Uprostřed Labe se usadil bagr. Vrátí soutok o sto let zpátky

Kategorie: Všeobecné

/FOTOGALERIE/ Zásadní proměnou prochází v těchto a následujících měsících soutok Labe a Orlice v Hradci Králové. Povodí Labe tento vyhledávaný kout krajského města revitalizuje. Chce soutoku navrátit podobu, jakou měl v roce 1913.

Poté, co vybraná stavební firma vykácela v březnu náletové dřeviny, přišla na řadu těžká technika.

Plující bagr
Na pontonu uprostřed řeky „kotví“ bagr, který zbavuje dno toku sedimentů usazených na dně a březích Labe. „S těžbou sedimentů by měla být firma hotova do konce letošního září. Současně se také pracuje na opravě kamenné dlažby u Hučáku,“ uvedla tisková mluvčí podniku Povodí Labe Hana Bendová.

Dále mluvčí upřesnila, proč je bagr umístěn právě přímo na toku: „S těžkou stavební technikou by se firma dostávala přes Jiráskovy sady jen obtížně. Proto se práce dělají přímo z hladiny Labe, kdy se bagr postavil na ukotvený ponton a sediment se těží do nákladního člunu.“

Břehy se zpevní
Poté, co se firma vypořádá s nánosy sedimentů, přijde na řadu zpevnění břehu. Toto zpevnění se bude týkat levého břehu Labe v délce asi 300 metrů. „Odstraní se asi pět tisíc metrů krychlových nánosů. Z toho více jak 4 tisíce ze dna Labe. Na samotné zpevnění břehů se pak počítá se zhruba 700 metry krychlovými kamene,“ dodala Hana Bendová k proměně, která by měla stát necelých 12 milionů korun.

Zdroj: https://hradecky.denik.cz/zpravy_region/uprostred-labe-se-usadil-bagr-vrati-soutok-o-sto-let-zpatky-20190625.html

MAXXSKATER, 4.7.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.