Zákon zakazuje splachovat rybičky

Kategorie: Všeobecné

Ve Švýcarsku zakazuje zákon na ochranu zvířat splachovat akvarijní rybičky do záchodu.

www.novinky.cz/clanek/148764-svycarsky-zakon-na-ochranu-zvirat-zakazuje-splachovat-rybicky.html

hraji, 3.9.2008

Diskuse k bleskovce

Petrson - Profil | Út 9.9.2008 1:26:03

>> sven > vemu to od zadních kapříků - každý má pohled formovaný svým stylem. Toto bych však za plnou rybařinu považovat nemohl. Neberu jim to, ale takové lovce beru s odpuštěním za masaře (i když třeba neberou nad limit), protože jejich pohled je omezen velmi chudou výsečí, klapkami spotřeby. Fláknout dva do pytle a hurá, že to mám dnes za sebou tak brzy. Kolikrát jsou dva míráci na břehu do 15 - 30 min. To si neumím představit, že bych tak brzy balil, nevychutnal si příchod tmy a jiných záběrů, úlovky spousty ryb a druhů.
Ale ve svazu je mnoho lidí, kteří zálibu pěstují jen "z dlouhé chvíle" a ekonomických pohnutek, jako takovou brigádu.

Často čteme, že svaz má ceny aspoň přiblížit realitě dorovnáváním inflace (konečně do stanov by hádám neměl být takový problém opatření zakotvit. Aspoň by se pak dalo na co vymluvit :)) Ale ona část členské základny je taky odvrácenou mincí svazové finanční "strategie": většinově jasně projevená nechuť členů k jakémukoliv zdražení, působí asi trochu paniku. Nejsem ekonom, abych měl po ruce nějakou prognózu, myslím však, že svaz si nějaký průzkum dělal, proto se k valorizaci vůbec nehrne. Vychází z toho, že větší část členské základny nebere lov až tak jako koníček, ale těžce kalkuluje.

Jinak, u nás by takové nařízení myslím ničemu "neuškodilo". Tak jako se mnozí právě umí přizpůsobit lovu Ch. a P., aby si užili vášeň, které se neumí vzdát, by se ve stejné rychlosti přizpůsobili zákazu pouštění. Zřejmě by nastala opravdu velmi humánní, veselá situace pod hladinou revírů, které by se rychle proměnily v mrtvé vody. Zájem o rybařinu by možná klesl na nulu, P. - H. budou jásat, a vládám všech zemí spadne do klína šutr jako tur: kdo se dál postará o všechny vody? Etiku přece nutno udržovat, tedy i život v přírodě. Jenže rybáři to cálovat, spravovat, ani před pytláky hlídat už dál nebudou :)) Soukromníci - asi taky ztratí zájem, když rybařina nebude dle práva "košer". Takže, to bude dalších zhruba 10 mld., bajvoko z hlediska našeho rozpočtu (jen pro srovnání), které stát, který přijme tyto parazákony, vrazí do přírody navíc.

Jo, čímdálvíc se to jeví, jako slepá cesta do pekel, byť možná šlapaná dobrými úmysly.
Zajímalo by mě, co na to švýcarští rybáři. Ale třeba už jich mají jen jako šafránu a přirozeně k tomuto levelu křišťálové čistoty dospěli :)) Nebo se jich prostě aktivní menšina neptala, co řeknou na zásadní redukci svých práv :)))

iwanhoe - Profil | Pá 5.9.2008 7:59:19

sven - byla to samozřejmě nadsázka - vše má svá pro a proti a lidé jsou různé, jen to "sportovní" mi k rybolovu moc nepasuje :-)

sven - Profil | Pá 5.9.2008 0:57:31

iwanhoe: abych byl upřimný,představit si to dovedu. Ovšem byl by to konec, ( v našem pojetí )sportovního rybolovu. Dokáži si představit , že některým nerybářům může připadat naše záliba stejně zhovadilá ,jako ubíjení tuleňů v Kanadě,corrida ve Španělsku,lov zpěvných ptáků v Itálii,hon na lišku v Anglii,psí a kohoutí zápasy,atd. Jistě i zastánci vyjmenovaných "sportovních" disciplín se neradi vzdali, nebo dříve ,či později vzdají své záliby. Jistě budou také argumentovat,že se jedná o neškodné a smysluplné využití volného času, navíc ekonomicky přínosné , případně národní kulturní tradicí. Znám ve svém okolí několik rybářů , kteří by se z přesvědčení, rybářských závodů nikdy nezůčastnili . Nechápou ,co nás na tom baví ,stále dokola propichovat rybám tlamy a házet je zpátky. Oni popadnou první dva kapříky a chvátají k domovu. My si myslíme ,že oni jsou horší ,oni zase naopak. A kdo si troufne, to nezaujatě rozsoudit. Jak se říká :co člověk ,to názor. A ruku na srdce ,jich je přesila. Jednou věcí ,jsem si ale sám za sebe jistý. Těžko,přetěžko ,bych se smiřoval s novým spůsobem lovu.

Petrson - Profil | Čt 4.9.2008 23:19:04

>> Ládin > ano, to je takový návrat k humanitě v duchu 21. století. Staletý vývoj byl najednou škrtnut, úředník zčistajasna ruší staré pravdy. Etický pokrok, který sama rybářská obec po desítky let dosahovala v logickém sepjetí s tokem dějin, je najednou přehlédnut, a jedinou správnou humánní možností rybařit je lov pro zabíjení. To to, hoši, pěkně narovnali. Ale předpokládám, že u nás to ještě dobrejch 20 let nehrozí.

Věcně mi v opatření nesedí ještě jedna věc: akvaristům je zde polopaticky servírováno, jak se mají chovat ke svým miláčkům (zákon jako manuál - arapaima ve Svratce... :)) . Předesílám, že jako akvarista ryby nesplachuju (přebytky se nekonají, ty řeší "koloběh", který uvádí v chod párek dravců. Naopak se přírůstky dají do jisté míry plánovat). Tedy nejsem zaujatý, přesto nemůžu přehlédnout "detail": Kde je zaručeno, že akvarista rybky usmrtí správně, bezbolestně, konečně bez oboustranných traumat? Samotný důvod nařízení - zajistit eticky "čisté", rychlé usmrcení, se zde dá zpochybnit a můžu spekulovat, jestli ono spláchnutí náhodou není pro rybu přirozenější, než násilná smrt - i když to zní krutě.
Norma tak velmi těžko splní nějaký účel, o přínosu reálné přidané hodnoty společnosti je polemika zbytečná - kde nic není, ....
Pokud tedy - kromě "vedlejšího příznaku" v podobě zásahu do zájmových činností dosud nebývalého - jediným praktickým výsledkem normy bude, že ve jménu humanity z lidí začne dělat rybí "zabijáky" i proti jejich vůli, nezbývá než se přidat ke šparohlídům, kteří tvrdí, a dámy prominou, "svět se v prdel obrací". Mně tedy tito vykutálení normotvůrci ve zbožné karavaně, rozsévající pseudohumanitu revoluční cestou rozhodně neuvidí.

Ládin - Profil | Čt 4.9.2008 22:36:10

No co tak zaručili rybám v jezerech důstojnější zacházení, co chytíš zabiješ a necháš shnít za sebou v trávě aby se netrápily, to z toho článku vyplývá že zakázáno není, takže pokud ryby nejíte, tak to neznamená že je nemůžete chytat. A srdce masařovo zaplesá. S tou živou rybičkou to se eště dá pochopit. Ale na druhou stranu tam píšou o HÁZENÍ do vody takže by se to dalo obejít. A kdo ví jak to ve skutečnosti je a co zas napsali pisálkové. Takovou kravinu jak to vyznělo snad nemohli vymyslet.

ali - Profil | Čt 4.9.2008 21:53:32

To neměli dělat! Naoplátku jedu zrušit konto.

Petrson - Profil | Čt 4.9.2008 21:33:08

>> Mudr. Hnátek Herbert > no jo, to pak budeš sušit mouchy leda u pavouka na hajzlu. Ale MRK konec rybařiny doufám nerozhodí. Čekám, že krom nás pár odvážných, kteří budem dál chodit pytlačit, se ostatní přesunou do virtuálních revírů. Tak Ti snad bude umožnělo pěstovat své deviace i nadále.

iwanhoe - Profil | Čt 4.9.2008 18:53:39

sven - a proč ne, prostě lze to pak jen: chytíš a sežereš - ne chytíš, háček vyndáš, v trávě vyválíš, změříš, vyfotíš a nelekne-li mezitím tak i pustíš ... ať si lekne potom ...

tom@s - Profil | Čt 4.9.2008 18:25:49

Já jsem vás varoval :-))))))))))))))))))))))

MUDr. Hnátek Herbert - Profil | Čt 4.9.2008 18:16:27

Volám hurá! Osvícenost vyspělejších evropských kolegů je ukázková. Souěživým deviantům i u nás brzy odzvoní!

tom@s - Profil | Čt 4.9.2008 18:06:16

No jenom doufám, že si této diskuze nevšimne Mudr. Hnátek :-) To by byla teprv voda na mlýn:-))))

MrCement - Profil | Čt 4.9.2008 0:07:40

kakr: měli bychom ty největší palce na světě :-(

Dejv - Profil | St 3.9.2008 22:23:21

SVEN - ano, pak by to i v "Můj lov" mohlo vypadat : Na týdení výpravě uloven jeden delfín nevalné velikosti.....:-))))

Petrson - Profil | St 3.9.2008 22:22:21

>> kakr > tomu sice rozumím. Ale uznej, že jde o dvě zcela odlišné situace. Při takovém nařízení si úplně každý uvědomí, že situace s vodou, životně důležitou, je vážně v průšvihu a je na místě solidarita. U nás bych rozhodně nečekal vykoupené metry, ale i naše zkušenost ukazuje, že lidé ve vypjatých situacích reagují pozitivněji, než se předpokládá (viz třeba rekordní humanitární výběr na Thajsko, kde jsme na hlavu poslali snad nejvíc z celého světa). Spousta sobecky založených lidí by takové nařízení nebrala vážně, ale umím si představit, že velká část by se jím řídila. Prostě proto, že by snad každý viděl jeho logiku a potřebnost. Jaká je však reálná naléhavost zákona o usmrcování rybek? A dál - jsou zrovna zákonodárci eticky tak na výši, aby do norem implementovali vyšší míru humanismu, než k jaké svět dospěl přirozenými zkušenostmi? Lidé, kteří na různých místech světa, napříč všemi vývojovými články společností, i těch považovaných za demokratické, například stále generují militantní nálady a postupy, které vedou k tisícům zabitých civilistů? Nemám pocit, že zrovna ti, kteří se na tom přímo podílejí, jsou morálně na výši kázat "budhistickou" etiketu. Chování lidstva se právě kvůli nim bohužel příliš nezměnilo, co se týče humanity, po staletí. Dá se říct, že v některých oblastech pořád platí středověké poměry. Pak je opravdu směšné cpát lidem do soukromí další a další pravidla, která z nich snad mají udělat svaté. Jistě je na místě v elementární rovině přemýšlet o všech aspektech chovu, tedy i tom odvráceném - smrti. Každý rozumný chovatel to jistě činí sám, a blba k tomu nepřimějě ani sto norem, pokud jej na tuto myšlenku nepřivede samotné poznání. Takovéto zanášení právního řádu parazákony rozhodně nepovažuji za proklamovaný liberální trend. Ostatně je jasné, že EU se liberalitou vždy jen oháněla, ve skutečnosti liberální ale nikdy nebyla.

kakr - Profil | St 3.9.2008 21:49:35

Petrson:
Vůbec to není o legislativě, ale o lidech, kteří jsou ochotni nařízení plnit.V Londýně byl za druhé svět. války nedostatek vody. Bylo doporučeno, ne nařízeno a už vůbec ne zákonem ,napouštět do vany při koupání 2 palce vody. Druhý den byly vykoupeny metry, aby si mohli Londýňané dva palce odměřit.
Jak by podobné doporučení dopadlo asi u nás?

Petrson - Profil | St 3.9.2008 21:45:34

>> Sven > bohužel, tento optimismus ("nic se u nás nejí tak horké...") mě v poslední době opouští, když vidím, jaké nesmysly z EU se souhlasným hýkáním přebíráme do našeho právního rámce. Naší údajná euroskepse asi už bohužel "není tak horká, jak se uvařila" a domnělý liberální trend bere za své. Otázka je, zda vůbec můžem proti tomu něco dělat, nebo zbývá jen "držet eurohubu a krok".