Příčinou úhynu ryb v Odře byl nedostatek kyslíku

Kategorie: Všeobecné

Příčinou úhynu ryb na řece Odře, ke kterému došlo v minulém týdnu, byl nedostatek kyslíku ve vodním toku v důsledku extrémních hydrometeorologických podmínek. Cizí zavinění je tak zcela vyloučeno. Celkový úhyn ryb se odhaduje na jednu tunu.

https://www.cizp.cz/aktuality/pricinou-uhynu-ryb-v-odre-byl-nedostatek-kysliku

MAXXSKATER, 9.8.2023

Diskuse k bleskovce

Lasskoun - Profil | Po 14.8.2023 9:26:25

nofish >> ... sic to udušení pomocí vody bez kyslíku je také samozřejmě možné (viz plechová nádoba, co je na sluníčku / kdy stejně tak by bylo možno tu vodu odkysličit pomocí snížením parciálního tlaku nad hladinou), tak tohle je ještě o něčem jiném, viz ty keywordy níže ... nicméně raději to nechám do samostatného vlákna, jakmile k tomu najdu fotky ... byť předpokládám, že u převážné části osazenstva MRKu to v tu chvíli nejspíše vzbudí dost velkou nevoli ... ale třeba se pletu ...

PS: ... jinak, i to zchlazení funguje, zvláště pak, pokud se (v onom zmíněném případě) k tomu použije mrazák se starším typem absorpčního chlazení, jenž má navíc "špatně utěsněn chladící okruh" ... stačí to jako nápověda?;o))

nofish - Profil | Po 14.8.2023 0:24:30

Lasskoun >> ad úhoř, z rybářské praxe. Trošku jsem to tu v jednom příspěvků naťuknul. Zní to divně, ale funguje to. Zkus ho hodit do plechové nádoby co je na sluníčku, v létě. Viz letální teplota. Samozřejmě to běžné nedělám, protože je běžné nechytam. Ale kdysi byl dobrý přísun a fungovalo to. Stejně tak na druhou stranu funguje i mrazák. Vše je o tom, nenechat ho tam moc dlouho.
A ať si někdo nadává. U lososovitých ryb bylo povolené i zabití udušením, jen se to formulaci okecalo. Nikdy jsem to nezkoušel, ale údajně, pokud by pstruh šel na zpracovně klasicky na linku od začátku tak ho volty při zabití zkroutí.

Lasskoun - Profil | Ne 13.8.2023 20:45:26

Honza7 >> ... Honzo, dík za pozitivní uznání, které samozřejmě potěšilo, ale už mi to prosím nedělej, neb potom nevím, jak se pak "před nastoupeným kolektivem tvářit" ... ";oDD

... nicméně, zpátky k té Odře, potažmo k dalším vodám, kde kdy popadaly ryby, anžto tím faktorem rovněž mohou býti i ony samy ... klidně v tom totiž může hrát nemalou roli např. to, kde se narodily - na co jsou odmala zvyklé ... neb dokáži si představit, že ryby, jenž se vykulily jinde (v čisté vodě líhní), ale byly posléze nasazeny do vody s podstatně horšími parametry, budou zkrátka na tom hůře v případě nějaké události, jelikož na to zkrátka "nejsou zvyklé", na rozdíl od těch, které se přímo tam narodily, co jsou navíc potomky již několikáté tamní generace předků, co si za ty roky postupně zvykli na zhoršené podmínky ... neboli klasický vliv evoluce a epigenetiky ... koneckonců, kupř. karas + mnohé další ryby tzv. zakrní, pokud vyrůstají ve "zhoršených" podmínkách (např. malé lesní tůňky, i přestože tam mají dostatek potravy, tak vlivem pH vody apod. nikdy nedorostou běžných rozměrů) ...
... dále také může mít vliv stáří a "narostlost ryby" ... kdy např. mladé ryby to ještě "udýchají", kdežto starší vykrmené kusy padnou, právě díky obsahu tuku v organismu (podobně jako u Covidu), ale může to být i přesně naopak, kdy staříci to díky svému "objemu" vydrží, ale mláďata s ještě nevyvinutou imunitou, příp. naprosto zdravé kusy v "produktivním věku" to natvrdo odskáčou, jelikož je vlivem "cytokinová bouře" zabije jejich vlastní přebujelý imunitní systém (jako se to ve velkém stalo např. u Španělské chřipky, ale docela často i u C-19, především u sportovců) ...

... dává to teď celé více smysl? ... ";o)

------ částečné OOT ------
... jinak, omlouvám se za ta použitá přirovnání, ale pro tento účel mi připadla vcelku příhodná, jelikož principy fungování jsou velmi podobné, nehledě na to, že takto podobně to s dýcháním chodí i u lidí ... např.:
- za našeho mládí se z velmi znečištěného Mostecka cca dvakrát během školního roku jezdilo na ozdravné třítýdenní "Školy v přírodě", nejčastěji do čistého područí Šumavy (Nuzerov apod.), o prázdninách pak na jeden až dva letní tábory (Sklárna, Manětín atd.) ... a výsledek? ... po příjezdu do těch míst většinu dětí znatelně rozhodil nenadálý přísun čerstvého vzduchu, na nějž nebyly vůbec zvyklé, tudíž pak byly pár dní unavené, trpěly bolestmi hlavy apod., a po příjezdu zpátky do Mostu se to opětně naprosto stejně opakovalo, jelikož se mezitím adaptovaly na to čerstvé povětří ... a rovněž těm, co celý svůj život strávili v Mostě a blízkém okolí, tento stejný princip pak zabránil, aby se na stará kolena natrvalo odstěhovali někam na chalupu uprostřed luhů a hájů (jako se to před lety stalo našim známým, co měli krásnou vizi spokojeného stáří, jenže najednou tam začali oba nepochopitelně churavět >> resumé doktora "Vraťte se zpátky do Mostu a budete mít svatý klid", což skutečně zafungovalo) ...
- a naopak, silní kuřáci mají větší šanci přežít zvýšenou koncentraci oxidu uhelnatého ve vzduchu (při níž nekuřáci jsou již spolehlivě v "limbu"), jelikož jejich tělo je zvyklé hospodařit s menším množstvím kyslíku, majíce stabilně až 20% červených krvinek obsazených molekulami CO ... mmch, před drahnými lety jsem na jednom mejdanu zažil "hromadné omdlení", jehož se nás účastnilo 16 lidí v jedné místnosti, kdy najednou během asi tak necelé minuty popadali všichni nekuřáci (jak se následně ukázalo), kdežto všichni kuřáci byli naprosté v pohodě ... tehdy za to mohla hodně mínusová zima venku + atmosférický tlak + vytápění plynovými wafkami + karmy ze všech bytů čtyř poschodí nad sebou ústící do společného komína = hromada kysličníku uhelnatého, který se vlivem atmosférických podmínek vracel zpátky do bytů ... (a pak, že kouření nemůže zachránit život ";o)))
- a až je to na první pohled nepochopitelné, kuřáci většinou mají i menší spotřebu vzduchu při potápění s flaškama ...

- podobně pak člověk (v podstatě jakýkoliv živočich nebo rostlina) je schopen se dlouhodobým požíváním nepatrných dávek adaptovat na jinak jedovaté sloučeniny ... např. díky tomu, že naše babička (bylinkářka) do nás vnoučat od mládí neustále cpala různé produkty z černého bezu, a já v tom pokračoval i nadále v dospělosti, tak mi již roky pranic nevadí ani konzumace plné hrsti bezových plodů či sklenice "bezinkového džusu" (čerstvě odšťavněného, tepelně nezpracovaného), přičemž toto množství by přitom většinu lidí spolehlivě poslalo na den až dva do nemocnice, nebo alespoň by je na čas připoutalo k záchodové míse (jak je zmíněno aj zde https://www.mrk.cz/diskuse.php?idzapisu=15289857&id=757378 ), kdy dokonce jeden z mých známých před lety takto "dokonale zlikvidoval" téměř celé své příbuzenstvo, když jim (pod vlivem pořízení nového odšťavňovače "xDD) v rámci rodinné sešlosti z neznalosti možných oučinků nabídl čerstvě odšťavněné plody bezinek, čím jim všem do jednoho přivodil neskutečný několikadenní břichabol ... ":oDD

Lasskoun - Profil | Ne 13.8.2023 20:22:54

nofish >> ... jasně, beru, že Ty se v tom asi orientuješ, ale to, jak vlastně dýchají ryby + něco víc z rybí fyziologie, by asi podrobněji měl znát každý rybář ... nehledě na to, že těchto principů se dá docela dobře využít pro vcelku bezproblémové "definitivní utlumení" úhořů, kteří se jinak velmi neradi vzdávají života (mám je tudíž po stažení neomlácené a nedobité, což je potom znát i na talíři) ...

nofish - Profil | Ne 13.8.2023 12:06:48

Lasskoun >> ja to chapu, neboj. Ale taky se snazim ty veci vysvetlit jednoduse i pro laika. Proto jsem do toho radeji netahal chemii amonne ionty atd. Tak jako ty. Vim o cem pises, ale ver, ze pro hromadu lidi je to zbytecne slozite.

Honza7 - Profil | Ne 13.8.2023 11:41:16

Lasskoun >> Ahoj, tvoje příspěvky mě vždy mile překvapí a i teď hodně smekám pomyslný klobouk dolů.
Podle mě si ve svých příspěvcích trefil hřebík na hlavičku. Tady jde o "otravu", která zasáhla vybrané druhy ryb. V případě, že by šlo opravdu o klasickou otravu na nějakou látku tak bude mít zásadní vliv pro každý druh ryb LD 50 a z těch rádo by běžných otrav nevím, která látka by tak selektivně působila na určité druhy ryb..
Vzhledem k tomu, že kapři, cejni s největší pravděpodobností i karas tohle zvládli bez ztráty na své populaci, tak taky vidím jako nejblíže k pravdě variantu vysvětlení tohoto problému jako nedostatek kyslíku. Kapr, cejn, karas patří k těm druhům ryb, které jsou nejméně náročné na kyslík.
Tohle vždy povede pouze k spekulacím a zbytečným dohadům, pokud se nepořídí technika, která bude schopna na místě vyhodnotit látku, která způsobila otravu ryb.
RAMANŮV SPEKTROMETR tyhle problémy by dokázal řešit. Problém není v technice, ale v lidech. Klidně těchto strojů by mohlo být v našem kraji stovky, ale pokud se nechce ( viz kauza Bečva ), tak je to horší, než když to nejde.
Zároveň je to i moje reakce na kolegu Sharry-ho, který odpovídal na tvůj příspěvek v duchu, že nešlo o přírodní jevy. Podle mě šlo o přírodní jevy, které jsou i popsány v uvedené zprávě : " šlo o pohyb anaerobně zahnívajících sedimentů související s přívalovými srážkami."

Lasskoun - Profil | Ne 13.8.2023 10:35:38

nofish >> ... navíc, tamní zhoršené podmínky mohly klidně trvat již delší dobu, kdy to mohlo být takříkajíc "na hraně" ( = ryby mohly být přidušeny nebo přiotráveny již delší čas) ... a pakliže dojde ještě k docela malé změně některého z faktorů, může vlivem toho k lavinovému efektu, což se ve výsledku projeví "skokovou změnou" (neb v podstatě se jedná o obyčejnou chemicko-fyzikální reakci, kteréžto bývají opravdu velmi rychlé) ... a slabší kusy (nebo ty, co jsou citlivější na nedostatek kyslíku) to potom zkrátka odskáčou ...

Lasskoun - Profil | Ne 13.8.2023 10:04:24

Sharry >> ... jenže, vždyť já se přece ale nevyjadřoval přímo k Odře, jako takové, neb když se podíváš, co jsem zde napsal, potom jistě vidíš, že je to pouze všeobecná doplňující reakce k onomu Maťákovu příspěvku, rovněž všeobecnému ... tudíž logicky tuna nepopírám, že ten poslední částečný úhyn na Odře mohl být klidně zapříčiněn aj lokálním znečištěním vlivem přívalových a dlouhodobějších dešťů - tj. např. výplachem usazenin z kanalizací nebo i něčím docela jiným ...

nofish - Profil | Ne 13.8.2023 9:56:15

Sharry >> nějak tak. Sice neúmyslná, vlivem dlouhého suchá a následných přívalových dešťů, ale nějak tak to bude.
Když máš tohle někde na návesním rybníce, dá se tomu z části předejít okysličováním vody. Na řece to prostě neuděláš. I podle ryb co padly je to vidět. Kapr to zvládnul.

Sharry - Profil | Ne 13.8.2023 9:03:31

nofish >>
jasny..., a jsme u toho.. Takze zadna priroda a pokles kysliku vlivem veder a řas...
ale otrava srackama.., tak to vidim lajcky ja.