Povodí Moravy vytváří na Kyjovce meandry a tůně

Kategorie: Všeobecné

Povodí Moravy provádí revitalizaci Kyjovky u Moravské Nové Vsi. Cílem prací je zpomalit povrchový odtok vody, zvýšit zachytávání vody v krajině, zlepšit morfologii vodního toku a dokonce zvýšit protipovodňovou funkci říční nivy. Vznikne tak velmi zajímavé adaptační opatření reagující na změnu klimatu.

Na jaře Povodí Moravy zahájilo u Moravské Nové Vsi revitalizaci dalšího vodního toku. Vodohospodáři pracují na zlepšení hydromorfologického stavu Kyjovky. Práce povedou k obnovení přirozené retenční kapacity říční nivy, zvýšení protipovodňové funkce a zpomalení povrchového odtoku. „Naše práce se soustředí zejména na zlepšení stavu vodního toku Kyjovky a vazby říčního koryta na ekosystém říční nivy na území Moravské Nové Vsi. Vytvoříme nové rozvolněné přírodě blízké koryto řeky Kyjovky v celkové délce 1 730 metrů, které povedeme mimo současné koryto. Koryto doplníme širokou bermou, která umožní přirozený rozliv v době, kdy budou vyšší průtoky v řece,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák. Řeka tak získá říční oblouky, širokou bermu, ale také přirozenou nivní vegetaci. Současně s tvarováním koryta vodohospodáři vyhloubí tři tůně.

V průběhu revitalizace vzniknou dvě broukoviště, která budou vytvořena z dřevní hmoty původních dřevin. V rámci stavby budou realizovány výsadby stromů a keřů, které doplní novou trasu koryta. Vzhledem k citlivosti území respektuje i náhradní výsadba přirozené místní biotopy a je rozdělena na výsadby dřevin měkkého a tvrdého luhu. V lokalitě proto budou vysazeny např. vrby, topoly, duby, jasany či jilmy.

Stavební práce odstartovaly v dubnu 2022 a potrvají nejdéle do listopadu 2023. Náklady na revitalizaci Kyjovky činí 19,8 mil. Kč. Akce je financovaná z Operačního programu životní prostředí. Investorem akce je Povodí Moravy, s. p.

Společně s revitalizací Kyjovky u Moravské Nové Vsi připravilo Povodí Moravy i projekt na revitalizaci navazujícího úseku Kyjovky na území sousedních Mikulčic. Práce na tomto úseku budou zahájeny po zajištění potřebných pozemků.

Povodí Moravy revitalizací Kyjovky u obce Moravská Nová Ves pokračuje v programu ozdravování krajiny. Ten spočívá v revitalizaci vodních toků, přípravě přírodě blízkých protipovodňových opatření a zajišťování migrace vodních živočichů. „Velmi mě těší, že si společnost začíná všímat našich projektů, v rámci kterých řekám vracíme původní charakter. Realizujeme přírodě blízká opatření a revitalizujeme řeky v povodí Moravy v místech, kde jsou taková řešení možná. Aby měly podobné přírodě blízké úpravy smysl, musí být součástí komplexu opatření a musí být prováděny v souladu s opatřeními pro posílení vodních zdrojů. Každé z nich má svoji nezastupitelnou úlohu a musí se v době klimatické změny vzájemně doplňovat a navazovat na sebe,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák. Příkladem úspěšných revitalizací v povodí Moravy jsou dokončené projekty, jako např. revitalizace Bečvy u Černotína a Skaličky, napojení odstavených ramen Dyje u Břeclavi, renaturace Moravy u Štěpánova, revitalizace Trkmanky, Baštýnského a Knínického potoka.

Zdroj: http://www.pmo.cz/cz/media/tiskove-zpravy/povodi-moravy-vytvari-na-kyjovce-meandry-a-tune/

MAXXSKATER, 26.8.2022

Diskuse k bleskovce

eskymak Mrakomor - Profil | Čt 1.9.2022 13:24:26

Ouk(l)ej >> ani povodí...a ani svaz. Tak jde druhová pestrost a celé ekosystémy dořitě.

Ouk(l)ej - Profil | Čt 1.9.2022 13:20:06

eskymak Mrakomor >> Jo, to máš recht. Já jsem myslel spíš ten úhel pohledu na věc. A co je na tom všem ještě smutnější, že většina toků jsou biokoridory, kde by měla být podporována druhová pestrost. Povodí se tak ale nechová.

eskymak Mrakomor - Profil | Čt 1.9.2022 13:00:24

Ouk(l)ej >> za sociku občas použili na své stavby i dřevo....ted už jen lomovy šutr a beton.

Ouk(l)ej - Profil | Čt 1.9.2022 12:39:28

Bohužel nejen Povodí Moravy provádí taková "vylepšení" toků. Stejně tak Povodí Labe řádí u nás na Východě Čech. Jejich cílem je (alespoň tak se to jeví!) udělat z toku kanál, který odvede vodu co nejrychleji pryč, samozřejmě nejlépe bez jakékoli pobřežní vegetace! A tak poté nezpevněné břehy kořenovým systémem vrb, olši, .... zasypávají lomovým kamenem😠🤬 Hlavně, že se všude mluví o ekologii, svědomitém přístupu k odkazu našich předků, ale státní podniky, které mají toto na starosti, se chovají jako kdyby byly 70., 80 léta minulého století. 😭👎👎👎 Tam ještě pořád vládne socialismus!!!

atislav_fishing - Profil | St 31.8.2022 10:38:51

Já to shrnu... Povodí Moravy jsou prostě zmrdi! Zase na viděnou při dálší revitalizaci! :(

Martin M. - Profil | St 31.8.2022 3:25:50

Na mne to cele v tomto meritku pusobi jako PR do novin, aby lidi meli pocit, ze PMO jsou ti hodni. Pritom takoveto upravy na Kyjovce zvladne jeden sikovny bagrista za tydenni vyplatu, kdyz to prezenu, ale paralelne s tim se jinde delaji uplne opacne zasahy s uplne jinym rozpoctem.

milanpindryc - Profil | Út 30.8.2022 21:07:58

Nejlepsi by bylo, kdyby cely slavny Povodi tahlo do pr…a prestalo “vytvaret”.

Tibiik - Profil | Út 30.8.2022 19:33:55

Paradox na celé situaci je že si povodí Moravy lže vlastně sama sobě,po povodních rozmrdaly za 20 let celý hlavní tok Moravy včetně všech přítoků a výsledek je totální destrukce celého vodního biotopu....
20let se plácají po ramenách jakou že to neprovádějí zodpovědnou práci z peněz daňových poplatníků a najednou ejhle zjistí že je vlastně jakési sucho a z peněz daňových poplatníků se ty zfušované projekty budou nějak naoko dávat z5 do nějakého normálu.
viz:https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-prutoky-v-rekach-klesaji-malo-je-i-snehu

Tibiik - Profil | Út 30.8.2022 15:49:52

eskymak Mrakomor >> Jednou si dám tu práci, vezmu foťák a nafotím všechny přítoky Moravy v mém okolí které prošli revitalizací v rámci "uzdravení krajiny" a pošlu ty fotky do nějaké soutěže Nazval bych ji třeba "Najdi alespoň dva rozdíly po revitalizaci"...Věřím tomu že soutěžící by byly ůplně v řiti,protože každý přítok po zásahu povodí Moravy vypadá naprosto stejně, to jest narovnané koryto do špagátu prakticky bez prútoku připomínající nějaký zahnívající žabinec .......

eskymak Mrakomor - Profil | Út 30.8.2022 14:22:35

Vždy když čtu, že Povodí Moravy vytváří....tak jsem zděšený, smutný a nasraný zároveň.

Nechtěl jsem být v tomto případě hned pesimistický, zní to skoro jako by PMO dostali rozum že budují tůně a meandry......ale když jsem v článku narazil na referenci jejich "vele-úspěšného" projektu - revitalizace bečvy u skaličky, tak si už nedělám iluze.
(foto zapůjčeno od kolegy Madeintomika)

Kyjovka bude po zásahu povodí další zdevastovaný tok v našem povodí bez života původní fauny a flory...

Kreja - Profil | Pá 26.8.2022 18:14:49

Tohle jsem za celý život zodpovědným pracovníkům neodpustil.Bydlel jsem pár kilometrů pod Koryčanskou přehradou odkud Kyjovka vytéká.Byl to nádherná voda meandry tůně pěkně zarybněná (občes se něco dostalo z přehrady) no paráda.Potom přišel den D a začala úplně zbytečná meliorace.V životě tam nebyla povodeň nebo něco takového.Holt chtěl někdo zarovnat širé rodné lány.A z říčky se stalo kameninové koryto kde teče 10cm vody a je to všechno v pr.Tak aspoň první vlaštovka a snad těch meandrů bude víc.