Daniel Křenek: Vinu za nízké stavy ryb v řekách nenesou jen predátoři

Kategorie: Všeobecné

Především rybáři hořekují, že v řekách ubývá ryb. Za hlavního viníka jsou označování predátoři. Člověk si má tendenci věci zjednodušovat a hledat jednoho konkrétního viníka. „Ten za to může, predátor, zlikvidujme predátory a problém vyřešíme!“ Musíme si uvědomit, že řeka je ekosystém a působí na ni celá řada faktorů a ty ovlivňují veškerý život v ní. Predátoři jsou jen jedním z činitelů a nikoliv tím zásadním. Jestli chceme mít zdravé a čisté řeky plné života, musíme se na ně podívat ze širšího pohledu a problém řešit komplexně.

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/danieln-krenek-vinu-za-nizke-stavy-ryb-v-rekach-nenesou-jen-predatori?

Nerodia, 6.1.2019

Diskuse k bleskovce

supinna - Profil | Út 8.1.2019 18:39:44

Pepé - Vsetín >> I já :)

Pepé - Vsetín - Profil | Út 8.1.2019 18:29:48

supinna >> psal jsem o době kolem roku 90'

Tehdy to fungovalo, alespoň tady u nás ano!

hadr kapr fakr boy - Profil | Út 8.1.2019 17:55:04

Osobně znám jeden úsek, který je po regulaci a přebagrování bez ryb, bývala tam hojně plotice pod jezem, parmy v proudech a spoustu tloušťů, okounů a štik. Jez se vybagroval, tůň pod ním se zanesla, melandr se narovnal a voda teče rychle, v tomhle úseku jsou ryby, ale znatelně méně. V létě to ještě domrd aj, tim, že když je málo vody, tak elektrárna vodu zadrží, tim spodek skoro vyschne a ryby tam prostě nejsou .. tyhle dvě věci tenhle úsek řeky prostě ničí a to stačí.
Víc takhle špatných případů natěstí neznám.

Děda Lebeda - Profil | Út 8.1.2019 17:37:10

Zkracene receno veskery lidsky zasah to dovedl tam, kde to je. Cely zivot to sleduji a nikdo mi to nevymluvi. Fakta nejsou o pocitech. Nejake aktivni zapojeni do prace to nevyresi. Vyresil by to lidsky rozum ale ten se dnes povazuje za chorobu. Nic dobreho nas v budoucnu neceka, pokud se razantne nezmeni chod sveta. A ten se nemeni, jde kupredu a zpaty ni krok.

supinna - Profil | Út 8.1.2019 17:21:58

Pepé - Vsetín >> Před nějakým časem jsem měl možnost zpracovávat celkový sumář brigád u naší organizace. Samozřejmě tedy vím ,kolik se opravdu (ne)ODPRACOVALO. Takže Tvůj příspěvek mě opravdu pobavil:))

krusnohorec - Profil | Út 8.1.2019 16:21:41

Jsem už starší ročník, tak mohu porovnávat. že bylo za komančů víc ryb? Jak kde, ryby byly hlavně tam,kde chytali výborové a to byly hlavně stojaté vody. Pokud se týká dolního Ohře , kde chytám, tak
tam byly ryby tak do r. 1975. Pak se vybudovaly Nechranice a hlavně Terezínský jez, který znemožnil tah ryb z Labe a bylo po rybách. Několik let bylo zázrakem vidět na hladině vlnku od ryby, natož aby nějaká rybka nad vodu vyskočila. Jsou na to svědci, že ze zoufalství jsem vozil plotice a cejnky z rybníků a sypal je do řeky.
Dále si myslím, že za úbytkem ryb v některých revírech může i špatná práce hospodáře. Dobře si vzpomínám, co radosti bylo, když se podařilo odchovat první sumce a vysadit je do revírů. No a pak přišla doba, kdy se pořádaly na sumce non stop lovy,protože původní obsádku zlikvidovali. Jinak si myslím, že to z rybami není tak špatné, protože i rybožraví ptáci jsou u nás stále hojnější.

Pepé - Vsetín - Profil | Po 7.1.2019 21:10:32

Článek jsem nečetl, sem jenom napíšu, kolik brigádnických hodin se kdysi ODPRACOVALO u vody / na vodě!!!

S plnou hubou keců se samo nikdy nic neudělalo a ani neudělá.

Pokud se jako členové organizací a potažmo svazu nezačneme AKTIVNĚ zapojovat do práce okolo vody ( splávky, na prořezávkách, úklidu revírů, ideálně na líhňařině a věcech s tím souvisejících) , tak to bude jen a jen horší!

Čest a poděkování patří všem kolegům rybářům, kteří se stále snaží jít "proti proudu" a usilovně pracují na zlepšování podmínek a záchraně biotopu a samotných ryb!

Esox 2 - Profil | Po 7.1.2019 20:49:39

Zajímavé, už něco pamatuji, ale jak je možné že za komančů bylo v řekách a přehradách ryb dost a dost a to přesto že ekologie a čističky v každé větší vesnici byla hudba budoucnosti, každá továrna té doby by dnes neprošla a najednou cca. 30 let po sametu je ryb málo, všichni tu brečí, zavádějí se K70, zakazují se srkačky a rybáři se tu na jiném vláknu hádají kolik kaprů a štik si smí rybář odnést za týden, měsíc, rok. Dnes aby se člověk styděl si odnést od vody to co mu RŘ dovoluje. A proč to všechno, čím to asi tak bude...chce se jen trochu zamyslet.

Honza7 - Profil | Po 7.1.2019 20:16:10

Velmi pěkný článek, který dokázal popsat více problémů, které stojí za problémy, které máme na našich revírech. V případě devatenáctého a dvacátého století, jak bylo správně zmíněno docházelo k nejmasovějšímu ničení přírodních potoků a řek úpravami koryt. Já bych tuto pasáž akorát doplnil o to, že v současném století se udělalo velmi málo a nebo dalo by se dát říct úplné minimum, aby došlo k nějaké výraznější nápravě a bohužel ani z dlouhodobého hlediska to nevypadá na nějakou významnější změnu.
Svoji neschopnost se v mnoha případech snažíme svézt na něco jiného a každá záminka nám stojí za to, aby v černobílém pojetí světa jsme mohli za každou cenu zlikvidovat pomyslného nepřítele, aniž by jsme pochopili je úlohu v přírodě.
Dnešní svět je bohužel postaven velmi málo o chápání, ale o to víc to funguje lobbistických zájmech.