Hausbót, auto i starý jez. Kvůli modernizaci lodního výtahu klesla hladina v Orlické přehradě

Kategorie: Všeobecné

Povodí Vltavy modernizuje lodní výtah na hrázi Orlické přehrady. Jeho prodloužení o 13,5 metru zajistí převážení lodí i při větším úbytku vody. I kvůli stavbě klesla hladina v nádrži o deset metrů a odhalila potopené auto i hausbót, základy domů i starý jez.

Díky modernizaci lodního výtahu bude možné převážet lodě i při hladině o tři metry nižší než doposud, popsal pro Český rozhlas České Budějovice vedoucí střediska Povodí Vltavy Libor Peška. Zvýší se také jeho nosnost z 3,5 na 6,5 tuny.

Orlická přehrada má hodně obnažené břehy, hladina poklesla od poloviny srpna o deset metrů. „Hladinu jsme snížili z toho důvodu, aby mohly bezpečně proběhnout stavební práce, a k dalším poklesům došlo i z důvodu nízkých přítoků do nádrže,“ uvádí Peška.

Klesající hladina odhalila podle něj nevídané pohledy: „Pod Podolským mostem je možné vidět zbytky staré hospody a základy dalších starých domů. Přibližně 10 kilometrů proti proudu od Podolského mostu je nad současnou hladinou starý jez.“

„Zajímavostí bylo, že jsme nedaleko hráze v jedné zátoce objevili potopený hausbót a osobní automobil. Zavolali jsme policii a hasiče, aby prověřili, zda ve vozidle někdo nezůstal. To se nepotvrdilo. Ve vozidle nikdo nebyl a nedocházelo k úniku žádných látek, tak jsme automobil vyzdvihli,“ dodává Peška.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/orlicka-prehrada-hraz-hausbot_1911251349_pj

MAXXSKATER, 27.11.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.