Plavba plavidly se spalovacím motorem

Kategorie: Všeobecné

Vodní zákon v § 7 odst. 5 zakazuje plavbu plavidel se spalovacími motory na
a) povrchových vodách v ochranných pásmech vodních zdrojů I. Stupně,
b) nádržích určených povolením nebo rozhodnutím vodoprávního úřadu podle § 8 odst. 1 písm. a) bodu 4 nebo podle předchozích předpisů pro chov ryb,
c) vodních nádržích a vodních tocích, které stanoví Ministerstvo dopravy a spojů v dohodě s Ministerstvem životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství vyhláškou, nejde-li o dopravně významné vodní cesty.

Zákaz plavby se samozřejmě nevztahuje na ty orgány, které to nezbytně potřebují, jako např. na policisty, hasiče, správce vodních toků apod.

Z uvedeného vymezení vyplývá, že na ostatních vodách, které nejsou uvedeny v § 7 odst. 5 vodního zákona, resp. nejsou podle něho „určeny“ či „stanoveny“ není tato plavba plavidel se spalovacím motorem omezena resp. zakázána.

Z pohledu rybáře je zajímavé, jak to je s rybníky. Vodní zákon pamatuje v písmenu b) § 7 odst. 5 vodního zákona pouze na vody určené pro chov ryb nebo vodní drůbeže, popřípadě jiných vodních živočichů, za účelem podnikání.

Rovněž tak vyhláška č. 241/2002 Sb. o stanovení vodních nádrží a vodních toků, na kterých je zakázána plavba plavidel se spalovacími motory, a o rozsahu a podmínkách užívání povrchových vod k plavbě vydaná také k provedení písmena c) § 7 odst. 5 vodního zákona stanoví, že plavba plavidel se spalovacími motory je zakázána na vodních nádržích a na vodních tocích nebo jejich úsecích, které jsou uvedeny v příloze č. 1 této vyhlášky. Tam obecně rybníky také absentují.

Přitom do nabytí účinnosti vodního zákona byla zakázána, vyhláškou č. 82/1976 Sb. o úpravě užívání povrchových vod k plavbě motorovými plavidly, plavba motorových plavidel na všech rybnících, na nichž bylo prováděno řádné rybářské hospodaření, a dále na některých dalších rybnících (mj. na Turyňském rybníku a spoustě dalších).

Zajímavé je, že ani zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny na plavbu plavidel se spalovacími motory na chráněných územích neupravuje, pamatuje např. na vjíždění motorových vozidel, létání na padácích a závěsných kluzácích, vyhlídkové lety motorovými vzdušnými dopravními prostředky a další činnosti, které by mohli narušit ráz krajiny, ale nepamatuje už na plavbu motorových plavidel.

To se nám to bude chytat, až se nám po rybnících budou prohánět lodičky, vždyť nejde o činnost zakázanou a to ani v ochranném pásmu určeném k zabezpečení zvláště chráněných částí přírody. A tak tedy: pořídit si co největší motorový člun a hurá do džungle! Přece přírodě neškodí, že na ní státní správa nemyslí.

(Samozřejmě pro Mrknato; to co jsem uvedl se nevztahuje na vnitřní úpravu OS ČRS (MRS), pokud jde o lov ryb z plavidel).

Turňa, 22.7.2008

Diskuse k bleskovce

Mr.Stick - Profil | St 23.7.2008 15:36:44

Od roku 2001.

SwingrUl - Profil | St 23.7.2008 15:30:28

Od kdy je tento zákon v platnosti???????