Ze zasedání Republikové rady ČRS (duben 2018)

Kategorie: Všeobecné

Řádná schůze Republikové rady ČRS se konala 5. dubna 2018. Na programu jednání byly zejména výsledky finančního hospodaření a účetní závěrka za rok 2017 a statistiky úlovků docílených na rybářských revírech ČRS v loňském roce. Předloženy byly také výsledky hospodaření na revírech v užívání Rady ČRS, včetně plánovaného zarybnění pro rok 2018.

V rámci kontroly úkolů z minulých zasedání Rada schválila Kodex reprezentanta, který se vztahuje na závodníky v rybářském sportu, tedy rybolovné technice a lovu ryb udicí.

Rada dále vyslechla informaci předsedy hospodářského odboru Dušana Hýbnera o výsledku projednání stanovisek územních svazů k námětům na úpravy pravidel rybolovu formou změn bližších podmínek výkonu rybářského práva nebo změn legislativních. Rada akceptovala závěry a doporučení hospodářského odboru a uložila tomuto odboru připravit a předložit na červnovém zasedání Rady konkrétní návrhy a postupy dalšího řešení v případech, kde panuje shoda všech územních svazů, jako uživatelů rybářských revírů. Stejně tak byla požádána právní komise Rady o přípravu změn Stanov a Jednacího řádu ČRS v záležitostech, u nichž bylo dosaženo konsensu územních svazů.

Přestože se jedná o zatím neuzavřené záležitosti, lze předběžně uvést, že ke změnám by mělo dojít u kárného řízení, kde je pro řešení rybářských přestupků navrhováno zřízení kárných komisí při územních svazech (dosud byla prvoinstančním kárným orgánem dozorčí komise mateřské místní organizace kárně stíhaného člena a postup komisí byl značně nejednotný), dále se navrhuje zrušit možnost nahradit kárné opatření výkonem práce či naturálním plněním. V pravidlech rybolovu se bude řešit zavedení míry okouna, zvážen bude pro období od 1.1. do 15.6. zákaz lovu ryb na umělou mušku na mimopstruhových revírech, stejně jako zákaz používání dvoj a trojháčků. Formulovat se bude také zákaz lovu na srkačku a zákaz používání gafu. Bude se připravovat i návrh na financování profesionální rybářské stráže.

V rámci kontroly usnesení vzala ještě Rada na vědomí vzor směrnice pro ochranu osobních údajů s manuálem pro pobočné spolky ČRS, který bude místním organizacím k dispozici prostřednictvím územních svazů. Rada rovněž schválila nákup pracovní lodě pro rozvoz násad a rybářskou stráž na ÚN Orlík.

Důležitým bodem jednání byla účetní závěrka Rady za rok 2017. Hospodaření skončilo kladným výsledkem ve výši 2,071 mil. Kč. Tohoto výsledku bylo dosaženo jak díky úsporám některých rozpočtovaných nákladů, tak z části vyššími výnosy z prodeje členských známek a obdrženými dotacemi, které nebyly z důvodu opatrnosti rozpočtovány v plné výši.

Dalším bodem jednání byla statistika úlovků docílených na revírech ČRS v roce 2017. Z mimopstruhových revírů bylo uloveno a ponecháno 1,454 miliónu kusů ryb o hmotnosti 2565 tun, což je mírný nárůst oproti roku 2016. Úlovky ze pstruhových revírů činily 141 tisíc kusů s hmotností 74 tun, oproti předchozím letům byl opět zaznamenán mírný pokles. Informace o celkových úlovcích i úlovcích jednotlivých druhů ryb jsou k dispozici na webových stránkách Rady (www.rybsvaz.cz).

Následně byli členové Rady seznámeni s výsledky hospodaření na rybářských revírech, jejichž uživatelem je Rada – mimopstruhových nádržích Orlík a Trnávka, Veslařském kanálu Račice, rybníku Dolejší a pstruhové Moravě 24. Plán zarybnění byl u všech revírů splněn, oproti základní zarybňovací povinnosti byl překročen zejména u nádrže Orlík. Úlovky v delší časové řadě jsou opět k dispozici na www.rybsvaz.cz. Plán zarybnění uvedených rybářských revírů pro rok 2018 se pohybuje na úrovni předchozích let a bude opět posílen o některé druhy ryb vysazené v rámci získaných dotačních titulů s důrazem na vysazení kvalitní násady dravců.

V různém informoval jednatel ČRS o přípravě společného jednání Českého rybářského svazu a Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, které se uskuteční v poslední červnové dekádě ve Zvíkovském Podhradí a středisku ČRS ve Štědroníně.

Členové Rady byli dále informováni o rozhodnutí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o poskytnutí dotace ve výši 1,235 mil. Kč na aktivity ve prospěch rybářské mládeže. Dotace je v převážné míře určena pro využití v místních organizacích ČRS.

V závěru jednání Rada vyslechla zprávu předsedy Republikové dozorčí rady ČRS Mgr. Jana Šanka k provedeným kontrolám - kontrole sestavení účetní uzávěrky za rok 2017 (RDR konstatovala, že účetnictví je věrohodné a průkazné a doporučila účetní závěrku ke schválení), prvotních účetních dokladů a průkaznosti účetnictví a dále ke kontrole pokladní hotovosti (oboje bez závad).

Příští zasedání Republikové rady ČRS se bude konat 3. května 2018.

Jan Štípek
jednatel ČRS

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=620&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 10.4.2018

Diskuse k bleskovce

Mrknato - Profil | St 11.4.2018 22:41:32

Někdo může být potěšen, zatím co jiný je zděšen, že Rada a HO se rozhodly nerespektovat zákon a vyhlášku....... Někdo celkem chytrý (nebyl jsem to tentokrát já) napsal, že BP není výjimka. Některým matlalům to ještě nedošlo.......

candát 76 - Profil | St 11.4.2018 21:51:31

Jsem velice potěšen, že informace o činnosti Rady ČRS a výsledcích jejího jednání se stále rychleji dostávají k členské základně (web ČRS, fcb, mrk a možná i jinde). Jen škoda, že do současné doby není k dispozici ověřený zápis z jejího posledního jednání jejím členům. Co když k němu bude někdo mít připomínky? Bude se případně měnit i obsah zpráv na netu? Maximální rychlost je fajn, ale ne na veřejné cestě. Tam se vyplatí rozvaha a spolehlivost.
DH