě jsem se zaměřil především na mělčí místa, která byla vzdálena od cest - bylo nutné vše nosit pěšky (Odměnou byl klid a odpadl strach, že mi místní bobkaři polezou na místo v případě úspěchu.). Jednalo se o nepřístupné místo na druhé straně rybníka se zatopenými stromy. Hloubka se zde pohybovala od 1,8 do 3,3 m, nacházel se zde i schod z 3,3 m a 2,5 m. Jeden prut jsem umisťoval přímo do větví a druhý na daný schod. Samozřejmě většina záběrů byla z větví, ale podařilo se vytáhnout vždy tak 3 ryby z 10. Jednalo se většinou o ryby do 80 cm, které byly hodně bojovné.
      Jednoho červencového dne jsem vyrazil cca v 17 h, místo jsem ob den krmil vlastním boilies. Po příchodu jsem do vody nastřílel 20 kuliček a nahodil. První prut se mi povedl hodit přesně na místo, kam jsem chtěl, ale druhý jsem nahodil špatně. Začínalo pršet, tak jsem ho tam nechal. Po hodině chytání a v tom nejhorším počasí přišel záběr, kupodivu na druhý prut. Nastal boj, který trval cca 15 min, a díky větší vzdálenosti od větví a troše štěstí se mi podařilo zdolat krásného lysce 87 cm a necelých 14 kg. Jednalo se o můj osobní rekord. Po rychlém focení byl kapřík puštěn do svého živlu Tento rok se mi zde podařilo chytit ještě plno kapříků, výjimečný byl šupináč 78 cm a 10 kg, jinak se jednalo hlavně o kapříky do 70 cm. V jednom dni jsem měl na prutu během pěti hodin dvě ryby, které byly nepoměrně bojovnější než ulovený 87cm kapr o necelých 14 kg, ale tentokrát vyhrály ryby 2:0.
      Následující rok jsem změnil místo a věnoval se hlubším partiím. Lovil jsem na 6 m mezi třemi trsy křoví. Byl tu opět schod, tentokrát plynulý, ze 4 na 6 m. Jeden prut jsem se pokoušel umístit pod daný zlom a druhý opět ke křoví. Změnil jsem krmnou taktiku, která spočívala v pravidelném krmení ob den cca 60 kuličkami. V květnu se mi zde povedl šupináč 82 cm a 12 kg na ananas plus kapříci do 70 cm. V červnu jsem si myslel, že nastal okamžik úspěchu. Byl úplněk a během tří hodin jsem měl tři jízdy, ale bohužel ani jednoho kapra se mi nepovedlo zdolat. Jednalo se o velmi bojovné ryby, jejichž velikost nedokážu odhadnout.
kapr obecny ulovek
87 cm 13,7 kg

      Po tomto dni jsem si řekl, že mám letos štěstí vybráno, ale průlom přišel koncem září, kdy jsem vyrazil na 24 hodin k vodě s přítelkyní, které tímto děkuji za její podporu, neboť mi na mých výpravách dělá i dobrého parťáka. Po příchodu jsem na krmné místo nastřílel cca 30 rozmačkaných boilies a 10 celých kuliček, pod háček jsem nastražil 2x 18mm chobotnici namočenou v dipu. Po třech hodinách přišel záběr. Musel jsem za kaprem do vody, ale po 10 minutách jsem o velkou rybu opět přišel. Začal jsem pochybovat o všem, co jsem dělal, ale po uklidnění jsem prut navázal a nastražil stejné boilies, i když naději na úspěch jsem už vzdal. Dokrmil jsem 10 kuličkami a šlo se spát. Ve 23 hodin přišel nenápadný záběr, který se po dvacetiminutovém souboji proměnil v nádherného lysce s mírami 96 cm a rovnými 17 kg.
      V tentýž čas na druhé straně lovil můj kamarád Tomáš, který byl tak ochotný, že mi kapra přijel vyfotit (taky jsem mu ho chtěl ukázat). Ani jeden jsme tak velkou rybu na tomto revíru do té doby ještě nechytili. Ačkoli byl konec září, šel jsem dobrovolně s kapříkem do vody, pořídit ještě pár fotek. Po puštění tohoto pro mě „monstra“ jsem dlouho do noci přemýšlel o tom úžasném zážitku, který se mi povedlo prožít na tak malé svazové vodě.
      Tento revír je specifický tím, že během dne, kdy ryby jdou, je možné mít během pár hodin na prutu i tři monstra, které není možné na této vodě bez lodi zdolat, pouze se značnou dávkou štěstí, které k rybařině určitě patří.
      Rovněž se mi při lovu kaprů 70+ osvědčilo NEPOUŽÍVAT PVA, neboť PVA (viz literatura) ovlivňuje pH vody ve svém okolí, což platí hlavně na vodách stojatých. Vnímají to především větší kapři. Např. PVA punčochu požívám v chladnější vodě, kdy se snažím přimět jakoukoliv rybu k záběru. Na záběry od menších kaprů to nemá vliv.
      Při psaní tohoto článku už přemýšlím nad taktikou pro novou sezónu a pár tipů mám, snad se promění v další monstrum z této překrásné vody. Všem sportovním rybářům přeji krásné zážitky u vody.

      S pozdravem CHYŤ A PUSŤ se loučí Jan Rutar

Autor: HonzaR. - ®

Diskuse k článku (86 reakcí)

Přečteno: 25 717x
Průměrná známka: 1.34

NNezapomenutelný víkend na rybách

Když jsem mu řekl, že si jdu užít čas k vodě a ryby budou hezkým zpestřením tohoto času, on mi odpověděl: „Takové vycházky jsou nejlepší.“ A nemýlil se.