Úklid Orlické přehrady: Děkujeme dobrovolníkům za pomoc!

Kategorie: Všeobecné

V sobotu 15. února proběhla druhá vlna akce "Ukliďme Orlík", kterou spolupořádal Český rybářský svaz, Povodí Vltavy a Český svaz ochránců přírody. I v této vlně se zapojilo více než 300 dobrovolníků a povedlo se odstranit desítky tun odpadu z břehů této krásné přehrady.

Sobotní akce navazovala na první úklid 5. února (https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/610-uklid-orlicke-prehrady-prvni-vlna-za-nami-zveme-vas-na-15-unora ), který byl primárně určen pro zaměstnace a členy pořadatelských organizací a zaměřen hlavně na obtížně dostupné lokality. Efektivní úklid umožnil zejména plánovaný pokles hladiny Orlické přehrady, který je spojen s rekonstrukčními pracemi na hrázi. Podobně rozsáhlý úklid Orlické přehrady proběhl naposled v roce 2004.

Během těchto dvou akcí (a řady menších úklidových akcí mezi nimi) se podařilo odstranit až 100 tun odpadu, celkem se zapojilo téměř 700 dobrovolníků. Odpadky byly v pytlích sváženy loděmi Povodí Vltavy k likvidaci, těžká technika také pomáhala při manipulaci s objemnými předměty. Nechyběly (naštěstí prázdné) plechové sudy, potopené lodě, velké množství pneumatik, hasičská hadice, tisíce plastových i skleněných lahví a množství utopeného rybářského vybavení i utrhaných montáží. A také mixážní pult, ocelové soukolí, brusle, lednička...

Úklidové akce se v hojné míře zúčastnily nejen média, ale ruku k dílu přiložili také někteří politici - například ministr zemědělství Miroslav Toman nebo předseda Zahraničního výboru PSP ČR (a místopředseda ČSSD) Ondřej Veselý.

Odpadky se na dně Orlické přehrady kumulovaly od sedmdesátých let, kdy byla naposled hladina na této úrovni. Dohromady bylo uklizeno přibližně 50 vytipovaných sektorů. V současnosti se začne hladina Orlické nádrže pomalu vracet do původní úrovně, rekonstrukční práce jsou ale plánované i na příští zimní období - podobné akce tak budou pokračovat i v příštím roce.

Všem dobrovolníkům a organizátorům děkujeme za pomoc a rybářům připomínáme, že úklid lovného místa je nejen morální, ale i psanou povinností!

https://www.youtube.com/watch?v=CyLcWCS1aiw

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/613-uklid-orlicke-prehrady-dekujeme-dobrovolnikum-za-pomoc

MAXXSKATER, 21.2.2020

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.