Výroba vábničky na sumce

- Jakub Navrátil

      O vábničkách na sumce nebo dokonce o samotném vábení bylo napsáno dost a dost.
      Proto jsem se rozhodl mírně poodhalit jejich samotnou výrobu a přidat pár zdánlivě malých, avšak v konečném výsledku rozhodujících postřehů.
      Pokud jste dostatečně zruční a chcete si samotnou výrobu vyzkoušet, tak právě pro vás mám užitečné rady.

Výběr dřeva

vyroba vabnicky na sumce      U výroby obecně platí, že čím tvrdší a hustější dřevo, tím lze dosáhnout větších detailů při zachování požadované tuhosti výrobku. Tudíž nezapomínejte na přirozené dorůstání dřevin a mějte na paměti, že v krajových částech stromu (budoucích desek) je hustota letokruhů největší (nejtvrdší dřevo). Nemáte-li však možnost volit krajové kusy dřeva, počítejte s tím, že při stejné tloušťce bude tělo vábničky mnohem ohebnější než při použití dřeva hustého.

Úhel hlavy a zúžení těla

      Když jste si dřevo vybrali a nařezali z něj požadované hranoly, přichází na řadu jedna z nejdůležitějších částí - zvolit správný úhel hlavy vábničky k jejímu tělu. Musím se omluvit, ale tyto informace bohužel nepodám, protože každý výrobce se v těchto číslech o něco liší. Je dobré dělat vábničku podle zaběhaných originálů a úhly si zjistit. Po uřezaní požadovaného úhlu plochu dokonale vyrovnejte a již vyleštěte. Samotný tvar a broušení hlavy je dobré si ponechat na později.
      Poté si k budoucí hlavě vábničky nakreslete pod pravým úhlem (je velice důležité jej dodržet) tělo a zužte jej spolu s hlavou na 5 - 6 mm.
vyroba vabnicky na sumcevyroba vabnicky na sumce
vyroba vabnicky na sumce       Na tělo si nakreslete hrubý profil a až poté jej dále zužujte do požadované tloušťky. Nezapomeňte na dostatečnou pevnost, aby vám při samotném vábení příliš měkké tělo neuhýbalo ve vodě.
      Dále přichází na řadu dodělání tvaru a tloušťky hlavy. Já osobně doporučuji použít malou ruční frézku se smirkovými kotoučky. Pozor však na to, že na horní straně není hlava rovná, ale nepatrně se zvedá směrem k tělu vábničky.
vyroba vabnicky na sumce
      Máte-li (podle mě) tu nejtěžší část za sebou, dodělejte do detailů tvar těla a poté jeho ostří. Pomůckou může být při švihnutí vábničkou ostrý svištivý zvuk - tak poznáte, že jste odvedli dokonalou práci.
      Výrobu už jen stačí dokončit povedenou rukojetí přesně vám do ruky, vyleštit a máte hotovo.
      K nátěru je nejvhodnější použít 2 - 3 vrstvy lodního laku. Ten používám především díky jeho stálosti v opravdu extrémních podmínkách a při vysoké zátěži jakou bezesporu vábení je.
      Není však lehké vyrobit precizní a dokonale fungující vábničku, a proto přeji pevné nervy všem, kteří se o to pokusí a zároveň smekám přede všemi, kterým se to již podařilo. Odměnou vám ovšem mohou být nádherné kousky - a to o mnohem menší hmotnosti a stejné funkčnosti jako profesionální vábničky.
      A věřte mi, že i po desítkách zhotovených vábniček je na finální výtvor vždy nádherný pohled.
vyroba vabnicky na sumce
vyroba vabnicky na sumce
vyroba vabnicky na sumce
      Ještě jednou mnoho úspěchů přeje Jakub Navrátil.

Autor: Jakub Navrátil - ®

Diskuse k článku (17 reakcí)

Přečteno: 42 567x
Průměrná známka: 1.43

NUdělej si sám – nerezové vidličky

Návod pro domácí výrobu pevných nerezových vidliček se závitem.

NVyrobte si svého woblera

Na vlastnoručně vyrobených woblerech je skvělé také to, že jsou skoro úplně zadarmo.

NVýroba plandavek

Další možností výzdoby je připnutí kousku červeného plastu ve tvaru ploutvičky ke kroužku u trojháku.