Vyjádřete se k navrhovanému omezení olova při venkovní střelbě, lovu a rybolovu

Kategorie: Všeobecné

Evropská agentura pro chemické látky vyzývá zúčastněné strany, aby jí do 24. září 2021 zaslaly vědecké a technické informace o používání olova ve střelivu určeném pro lov a sportovní střelbu a při rybolovu http://www.enviweb.cz/118785

Martin M., 1.4.2021

Diskuse k bleskovce

Čudlamudla - Profil | Čt 8.4.2021 22:11:58

Koudy1979 >> Cyklostezky mě taky štvou, rostou rychleji než houby po dešti. Na mnoha místech byla krásná příroda a klid, teď je tam hluk a nepořádek. Svůj klid přestala mít i zvěř, ta se odstěhovala, jestli ještě má kam. A oko rybářovo zaplakalo když spatřilo místo krásné přírody se zvěří jen beton, asfalt a uřvané cyklisty. K tomu olovu, někde jsem četl, že aby olovo vypouštělo nějaké množství škodlivých látek, musí se narušit jeho povrchová oxidace, přes kterou je uvolňování minimální, stejně jako významný negativní vliv na přírodu. Víc škodlivé jsou cigarety. Nevím jestli ten článek náhodou nebyl z tohohle webu, nejsem si jistý.

Koudy1979 - Profil | St 7.4.2021 13:55:25

Olovo chtějí zakázat myslivcům, rybářům...
Kolem Labe se vesele kácejí stromy, aby se mohly stavět cyklostezky. kolik je to km ročně?
Je to krása, když sedím na břehu a celej den poslouchám uřvaný cyklisty. (nic proti nim)
Za mě je větší zlo evropská unie a kraje které ničí původní přírodu kolem Labe než pár desítek kila olova na dně řeky. Před deseti lety jsem chodíval na místa kde člověk živáčka nepotkal , majestátné topoly, mezi nimi vrby nakloněné nad vodu, dnes vše nenávratně zplundrováno, místo porostu asfalt... Toť můj názor na tuto věc z pohledu rybáře...

sef142 - Profil | Út 6.4.2021 18:39:17

Zdar rybáři,ruku na srdce,kolik kilo olova jste za dobu rybaření utopili ? Já osobně jsem jej více pověsil na stromech kolem řeky a když to odhadnu,tak ve vodě skončilo tak 30 dkg.Je jisté,že kapraři mají větší spotřebu,ale při první ztrátě se určitě poučí a nedláždí dno dalším kovem.Všeobecná snaha EU je zničit tradiční koníčky /vč.myslivosti/ a zástupný důvod se vždy najde.Začneme používat kamenné zátěže a EU si smyslí,že brání průtoku vody.Chorá mysl živená našimi daněmi je smrtonosná kombinace.

kakr - Profil | Po 5.4.2021 14:07:01

MrKos >>
Nějaký svaz má EU u zadele.
V honbě za nejnejvětším kaprem jsou lovci ryby domácí schopni čehokoli.

MrKos - Profil | Po 5.4.2021 13:53:15

kakr >> no tak zde EU už jen supluje neschopnost svazu vydávat nepopulární opatření, tato opatření kontrolovat a náležitě trestat. Ani jedno z toho svaz neumí. A spoléhat na zdravý rozum lovců je naivní a nefunkční. To už historie ukázala opakovaně.
Je nepříjemné, že to odnesou slušní rybáři, souhlasím. Když se kácí les...

kakr - Profil | Po 5.4.2021 13:18:26

MrKos >>
Že tupí lovci ryby domácí házejí do vody tuny olova je faktum. Také trh na to zareagoval, neb žijeme v tržním prostředí a odpadávací olova nabízí.
Ale zakázat kvůli zavilým kaprařům používat broky při plavačce se mi zdá dost ujeté.

MrKos - Profil | Po 5.4.2021 13:13:59

kakr >> průměrný věk a chronické choroby lidí používajících olověné nádobí i rozvody je třeba uvádět taky. Abychom to měli kompletní a diskuze byla objektivní.

Asi se dokážu odprostit od spojování čehokoliv s EU a vycházím jen z prostých faktů. Olovo je podle platné legislativy jedovaté (a já to nepsal ani toxicitu nezkoumal), rybáři ho přesto úmyslně házejí do vody a holt někomu někde pomalu dochází trpělivost. Přijde mi to logické.

kakr - Profil | Po 5.4.2021 12:50:47

MrKos >>
Nikdy jsem netvrdil, že olovo je mana nebeská.
Olověné nádobí se používalo po staletí, jen se tenkrát nevědělo, že je toxické a přesto lidstvo nevyhynulo.
Ale současná hysterie pocházející od buvolích hlav (můj výraz pro zelené) podporovaná EU ,která by nejraději zakázala vše se mi prostě nelíbí. Přitom jsem pro vstup do EU hlasoval.
Dnes bych byl proti.

MrKos - Profil | Po 5.4.2021 12:31:12

kakr >> budeš muset informaci o dlouhověkosti vaší rodiny předat autorům studií, které ukazují opak. Já ty studie nepsal a dokonce jsem nepopsal ani všechny zdravotní následky, které dlouhodobá expozice olovem přináší. Fakt nepsal :-)

MrKos - Profil | Po 5.4.2021 12:28:07

Specialista >> jo a fandím jim. Zde u nas v MRS je to výrazně jiné a jakákoliv omezení jsou nepopulární predevsim ze strany tvůrců pravidel. Kontrola se limitně blíží nule a na 100 dochazek jsem RS obvykle potkal tak dvakrát.

MrKos - Profil | Po 5.4.2021 12:26:32

sliver >> to je nesprávná argumentace. Ostatně kolik znáš osobně lidi, kteří nakupují na eshopech v Číně? Já dost. A zapojil jsem se do hnutí, že na eshopech nenakupuju. Moje auta mám z evropské produkce a potraviny se snažím nakupovat tuzemske. Musime začít po troškach.
PS: odpadavaci olovo jsem nikdy nepoužil

Specialista - Profil | Po 5.4.2021 11:26:51

MrKos >> když můžou jihočeši kontrolovat pevné montáže?..

nofish - Profil | Po 5.4.2021 11:01:01

kakr >> A to mu neříkej, že v době, kdy se jezdilo na olovnatý benzín, se lidi prali o trávu z příkop okolo cest. Sušili seno, krmili tím domácí zvířata a je a jich produkty konzumovali...

edit: Potahy nejsou ekologické, hospodářská zvířata produkují metan a ten nám otepluje planetu.

sliver - Profil | Po 5.4.2021 10:56:18

MrKos >> ty a tobě podobní by měli své síly nasměrovat , aby společně donutili EU, aby zakázala dovoz a prodej všech potravin a spotřebního zboží, které se vypěstuje a vyrobí mimo EU a nebude splňovat normy a nařízení platná při jejich výrobě pro EU.
Asi bychom chodili nazí , pěšky a hladoví. A bydleli bychom na stromech a v jeskyních.
Pokud se zapojíš do takového hnutí, uvěřím ti, že to s tím olovem myslíš vážně.

kakr - Profil | Po 5.4.2021 10:47:13

MrKos - 5.4.2021 10:30:26 >>
Matka se dožila 86 let, pokud mě nesežere KV19 budu mít za pár měsíců 77, zřejmě díky toxickému olovu přes které nám do baráku tekla voda......
Jo a před olovnatým benzinem se používaly volské i koňské potahy, zcela ekologické.
Kouřil jsem od 15 let, je fakt, že posledních 35 už ani čmouda:-))

MrKos - Profil | Po 5.4.2021 10:30:26

kakr >> taky se kourilo v hospodách , jezdilo na olovnaty benzin, jedlo se chemicky upravené jídlo atd atd. Olověné trubky jsou známá vec

nofish - Profil | Po 5.4.2021 10:28:46

MrKos >> Tady nejde o omluvu, ale o konstatování reality. Nikdo nepopírá, že olovo není žádná dobrota, ale na druhou stranu se opět jde po lidech, ne po těch co mají zásadní vliv.
Jinak ten tříhrnek je fajn připomínka. Ano, má dvacet krát turbo a menší spotřebu. Ovšem pak je tu věc, jak dlouho vydrží a jakou ekologickou zátěž představuje výroba dalšího motoru, protože potřebuješ druhý.