MM kalendář - ŘÍJEN

- Martin Maťák


v říjnu lze chytat např. kapitální karasy
Od tohoto období až do konce roku již vůbec nechodím na řeky. Začátkem října mívá voda teplotu ještě kolem 14ti stupňů a pak rychle klesá až na nějakých 7. Zaměřuji se tedy na revíry s hlubší vodou, jako je např. Brněnská přehrada, které si podrží teplotu delší dobu. Voda se zde ochlazuje velmi pomalu a někdy se zde dá úspěšně chytat až do půlky listopadu. Je potřeba ale najít to správné místo, protože právě teď se ryby koncentrují na velmi malou plochu z celkové rozlohy revíru, která jim vyhovuje teplotou i nabídkou potravy.
Obecně se říká, že by se na podzim mělo chytat ve velkých hloubkách. No jo, ale jak velkých? Já osobně se bojím chytat na hloubkách větších než 6m a to kdykoliv a kdekoliv. Nikdy jsem na větší hloubce nic nechytl a tak k nim nemám důvěru. Ideální se mi zdá max. hloubka kolem 5ti metrů, ale vyzkoušel bych i 4, 3 nebo dokonce jen 2m. Myslím si, že v hlubší vodě je nyní sice v průměru větší teplota, ale přes léto se zde neurodí tak mnoho potravy, kterou by teď mohly ryby požírat. Pokud se tedy ryby vyskytuji v extrémně hluboké vodě, pravděpodobně již nebudou přijímat (hledat) potravu a proto je lepší pokusit se chytnout to málo ryb, které potravu stále aktivně hledají, na relativně mělčí vodě.
Je potřeba si také uvědomit, že voda se sice nyní ochlazuje hlavně od hladiny od studeného vzduchu, ale na druhou stranu se také (jako po celý rok) částečně ochlazuje ode dna. Teprve až teplota vody klesne pod 4 stupně, bude nejteplejší voda výhradně u dna. Do té doby bude nejteplejší voda někde mezi těmito extrémy. Zejména po ránu, když je voda klidná a nejsou vlny, může být tento efekt nejmarkantnější. Rybáři pak často čekají, až začne foukat vítr a "pohne" s vodou a rybami, které stojí třeba metr nade dnem, mimo dosah udic na těžko.
Osobně se mi v tuto roční dobu zamlouvají místa, kde je velmi ostrý přechod z mělčiny do obrovské hloubky (přes 10m). Pak si sám mohu vybrat, v jaké hloubce budu chytat (vlastně si tak vyberu teplotu vody). Snažím se nahazovat do míst, kam ryby mohou snadno vyplout z hlubiny a zároveň toto místo nemohou minout, pokud poplavou podél mělčiny po hraně. Jako příklad mohu uvést Nuda pláž na Brněnské přehradě, kde je podél celé pláže asi 15m od břehu hrana ze 2 do 6 metrů. Většina rybářů nahazuje asi tak 10m za hranu do hloubky kolem 8m a nemají úspěchy. Já si zde v říjnu několikrát pěkně zachytal přímo na této hraně v hloubce kolem 4 až 5ti metrů. Takovýchto míst lze na většině přehrad nalézt hodně.
V říjnu také chodím proti všem pravidlům na malé mělké revíry a oproti klasickým rybníkům zde dosahuji slušných výsledků. Chytám často v hloubce jen kolem jednoho metru a ryby berou třeba i když už voda nemá ani 8 stupňů. Sám to moc nechápu a nedovedu to vysvětlit, ale je to tak. Snad je to tím, že zde s rychle klesající teplotou vody bleskově zmizí přirozená potrava... fakt nevím.
Většinou chodím na odstavená ramena řeky Dyje nebo různé závlahové nádrže u nás na jihu Moravy. Lze zde nyní chytat i vysloveně teplomilné druhy ryb, jako je amur, perlín nebo karas stříbřitý. Většinou však na plavanou chytám střední cejny, cejnky a plotice, občas kapry.
Právě kapři se začátkem října na většině revírů nasazují a to zároveň bývá důvod k uspořádání různých rybářských závodů. Sám jsem spíše jejich příznivcem, i když je to často o nervy sedět 2m vedle sebe a poslouchat ty opilecký řeči mých soupeřů. Ale co... většinou to byla bezva sranda a co by člověk neudělal pro pár zážitků, na které bude moci vzpomínat v důchodě ;-) Třeba jak Roman chytl štiku na rohlík, ta mu to ukousla, ale stejně byla v podběráku. Vyhrál flašku meruňky a loňský kalendář. Nebo jak jsem (naštěstí) těsně nevyhrál náklaďák dřevěných odřezků, nebo jak jsem zlomil prut, když jsem se vztekal, že mi upadl vítězný kapr hodně přes 70cm. Prostě závody k rybolovu patří. Také je to výborná příležitost na vlastní oči vidět některé úspěšné techniky nebo novinky. Všimněěte si, že vetšinou nikdy nevyhraje ten, kdo chytá "úplně normálně". Vždy vyhraje někdo (pokud tam někdo takový je), kdo chytá úplně jinak, než všichni ostatní. Zamyslete se nad tím. Nezkusíte s tím něco udělat?

(Pozn.: další pokračování kalendáře bude až v březnu)

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 2 465x
Průměrná známka: 1.76

NMM kalendář DUBEN

Ve vodě začátkem dubna ještě není příliš mnoho přirozené potravy a tak to nejdůležitější, co bude po zimě ryby zajímat, bude ,,nahřívání zmrzlých kostí''.

NMM kalendář - BŘEZEN

Vhodné je chytat pod převislými keři kolem našeho břehu po proudu.

NMM kalendář - ZÁŘÍ

Září pro mne jednoznačně znamená lov kaprů.