Stát chce zrušit rybářské lístky s platností jeden a tři roky a povolit podzimní přívlač na P revírech

Kategorie: Všeobecné

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/rybareni-ryby-vyhlaska-listek-zemedelstvi.A230124_175808_ekonomika_drh

Martin M., 26.1.2023

Diskuse k bleskovce

Rožnovák - Profil | St 8.2.2023 19:41:52

Honza7 >> územko je poviné jako zapsaný spolek- každoročně zasílat na krajský soud učtetní uzávěrku do konce března následujícího roku za rok uplynulý. na portálu e Justice lze dohledat a stáhnout. ja ji tam našel -tady mi však nejde přidat- žel bohu- prostřerdky na konkrétní ryby tam nenajdeš- finance na zarybnění jsou rozházeny do několika položek - pod názvy jako hospodářská či hlavní činnost- tedy aspoň v to doufám :-) a normální smrtekník bez školení z toho není moc chytrý.
mám starší - statstiku úlovků podle revírů- plnění ZP bohužel ne- netuší jestli To někdo na svazu seká do excelu podle revírů- ale měl by-u nás na MO plnění ZP - součástí Včs a visí To potom i na webu- snad to aspoň někdo ocení.

Tuhle kauzu opravdu neznám- ale obecné-To že někdo mlčí, mlží - i když máš právo se ptát - je v reálném světě zcela běžné-když se staráš o věci o které se doposud nikdo před tím moc nestaral -může To být pro někoho nepříjemné- trošku o tom něco vím :-)

poslední dobou ten náš ús web zase nějak zamrzá- ale rozjel se celkem FB- dokonce so vzpomněli na PO :-)

Honza7 - Profil | St 8.2.2023 12:01:13

Rožnovák >> Ahoj Vašku, děkuji za ten odkaz. Teď už tyto informace naštěstí nejsou tajemstvím, jak tomu bylo, když jsem chodil na pstruhové vody a jsou dostupné i na stránkách ÚS. Je vidět, že pomalu se měnící po personální stránce složení na ÚS přináší pozvolné změny k větší transparentnosti.
Chtěl jsem se Tě zeptat, zda-li se dá zarybňování někde vyhledat pro jakýkoliv revír ( je jedno zda-li by šlo o pstruhovou, či mimo pstruhovou vodu ) v rámci našeho ÚS. Co zveřejnil ÚS nezpochybňuji, ale tohle nic nevypovídá, že takhle byl stejně procentuálně zarybněn každý revír?
Jinak v rámci komunikace s DK x-let se jednalo o dotazy bez jakékoliv odpovědi. Po výměně jednatele došlo sice aspoň k nějaké rádo by komunikaci ve stylu, že tyhle informace jsou pouze pro členy. Po ofocení členského průkazu, už to bylo neotravuj - to jen na to co jsi mi poradil.
Můj dotaz byl relevantní na situaci, kterou za jednatele Ing. Jaroně nebylo splněno. Místenkové úseky měly být zarybňovány z peněz vybraných za místenky. Jediný rok, který byl dohledatelný realitě neodpovídal - z peněz bylo uhrazeno v rámci místenkových revírů o cca 80 000 Kč víc. A na vybraných místenkách se vybralo o necelých 20 000 Kč méně, než odpovídalo počtu prodaných místenek.
Dotazy zněly: kdo to schválil?
Kdy další revíry budou zarybněny nadstandardně o 80 000 Kč?
Kdo dostával místenky zdarma?
Další roky vyúčtovat transparentně a zviditelnit pro členskou základnu, včetně těch co v dalších letech místenky dostávali zdarma.
Pokud se Ti to tohle podaří zjistit budu velice rád - mé dotazy obdrželi všichni členi DK. Čilipka to sice původně slíbil, ale po několika urgencích se na to z vysoka vysr...
Dr. Sobota po dalších výměně jednatele byl ten co po mě chtěl, že jsem členem ČRS - ofoceno a posláno jak si přál, na dotazy mi neodpověděl a přerostlo to do osobní pře.

milanpindryc - Profil | St 8.2.2023 11:34:47

Vybliz >> ja spis nechapu ten format, proc to neni jak ridicak nebo obcanka?

rybomil - Profil | St 8.2.2023 9:18:07

Mrknato >> "" Kolik % revírů má v ZP reofilní ryby (mimo ostroretek na Moravě) ?Já si tipnu 0,05%. Kdo kdy viděl skutečný ZP?""

Naše MO normál reofilky v ZP má a tuším že vedlejší MO taky už dost let. A samo je i vysazuje, spíše nad plán. počty.
Stejně tak nám celý ZP na příslušný rok přečtou na VČS. Nic tajnýho. Myslím že nejenom mě, ale i jiným členi by ho někdo z výboru MO klíďo píďo i ofotil, zkopíroval na flešku aj. No problem.
Máte to tam asi echt utajený ... 0,05 % je směšný číslo, je to o dost více. :§)

Rožnovák - Profil | Út 7.2.2023 20:20:24

Honza7 >> Tak ještě něco staršího na čtení-https://www.rybsvaz-ms.cz/ke-stazeni/plneni-2019mp.pdf

hering - Profil | Út 7.2.2023 18:13:06

Rožnovák >> Pokud to má mít nějaký dlouhodobý efekt tak to převážení PO2 přes půl kraje je na nic. My ze svazových líhní to víme....
To jen různí mrknatové si myslí, že my z MO jsme vykukové a je třeba nás zbavit financí a za ně nakoupit granulované PO u soukromých producentů narvanými všelijakými antibiotiky a bůh ví čím vším nadopovanými brojlery!

Rožnovák - Profil | Út 7.2.2023 17:46:06

hering >> vaší svazáci se na FB chvástájí že proplácení nad ZP je novinka :-)-jinak 14 závidím :-)

Ovšem s tím sazením PO2 nad plán pokud nějaký svazový z plůdku odchovaný v potoku nebo v pěkném chovném rybníčku či průtočné nádrží na na místní vodě je bych To neviděl na vození do daleka- pstruh se nejlépe cití zvláš´ť ten dvouletý nedaleko od místa kde se vykulil - nebo kde vyrůstal z plůdku v potoce.- jinak určovat striktně papírový ZP pro pstruha, jako rybu navázanou na potoky je v zásadě blbost :-)- Tolik proměnných v rámci jednoho revíru nevymyslíš.

hering - Profil | Út 7.2.2023 8:21:07

Rožnovák >> Už léta tu na severu máme krásných 14 kaček za kus dvouletého potočáka :-)) a to proplacení dvouleté násady nad plán co MO udělá tu je taky už několik let.
Odebranou a proplacenou rybou by se územní svaz prioritně snažil vysadit tam kde jiné MO plán zarybnění nesplní. Když ovšem všichni splní a je dvouletý potočák navíc tak i tak ho MO dostane proplaceného a je vysazen nad plán do vod svěřených MO k obhospodařování.

eskymak Mrakomor - Profil | Út 7.2.2023 2:59:25

Rožnovák >> Vašku, z toho co píšeš vidíš sám jak to funguje a nefunguje.
Na úrovni MO je to supr. Jsou lidi co se snaží, hospodář osvícený apod...tam ta práce začína a bohužel i končí. Dělá se zadara, plete se z hovna bič a tak......většinu peněz pak polkne zbytek črs a jeho dlouhá tasemnice.

eskymak Mrakomor - Profil | Út 7.2.2023 2:56:24

Honza7 >> to je podobné jak výdaje na kafilerku a uklid mrtvych ryb z bečvy...dodnes jsem se nedozvěděl z jakých peněz to bylo vlastně vyplaceno..? ...a taky v neposledni řadě, jak to črs vymáhá jako správný hospodář zpět?

Honza7 - Profil | Út 7.2.2023 0:25:33

Rožnovák >> Jedno je jistý, že peníze určené na ryby v rámci ZP patří na nákup ryb - ne na nic jiného. Nefunkčnost DK v rámci ÚS není nic nového - dá se říct, že většina tam už sedí minimálně 15 let a do této chvíle nic nenalezla ( máš pocit, že za Jaroňě bylo vše OK a proto tak rychle balil kufry? Záhadně se i sepsul počítač a data v něm nebyla zálohována - klidně můžeme pokračovat dál ). Ve své podstatě čest a sláva neschopnosti, to je záruka k udržení postu.
To celé pouze ukazuje, že ZP je na našem ÚS pouze cár papíru s kterým si spolehlivě funkcionáři dlouhodobě vytírají prdel.

Rožnovák - Profil | Po 6.2.2023 23:59:30

Honza7 >> Vidíš To moc černě-Jen říkám že nevím co konkrétně svaz dělá z nevyplacenými/šetřenými prostředky ZP-s pozice člena se může ptát káždý-i na roční vyučto-kontakty jsou veřejné- napiš relevantní dotaz a uvidíš.
S tím jak to chodí u MO - končí to podle mého ve svazoprasátku na další rok nebo se použijí na jiný oprávněný svazoúčel-nájmy revírů jsou teď hodně populární -pokud by si za ně někdo koupil nové pneu- snad by udatná DK zasáhla :-)

Honza7 - Profil | Po 6.2.2023 23:01:06

Rožnovák >> Pokud je v našem ÚS standardem, že finanční prostředky, které se nevyužijí pro daný druh ryby v jednom roce, druhém roce a dalších letech, tak je s velkým podivem, že nikdo se neptá, kde ty ušetřené finanční prostředky končí. Nevím tedy, ale do transparentnosti to má hodně daleko. Zřejmě má DK větší odměny?

Rožnovák - Profil | Po 6.2.2023 21:37:54

Honza7 >> málá oprava PO2- závratných-13 Kč/za ks :-(
To už se mě ptáš moc - kde končí finance když ZP není naplněn- územní svaz který kasíruje prostředky z povolenek- a propláci MO To co je skutečně do výše ZP vysazeno -pokud není vysazeno - nevím co ús z penězi dělá- možná zaplatí nájem za nějaký revír co podražil, nebo mu zbyde v rozpočtu přebytek a je nevyrovnaný. Pozor letos jedna vyjímka severočeši slibují MO proplatit PO z vlastní produkce nad ZP- beru To jako dosti dvojsečné- cenu za kus ale neuvedli.

pokud se ale nesplní ZP- Zp se urrčitě nenavyšuje -Ale pokud je hospodář dané MO osvícený - což někdy bývá- v příštím roce pokud je dostatek násad-vysadi nad ZP daný druh a zaplaltí To MO z prostředků jež si vyčlenila pro tyto účely.-velká část těchto fin prostředků třeba vyčleněných ze vznešených cílů-končí ale často zase v PD a Kaprovi -protože je členstvo už v půlce sezony nemilosrdně zmasí:-)

Honza7 - Profil | Po 6.2.2023 14:49:19

Bulk >> Taky děkuji za odpověď. Aspoň někde to takhle funguje a to jsem rád. Bohužel u nás tomu tak není.

Honza7 - Profil | Po 6.2.2023 14:47:56

stormandnature >> Děkuji za odpověď. Na Lučině je situace taková, že minimálně 6 let tam lipana nevysadili i když je v ZP. Teď za ty roky nic nedělání pokud tam něco zůstalo na tomto revíru, tak by se to dalo spočítat na prstech jedné ruky.

GTdpcfix - Profil | Po 6.2.2023 13:03:05

Bulk >> :D