MM kalendář - ZÁŘÍ

- Martin Maťák

Září pro mne jednoznačně znamená lov kaprů. Je to měsíc, kdy mne ostatní ryby téměř nezajímají a veškerou svou snahu upínám právě k nim. Teď je prostě jejich doba! Cejni již neberou tak, aby stálo za to se na ně zaměřovat, a dravci ještě nezačali, takže hurá na kapry!
Ještě tak před 5ti lety jsem byl vzorovej "bobkař" a už tehdy pro mne bylo září kaprařským svátkem. Nebylo víkendu, kdy bychom s otcem v záři nebyli na Mušově. Chytali jsme klasicky, tj. s krmítkem, nějaká ta foukačka nebo kukuřice na háčku (velikost aspoň 2/0), povolit cívky a čekat. Dnes se fakt divím, že jsme s tím tehdy chytli tolik ryb. Nebyli to žádní mamlasy, ale aspoň jednoho 50 až 60cm jsme chytli téměř vždy. Přijít tam tak tehdy se současnými znalostmi a náčiním... ach jo. Kdo ví, jak to tam s rybami dnes vůbec je. Někdo říká, že tam ty ryby jsou pořád ale jsou chytřejší a už není tak snadné je chytnout. Jiní zase tvrdí, že je voda zcela vyrabovaná. Každopádně minimálně horní nádrž zeje prázdnotou a sám jsem tam za poslední 4 roky mírového kapra nechytl ani jednoho.
V současnosti se snažím kapry chytat hlavně na plavačku, případně druhý prut nahodím na těžko - pod heslem: ať to tam leží a dělá si to, co chce. V záři chodím především na stojaté vody, na řeky již méně. Na stojatých vodách je to mnohde poslední možnost, jak si zde zachytat slušnější kapry, protože příští měsíc se bude na většině revírů nasazovat a tak se ke staršímu kaprovi dostaneme jen stěží. Na řekách se v podstatě nenasazuje vůbec, takže tam je to jedno.
Jak v září na kapry? No, sám vám mohu poradit jen jak na kapry tak do 60cm, protože nejsem žádny kaprprofík, takže je chytám vyloženě "rekreačně". Kapry této velikosti je možné v září chytat i bez extra speciálního vybavení a bez dlouhodobého zakrmování - tj. jinak než na "CT-způsob". Kapři jsou v tomto období velmi aktivní a žraví a pokud znáte nějaký dobrý revír, měli by jste je tam nyní chytnout. Ten revír je ze všeho nejdůležitější - když to tak řeknu, opravdu ještě jsou revíry, kde chytne každý "pako"! A naopak jsou revíry, kde můžete trčet u vody do aleluja a stejně nechytnete vůbec nic, když nebudete fakt dobří.
Mnou oblíbenou nástrahou na kapry v září je kukuřice, kterou zároveň vydatně vnadím. Často jsem dělával, že jsem v papiňáku uvařenou kukuřici pomlel v mlýnku na maso a získal tak skvělou hrubší ale přesto velmi dobře pojivou krmítkovou směs. Samozřejmě jsem nepomlet všechno, minimálně jednu třetinu jsem nechal v celku a smíchal ji s pomletou částí. No a taky jsem přidával hodně mléčné kukuřice, kterou jsem měl zmraženu ještě ze srpna. Osvědčilo se mi vařit kukuřici zároveň s anýzem. Zkoušel jsem ji vařit i v oslazené vodě, ale kukuřice pak nikdy nešla pořádně uvařit. Vždy zůstala tvrdá i po několik hodinách vaření. Nevím proč tomu tak je, ale je to tak.
Dále jsou to brambory. Pokud se vám podaří uskladnit loňské brambory, je to naprosto skvělá nástraha i návnada. Kdysi mi jeden domorodec na Mušově prozradil, že loňská brambora je zde nejlepší nástraha. Kladl důraz na to, že to nesmí být brambora z letošní sklizně a už vůbec to nesmí být ranná odrůda. Nevím sice, jaký je v tom rozdíl, ale je pravda, že jsem staré brambory hodně zkoušel a pár kaprů jsem na ně i chytl. Brambory jsem dával hodně i do krmení (rozmačkané ve směsi do krmítka). Velký problém ale byl, jak brambory uskladnit, aby vydrželi tak dlouho. Dlouhodobé domácí skladování (ve sklepě) se nedařilo, chtělo to koupit loňské brambory až na poslední chvíli (tj. tak kolem května, později už se prodávají letošní ranné) a ty pak doma uskladnit. Do září jich pár vydrželo, i když na talíř už bych si je určitě nedal (vypadaly jako křížaly).
Poslední dobou se mi velmi osvědčilo přidávat do krmení na kapry vařenou řepku. To jsou taková černá semínka asi 2mm v průměru, z kterých se lisuje řepkový olej. Namočím ji přes noc do vody a pak asi 5 minut vařím. Mám vyzkoušeno, že ji kapři velmi ochotně přijímají a cíleně ji z krmení "vyzobávají". Zároveň řepka slouží jako projímadlo a proto kapři začnou opět brzy přijímat další potravu aniž by se přesytili.
Pokud se rozhodnete uloveného kapra ponechat (máte na to plné právo, ať si kdo chce co chce říká), při jeho kuchání si vždy dobře prohlédněte, která návnada mu nejvíce chutnala. Určitě najdete slupky z mléčné kukuřice a semínka řepky (nerozkousané), pokud jste s nimi krmili. Šrot a jiné jemné složky skoro nenajdete. Zastánci chyť a pusť se mohou alespoň pokusit jemně zmáčknout kapra v břišní oblasti, ale kýžený "efekt" se dostaví jen pokud kapr předtím zkonzumoval velké množství návnady. V obou případech se nezřídka přesvědčíte, že kapr nemlsal jen na našem krmení, ale že si pošmakoval i u jiného rybáře a odhalíte tak třeba jeho úspěšné návnady nebo to, z jaké dálky k vašemu místu kapr připlaval nebo jestli třeba na vašem místě před vámi někdo již vnadil. Chcete-li mít jistotu, že ona "hmota" je opravdu z vašeho krmení, obarvěte svou návnadu na nějakou sytou barvu (červená, modrá apod.), kterou pak lehce identifikujete.
A nakonec jeden můj tip pro "bobkaře": pokud chytáte na kolínka (těstoviny), zkuste do nich vždy vsudnout bílí burison. Jednak tím kolínko zpevníte při nahazování a zárověň bude mírně nadlehčené a pro ryby více lákavé. Nastražení vidíte na obrázku. Doporučuji používat háčky z tenkých drátků, jinak bude burison praskat, ve velikosti 4. Pokud je otvor v kolínku příliš malý a burison se do něj nevejde, jemně burison navlhčete a on se za okamžik mírně smrskne.

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 5 196x
Průměrná známka: 1.85

NMM kalendář DUBEN

Ve vodě začátkem dubna ještě není příliš mnoho přirozené potravy a tak to nejdůležitější, co bude po zimě ryby zajímat, bude ,,nahřívání zmrzlých kostí''.

NMM kalendář - ŘÍJEN

Obecně se říká, že by se na podzim mělo chytat ve velkých hloubkách.