Povodí Moravy a Moravský rybářský svaz prohlubují vzájemnou spolupráci

Kategorie: Všeobecné

Povodí Moravy a Moravský rybářský svaz podepsali memorandum o spolupráci. Spolupráce se zaměří zejména na ochranu přírody, podporu sportovního rybolovu a pořádání společných akcí zaměřených na výchovu mládeže. Prohloubení spolupráce obě organizace zahájily společnou odbornou vzdělávací akcí pro mládež.

Povodí Moravy, s. p. a Moravský rybářský svaz, z. s. podepsali memorandum o prohloubení vzájemné spolupráce v oblasti vodního hospodářství, ochrany přírody a rybolovu. Ta bude zaměřená na několik oblastí. Užší spolupráce bude probíhat v rámci zarybňování, záchranných transferů vodních živočichů, zajišťování dobrého zdravotního stavu vybraných druhů ryb a vzájemné spolupráce při přípravě legislativy v oblasti ochrany přírody a sportovního rybolovu.

„Spolupráce v současné době probíhá na přátelské a konstruktivní úrovni, nicméně podpis memoranda dosavadní spolupráci ještě více prohlubuje a vymezuje konkrétní oblasti, ve kterých chceme činit společné kroky. Táto spolupráce nám pomůže lépe vnímat a reflektovat vzájemné požadavky a priority při plnění našich povinností. Vymezení konkrétních oblastí pro možnou spolupráci mezi správcem toku a rybářských svazem doposud chybělo,“ říká generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Vzájemná spolupráce stran bude vycházet ze společných zájmů Povodí Moravy a Moravského rybářského svazu na ochraně přírody a krajiny, podpoře zásad udržitelného využití krajiny a přírodních zdrojů, zvýšené ochraně a zlepšování vodního biotopu jakožto obnovitelného přírodního bohatství, výkonu rybářského práva jako důležité součásti aktivního života populace, podpoře spolkové činnosti na úseku rybářství a zejména zvýšení zájmu dětí a mládeže o venkovní aktivity spojené se sportovním rybolovem a ochranou přírody a krajiny. Konkrétní kroky pro rok 2023 navrhnou obě strany na počátku příštího roku. Vyhodnocení spolupráce a naplňování společných cílů memoranda bude probíhat minimálně dvakrát ročně.

„Prohloubení spolupráce umožní rybářům využít odbornosti správce toků v rámci konzultací a v některých případech zajistit potřebnou techniku. My správci toků naopak můžeme zajišťovat záchranné transfery ryb při mimořádných manipulacích na vodních dílech či potřebná pověření k odlovům. Spolupráce představuje významný krok při sbližování rybářů a vodohospodářů,“ říká předseda Moravského rybářského svazu, z. s. Jiří Ryšánek.

Součástí vzájemné spolupráce je společná edukační činnost zaměřená na výchovu mládeže. Prvním společným krokem rybářů a vodohospodářů bylo uspořádání odborné exkurze na vodní nádrž Plumlov, na kterou navázaly rybářské závody na Podhradském rybníku na Prostějovsku. Čtyři desítky mladých rybářů z celé Moravy navštívilo odběrnou věž vodního díla Plumlov, které plní zejména protipovodňovou funkci a funkci zajišťování ekologických průtoků v Hloučele v době sucha. A následně se zúčastnilo rybářských závodů na Podhradském rybníku, který čeká výlov 18. listopadu. „Velice nás potěšila nejen účast vysokého počtu mladých rybářů a rybářek na závodě, ale také zájem o historii a význam vodního díla Plumlov, kam jsme pozvali i jejich rodiče. Považuji jako velice přínosné, když mládež začíná vodní díla vnímat nejen jako rybářský revír, ale také jako protipovodňové opatření a zásobu vody pro období sucha,“ dodává Gargulák.

Zdroj: http://www.pmo.cz/cz/media/tiskove-zpravy/povodi-moravy-a-moravsky-rybarsky-svaz-prohlubuji-vzajemnou-spolupraci/

MAXXSKATER, 18.11.2022

Diskuse k bleskovce

Rožnovák - Profil | Pá 15.3.2024 20:33:09

Honza7 >> ahoj- tvůj poslední odstavec je pravdou- se záplavových oblasti kde už stály nebo mají stát podle změn územniho plánu stavby- se právě reguluje nebo regulovalo nejvíc aby se regulacemi z nich záplavové zóny vymazaly jak v reálu tak i zápisem do map- obce,města a kraje mají zájem na stavebních parcelách některé mají mnoho žnosti převážně u vodních toků- i proto musí být stavby pojistitelné,
Silně pochybuju o o tom že vedoucí oblasti Pmo a jednotliví technici povodí - maji své místa jako politickou trafiku- pár jsem jich poznal- jsou z oboru ale technických úprav toků blbí nejsou-ovšem pravdou je že z hlediska potřeb ichtyofauny- v tom někteří často pravda dost plavou- protože zák o ryb. a o ochraně přírody a krajiny není jejich obor.-:alfou a omegou je pro ně jen udržet vodu v korytě bez podemílaní břehů.

Honza7 - Profil | Pá 15.3.2024 19:21:20

Rožnovák >> Ahoj Vašku, problémy mnoha státních podniků spočívají : kde umístit věrné straníky a voliče partaje, která vyhrála volby ".
Co na tom, že je zemědělec, hlavně že má titul a tak obsadí post na MPSV, co je na tom divného, že někdo vystudoval obor elektronické počítače a tak dostane funkci na MF, co je na tom divného, že někdo vystuduje VŠ v době kdy je poslancem obor mezinárodní vztahy a tak dostane post na MO.
Tohle je pouze špička ledovce a na úrovni krajského, či městského, případně obecního je to mnohonásobně větší problém. Odbornost se nepočítá a jedině co platí loajalita straně, která vyhrála volby. Je to zkrátka malá domů na všechny strany. Že výsledky stojí dlouhodobě za hovno nikoho netrápí, hlavně, když korýtka jsou plné pro ty co jsou u moci.
Povodí není tak bez viny jak uvádíš. V případě, že se bude jednat o zátopovou oblast, tak takovou nemovitost dnes pojišťovna nepojistí a nebo dané riziko si mnohonásobně zakalkuluje.

eskymak Mrakomor - Profil | Pá 15.3.2024 11:32:09

Rožnovák >> Vašku, díky za rozumnou reakci, ....ano plní tu veřejnou zakázku blbě. Akorát si myslim, ze to o voličích není ani trochu.. na volice sere bily tesak a je to jen a jen o $$ presne jak uz napsal Honza. Dyt rybari jsou taky voliči (a neni jich málo).

Rožnovák - Profil | Čt 14.3.2024 21:06:27

atislav_fishing >>zcela zbytečně a bez výsledku- poenta byla že plní veřejnou zakázku - blbě ale plní- kdyby ji neplnilo povodí - plní ji někdo jiný- stejně blbě - protože není politická vůle na Tom nic změnit- proti zájmům voličů se nejde- musí se chránit komunikace, cyklostezky a budovy a další nemovitosti podél vodních toků a aby bylo co chránit - v blbých místech se buduje dále- a stavební úřady povolují fyzickým a právníckým osobám dále-živí se na tom v rámci ćr 100vky firem stavebních a projekčních-hlavně že se platí daně a tečou prachy do rozpočtu a lidi maji práci ne.
Zkus zastavit stavbu cyklostesky v truristicky atraktivní lokalitě nebo prumyslové haly na dohled od řeky chko ne chko- řádně se zapotíš a nakonec tě obejdou ....
- já tady z nadávkama na Povodí opravdu nevystačím, sorrry

atislav_fishing - Profil | Čt 14.3.2024 8:55:03

Rožnovák >> Kope se doněj naprosto oprávněně. Jako téměř každý státní podnik si dělá v podstatě co chce. Stačí se podívat na jejich výroční zprávy a člověk se dost nasměje. Povodí Moravy je v klaunství státních podniků mezi špičkou v oboru.

Honza7 - Profil | Pá 8.3.2024 10:33:48

eskymak Mrakomor >> Ahoj Petře, podle mě je problém v jedné věci a tou jsou peníze. Pokud se na zhovadilost peníze vyčlení, tak se to i zrealizuje. Povodí, vždy udělá to na co dostane prachy a smysluplnost projektu je to poslední co je zajímá.

Rožnovák - Profil | St 6.3.2024 23:37:42

eskymak Mrakomor >>
Víš že nedělám pro Povodí:-))) -ale občas musím s někým z nich mluvit
Krátkou odpověď TI nedám - ani tak se na TO psaným slovem zcela odpovědět.
Povodí regulovalo vždy tam kde byla poptávka- obce, Kraje , Stát- To že se infrastruktura včetně liniových staveb jako cesty a cyklostezsky- i nemovitosti rozšiřuje je bohužel fakt- přibývá u rázných lávek a mostů - s tím je dřevo v toku nežadoucí a nové příčné prvky se moc nestaví aby se tok moc nerozkolísal- na každý stupeň je zvlášť projekt. Ale opravují se stávající-tam se dá zasáhnout/upravit.
Chybu hledej územním plánu - že se stále staví v záplavových územích,- no respektive u vodních toků

Další věc je že účiné slovo při úpravě toku aby k něčemu bylo má dotčený orgán ochrany přírody--dle ZOPK 114/92 SB-stanovisko je úderné pokud v místě žijí chráněné ryby- problém je že dotčený orgán není vždy investorem akce požádán o vyjádření (Kraj) a stavba jede podle projektu a toho co napíše ORP Ožp- což se úpravy toku moc netýká.-ovšem ke stanovisku Kraje si můžeme v podstatě jako spolek něco přidat i my. Podle stavebního zákona nic jiného vlastně nejsme- To jsem si dnes při vymezovaní pozic na úřadě vyslechl-když jsme si tam vlastně přišel se zástupcem Ús postěžovat- ale jinak To byla čestná plichta :-)

eskymak Mrakomor - Profil | St 6.3.2024 12:25:30

Rožnovák >> ahoj Vašku - vysvětli mi teda pls jednu věc, kterou mi hlava nebere....jak je možné že to uplně stejné povodí (které tu je 10tky let) kdysi dokázalo regulovat relativně v souladu s přirozeností toku...(dřevo, prahy...). Dneska to nejde?

Rožnovák - Profil | Út 5.3.2024 18:54:19

Povodí je Statní podnik tak se do měj dobře a rádo a kolektivně kope- ne že by si To leckdy nezasloužílo. Již se mi ale párkrát při sazení plůdku stalo že jsem by domorodci tázán proč není potok zregulován a ukusuje místním plot nabouraný až na břehovou hranu- co s Tím mám společného jsem nepochopil. Nyní již 2'roky tlačí místní občané povodí do čištění koryta říčky , aby jim To nezaplavilo sklepy a zahrady i když bylo provedeno asi před 5 lety- voda se stejně vylije i z vyčišteného koryta jen o kousek dál- i Tam jsou nemovitosti a celospolečenské tlaky pokračují.
Pokud by To neďelalo Povodí našel by se kvůli celospolečenské poptávce někdo jiný.Pokud Povodí bude brát při zasazích do toků rybáře jako partnery- nechá se nasměrovat i pozitivním směrem - jen dobře.

Speedball - Profil | Út 5.3.2024 14:31:45

roman >> Ano, mas pravdu - penizky nikomu nesmrdi...
A jak to psal nekdo niz - pak se bude premyslet a vymyslet,jak za nehorazne penize prirode trosku pomoci, aby to nevypadalo moc blbe...

roman - Profil | Út 5.3.2024 14:20:55

Speedball >> noo ono jde taky o to že v návazném projektu budou vybetonovány břehy salajky, kde budou na březích kavárny, bungalovy apd.
O tom jak se díky baťáku změnila radějovka (ta už vlastně není) kde místo stromů bude umělý kanál radši nemluvit....ale co pro pár lidí to bude kšeft, a pro pár připitých rádoby kapitánů výletních lodí s kapitánskou čepicí `super, zážitek....

Speedball - Profil | Út 5.3.2024 14:10:08

roman >> Jo,mas pravdu,vizualizace jsem taky videl a myslim,ze realizace probehne...
Ja s tema lodkama nemam zasadni problem,jen me sere,ze to nema zadny rad,kontrolu..

roman - Profil | Út 5.3.2024 13:19:04

Speedball >> a v hodoši se víc než vážně mluví o přístavišti-co jsem viděl vizualizaci tak se mě chce blít...

Speedball - Profil | Út 5.3.2024 13:14:48

kaprus >> Presne tak,situace pres letni sezonu je docela k zblazneni.. A to se aktualne buduje posledni komora, ktera spoji Batuv kanal prakticky prodlouzi do Hodonina. A ve Veseli se ma zacit s "mega" projektem lodniho zdvihadla...

schmetterling - Profil | Út 5.3.2024 12:59:50

Dodo677 >> súdil som podľa jedného hraničného úseku, ktorý pár rokov dozadu Vaše povodie upravovalo obdobným štýlom. A najbližšie obydlie, ktoré by voda mohla ohroziť bolo niekoľko 10.km ďaleko, všade naokolo lužný les, ktorý je pravidelne aj umelo zaplavovaný. Takže tú úpravu zo strachu som vôbec nepochopil a napadla mi jedine štiepka....