Nejezte ryby pod čističkami, hrozí vám neplodnost a další problémy

Kategorie: Všeobecné

Odborníci z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech tvrdí, že v našich řekách je mnoho civilizačních látek, jako jsou například léčiva, parfémy, složky kosmetických přípravků a podobně. Tyto látky nelze z vody současnými postupy odstranit v čistírnách odpadních vod.
Řada těchto civilizačních látek může totiž mnohem více negativně zasahovat organismy než těžké kovy a jiné cizorodé látky, jichž nyní v řekách díky čističkám ubývá. Jsou zřejmě jednou z nejzávažnějších příčin poruch plodnosti ryb i jiných živočichů včetně člověka, protože působí na hormonální soustavu.

Více: ekolist.cz.

Také iDnes.cz.

A dále (díky JKL) - lidovky.cz.

Martin M., 21.8.2008

Diskuse k bleskovce

kakr - Profil | So 30.8.2008 17:43:47

BOWDEN:
jsem tedy první, kdo Tvůj profi odhad zpochybňuje. Vycházím z ankety viz :
http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=611844
Vypovídací hodnotu pro malý počet respondentů anketa nemá, pro orientaci je dostatečná.
Tedy mé tvrzení je, že Tvůj odhad je zhruba 3x nadsazen.

BOWDEN® - Profil | So 30.8.2008 16:56:50

kakr - ® So 30.8.2008 16:12:23
BOWDEN:
Pro pořádek, kde jsi vzal údaj o 1 000 tunách olova utrhaného a ponechaného ročně v našich vodách?
To je vycucáno z prstu, nebo Tvůj odhad či jak jsi k 1 000t přišel?

Je to můj profesionální odhad zatím nikým nezpochybněný. Vychází z jednoduchého předpokladu - 300.000 rybářů x 3,4 kg olova ročně. A než začneš tvrdit, že ty neutrháš ročně ani deset deka tak si uvědom, že existují frajeři, co používají 150 odpadávačky a nechají na Mušově i jinde za JEDINÝ VÍKEND co nához to kus, taky třeba 10 kusů a hned je kilo a půl nevratně ve vodě jasné? A fakt věříš, že jeden rybář od pátečního poledne do nedělního večera přehodí dva pruty dohromady jen desetkrát i kdyby neměl jediný záběr? Znám chlapy kteří dají za zátěže za týden dovolené 800 a taky 1.300 Kč. Pak jsou jiní, kteří neutrhnou ani půl kila za rok a i méně. Živím se výrobou a to je základní nutnost umět si představit, kolik čeho se ročně spotřebuje. Ono jen blbých péráků se v čr ročně prodá několik milionů x asi průměrně 15 gramů a protočí se ti panenky!!!

Ale, neodváděj pozornost jinam, v této souvislosti je naprosto fuk jestli se jedná o tisíc tun, devět set tun a nebo jedenáct set tun.
Olovo je prostě problém a civilizace dospěla do stadia, kdy už ti civilizovanější nemusejí olovo používat.
Dále tvrdím, že potenciál lidského myšlení je nekonečný a že mnohem lepší náhrady olova ve sportovní rybařině budou teprve vynalezeny. Jenom je nutné popravdě lidem říct, že je olovo problém a tím odstartovat zájem lidí o náhradu olova.

Nikdo mi nechce věřit tak si chlapi počtěte. http://www.ekolist.cz/cgi-bin/ekolist.search.cgi?kdehledat=on&m=all&o=0&ps=20&q=olovo&sp=1&sy=0&t=EEE&zacatek=1

A jen tak mimochodem. Jsem z rybářské bižuterie živ a olovo se zpracovává fakt děsně snadno, proč si sakra všichni myslí, že mi jde o kšeft? Mě je to z profesního hlediska jedno, naopak, olovo není problém, s blbým bow-píp(náhražkou) jsou jen problémy. Nyní cena olova klesla a tak už nebude náhražka levnější, ale i tak je ve vodách o x množství olova méně, korodují tam moje náhražky. Já pro přírodu udělal co bylo v mých možnostech, co ostatní?

kakr - Profil | So 30.8.2008 16:12:23

BOWDEN:
Pro pořádek, kde jsi vzal údaj o 1 000 tunách olova utrhaného a ponechaného ročně v našich vodách?
To je vycucáno z prstu, nebo Tvůj odhad či jak jsi k 1 000t přišel?

BOWDEN® - Profil | So 30.8.2008 16:05:39

No a co olovo které všichni používáte a kterého všichni naházíte do českých sportovních vod přes tisíc tun ročně? To nikomu žíly nerve? Nebo olovo není těžký kov a není jedovaté?

Mluvíte tu o mrazácích a odsuzujete ty, co si domů odnášejí ryby, mimochodem je to v souladu se zákonem, jen se to mnohým zdá jako neetické. A používání olova je etické? Sice je také v souladu se zákonem, naprosto stejně jako odnášení a konzumace ryb. Trávení všeho živého na stovky či tisíce let je OK, ale "žraní ryb" je hrozný zločin? (nejím ryby, smrdí mi rybina)
Právě před chvílí mi kdosi významný napsal, že jsem se na diskuzích MRKu znemožnil jako vůl. Asi jo. Ono se opravdu nikomu nelíbí když ho jiný usvědčí z pokrytecké infantilní hlouposti či sobecké bezohlednosti že?

Asi bych nebyl takový vůl, kdybych sem dal odkazy na práce, které nadevší pochybnost dokazují, že je olovo problém, že se ukládá v lidském těle, že se z organismu nedá odstranit a nebo jen stěží, že hrozí že se budou rodit blbé děti - http://suta.blog.respekt.cz/c/34470/Znecisteni-rtuti-a-olovem-zustava-vaznym-problemem-Evropy.html a budou se rodit nejenom těm, kdo do životního prostředí olovo vpravují ale všem, i těm "nevinným"!!!
A nebo jiné práce které dokazují, že olovo i v nepatrných dávkách může způsobovat impotenci či sníženou potenci, dříve slábne zrak, ve zvýšené míře může hrozit šedý i zelený zákal a nebo tato onemocnění přijdou dřív, že olovo může způsobovat rychlejší stárnutí a může dříve odstartovat stařecké degenerativní změny a že nejspíš zabíjí mozkové buňky mnohem rychleji než alkohol. Že na olovu je nejhorší to, co je na jeho povrchu, tedy kysličníky olova, které špiní ruce a všechny věci, se kterými je rybář nosí. Stačilo by tu uvést zásady práce s olovem v podnicích, kdy pod hrozbou pokut mistr hlídá, aby nekouřil, nepil a nejedl dělník, který se i jen v rukavicích dotýká olova. Proč asi. A dělník musí při nástupu do práce podepsat cosi jako "reverz", že si je vědom rizik práce s olovem. Musí projít vstupní prohlídkou aby se vědělo, kolik už v sobě olova má a jestli smí s olovem vůbec přijít do styku. Všichni kdo se dotknete olůvka si jdete ihned dokonale umýt ruce než si zapálíte? Všichni víte kolik olova máte v sobě a zda s ním smíte manipulovat? Jo nikdo vám to neřekl? No já se vám to snažím říct!!! No jo, ale holt jsem se tu znemožnil a jsem holt vůl. Všichni se tu domnívají, že se jen snažím dělat si reklamu na ekokrmítko, které jsem vymyslel a ne příliš úspěšně uvedl na trh, prodává se to špatně, chlapi lpí na olovu. Nikdo nechce uvěřit, že by se někdo jen opravdově snažil pomoci přírodě činem a ne jen kecy, keců je všude dost.

Když jsem v článku tady na MRKu a v Kajmanu napsal, jak je pošetilé používat syntetické esence do krmení, že je jedno čím se rybí žrádlo nasmrdí, že se rybám nejvíc líbí výkaly a ropné látky a prášky z prádelen pod výtoky kanálů a čističek, mnozí jste mi div nevydloubali oči a nyní?

Tak jo, tak pokračujte.

SkulalukS - Profil | Út 26.8.2008 9:11:36

Patrik: myslím že rybářům víc než rybí maso škodí, jak u vody ve zvýšené míře hulí cigára a chlastaj.

Patrik - Profil | Po 25.8.2008 17:12:04

Rybarij: Souhlasím, jak říkám, dobře jim tak, kdo je prase a jde mu za každých okolností o maso, tak ať si pak užije problémy s tím spojené...

rybarjj - Profil | Po 25.8.2008 13:03:00

vidím v tom budocnost sportovního rybolovu u nás, pokud se bude masit tak jak ted, tak všichni mrazákoplniči budou neplodní, nikoho nesplodí a nebudou tím infikovat další generace. Stačí už jen počkat, příroda se umí bránit:-)

Patrik - Profil | So 23.8.2008 12:36:52

To mě bylo jasné hned, že ryby z některých řek pod městy (viz například Svratka v Brně a pod Brnem) jsou těchto látek plné a ryby odtam si prostě nikdy domů nevezmu.Čistička je sice krásná věc, ale nestačí na všechno, včetně různých těžkých kovů a podobně, navíc samozřejmě nikdy nikdo neví, kdy do řeky něco unikne někde mimo kanalizaci atd. a část z toho je pak v rybím mase. Jenže kdo bere každou rybu a je prase, je hold prase a ať si to pak sám odnese. Kolikrát si to i sám říkám, když vidím některé rybáře jak berou všechno co se dá sníst, ať se jim to vrátí a užijou si ty problémy, které z toho můžou být, dobře jim tak, že...

Martin M. - Profil | So 23.8.2008 12:01:55

další zpravá - Čeští vědci: Vltava v Praze je čistší než horské říčky
http://www.lidovky.cz/cesti-vedci-vltava-v-praze-je-cistsi-nez-horske-ricky-p0c-/ln_noviny.asp?c=A080822_000007_ln_noviny_sko&klic=227171&mes=080822_0
(dekuji JKL za odkaz)

Cottus - Profil | Pá 22.8.2008 18:12:43

skalaluk:,,,. Těch je dost v každém výboru....
Ženským nemusí nic růst, jsou krásné tak - jak jsou.