Vypouštění lososů z inkubačních schránek zahájeno

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 11.4.2019

Willow - Profil | Út 16.4.2019 0:14:19

Vlčice >> Jseš Wostrá.Já bych radši vyděl po a li,ale kapr loby nepředěláš

Vlčice - Profil | Po 15.4.2019 22:24:42

Willow >> Teď je potřeba okamžitě dosazovat PO a Li z divokých líhní a je potřeba okamžitě reagovat a investovat do těch posledních salmoidů,co tady máme.

Určitě.

Plus připravit se na sucho a vyšší teploty, které nás teď sakra pozlobí.

Návrat lososa v povodí Labe na našem území je možný v opravdu ve velmi ale velmi omezeném rozsahu vod. A myslím si, že např. losos v Ploučnici, na to nejsme jako společnost připraveni ještě ani omylem. A ještě dlouho tomu tak ani nebude, bohužel.

Ale nedělat nic, je v tomto případě ještě horší varianta.

Vlčice - Profil | Po 15.4.2019 21:14:47

V roce 2010 probíhal např. monitoring na jezu v Geesthachtu.

Během jednoho roku odchytili mimo jiné druhy i 169 jedinců lososa, kteří proplouvali rybím přechodem ale i obtokem. Sítě byly použity o straně 11 mm oka.
Vzhledem k tomu, že tento jez je až u Hamburku, tak mi ta početnost přijde dost nízká. Je teda pravda, že teď už může být situace ještě lepší, ale nemyslím si, že ve prospěch našich populací.

Článek lze najít na netu: Výsledky monitoringu v dvouštěrbinovém rybím přechodu na stupni Geesthacht , Petr Hartvich

Willow - Profil | Po 15.4.2019 20:20:19

Takže jsme investovali se soudruhy z NDR do lososů několik desítek miliónů a mezi tím bojem ,,o ničem" nám mizí lipan a potočák !!?To zas budem čekat 100 let,aby jsme to mohli zvrátit zpět??
Na lososa sere pes.Teď je potřeba okamžitě dosazovat PO a Li z divokých líhní a je potřeba okamžitě reagovat a investovat do těch posledních salmoidů,co tady máme.PD není náhrada,pouze doplněk k sežrání,no a ty přeživší kusy nám aspoň udělají tango na prutu.Tak to vidím já.Pd není náhrada PO,PD je ovce.

Honza7 - Profil | Po 15.4.2019 19:33:46

Vlčice >> Osobně si myslím, že je v tom určitě něco víc, než zapamatování si složení vody původního toku v kterém se losos vykulil z jikry. Poněvadž v našich tocích se kumulují nejrůznější látky a to včetně odpadních, které jsou ve výrazně větší koncentraci a vzhledem k tomu, že platí fyzikálně chemické zákony, tak níže po toku je to dokonalá směska. Nevím čím by se ten losos řídil při vstupu do řeky z moře, když složení vody z chemického hlediska v ústí je úplně odlišné.
V minulosti se k problematice uvadající populace lososů vyjádřil pan prof. Antonín Frič a tak by se dalo dohledat jaké měl závěry k úbytku lososů v Českém království.

Vlčice - Profil | Po 15.4.2019 14:31:55

Hawk123 >>
To sedi. Napr. parma na to neni tak citliva, losos ano.
Pokud je pravda, ze najde rodny tok pomoci "domovskych" molekul...ma v hlave sakra dobrou laborator ;)) Prumyslove znecisteni vod, znasobeni lidi ve meste a odpadni vody s tim spojene.. to opravdu pak neni divu

Hawk123 - Profil | Po 15.4.2019 14:08:50

Vlčice >> Právě už autoři jako Trčka rozpoznali, že došlo k silnému znečištění toků díky průmyslové revoluci. Z fabrik v 19 stol šlo všechno do nejbližšího potoka.

Vlčice - Profil | Po 15.4.2019 13:10:37

Záměr jistě chválihodný, ale dopady ve prospěch výskytu lososa u nás bohužel minimální.

Dokud nikdo neřeší komplexní povodí říček kde je vysazován, je to opravdu jen plýtvání penězi a silami.

Např. na samotné Ploučnici je mnoho rybníků a nádrží, ve kterých je odchovávána štika, sumec, okoun apod. V pravidelnosti dejme tomu cca jedna silnější povodeň za patnáct let, způsobí, že celá Ploučnice je těchto ryb plná.

Laxnost rybářských sdružení v tomto povodí, ochranářů, úřadů.. prostě nás všech, výjimkám se tímto omlouvám, situaci taktéž neprospívá. Co vím, tak organizace spíš vysadí duháka, aby bylo aspoň "něco" ve vodě a .. a... je hotovo.

Vrátím-li se k původnímu článku, možná alespoň tedy
homing je už touto metodou snad již vyřešen. Tak alespoň něco.

A v neposlední řadě, docela by mne zajímalo, jestli už se přišlo na to, proč začal razantní úbytek
lososa již koncem 19. století.
Jestli za to mohlo pouze plenění populací, nebo i jiné faktory. Ale jaké tedy?

A dotaz, nemá někdo data, jak vypadají změny početnosti lososa alespoň např. 30 let zpátky až po současnost v německém Labi?

retrívr - Profil | Po 15.4.2019 7:58:48

Děda Lebeda >> Je to tak.

Děda Lebeda - Profil | Ne 14.4.2019 20:02:20

retrívr >> i kdyby byla koncepce sebelepsi, porad maji ryby v ceste takove drobne prekazky. Chatove osady, mesta, chemicky, regulovane toky, sucho, jezy, prehrady...je to jako kdyz dva honosexualove soulozi a divi se, ze nepocnou...

retrívr - Profil | Pá 12.4.2019 20:33:12

Podle výsledků vysazování plůdků pstruha si dovoluji tvrdit, že peníze za lososa jsou vyhozené. Stejně mi přijde, že chybí celková koncepce. Pravda, je to jen můj názor, který si tvořím z informací zde.
Dělal jsem několik roků vysazování pstruhů, do potoka, který jsem připravil. Výsledky byli žalostné.Ale to se vysazovalo mnohonásobně víc plůdků.Přírodě, která je lidmi postižená poručíš velmi blbě. To jen má zkušenost.

karvo - Profil | Pá 12.4.2019 16:57:54

to je dobře, že se do toho někdo místo planých keců s nohama v teple pustil! držím palce Návratu Lososů!

Honza7 - Profil | Čt 11.4.2019 20:52:55

sven >> Ahoj, já si myslím, že se nemáš za co stydět. V životě nastanou situace, kdy máme vznešené cíle, ale přes veškerou snahu se nám je nedaří naplnit. Každý projekt by měl mít dobu po kterou by se měl realizovat a po jejím uplynutí by se mělo vyhodnotit zda-li ta veškerá snaha měla smysl a nebo jestli by se mělo něco změnit, aby se vytyčený cíl podařilo splnit.
Pokud výsledky se nedostaví a není udělán žádný rozbor neúspěchu, tak investovat dále do ne zrovna života schopných věcí může pouze ignorant ( v pojetí českého myšlení je mi úplně jedno jak projekt dopadne, hlavně že stále běží a já z toho něco mám ).
Každý z nás by se měl učit z vlastních neúspěchů a osobně si myslím, že ty nás by měly posouvat dál víc, než ty úspěšné věci. Problém je, že uvedený projekt se zaměřil pouze na lososa a úplně ignoroval ostatní druhy ryb. které byly taky naše původní a nic se neudělalo proto aby se navrátily. Za ty roky se celá řada věcí změnila a v každém případě nejsme schopni ovlivnit věci, které se týkají našeho souseda - Německa.

Rezeň 5,125 - Profil | Čt 11.4.2019 15:28:27

sven >> jj, tohle prostě nevymyslíš:-))

sven - Profil | Čt 11.4.2019 15:20:42

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 11.4.2019 14:58:56 >> To byl origo německý obal, na plůdek :-))
)

Mates PB - Profil | Čt 11.4.2019 15:00:54

sven >> Díky za vysvětlení. Rozhodně z tebe nehodlám dělat vola, protože si v dobrém úmyslu pomáhal. Hele já taky chodím do líhně, kde děláme kolowraty, který nikdo nechce. Lipany, který jsou pro každýho drahý a je vůbec zázrak když se to prodá jako plůdek....

Já nejsem ichtyolog, nerozumím chovu lososa, ani jeho vysazování. Díky sběru staré rybařiny se mi dostala do ruky kniha od profesora Friče (zajímalo by mě kolik z těch současných angažovaných tuto knihu četlo) myslím, že obsáhlejší dílo o lososu v českých řekách neexistuje. A tam je to celkem dobře všechno popsaný a vysvětlený. Jak jsem psal níže, je to prostě přes závit. Napravujeme nenapravitelné.

Rezeň 5,125 - Profil | Čt 11.4.2019 14:58:56

sven >> forellen futter, ty si v.l:-)))))))))))))
ale to nevymyslíš:-)))

sven - Profil | Čt 11.4.2019 14:51:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 11.4.2019 14:40:34 >> Díky.
Nabízí se dilema, jestli mám být hrdý, že jsem při tom byl anebo si raději nafackovat...

Ale abychom úplně nepropadli skepsi, přiložím i jedno dobové foto ...
Jakože vysazování plůdku lososa, mohlo mít i pozitivní vliv na osádku původních druhů... :-))

petrikveprik - Profil | Čt 11.4.2019 14:40:34

sven >> velmi pěkné (a zároveň obsahově smutné, ale realistické) shrnutí.

sven - Profil | Čt 11.4.2019 14:30:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mates PB >>
Jediné, co to svazové vodě a svazu přineslo, byly vyhozené dotační a svazové peníze a ztráty na potočákovi a lipanovi...
Na vysazovaní lososa jsem se každoročně spolupodílel 16 let, od roku 1998 až do roku 2013,
než se do akce vysazování lososa, nasrali nejrůznější úředníci státní zprávy za asistence televize a následně CHKO, se svými podvodnými DMS.. a kdy za vybraný peníz od naivních důvěřivců, začali s velkou mediální slávou, z Německa nakupovat strdlice ....
Což bylo stejně efektivní jako koupit hejno poštovních holubů a vypustit ho v iluzi, že se vrátí...
Prospěch z celé akce měli pouze Němci, kdy se jejich plůdek nebo strdlice u nás vypásl na úkor našich původních druhů a vratil se k nim do místa vylíhnutí a nejspíš si i někdo z našich pomohl.. V každém případě se pro CHKO, stal mediální humbuk dobrou obživou, navíc za potlesku, neinformované veřejnosti ..
Plůdek lososa se každoročně vysazoval do nejúživnější, spodní partie Ještědského potoka (přítoku Ploučnice) a nad něj, do méně úživných partií, přišel plůdek lipana a potočáka....
Při každoroční agregaci se jednička a dvojka a případně do tření vytažená 3+ potočáka, stáhla buď pro líhně nebo do sport. revíru a vysadil se opět jejich plůdek. Strdlice ve velikosti až 15 se vždy vracely zpět.. Tedy nově vysazený plůdek potočáka a lipana, vždy posloužil i jako krmení pro strdlice...
Také proto, naše MO pobírala mnoha desetitisícové náhrady za ztráty na chovu ...

http://www.strazpr.cz/losos-v-ploucnici/d-3705
Závěrem bych podokl, že se k nám nikdy žádný losos nevrátil... smetanu slízli jen Němci


Widl_CZ - Profil | Čt 11.4.2019 11:48:19

Mates PB >> Já bych tomu úspěch taky přál. A tak mi nějak nevadí, že teď zkouší inkubační schránky. Mohlo by to pomoci, protože do Německa se jich vrací dost, ale k nám nahoru už jen pár. Může to být právě i tím, že před tím používali plůdek z Německa a ten jen vysazovali u nás.

Jedná se o jiný projekt než je každoroční vysazování pod správou parku a rybářů.

A s tou pomocí lipoši a potočákovi, to je těžký. Samo se to neudělá a nezařídí. Nicméně i tam se teď zkouší boxy, tak uvidíme.

u x a - Profil | Čt 11.4.2019 11:30:26

Mates PB >> tak aspoň neco z moře by sem vytáhlo,třeba úhoři, placka pomořanská a jiné..

Mates PB - Profil | Čt 11.4.2019 10:52:04

u x a >> Nepomohlo by to, tohle co dělají ty lidi je přes závit, ryby s genetickým fondem-kódem z Čech už nejsou. Už se o to snažili daleko dříve na Sázavě a prostě se to nepovedlo ani tenkrát, kdy ještě žádné jezy a přehrady nebyly.

u x a - Profil | Čt 11.4.2019 10:46:12

Mates PB >> kdyby se zbořili všechny jezy tak to schvaluju..

Mates PB - Profil | Čt 11.4.2019 10:35:32

u x a >> Přečetl jsem si, že na návratu lososa se pracuje od roku 1998, to jako, že se od toho roku vysazuje. Jako já bych hrozně přál pro tenhle projekt obrovský úspěch. Bohužel nijaký extra posun se za 20 let nekonal. Myslím, že to je už dost dlouhá doba na to aby jsme si rozumě přiznali, že tohle už napravit nejde.

u x a - Profil | Čt 11.4.2019 10:19:34

Mates PB >> podle mě je todle vypouštění lososu vlastně týrání zvířat, losos se prostě musí vrátit tam kde se narodil....vplutim z moře do Labe jde vlastně na jistou smrt..

Mates PB - Profil | Čt 11.4.2019 9:47:57

Koukal jsem na stránky sdružení Beleco, která se stará o realizaci. Nikde jsem nenašel potvrzené počty navrátivších se kusů. Bohužel jsem nenašel ani u jednoho příspěvku datum. Což je hodně nevypovídající pro člověka, kterého by to mohlo zajímat. V jednom příspěvku je odhadovaný počet kusů 20 - bohužel netuším ze kdy. V druhém jsou potvrzeny mizernými fotografiemi 3 kusy z toho jeden pár chystající se ke tření - bohužel netuším ze kdy.

Omlouvám se, ale vůbec v tom nevidím žádný smysl, spíš to na mě působí jako bezedná díra na peníze které by mohli pomoci jinde, například by možná mohli pomoci lipanovi, nebo potočákovi.

Vkarel - Profil | Čt 11.4.2019 9:43:31

linba >> Ano, vydrýsek je chráněný ohrožený druh, je třeba ho nakrmit, ať může dále vzkvétat jeho populace. Vždyť je to podle některých soudruhů a soudružek důkaz, že "příroda"
opět "funguje" a vůbec je hrozně nezávislá na lidské (ne)činnosti.

u x a - Profil | Čt 11.4.2019 9:43:03

parada okouni budou mít co žrát..

linba - Profil | Čt 11.4.2019 9:28:37

venybit >> Aspoň nakrmí vydrýska těch už je na kamenici dost a další se tam natáhnou-))

venybit - Profil | Čt 11.4.2019 8:54:01

To ještě pořád s touhle zbytečností ,která už stála miliony a nemá žádnou šanci na uspěch, nepřestali? Kolik se jich vrací po deseti letech? 10? Jeden sušší rok a nevrátí se žádnej, miliony budou v tahu. Je to uplně zbytečná práce ,dokud budou na řekách jezy a přehrady, je to marný boj .