Lov s předmáčenou nástrahou 

- Tomáš Žabčík

Na několika výpravách se mi vyplatila strategie lovu s boiliem, které si předem namáčím a často i zatraktivním dipem, boosterem nebo jiným aditivem. Tato úprava boilie se hodí pro několik způsobů lovu. Některé z nich si nyní představíme a popíšeme.





Přelstění kapřích „mazáků“

I tak by se dala nazvat situace, kdy se snažíme ulovit ryby, které se již mnohokrát spálily a narazily na háček. Říká se, že některé kapry za celý jejich život ani nikdo neuloví, a nebo jsou takoví kapři, co se chytají a pak se najednou po nich slehne zem. Chytat se přestanou, nebo se chytají velice zřídka. A zde je jeden z osvědčených tipů k přelstění právě takových kaprů.


Boilie vysypeme do nádobky


Připravíme si vodu z revíru


Zalijeme vodou

Předmočení boilie ve vodě, nejlépe té z revíru, na kterém chytáte, je skvělý trik. Vyberte si spíše boilie, o kterém víte, že vydrží delší dobu po háčkem. Já často volím boilie extra tvrdé pod háček a klasické na krmení. Oba druhy si naložím do lázně z vody a nechám je klidně i 12­24 hodin v klidu. Tímto lehkým úkonem získáte nástrahu, která vypadá, jako by na dně ležela už delší dobu, a kapři k ní mají větší důvěru. Může se to vyplatit nejen na delších výpravách, ale i na vodách, kde je omezená doba lovu.


Boilie musí být ponořené


Připravíme si vhodný booster

Představte si, že kaprovi dojde, že pouze ty kuličky, které vydrží ve vodě ležet opravdu dlouho, jsou ty bezpečné, jelikož rybář na daném revíru nemá možnost mít nahozené pruty déle než dvacet hodin za den. Když se podíváme na příklad z vícedenní výpravy, platí, že po výměně nástrahy přichází první záběry až po delší době od nahození. Ale máme-li u sebe předmáčené boilie a nastražíme právě to, můžeme docílit dřívějšího ulovení kapra, a nebo i ulovení nějakého „mazáka“.


Aplikujeme booster


Máme hotovo

Chytání na bahně

Jednou z nejlepších metod, která zamezí načichnutí nástrahy, je předmáčení ve vodě z revíru. Ještě lepšího efektu však docílíme, pokud vodu smícháme s dipem nebo například nějakým boosterem. Pro mě je jasnou volbou HNV booster z řady Legend, který nástraze dodává nejen pachovou stopu, ale především ještě silnější potravinový signál. Boilie předmáčené v lázni do sebe po nahození na vrstvu bahna nenasaje další okolní vodu obsahující pachy a vydrží mnohem déle voňavé a pro kapry lákavé.


První vlaštovka

Tímto způsobem jsem bodoval i na jedné ze svých posledních výprav, kde jsou kapři nejen mazaní, ale také je na revíru místy bahno. Měl jsem v plánu na těchto žhavých místech chytat, Motá se tu však kolem dost raků, a proto padla volba na příchuť Biocrab, které věřím a která je plnohodnotnou kapří potravinou. Před objektiv fotoaparátu se dostalo zapózovat několik krasavců a mne to opět přesvědčilo, že tato metoda opravdu funguje.


Úspěch na předmáčené boilie!!

Kdo by měl zájem doladit vše do dokonalosti, může nakládat do vody už připravenou montáž s navléknutým boiliem. Jsou také rybáři, kteří do takové lázně nakládají i olova, která hodlají při lovu používat. Třeba na tom něco bude. Kaprovi do hlavy naštěstí nevidíme. Proto taky nikdy nevíme, co nás může na konci montáže překvapit. A to je jeden z důvodů, proč to tak milujeme.

Za JET FISH

Autor: Tomáš Žabčík