Jak zjistit délku náhozu?

- tomfisherman

Jak zjistit délku našeho hodu rybářským prutem?

      Existuje několik možností, jak zjistit vzdálenost, kterou jsme dosáhli nahozením rybářským prutem.
      Asi nejjednodušší je použití vhodného měřícího zařízení používaného při závodech v hodu do dálky. Ovšem asi ne každý má takové zařízení k dispozici. Ale i s tímto zařízením můžeme měřit nepřesně. Jelikož se měří délka navíjeného vlasce, je třeba si uvědomit, že po náhozu musíme vypnout vlasec mezi zátěží a prutem. Tím spíše při velkém větru, kdy se tvoří mohutné oblouky, které by nám přidávaly nějaké metry navíc.
      Další možností je vzít prut a jít na vhodné rozlehlé prostranství, např. fotbalové hřiště. Zde si pásmem můžeme naměřit a označit vzdálenosti a pak odečítat délky jednotlivých hodů. Tento způsob je přesný, pokud jsme schopni zjistit místo dopadu zátěže. Proto je lepší mít pro tento účel nějakého pomocníka. Ani tento způsob nemusí být pro každého vyhovující.
      Nabízí se tedy ještě několik možností. Jednou z nich je varianta, kdy po nahození a vypnutí vlasce před navijákem si vlasec označíme např. uvázáním hedvábné nitě nebo začerněním izolační lepenkou. Pak vlasec navineme, někde na břehu opět vymotáme z cívky, až se objeví naše označení, a změříme jeho délku od zátěže až po označení. Rovněž tato metoda je poněkud krkolomná a vyžaduje dost prostoru na břehu.
      I mě „trápily“ tyto okolnosti, a proto jsem se snažil najít ještě nějaký jiný způsob. A napadlo mě, že by se k tomuto účelu mohlo využít parametrů navijáku. Ke zjištění vzdálenosti stačí znát převodový poměr našeho navijáku, obvod cívky (části, kam se navíjí vlasec) před a po nahození a umět trochu počítat.
      Jak je známo, převodový poměr udává počet otočení řadiče kolem své osy na jedno otočení kličky kolem své osy (např. poměr 4 : 1 udává, že na jedno otočení kličky se řadič otočí čtyřikrát). Pokud tedy známe obvod cívky, můžeme si snadno spočítat délku navinutého vlasce na jedno otočení kličky. A konečně spočítáme-li si počet těchto otočení při navíjení vlasce po náhozu, tak opět lehce spočteme celou délku nahozeného a vypnutého vlasce.
civka - nakres       Aby při tomto měření vznikaly co nejmenší chyby, je dobré si uvědomit některé okolnosti. Zejména co se týká měření obvodu cívky (zvláště u navijáků s úzkou a hlubokou cívkou) je důležité změřit její obvod před a po nahození a z těchto hodnot spočítat průměr. Jelikož většina cívek má kónický tvar, je lepší měřit obvod zhruba v polovině šířky cívky (viz obr.).
      K měření obvodu můžeme použít jiný vlasec, nějaký provázek či šňůrku.
      Pro usnadnění počítání otočení kličkou je lepší navíjet blízko u těla, pomaleji a rukou, která navíjí, si mírně o tělo „škrtat“. Pak už stačí dobře násobit (na papíře, kalkulačce či mobilu) a výsledek je znám.

civka - nakres

      Pro názornost si dovolím uvést konkrétní případ:
      Máme naviják o převodovém poměru např. 4 : 1. Změříme si obvod cívky, který před nahozením činí např. 15,2 cm. Nahodíme a vypneme vlasec. Změříme obvod cívky po nahození a ten činí např. 13,4 cm. Při navíjení vlasce napočítáme počet otočení kličkou - např. 155.

      Čili máme hodnoty :

převodový poměr                    :                              4 : 1
obvod cívky před nahozením         :                            15,2 cm
obvod cívky po nahození            :                            13,4 cm
průměrná hodnota obvodu            :  15,2 + 13,4/2 = 14,3 cm = 0,143 m
počet otočení kličkou při navíjení :                                155

Výpočet :  4 x 0,143 x 155 = 88,66 m

      Délka náhozu byla asi 89 m.

      Je jasné, že při všech těchto měřicích úkonech vznikne jistá chyba. Mírné nepřesnosti vzniknou u navijáků s křížovým navíjením. Čili tento způsob zjišťování vzdálenosti není úplně přesný, ale myslím, že pro rybářovu představu zcela dostačující. Dále je vcelku pohodlný a nenáročný, přičemž umožňuje zjistit si délku hodu přímo u vody při lovu ryb bez jakéhokoliv technického zařízení.

      Pozn. : Nejspíše jsem zde nevyčerpal všechny možnosti způsobů měření vzdáleností a ani námi vymyšlený způsob nebude asi nový. I přesto by mohly tyto informace někomu posloužit.

Autor: tomfisherman - ®

Diskuse k článku (26 reakcí)

Přečteno: 14 496x
Průměrná známka: 1.4

NNahazování – banalita, nutnost nebo umění?

Délka náhozu záleží v mnohém na technice hodu. I když nelovím příliš rád ve vzdálenostech kolem sta metrů či víc, přesto mi mnohdy nezbývá než házet „co to dá“.