Upozornění pro rybáře: račí mor na Rožmitálském potoce

Kategorie: Všeobecné

Na Rožmitálském potoce (okres Český Krumlov) byl prokázán výskyt račího moru. Jedná se o plísňové onemocnění, které způsobuje u našich původních druhů raků (rak říční a rak kamenáč) obrovské ztráty (často i zánik celé populace v dané oblasti). Onemocnění se nedá nijak léčit, a proto důrazně upozorňujeme na zákaz přenášení raků z místa jejich výskytu. Rakovi již není pomoci a dojde pouze k rozšíření nákazy do další oblasti.

Zamořenou oblastí nákazy račího moru byl stanoven vodní tok Rožmitálského potoka v úseku od mostu přes potok mezi obcemi Rožmitál na Šumavě a Hněvanovem GPS 48°41’34.516″N, 14°23’46.447″E až do místa soutoku s Vltavou u obce Čeřín GPS 48°42’6.846″N, 14°21’13.564″E.

Upozorňujeme rybáře, kteří se pohybují v dotčené oblasti nebo loví ryby na Vltavě 27 v okolí Nahořan, aby dodržovali následující opatření, která pomohou zastavit šíření této velmi nebezpečné nákazy pro naše původní druhy raků do dalších oblastí:

Zákaz přemísťování ryb a ostatních živočichů z této oblasti za účelem jejich vypouštění do jiných lokalit.
Provedení mechanické očisty a dezinfekce pomůcek použitých při rybolovu.
Důkladné vysušení podběráků a holínek (zejména filcová podrážka udrží dlouhou dobu vhodné prostředí pro šíření této nákazy).
Pokud lovíte na revíru Vltava 27 nad Větřním – nepřejíždějte na jiný revír a důkladně vysušte použité vybavení.

Další informace a doporučení jak nákazu neroznášet se dozvíte na následujícím odkazu: zabraňte šíření račího moru: https://www.ochranaprirody.cz/res/archive/420/069051.pdf?seek=1559125265

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/896-raci-mor-na-rozmitalskem-potoce

MAXXSKATER, 20.5.2022

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.