Změny Stanov a Jednacího řádu ČRS od 1.1.2022

Kategorie: Všeobecné

Souhrn změn a sazebník trestů:

https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/828-zmeny-stanov-a-jednaciho-radu-od-1-1-2022

Martin M., 2.1.2022

Diskuse k bleskovce

Rožnovák - Profil | Ne 6.2.2022 23:08:06

rybomil >> Pokud se jedná o malé potoky jež jsou součástí jednoho revíru, třeba ty chovné - tam se dá pružně reagovat v rámci let bez nutnosti změn ZP- ZP je určen na celý daný revír-jehož součástí jsou všechny přítoky v daném úseku. Do suchého potoka rybu hospodář nedá. S chovnýma potokama se celkem točí o tom je to hospodaření. Ale tady jde spíš o plůdek PO. O změnu ZP musí žádat uživatel tedy ús, Mo mu to může navrhnout-vyjímku tvoří středočeši-tam drží dekrety MO. Pokud už se žádá o úpravu Zp a snížení na celý P revír díky zhoršení podmínek pro pstruha- většinou pokud mají poblíž ještě jiný P revír bylo by překvapením kdyby zrovna ten byl vhodný pro přelití zarybňováku z jiného P revíru. Dodám pokud Mo zarybńuje revír nad schválený ZP -hradí to ze svého.

rybomil - Profil | Ne 6.2.2022 21:32:16

Rožnovák >> Když v malém P potoce / P revíru není dlouhodobě skoro žádná voda, požádá MO o změnu ZP a třeba 3 - 5let se tam nic nedává.
Logicky by měli o to více zarybnit jiné své P revíry stejnou rybou. Jenže vono prd, bo některé MO na to hážou bobek. Zbude víc na kapropupíky.

Rožnovák - Profil | Ne 6.2.2022 20:47:22

rampet >>Hledáš v tom složitosti.- Malá plocha vody-rozmělněná do poměrně velkého množství revírů o malé ploše s velkou spádovostí - narůstající členská základna- jež část chce na každé vycházce odnést slušnou rybu- to se odráží v tom že sice nejsou plněny limity odnesených ryb bezezbytku -stačí aby jen část členstva plnila sumáře ze dvou třetin na jedné lokalitě a je průšvih. Což se samozřejmě děje. Když to převedeš do územních statistik -a zprůměruješ vypadá vše v pořádku. ZP se plní řada MO dává ryby nad ZP a platí je ze svého. O změnu ZP musí zažádat a odůvodnit ji uživatel rybářského revíru a rybářský orgán ji může a nemusí provést.

nofish - Profil | Ne 6.2.2022 19:55:56

rampet >> je to celkově složité, uspokojit všechny. U tebe uznávám že se snažíš dopídit k informacím a zjistit co a jak je. Jiní jsou rovnou odborníci, i když o tom ví prd, neboť vlastnictví povolenky z nich dělá odborníky na vše :-) Ale nechtěj po člověku co tu obhajuje fungoání svazu, aby řešil chyby systému. O tom se můžeme pobavit, ale změnit to, je beh na dlouhou trať. Vždyť co chceš, když třeba rada v jednom roce nakupovala na jaře, v květnu, štiky do jejich revírů. Byly krásné, ale... :-D (zbytek maximálně soukromě).

rampet - Profil | Ne 6.2.2022 19:41:28

nofish >> však jsem ti psal, že ti rozumím a přikyvuji 😁

nofish - Profil | Ne 6.2.2022 19:06:31

rampet >> Psal jsem to i vedle. Ne, plní se co se plnit má. Ale je třeba si nastudovat celou legislativu, kde jsou i přepočty.
Ale jedno chápeš správně a já to tu psal před X lety. Kdysi, když jsi chytil kapra 55 (při míře 35) se o ten flek všichni prali a čekali dalšího, dnes když chytím kapra 45 a vezmu si ho na oběd, tak se mi kolega směje, proč beru takového prcka, když se vysazovaly ryby 45-55. A nepochopí, že je mi to jedno, že beru prostě jednoho a hotovo. Samozřejmě, když máš vysadit tunu, tak je rozdíl v kusech, jestli budou kiloví, nebo pětikiloví. Já jsem pro tu první variantu.

rampet - Profil | Ne 6.2.2022 18:58:06

Rožnovák >> takže vlastně chyba je v tom, že se neplní nasadovy plán, protože kdyby se plnil, tak by se každý k té mírové rybě musel prochytat, dnes se již sadí převážně mírová ryba, takže z vody zmizne vše vysazene v momentě, ale tohle jsme si zavinili sami, že do vody dáváme jen konzumní rybu, protože jen takovou rybář chce. Hele, já nelobuji pro uvolnění pravidel, převážně rybu pouštím. Ptám se na příčinu, když tedy statisticky je vše ok. Já říkám, že tlak na vodu a rybu u nás je, vidím ho, statistiky říkají opak.

Rožnovák - Profil | Ne 6.2.2022 16:31:41

rampet >> omezení a limity jsou vždy nastavovány kvůli těm kteří se vymykají běžným průměrům a nevejdou se pomalu ani do statistik, ale měly by být vázany i na revír nikoliv jen na povolenku. Pokud někdo na malém revíru skupinově loví dokola jeden druh -limit 40ks na povolenku nic neřeší- Můžu nabídnout přiklad z praxe- 10ha nádrž- ZP kapra byl doslova vyluxován asi 17 lidmi během několika měsíců, i když se dosazovalo nad ZP situace se moc nezlepšila, ostatně když ti na tomto revíru byl jeden člověk schopen odnést 100ks lína za několik měsíců což je podstatná část ZP protože tehdy tím nic neporušoval, co k tomu říct- pokud má MO přes 400 členů a na nádrž jezdí i členové ostatních MO odnesou asi 25% ryb z ulovených-tak veselé to není- to vše bylo při limitu 40ks/rok. Pokud na revíru není omezena docházka a kaproví specialisté se vešli do 40 ks vyjmenovaných/ročně -lovící nic neporušovali. Muselo se tedy zavést něco- aby si i ostatní kteří se k vodě dostanou občas a zrovna netrefí období po vysazení mohli zachytat. jedinou cestou bylo snižit limit na daný revír přímo na kapra formou Bpvrp-konkrétně na 20ks/rok a na 10 ks/měsíc- fungovalo to celkem pár let bez problémů. Náš Ús má ale stále nejvyšší množství vysazeného Kapra v kg na ha pokud se nepletu. Proč máme omezení- máme malou plochu revírů, respektive i hodně malých revírů s velkou spádovostí -kam ty ryby sadit - pro stále narůstajíci členskou základnu, která často vyžaduje při každé vycházce něco slušného ulovit-jinak potom je zle, že jsou revíry prázdné.

rampet - Profil | Ne 6.2.2022 15:14:51

Thomic >> takže jsme tedy u poslední zcela zásadní otázky. Když je statisticky vše tak jak píšete, tedy není tlak na vodu ani rybu, proč tedy náš kraj jako jediný má tyto omezení počtu ulovků?

A tady by se měla u odpovědi setkat statistika s realitou.

Thomic - Profil | Ne 6.2.2022 12:50:54

rampet >> neovlivníte, protože počet rybářů kteří si ponechají více než těch 40 vyjmenovaných ryb ročně je statisticky minimální.
Výtěžnost z hektaru i počet dochazek je statisticky totožná napříč územními svazy bez ohledu na to, jestli mají zavedená omezení ulovků či nikoli. Je tomdobre vidět i meziročního porovnání před zavedením omezení a po něm, nezměnilo se de facto nic. Samozřejmě jsou revíry kde je to jinak a výtěžnost tam jde do nebes, typicky hektarove rybníky do kterých sypete od podzimu do jara duhaky se siveny a necháte je tam za místenky odlovit. Ale to nejsou revíry.

rampet - Profil | Ne 6.2.2022 11:02:22

Thomic >> jaká je tedy výtěžnost ryby na 1ha ročně na revíru, kde se loví podle RŘ a jaká je výtěžnost ryby na 1ha ročně na revíru s omezením?

Je zjevné, že takové omezení dokáže vykouzlit jen ty pozitivní statistické čísla.
Zrušte omezení a teprve vám vyjde reálná hodnota.
Pokud jsem tedy psal v úvodním příspěvku, že pokud by se lovilo podle RŘ a nikoliv BPVRP, musel by být zřejmý tlak na vodu a rybu v OV revirech i ve vašich statistikách.

V opačném případě, pokud tlak podle vás na vodu a rybu u nás není, tak proč tedy ty omezení?

rampet - Profil | Ne 6.2.2022 9:48:51

Thomic >> je to jednoduché, pokud ostatní členové všech US mohou od vody odnést v uvozovkách 60ks vyjmenované ryby měsíčně a u nás pouze 40 ks za rok, tak tím tu statistiku ovlivním výrazně a to nehledě na to, že je u nás už vyjmenovaná ryba snad vše kromě hrouzka😁

Thomic - Profil | Ne 6.2.2022 9:25:21

rampet >> zkuste prosím trochu víc rozvinout vaši myšlenku. Jak BPVRP zneplatňují statistiku dochazek a ulovků?