Bobři se vracejí. Po Bobrůvce se dostali i do Bobrové

Kategorie: Všeobecné

Bobři se vracejí. Po Bobrůvce se dostali i do Bobrové


Vysočina – Městys Bobrová rozprostírající se na březích říčky Bobrůvky už má opět bobra nejen v názvu. Dva jedinci se zabydleli také v jeho katastru. A bobrů pomalu přibývá i v celé Vysočině. „V Bobrové se zabydleli bobři už v roce 2016. Přišli tam po řece Bobrůvce a dnes tam žijí na dvou místech – pod i nad Bobrovou,“ prozradil bývalý mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Jaromír Čejka.
Bobr je plaché zvíře, takže spatřit jej je takřka nemožné. Zato stopy jeho pobytu jsou velmi výrazné.

Bobry lze ale najít i na jiných místech Žďárska. Doslova mediální hvězdou se stal v roce 2009 hlodavec z čeledi bobrovitých, který našel svůj nový domov takřka v srdci Žďáru nad Sázavou. „Tehdy nám volali lesáci, že se nedaleko Koníkova objevil bobr. Šel nejprve po Svratce a pak po Bystřičce a dostal se až na zahrádku jedné z koníkovských hájoven. Tam se nám ho podařilo odchytnout a převezli jsme jej do povodí Sázavy. Zabydlel se u Konventského rybníka ve Žďáře nad Sázavou, kde žije dodnes,“ popsal osud nejznámějšího žďárského bobra Jaromír Čejka.
https://zdarsky.denik.cz/zpravy_region/bobri-se-vraceji-po-bobruvce-se-dostali-i-do-bobrove-20190220.html

yvana, 21.2.2019

Diskuse k bleskovce

Fišlař1 - Profil | Pá 27.9.2019 12:44:04

Tady nějaké video s bobrem.


Bacha - Profil | Pá 22.2.2019 23:25:15

Jo, a nejhorší jsou trpaslíci. Ti vám vlezou všude. A šíleně se množí:-)))

Co se přírody týče, je nesmysl , že s tím někdo něco udělá. Příroda je systém a jako takový se musí opečovávat. Není možné, aby levá ruka nevěděla, co dělá pravá. Když do toho může kecat ministerstvo zemědělství, životního prostředí, ministerstvo financí a jánevímkdovšechnoještě, a přitom každý subjekt má jiný zájem, nikdy nedojde na "ochranu přírody".
Navíc, my to tady nevyřešíme, takže já mám nohy hore a vychutnávám červené:-)))

Attila - Profil | Pá 22.2.2019 11:08:25

To je nesmysl co píše Ravachol. Jak ekoterorista tak sluníčkář by našli řadu konkrétních jmen . Ekoterorismus jsou v postatě firmy typu BP nebo exxon mobil .Sluníčkáři jsou zase lidi , který staví svoje vlastní zájmy nad zájem státu a společnosti s tím , že působí ve vlivných funkcích a negativně ovlivńují stabilitu a tím i budoucnost země . Většinou pracují pro okolní země a globální kapitál . Ekoterorismus se projevuje drancováním přírody až do formy vyhubení nebo absolutního ohrožení jednotlivých druhů , tak i ekosystému jako globálu . Projevuje se to jak oteplováním , tak i třeba katastrofálně špatným zemědělstvím ,které je důledek dotací EU atd .

Jirka1976 - Profil | Pá 22.2.2019 10:57:59

Priroda si nakonec poradi sama . Pokud prijde 2 vlna krize , tak ti bobri zacnou mizet , nekde tady pisou ze je dobrej . Socialne slabsi se postaraji o snizeni stavu .

krusnohorec - Profil | Pá 22.2.2019 10:55:23

Ravachol >>
nikdo s pudem sebezáchovy Ti nějaké konkrétní jména na web nedá. Ti konkrétní lidé disponují
s takovými finančními prostředky( odkud je asi vzali, když sami nevydělávají), že si mohou dovolit
např. malé námořní flotily a platit nejlepší právníky ve sporech s např s ŘSD atd. Já se s nimi tedy soudit nehodlám a jelikož jsem asi zbabělec, tak bych se ani v náznaku o nich neměl zmiňovat. Jinak pokud by jsi měl skutečně zájem o ta jména, tak si najdi na webu, kdo za zmiňovanými kauzami
( kůrovec, dálnice, blokády Temelínu atd. stál.

Ravachol - Profil | Pá 22.2.2019 10:54:47

sliver >> za mě jsou z dlouhodobýho pohledu povodí taky hodně vysoko v žebříčku, proste co počin, to tragedie...z části asi i pro to že to mám na očích furt

sliver - Profil | Pá 22.2.2019 10:25:11

Ravachol >> ale absolutní jedničkou jsou pro mně podniky jednotlivých povodí za to, co provádějí s toky, vodou a se vším s tím spojeným. To je tak provázané lobby, že s tím nehne nikdo.

u x a - Profil | Pá 22.2.2019 10:12:22

je to logické všechno co bylo dřív se vrací zpět..

Ravachol - Profil | Pá 22.2.2019 10:09:38

sliver >> jasne, vzdycky je neco kolem co se dá probírat z tisice ruznych pohledu, souhlas....mě šlo spíš o to, že si jses schopnej predstavit konkrétní lidi a instituce, který tě serou. Absolutní většina lidí, která použivá moderní výrazivo jako ekoterorista, sluníčkář apod. si k tomu termínu není schopná přiřadit nic konkrétního a slouží jim jen jako munice. Když se pak nekoho zeptáš kdo vlastně ho sere, tak si to ani není schopnej dohledat na netu a jen opakuje fráze :) No a pak vo necem konkretnim s nekym debatuj....

sliver - Profil | Pá 22.2.2019 9:51:21

Ravachol >> ono asi záleží, kdo kápne na nějaký program podpořený dotacemi. O tomto programu vím dost, už se to tu probíralo a je to obsáhlé téma nad rámec této diskuze. Sou to pekni vychcanci.

Ravachol - Profil | Pá 22.2.2019 9:42:21

sliver >> oukej, díky. Tak aspon nekdo má jasno, to se počítá :) Jinak mi přijde že si ty svý nepřátele nikdo nemí moc schopnej konkretizovat :) takže za tebe jsou ekoteroristé více méně konkrétní pracovníci veřejných vzdělávacích institucí a státní aparát zabývající se ochranou přírody.

krusnohorec - Profil | Pá 22.2.2019 8:08:20

tak nevím, asi ještě spím, on někdo někdy uvažoval o cíleném zákonném omezení počtu dravých ryb.
Pošlete prosím odkaz, ať se probudím.

MrTom - Profil | Pá 22.2.2019 8:06:21

Ty ..... To je mazec tato diskuze. Nejhorší je, že obě strany mají v podstatě pravdu, ale jen z části.
Příroda, jak ji známe dnes, není schopná pojmout takové množství vyder (dosaď jakékoliv problematické zvíře), jako kdysi. Příklad z mého okolí: aby na potoce, který v klidu přeskočím, byla rodinka vyder je přehnané, ale u nás takový potok je. Už nyní prakticky bez ryb a to že v rámci výlovů tam každoročně přijde dost "plevelné" ryby a to na jaře i na podzim.
To samé kormorán,atd. Kůrovec na Šumavě - teď s ním mají problémy všude, místo toho, aby se kdysi vykácelo "pár" stromů, tam kde se prý nesmí.

Na druhou stranu, příroda dostává takové kopance, že potřebuje tu ochranu. Ale s rozumem.

Jak se říká: ryba smrdí od hlavy, tak tady je to v státním aparátu a zejména u dotací. Když by se chtělo, lze je nastavit (zrušit nelze, pracáky by byli přetížené), tak aby podporovali zemědělce, aby hospodařili točili plodiny lépe, než kukuřice a řepka....

Honza7 - Profil | Čt 21.2.2019 23:41:53

Kondrakar >> Tady nejde o to postavit uvedené druhy mimo zákon, stačí pár jednostranných článků o tom jak by se lépe rybařilo bez dravců, o kolik by bylo víc úlovků bílé ryby a určitě by se našlo dost lidí, kteří by se tento názor vzali za své.
Někteří výrobci a prodejci " zázračných kuliček " by tuto verzi určitě rádi podpořili.

Kondrakar - Profil | Čt 21.2.2019 23:19:59

vaga >> Taky možnost :-))) ale nevěřím tomu, že candát, štika nebo okoun budou postavený mimo zákon jako nežádoucí druh.

vaga - Profil | Čt 21.2.2019 23:00:01

Kondrakar >> v rukach:-)

Kondrakar - Profil | Čt 21.2.2019 22:58:36

vaga >> Hele, tohle poslouchám už několik let u nás na Berounce. Sumec přemnoženej. Dej tam rousnu, peletu, rybku - lapneš sumce. Loni jsem na Berounce udělal víc jak 50 docházek a o sumce jsem nezavadil. Kde je chyba?