Vypouštění lososů z inkubačních schránek zahájeno

Kategorie: Všeobecné

V pátek, 5. dubna 2019, zahájili ichtyologové vypouštění lososů z inkubačních schránek umístěných do toků Jetřichovická Bělá a Kamenice v Národním parku České Švýcarsko. Z jiker, které do inkubačních schránek umístili v lednu, se během zhruba dvou měsíců vylíhnuly rybičky. Ty zůstávají v boxech do doby, než stráví žloutkový váček.

Zdroj: http://www.npcs.cz/vypousteni-lososu-z-inkubacnich-schranek-zahajeno

MAXXSKATER, 11.4.2019

Diskuse k bleskovce

Willow - Profil | Út 16.4.2019 0:14:19

Vlčice >> Jseš Wostrá.Já bych radši vyděl po a li,ale kapr loby nepředěláš

Vlčice - Profil | Po 15.4.2019 22:24:42

Willow >> Teď je potřeba okamžitě dosazovat PO a Li z divokých líhní a je potřeba okamžitě reagovat a investovat do těch posledních salmoidů,co tady máme.

Určitě.

Plus připravit se na sucho a vyšší teploty, které nás teď sakra pozlobí.

Návrat lososa v povodí Labe na našem území je možný v opravdu ve velmi ale velmi omezeném rozsahu vod. A myslím si, že např. losos v Ploučnici, na to nejsme jako společnost připraveni ještě ani omylem. A ještě dlouho tomu tak ani nebude, bohužel.

Ale nedělat nic, je v tomto případě ještě horší varianta.

Vlčice - Profil | Po 15.4.2019 21:14:47

V roce 2010 probíhal např. monitoring na jezu v Geesthachtu.

Během jednoho roku odchytili mimo jiné druhy i 169 jedinců lososa, kteří proplouvali rybím přechodem ale i obtokem. Sítě byly použity o straně 11 mm oka.
Vzhledem k tomu, že tento jez je až u Hamburku, tak mi ta početnost přijde dost nízká. Je teda pravda, že teď už může být situace ještě lepší, ale nemyslím si, že ve prospěch našich populací.

Článek lze najít na netu: Výsledky monitoringu v dvouštěrbinovém rybím přechodu na stupni Geesthacht , Petr Hartvich

Willow - Profil | Po 15.4.2019 20:20:19

Takže jsme investovali se soudruhy z NDR do lososů několik desítek miliónů a mezi tím bojem ,,o ničem" nám mizí lipan a potočák !!?To zas budem čekat 100 let,aby jsme to mohli zvrátit zpět??
Na lososa sere pes.Teď je potřeba okamžitě dosazovat PO a Li z divokých líhní a je potřeba okamžitě reagovat a investovat do těch posledních salmoidů,co tady máme.PD není náhrada,pouze doplněk k sežrání,no a ty přeživší kusy nám aspoň udělají tango na prutu.Tak to vidím já.Pd není náhrada PO,PD je ovce.

Honza7 - Profil | Po 15.4.2019 19:33:46

Vlčice >> Osobně si myslím, že je v tom určitě něco víc, než zapamatování si složení vody původního toku v kterém se losos vykulil z jikry. Poněvadž v našich tocích se kumulují nejrůznější látky a to včetně odpadních, které jsou ve výrazně větší koncentraci a vzhledem k tomu, že platí fyzikálně chemické zákony, tak níže po toku je to dokonalá směska. Nevím čím by se ten losos řídil při vstupu do řeky z moře, když složení vody z chemického hlediska v ústí je úplně odlišné.
V minulosti se k problematice uvadající populace lososů vyjádřil pan prof. Antonín Frič a tak by se dalo dohledat jaké měl závěry k úbytku lososů v Českém království.

Vlčice - Profil | Po 15.4.2019 14:31:55

Hawk123 >>
To sedi. Napr. parma na to neni tak citliva, losos ano.
Pokud je pravda, ze najde rodny tok pomoci "domovskych" molekul...ma v hlave sakra dobrou laborator ;)) Prumyslove znecisteni vod, znasobeni lidi ve meste a odpadni vody s tim spojene.. to opravdu pak neni divu

Hawk123 - Profil | Po 15.4.2019 14:08:50

Vlčice >> Právě už autoři jako Trčka rozpoznali, že došlo k silnému znečištění toků díky průmyslové revoluci. Z fabrik v 19 stol šlo všechno do nejbližšího potoka.

Vlčice - Profil | Po 15.4.2019 13:10:37

Záměr jistě chválihodný, ale dopady ve prospěch výskytu lososa u nás bohužel minimální.

Dokud nikdo neřeší komplexní povodí říček kde je vysazován, je to opravdu jen plýtvání penězi a silami.

Např. na samotné Ploučnici je mnoho rybníků a nádrží, ve kterých je odchovávána štika, sumec, okoun apod. V pravidelnosti dejme tomu cca jedna silnější povodeň za patnáct let, způsobí, že celá Ploučnice je těchto ryb plná.

Laxnost rybářských sdružení v tomto povodí, ochranářů, úřadů.. prostě nás všech, výjimkám se tímto omlouvám, situaci taktéž neprospívá. Co vím, tak organizace spíš vysadí duháka, aby bylo aspoň "něco" ve vodě a .. a... je hotovo.

Vrátím-li se k původnímu článku, možná alespoň tedy
homing je už touto metodou snad již vyřešen. Tak alespoň něco.

A v neposlední řadě, docela by mne zajímalo, jestli už se přišlo na to, proč začal razantní úbytek
lososa již koncem 19. století.
Jestli za to mohlo pouze plenění populací, nebo i jiné faktory. Ale jaké tedy?

A dotaz, nemá někdo data, jak vypadají změny početnosti lososa alespoň např. 30 let zpátky až po současnost v německém Labi?

retrívr - Profil | Po 15.4.2019 7:58:48

Děda Lebeda >> Je to tak.

Děda Lebeda - Profil | Ne 14.4.2019 20:02:20

retrívr >> i kdyby byla koncepce sebelepsi, porad maji ryby v ceste takove drobne prekazky. Chatove osady, mesta, chemicky, regulovane toky, sucho, jezy, prehrady...je to jako kdyz dva honosexualove soulozi a divi se, ze nepocnou...

retrívr - Profil | Pá 12.4.2019 20:33:12

Podle výsledků vysazování plůdků pstruha si dovoluji tvrdit, že peníze za lososa jsou vyhozené. Stejně mi přijde, že chybí celková koncepce. Pravda, je to jen můj názor, který si tvořím z informací zde.
Dělal jsem několik roků vysazování pstruhů, do potoka, který jsem připravil. Výsledky byli žalostné.Ale to se vysazovalo mnohonásobně víc plůdků.Přírodě, která je lidmi postižená poručíš velmi blbě. To jen má zkušenost.