Setkání členů rybářské stráže s působností na ÚN Orlík

Kategorie: Všeobecné

Ve středu 25. dubna proběhlo pravidelné setkání členů RS s působností na ÚN Orlík. Pozitivní zprávou je, že aktivita členů RS v uplynulé sezóně dramaticky vzrostla - počet kontrol i řešených přestupků se více než zdvojnásobil!

V současnosti je na ÚN Orlík oprávněno kontrolovat rybáře celkem 71 členů rybářské stráže, včetně dvou členů profesionální RS. V roce 2017 bylo na tomto revíru provedeno celkem 3600 kontrol, v uplynulé sezóně počet kontrol překročil 9000. Evidována byla celá řada přestupků, z nichž téměř sto nebylo možné řešit na místě dohodou a rybáři se z provinění museli zodpovídat na kárných komisích svých místních organizací.

V loňském roce byla pro podporu členů rybářské stráže (a také pro rozvážení násad) zakoupena výkonná loď Lugaffo s 80 HP motorem. Zájemcům z řad členů RS bylo také zdarma zajištěno školení Vůdce malého plavidla, aby mohli ke kontrolám využívat i lodě střediska ČRS Štědronín na ÚN Orlík. V dispozici jsou tři motorové lodě, které umožňují efektivní kontrolu i na jinak nedostupných místech břehů Orlické přehrady (viz aktualita - https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/475-rybarska-straz-na-orliku-profesionalni-vybaveni-k-dispozici-i-clenum-dobrovolne-rs ).

Mezi nejčastěji řešené závažné přestupky roku 2018 tradičně patřil lov na více prutů, nedodržování povolené doby lovu a lov zakázanými způsoby (přívlač v období hájení dravců).

Více o revíru 481 501 - Údolní nádrž Orlík (Vltava 16-19) (včetně statistik vysazování i podrobné struktury úlovků) najdete zde - https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/reviry/reviry-rady-crs/udolni-nadrz-orlik-vltava-16-19

Velmi dobře také funguje spolupráce s Policií ČR, která se společně se členy rybářské stráže účastní celoročně řady kontrol. Věříme, že i do budoucna bude intenzita kontrol dále růst a že tento trend povede k méně častým prohřeškům ze strany rybářů.

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/474-pravidelne-setkani-clenu-rybarske-straze-s-pusobnosti-na-un-orlik

MAXXSKATER, 27.4.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.