Kolik gramů olova za rok utrhnete a ponecháte ve vodě?

Setkal jsem se na MRKu s "kvalifikovaným a nezpochybnitelným odhadem " ročně utrhaného olova. Anketa v otázce poslouží k potvrzení, nebo vyvrácení odhadu.
Autor diskuse: kakr - Profil , 14.8.2008 všeobecné - náčiní, doplňky

Kolik gramů olova za rok utrhnete a ponecháte ve vodě ?

A) do 50g11%

B) do 100g12%

C) do 500g42%

D) do 1000g13%

E) do 1500g3%

F) do 2000g7%

G) do 2500g2%

H) do 3000g2%

I) více než 3000g7%

Od 14.8.2008 hlasovalo 184 čtenářů.

BOWDEN® - Profil | Út 9.9.2008 1:01:16

kakr - ® Po 1.9.2008 9:46:38
BOWDEN:
O škodlivosti olova při jeho konzumaci třeba jen formou olizování rukou netřeba diskutovat. O škodlivosti pod vodou už ano. Dodnes existují domovní vodovodní přípojky, které jsou provedeny olovem. Tedy řádově 70+ let. Já sám vím o dvou a jsou v Brně, ne někde na venkově.

Moderní archeologie soudí, že Říše Římská zkolabovala na otravu olovem, tedy plíživou otravu, pomalejší než z kouření, projevující se pomalu v průběhu několika generací, kdy se rodí stále blbější děti. A otroci, kteří nejedí z panského olověného nádobí ale hliněného, jsou mnohem potentnější než Římané a oblažují tedy patricijské dámy namísto přiotrávených dementů...

Pravda je ta, že olověné vodovodní řády se ještě i nyní dělají a jsou namnoze funkční a fungují bezchybně. Jenže ty nevíš a neví se obecně, že olověné trubky jsou uvnitř potažené silnou vrstvou cínu!!!!


Myslivci a jejich broky se už Evropa zabývá http://www.ekolist.cz/cgi-bin/ekolist.search.cgi?q=olovo&m=all&o=0&ps=20&t=EEE&sp=1&sy=0&zacatek=1&kdehledat=on

kakr - Profil | Po 1.9.2008 9:58:36

sosed:
anketa je pro rybáře, na vás taky dojde. Budete střílet pískem, podle průměru otvorů v sítě se bude kalibrovat....

sosed - Profil | Po 1.9.2008 9:51:13

kakr: pokud by se to počítalo i na střelnici tak mám spotřebu přes 30kg za rok. Na rybách používám olovo jen jako zátěž do krmítek, nebo broky. Na přívěsy na těžko používám už jen kameny.

kakr - Profil | Po 1.9.2008 9:46:38

BOWDEN:
O škodlivosti olova při jeho konzumaci třeba jen formou olizování rukou netřeba diskutovat. O škodlivosti pod vodou už ano. Dodnes existují domovní vodovodní přípojky, které jsou provedeny olovem. Tedy řádově 70+ let. Já sám vím o dvou a jsou v Brně, ne někde na venkově.

BOWDEN® - Profil | Po 1.9.2008 0:56:52

Petrson - ® Ne 31.8.2008 22:52:55

Ano, živím se výrobou krmítek a zátěží a jejich součástí je olovo, přesněji jeho slitiny. Kromě toho jsem vynalezl a na trh uvedl ekozátěž s chráněným názvem BOWDEN® a 1.9.2007 jní uvedl na trh. Aby se tato zátěž nějak představila lidem, hledal jsem někoho kdo by pomohl prezentací. Rybářství a Kajman otiskli moje články, žádná státní instituce, nedej bože ministerstvo životního prostředí mi nepomohly ekozátěž prezentovat ze strachu, abch nezbohatl, že mi nemůžou platit reklamu když chci rejžovat na ekokrmítku. Z něčeho musím být živ a patrně bych na vás všechny, jak jasně píšeš, udělal dojem, kdybych uvědoměle chcípnul hlady a jako první přestal vyrábět věci, kde je komponenetem olovo. Věř mi, že mě to úsměvné, tedy to uvažování tvoje a ostatních, rozhodně nepřipadá.
Jinde jasně říkám, že vždy civilizace dospěje k určitému bodu, ne že všichni naráz přestanou zastaralou a špatnou věc používat, ale postupně, zpočátku jen ti slušnější a inteligentnější a k nim se postupně přidávají další a přejdou, aspoň tam kde to jde, na novou, "lepší" věc.
Rybáři až hystericky lpějí na olovu, je to pro ně pohodlné. Moje ekozátěž vypadá nezvykle a hlavně, přece proč používat něco, co vypadá nezvykle, teda blbě, jak by řekl český rybář, když olovo není zakázané. Dobrovolně přece nikdo slušný a ohleduplný k přírodě, potažmo i k rybám a životu ve vodě být nemusí, na co, co za to?
Nicméně desetitisíce krmítek prodaných s touto zátěží, a prodávaných opakovaně svědčí o tom, že kdo tvrdí, že je ekokrmítko blbé řešení vlastně říká, že jsou dnes už tisíce rybářů blbci a možná by měl vážit slova. Nevíš o čem mluvím, ani ostatní, ale jistý člověk, který to tu čte, ten ví přesně co říkám.

No a k odhadu jsem přišel jednoduše. 300.000 rybářů x 3,5 kg olova = nejméně 1.000 ročně. Nechci a nemůžu tu zveřejnit kolik se čeho prodá za rok v ČR, základem mojí práce je odhadnout to co nejpřesněji.
No a krámští nakupují to, oč je zájem a rybáři plní ohleduplnosti k rybám a propagující "chyť a pusť" na krámských tvrdě vyžadují a naprosto klidně kupují a používají vysoce toxické olovo, co s tím já asi tak nadělám? Vše co nadělat můžu tu právě takto dělám!!!
Zkus si projít tady na MRKu diskuze kde jsem účasten. Uvidíš tu levičácko-proletářskou hysterii jak zuřivě mě lidi nenávidí jen za to, že jsem řekl, že olovo je svinstvo a že slušný člověk by jej neměl, všude tam kde nemusí, v rybařině použít. Ano, npasal jsem, že civilizace dospěla do stadia, kdy je nutné hledat řešení a že já jsem přispěl svojí skromnou troškou do mlýna. Také jsem napsal, že potenciál lidského myšlení je nekonečný a že hezčí a funkčnější zátěže, než je bowden budou teprve vynalezeny. Jen bylo nutné upozornit lidi, že olovo je problém. To se mi, zatím jen u čtenářů MRKu, podařilo.

Petrson - Profil | Ne 31.8.2008 22:52:55

>> kakr > letos jsem trhal asi jen 2 - 3 olova kolem 20, zatím ani tu stovku. Loni o něco víc, ale nepoužívám moc těžký zátěže, mohlo to hodit 100 - max. 200 gé. Odhad 1000 tun mi taky příjde vedle, už tou kulatostí spíš připomíná jen takové plácnutí. Dle mého by více než anketa ukázal průzkum různých úseků obnaženého dna (třeba na prýglu, až se bude čistit :), podle váhy veškerého nalezeného olova a některých dalších faktorů by se nejspíš dal utvořit dost pravděpodobný vzorec. Co si sám vybavuju z některých vypuštěných vod, když jsem procházel dno, zas tak horký to nebude. Jestli jsem našel tak 3 - 5 olov na 10 m2 ?

>> BOWDEN > celkem by mě zajímalo, jak jste k Vašemu odhadu přišel. Každopádně anketa něco napoví, ale zde ji nelze brát jako relevantní vzorek. Přesto osobní odhady jako info jsou dost poučné.
Taky mi poněkud příjde úsměvná věta: "Já jsem upozornil na olovo a celé je to pojato že je jasné, že olovo je negace, že je špatné a že čím víc ho kdo použije, tím je jaksi špatnějším člověkem.", jestliže ji vyťuká někdo, sám se zabývající výrobou olověných krmítek. Tedy aspoň pokud jsem viděl na fotkách ze článku dobře, olověné zátěže jsou Vašich krmelců součástí. Pak můžu brát těžko vážně proklamace o jejich škodlivosti. Zabývat se spíš otázkou, čím tedy olovo nahradit, by na Vašem místě slušelo víc ( v krámech se kupříkladu objevují kamenné zátěže). Taky jsem se ptal už dřív, proč mají Vaše krmítka v názku "ekologická", leč bez odezvy, dovolím se tedy ještě jednou.
Jestli jsem to odhadl špatně a Vaše závaží jsou z jiného materiálu, omlouvám se, třeba vnesete jasno.

BOWDEN® - Profil | Ne 31.8.2008 22:21:26

JÁ JSEM AUTOREM TVRZENÍ O 1.000 TUNÁCH OLOVA V NAŠICH VODÁCH.

Nevím o tomto článku a o této anketě a našel jsem to dnes a jdu to teprve číst. Jen mě mrzí dvě věci.

Prosím o upozornění, kde jsen napsal, že je tento odhad nezpochybnitelný a prosím s kontextem. Popravdě přiznávám, ža abych vzbudil zájem lidí a vyprovokoval reakci, často používám pojem nezpochybnitelný či nevyvratitelný argument. Zdráhám se však uvěřit, že jsem jej použil v této souvislosti.
Druhá věc která mě mrzí je, že hlasovalo tak málo lidí a že se zase nic objektivního nedozvíme. Navíc jsem nabyl dojmu, že MRK nenavštěvuje reprezentativní vzorek populace českých rybářů, ale jen jakási "špička ledovce" těch civilizovanějších a inteligentnějších, kteří se také chovají mnohem šetrněji ke světu kolem sebe. Zdá se, že můj profesionální odhad byl velmi nadsazený. Nebude tomu však tak. Myslím si toto. Já jsem upozornil na olovo a celé je to pojato že je jasné, že olovo je negace, že je špatné a že čím víc ho kdo použije, tím je jaksi špatnějším člověkem. Pak tedy hlasují hlavně ti, kdo ho spotřebují málo. Asi jako že kdyby se kdokoli ptal na to, kolik z nás krade a lže, mnozí raději nehlasují nijak.

Nicméně ať už o mě, mojí osobě a mojí práci soudíte cokoliv jsem Vám všem vděčný za to, že se tím zabýváte, že uvažujete o toxickém olovu zanášeném do českých vod. Mám bohužel velmi nediplomatické svérázné přímočaré a přímé chování ale nevěřím, že bych v rybářské veřejnosti impotentním umírněným pokňouráváním nějaký zájem o tento nešvar, jakým olovo ve vodách nepochybně je, vzbudil.
Děkuji vám kolegové.

pajda - Profil | So 16.8.2008 19:47:04

Naložím max. 80g, ročně tak 20-30 olov ve vázkách a neudržených jízdách. Chytám na těžkých vodách. Těch max. 2,5kg je tak průměr. Odlévám si doma.

baitruner2 - Profil | So 16.8.2008 19:13:22

Ja mam strasnou spotrebu olova:-( Dal jsem v ankete za I .:-))

tomulino - Profil | So 16.8.2008 19:09:36

Len dnes som utrhol jedno 90 g olovo. A co ti co davaju olova do klipov a nedavaju tam gumicku.

van houten - Profil | So 16.8.2008 18:48:29

s olovem pod 90g většinou nejdu a s chytáním blízko vázek je odhad 1500g jestě dost střízlivý.

Programátor - Profil | So 16.8.2008 18:26:15

kakr: pěkná matika ;-)

dodo-sk - Profil | So 16.8.2008 18:20:14

Tak řekl bych do púl kg,snažím se před každým lovem převazovat abych to nezahazoval jen tak,ale občas taky utrhnu nejakou montáž

kakr - Profil | So 16.8.2008 17:41:55

Vyhodnocením ankety utrhaných olov se dostaneme k zajímavým číslům. Anketa nemá úplně vypovídající hodnoty, nicméně pro náš účel je dostačující. Potvrdilo se, že „kvalifikovaný“ odhad
1 000 tun/rok je silně nadsazen. Z ankety vychází průměr 1 017g , což je 3x méně. ČRS a MRS má dohromady asi 330 000 členů x 1kg = 330 tun/rok.
Při ceně 35Kč/kg se ve vodě ročně utopí olovo za 11 550 000 Kč. Ale pozor, olovo zpracované a prodávané ve formě zátěží, počínaje plavačkovými broky a konče olovy sumcovými je asi 9x dražší. Snažil jsem se z různých e- schopů ceny,( jenž kolísají dle způsobu zpracování od 250 do 550 Kč/kg) odvodit a dostal jsem se k číslu 300 Kč/kg.
Na člena vychází 300Kč/rok jen za olůvka..
Každý si může vypočtenou částku konfrontovat se svou realitou. Vše zde uvedené vychází z výsledků ankety a za předpokladu, že olověné zátěže nakupujete v obchodech a neodléváte je doma.
Určitě to neplatí pro muškaře a plavačkáře, jejich spotřeba olova je minimální.

kakr - Profil | Pá 15.8.2008 13:42:36

Georgino
Tak to odhadni, snad se do nějaké kolonky trefíš.
Jak je vidno z tabulky tak ani náhodou ve vodě ročně nezůstane "odhadované množství" 1 000 tun.

Georgino - Profil | Pá 15.8.2008 10:04:04

jak to mám vědět? opravdu to nesčítám

rybarjj - Profil | Pá 15.8.2008 10:01:03

kakr: psal sem níže že netuším jak by se to dalo udělat, nevím jaká vstřícnost se dá očekávat. k těm 10 kg, myslím že pro některé vyvážeče s odpadávajsíma olovama je to nic, když já jsem letos nechal ve vodě na 100% 1,3 kg, ale řekl bych spíše k těm dvou kilum a to je promě hranice 90g, ale spíše používám 60g

kakr - Profil | Pá 15.8.2008 9:54:30

rybarjj:
myšlenka získat čísla od prodejců je v praxi nemožná, navíc si stále mnoho rybářů odlévá olova po domácku. Rozhodně záleží na způsobech lovu, určitě existují rybáři, kteří jsou schopni ve vodě nechat za rok i 10kg.

Dandys - Profil | Pá 15.8.2008 9:45:29

To by mě zajímalo, kolik odpoví ti borci, co dávají schválně dvoustovky olova jako odpadávací při vyvážce :) 2 kila denně?

rybarjj - Profil | Pá 15.8.2008 9:41:53

ogon-já ve svém okolí neznám nikoho, kdo by měl nějaké veliké zásoby. Ale pokud bys vzal prodej cca za 5-10 let a vydělil, tak máš jistě velice objektivní číslo, narozdíl od odhadu podle anket kdo kolik utrhl. já letos urval myslím tak do dvou kil, ale je pravda že chytám na rizikových vodách

ogon - Profil | Pá 15.8.2008 9:28:48

rybarjj -no nevim prdejci ti muzou rict kolik prodaji, ale ja myslim, ze spousty rybaru maji mraky olov doma koupenych...ja mam doma tak 5 kil a z toho sem utrhl letos jenom tri 100g

rybarjj - Profil | Pá 15.8.2008 9:16:34

Myslím že za nejpřesnější odhad by se dala považovat čísla prodejců, dnes už moc lidí samo nevyrábí a ze zásob taky moc lidí nechytá a když tak je zas doplnuje. prodej+nějaké % na tu samovýrobu, ale nevím jak by se dalo dostat k takovému číslu

Bachy - Profil | Pá 15.8.2008 8:54:15

Já moc nervu, taky odhaduju že by to mohlo vycházet okolo 0,5kg. Letos jsem jednou chytal mezi "klasickýma bobkařema" pokud je tak mohu nazvat, nic proti nim nemám, ale musím říct že jsem se celkem divil jejich přístupu. Bylo to na štěrkovně v Dolním Benešově. Překvapilo mě, že ztrátovost olověných krmítek tam byla mezi 5 okolními rybáři zhruba 1ks 40g na dvě hodiny lovu. Přitom většina urvaných olov šla do vody díky nezvládnutí náhozu, starý poškozený vlasec, nedostatečná pevnost vlasce, omotání vlasce kolem špičky .... věci které se daj lehce ovlivnit. Nechápu proč je pro někoho jednodušší urvat x desítek olověných krmítek, furt převazovat než si koupit nový pevný vlasec který dneska stojí pár korun a věnovat trochu pozornost nahazování.
Stejně když se nad tím člověk zamyslí, kdyby byl průměr někde kolem 0,5kg, je to dohromady nějakých brutálních 150 tun olova ročně...

Mr.Stick - Profil | Pá 15.8.2008 8:35:45

Když jsem si to tak nechal projít hlavou, utrhnu za rok cca 100 kusů gumových nástrah s olověnou hlavičkou, většinou jde o 3, 5 a 7g, když připočtu pár plavačkových sestav a několik olov při občasné položené, budu někde mezi možností C a D.

Silvan - Profil | Pá 15.8.2008 8:27:41

kakr: já na vláčku formou gumových nástrah s olověnou hlavou na háčku určitě utrhnu více olova než při plavačce.

Pavouk28 - Profil | Pá 15.8.2008 8:18:20

Pro mě pripada varianta A ale klikl jsem na B, vic to rozhodne neni... to bych musel utrhnout 50 sestav na plavacku :)

b.gun - Profil | Pá 15.8.2008 8:07:23

V anketě to bohužel u mne vypadá na variantu I). Vzhledem k tomu, že i na feeder používám olova 80-110 g (nebo krmítka 50-70 g), tak to spolu s kaprařinou už jen při několika utržených olovech skáče do vcelku závratných čísel ...

Ricky - Profil | Pá 15.8.2008 8:02:00

Považuju to za naprostou blbost,aby se v průměru na jednoho rybáře dostalo do vody 3 kg olova a za rok 1000 t.Já osobně neutrhnu za rok téměř nic,a pokud tak myslím max.do 0,5 kg.Olova mám ovšem doma několik kilogramů,ty se taky počítají?

kakr - Profil | Pá 15.8.2008 7:51:55

Kolegové, pár vět a čísel k udávanému kvalifikovanému odhadu, Odhad zní, 1 000 tun olova, které údajně za rok zůstane na dně řek a nádrží. Tedy každý člen ČRS a MRS musí utrhat více jak 3kg
olova ročně. Budu velmi rád, když do ankety přispějí i ti, kteří prakticky olovo vzhledem ke svému oblíbenému způsobu lovu nepoužívají. Jedná se hlavně o muškaře a vláčkaře, plavačkáři sem tam ten nějaký broček urvou. Pro ně je vhodná kolonka A do 50g. V opačném gardu jsou rybáři, kteří používají i značně těžká olova, tedy kapraři a feedraži. I je žádám o hlasování v anketě, čím více vás přispěje, tím vyšší vypovídající hodnotu bude mít.
Děkuji.

kakr - Profil | Čt 14.8.2008 19:34:59

Miky26:
Je to sice mimo rámec otázky, ale asi nejen mně by zajímalo kolik kačen na 1 000 ran padlo?
Pro nimrody nastanou také zlé časy, místo broků se do patron bude dávat přírodní materiál -
PÍSEK.

Miky26 - Profil | Čt 14.8.2008 19:28:28

za lonský rok utržené zátěže a krmítka cca 10 x 15g a 5 x 20g.
Při níže zminované myslivosti jsem vloni jen na kachnách vystřílel tak 1000 nábojů o gramové hmotnosti v průměru kolem 30g/ks.
Na myslivce prostě nemáme :-(

mpmaik - Profil | Čt 14.8.2008 19:06:32

osobně mám letos utrženo 5 krmítek 3x 15g a 2x20g to jest 85g a vytaženo 5x 90g 3x srkačka a 6x olověné krmelce . Takže já jsem v mínusových číslech.

fishmen17a - Profil | Čt 14.8.2008 18:32:49

za 30 dochazek celkem 3 olova

soulfly - Profil | Čt 14.8.2008 17:18:36

Za dnešek 300g.

PepaČadek - Profil | Čt 14.8.2008 17:11:06

Pike: cokoli v rukou blba může být nebezpečné :-)