Sucho zabíjí ryby. Uhynuly v Hloučele a Brodečce

Kategorie: Všeobecné

Sucho, silný až přívalový déšť a zase sucho. Hydrologické výkyvy, které v posledních dnech zaznamenáváme, jsou příčinou hromadných úhynů vodních živočichů. Na Prostějovsku zaznamenali rybáři v uplynulých týdnech dvě takové události.
Zdroj: https://prostejovsky.denik.cz/zpravy_region/sucho-zabiji-ryby-uhynuly-v-hloucele-a-brodecce-20180616.html

JaMi, 17.6.2018

Diskuse k bleskovce

Sa(l)micka - Profil | Ne 17.6.2018 12:53:12

Nevim, do jaký míry to je extra správnej názor, ale osobně si myslim, že se nemá začínat odprostředka (čili od toků). Mělo by se začít v místech, která zadržují vodu = lesy, země, zadržování dešťové vody z velkých ploch měst.

Takže čuchnout do toho, jak a kolik se zalesňuje, a hlavně čím - což už si v současné situaci (kůrovec) spousta lidí uvědomila, a rázem se nesází jenom smrk, ale mnohem větší podíl listnáčů, které mají hlubší kořeny a tím pádem zadrží mnohem víc vody. Jenže na to, aby byl přínos vidět, jsou třeba desítky let.
Zemědělci na tu potíž, co je, zatím nereagují (čest výjimkám - najdou se takoví, co v podmáčených místech na své náklady vybudují tůňky bez toho, aby jim to cokoliv přineslo).
Co se týče srážkových vod, je vidět, že nad tím hodně lidí přemýšlí. Mnoho firem si vedle provozu nechá vybudovat retenční nádrž (jezero) na dešťové vody, a klidně v prostředku města. Takže ne všechna voda, která naprší, jde hned do vodního toku. Něco se vsákne, a něco zůstane v nádrži. Taková voda poslouží k údržbě areálu, aniž by se voda musela plácat odjinud. Kolem a kolem se spousta vody vrátí do země místo toho, aby všechna bez užitku odtekla pryč.

venybit - Profil | Ne 17.6.2018 12:33:54

Káceč >> To asi ano.

Káceč - Profil | Ne 17.6.2018 12:11:55

venybit >> to je věc jasná, že bude válka o vodu. Ale už to bylo mnohokrát, akorát u toho žádnej současník nebyl. Ale přírodě je to prdel a Vesmíru tuplem.

venybit - Profil | Ne 17.6.2018 9:21:54

Káceč >> Protože to co nás čeká tu ještě nebylo. Pro šálek vody se lidé budou navzájem zabíjet. Ta doba už není daleko. https://www.novinky.cz/zahranicni/475222-vodni-kriz​e-se-tyka-i-evropy-v-indii-uz-trpi-600-milionu-lidi​-krajnim-nedostatkem.html Když se podívám na naše zásoby vody. Tak už letos,pokud budou následující dva měsíce suché jako dosud, už letos nedokáží udržet přehrady řeky naplňené. Budou muset zastavit vypouštění a z řek s stanou potoky. Tohle totiž není výkyv,ale dlouhodobý trend,který se bude neustále zhoršovat.

Káceč - Profil | Ne 17.6.2018 0:26:36

Výkyvy počasí a s tím spojené "problémy" byly, jsou a budou. Proč se nad tím tedy pozastavovat.