Ze zasedání Republikové rady ČRS (březen 2018)

Kategorie: Všeobecné

V rámci kontroly usnesení byl Radě předložen Kodex reprezentanta ČRS, k němuž byly vzneseny drobné připomínky, které budou zapracovány a materiál bude předložen ke konečnému schválení na příštím zasedání. Smyslem kodexu je stanovit zásady pro chování a vystupování reprezentantů v rybářském sportu a v příloze kodexu pak zpřesnit pravidla a schéma nominace družstev a jednotlivců.

Pro informaci: Český rybářský svaz je jedinou organizací na území ČR, která zajišťuje v celém rozsahu rybářské sporty na národní i mezinárodní úrovni. Jako jediný reprezentant rybářského sportu je ČRS uznán i Českým olympijským výborem.

Finanční prostředky na sportovní činnost jsou získávány z vlastních zdrojů ČRS, příspěvku MRS, z dotačních titulů od státních institucí, které má ČRS k dispozici z pozice velké organizace od MŠMT ČR a ČOV, dále z darů a sponzorských příspěvků.

Český rybářský svaz je členem světových organizací sdružujících jednotlivé národní federace, které se na mezinárodní úrovni podílejí na soutěžích v rybářských sportech – CIPS (Confederation Internationale de la Peche Sportive) a ICSF (International Casting Sport Federation). Členstvím v těchto organizacích se ČRS dostává do systému světového sportovního dění – GAISF (Global Association of International Sports Federation), a tím musí dodržovat pravidla světové antidopingové agentury WADA (World Anti-Doping Agency).

MRS je do domácí a zahraniční sportovní činnosti zahrnut na podkladě dlouhodobé spolupráce s ČRS.

Rada dále vzala na vědomí informaci o dokončení legislativního procesu ve věci změny denních dob lovu ryb na mimopstruhových revírech. Novela vyhlášky č. 197/2004 Sb. nabývající účinnost 1. dubna 2018, vyšla pod č.24/2018 Sb. v částce 14 Sbírky zákonů. Informace o změnách denních dob lovu na MP revírech byla zveřejněna na webu i Facebooku Rady ČRS a zaslána všem územním svazům se žádostí o postoupení místním organizacím – členům i rybářské stráži.

Po doplnění všech potřebných informací vyslovila Rada souhlas s konáním rybářských závodů „Pára nad Vltavou 2018“, pořádaných Rybářským klubem Příbram na ÚN Orlík ve dnech 22. až 26.5.2018.

V dalším bodu jednání byly schváleny termínové kalendáře sportovních akcí odborů lovu ryb udicí a rybolovné techniky (k nahlédnutí zde – termínové kaledáře jsou ke stažení po rozkliknutí sportovních odborů).

Předseda odboru čistoty vody a životního prostředí Rady ČRS Miloš Martínek předložil členům Rady zprávu odboru za rok 2017. Materiál obsahuje informace o vodohospodářských haváriích a škodách na rybách (bylo evidováno 56 případů v rybářských revírech i rybochovných zařízení s celkovou škodou na rybích obsádkách ve výši 3,9 mil. Kč), ve zprávě byla dále zmíněna problematika škod způsobených na rybách rybožravými predátory (stát stále odmítá hradit škody na rybářských revírech, částečně je však kompenzuje dotačním titulem Podpora mimoprodukčních funkcí rybářských revírů v objemu 15 mil. Kč) a rovněž negativní vliv úprav vodních toků a malých vodních elektráren na rybí společenstva.

V různém schválila Rada změnu v odboru LRU přívlač, kde za odstoupivší členy jmenovala do odboru Daniela Kopa (Zpč. ÚS ČRS) a Jana Kropáčka (MRS).

Rada dále diskutovala návrh na směrnici a metodický pokyn pro pobočné spolky ČRS k nařízení GDPR o ochraně osobních údajů. Směrnice, obsahující i vzory některých dokumentů, které bude muset každý pobočný spolek vyhotovit, bude doplněna o zjednodušený návod postupu k naplnění uvedeného nařízení na úrovni MO ČRS. Po konzultaci s příslušným úřadem a schválení Radou ČRS bude směrnice dána k dispozici místním organizacím.

Příští zasedání Republikové rady ČRS se bude konat 5. dubna 2018.

Jan Štípek, jednatel ČRS

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=610&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 14.3.2018

Diskuse k bleskovce

Thomic - Profil | So 24.3.2018 19:33:56

splávkař >> Dobrý večer, samozřejmě nikdo neobhajuje nesportovní chování, ale pokud je šance ho postihnout, musí se v první řadě zdokumentovat. U konkrétního případu jsem nebyl a informace jsem o něm nemám, takže se k němu nemohu vyjadřovat.
Kodex je samozřejmě určen pro organizované sportovní reprezentanty ČRS, pochopil jsem z předchozích příspěvků správně, že se nejednalo o ligový nebo mezinárodní reprezentační závod, ale o “klasické” závody mimo ligové kalendáře..?
Kodex, pokud bude schválen, samozřejmě pamatuje na situaci kdy reprezentant poruší pravidla (i v rámci týmového ducha nebo fair play) a následuje disciplinární řízení, které muže skončit reprezentační stopkou. Týká se i trenéra nebo členů realizačního týmu, které muže skončit odvoláním z funkce.
Koho se naopak kodex (logicky) netýká jsou neligové závody (těch probíhá celá řada). Tam by porušení pravidel měl řešit realizační tým (porušení ze strany ucastnika) nebo případně uživatel revíru, který dal k závodu svolení (porušení ze strany organizátora, napr. nedostatečný úklid revíru).
Ohledně vyhrožování a podobně- na rovinu doporučuji být s tímto opatrný. To neberte prosím osobně, ale základ jakéhokoli veřejného obviněni je mít skutkovou podstatu opravdu zdokumentovanou - pak je úloha kárné komise jednoduchá . Pokud existuje pouze podezření bez přímých důkazů, podejte navrh na zahájení karneho řízení a nechte případné konkrétní důkazy na komisi; důrazně ale varují před veřejnými obviněními, které nejste schopen podložit. Internet není anonymní, ač si to mnoho jeho uživatelů mysli, a nepodložená obviněni mívají právní důsledky (to se teď nebavím o CRS, ale o obcanskopravnich žalobách, které je v poslední dekádě velmi v oblibě podávat třeba za nějaké tvrzení na Facebooku; hodně těchto žalob konci pro autora obvinění nepříjemně).
Abych to shrnul - pokud opravdu k porušení došlo, postupujte podle Stanov a jednacího řadu a věřím, že budete mít podporu Svazu. Vyřizování si účtů přes internet ale k úspěšné cestě nevede (riskujete že v lepším případě u kárné komise skončíte sám). Pokud budete chtít situaci probrat osobně, jsem k dispozici, klidně mi zavolejte nebo se potkáme (pošlete mi SZ a dohodneme se). Tomáš Kočica

splávkař - Profil | So 24.3.2018 9:19:11

Thomic >> Dovolil bych si takovou malou připomínku k návrhu zmiňovaného Kodexu který je cílen na reprezentanty svazu. Nedávno se odehrál příběh, kdy se skupina reprezentantů na oficiální akci pod hlavičkou SUS ČRS dopustila podvodu kdy (zřejmě na základě hmotného plnění) získala v rozporu se všemi pravidly závodu i elementární slušnosti výhodu nad řadovými členy, účastníky závodu. To co se odehrálo nemá v historii sportu v rámci svazu obdoby a očekával bych reakci zejména od reprezentačního trenéra, šéfa sportovního výboru a samotného předsedy SUS který to pořádal a nechal si to samotným ministrem zaštítit. To se ale nestalo z jednoho prostého důvodu- všichni jmenovaní byli v podvodu zapojeni a aktivně na něm spolupracovali.
S odstupem času zde můžu napsat, že nevím o nikom z jmenovaných podvodníků že ba se za své chování omluvil, vyjádřil politování, vyvodil nějaký závěr krom toho, že se snažili umlčet další diskusi o svém chování vyhrožováním trestními oznámeními, vyloučením ze svazu a pod.
Ptám se, zda se v kodexu počítá i s nějakou reakcí na tento incident a zda se chystá i nějaký kodex co by platil i pro funkcionáře svazu který by do budoucna zajistil, že ten kdo v budoucnu upozorní (podloží) nekalé chování funkcionářů nebude vystaven výhružkám kterých se dopustil třeba předseda SUS Dušan Hýbner a jeho podporovatelé?

Dědek - Profil | So 17.3.2018 11:03:10

medvěd >> dobřéééé

medvěd - Profil | So 17.3.2018 10:26:29

Mrknato >> říkám Ti to roky.Vezmi to a veď to.Kde mohl ČRS za ty roky být?Být v ČRS tak ti dám hlas.Jsi sice magor,ale prosazování K70 je podle mne větší zlo a kdo ho prosazuje je nejspíš nebezpečnější než Ty

kakr - Profil | So 17.3.2018 9:39:55

I když se s Pavlem (Mrknato) v 95% názorů neshodneme, tak musím konstatovat, že není ani blbej,ani navedenej. Jeho názory jsou už více jak 10 let stejné. Pochopitelně se vyvíjí, začínal múčkami a samosekem. nyní se dostal do Rady a Mze. Obohatil slovník o velmi pěkný název pro funkcionáře, čilimník již téměř zlidověl.
Konstatuji, že MRK bez Mrknata by nestál ani za mrknutí:-)))

ladronka - Profil | Pá 16.3.2018 22:52:41

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 16.3.2018 22:32:24 >> Pokud se odvoláváš na zdejší kodex tak musím poznamenat že zrovna Mrknato ho porušuje alespoň ve 4 bodech. Ale nechme toho , jeho názory nejsou předmětem této diskuse.

petrikveprik - Profil | Pá 16.3.2018 22:32:24

ladronka >> vidis aspon se ti ulevilo i bez "skákání" ...ubozaku.

ladronka - Profil | Pá 16.3.2018 22:28:13

A je to , Mrknato mě ignoruje. škoda , měl jsem dojem , že jsme si zrovna začínali rozumět.

Mrknato - Profil | Pá 16.3.2018 22:18:21

VL.K. >> Už jsi zaplatil ty kapř, co jsi sklidil na poli u Labe, aniž by jsi je sázel?

Mrknato - Profil | Pá 16.3.2018 22:16:37

ladronka >> Jsi hlupák, i když inzeruješ, že umíš číst.

petrikveprik - Profil | Pá 16.3.2018 22:16:26

ladronka >> v mnohém s nim nesouhlasim a v mnohém má pravdu. Tohle je ale dost za hranicí. Doporučuji přečíst kodex mrku.

Mrknato - Profil | Pá 16.3.2018 22:15:34

candát 76 >> Opakuji, že Vám zbytečnou a nesmyslnou práci milerád přenechám, aby na Vás nějaká zbyla i na kameru. Já nejsem váš konkurent, co Vás o ni chce připravit.

Na rozdíl od Vás ohledně lovu (VRP) svoje názory opírám o právní předpisy. Prosím neplést si to se stanovisky jednoho úředníka na MZE a interními předpisy spolku.

VL.K. - Profil | Pá 16.3.2018 22:13:42

candát 76 >> Mrknato so do ničeho ne.sere ;-) On od klávesnice zvládne vše, rozumí všemu a napíše cokoliv a kdekoliv. Jediná šance je ignorovat ho...já ho nedal do ignoru jen proto, že občas se nad jeho příspěvkem moc pobavím a od srdce zasměju, ale regovat na něj nebudu už nikdy.

ladronka - Profil | Pá 16.3.2018 22:09:03

Mrknato >> A nakonec proč Mrknato neskočí z nuseláku? Třeba by se mu ulevilo. A nám také.

Mrknato - Profil | Pá 16.3.2018 22:06:31

hering >> Proč stát nezvýší důchody ženám co vychovávaly děti (vyloučená doba), když je to taková hrůza? Proč stát nezvýší zdravotní pojistné za děti a důchodce, aby jim zubaři mohli udělat ošetření? Proč dopustil, že UBER tu může podnikat bez toho, aby platil daně? No a co je proti tomu nějaký VRP, to si kdejaký jouda s nějakým degretem vytře......, když to práce vyžaduje.....

candát 76 - Profil | Pá 16.3.2018 22:03:33

Mrknato >> Do všeho se tady hloupě a bez základních znalostí serete pouze vy :)

Mrknato - Profil | Pá 16.3.2018 22:00:04

candát 76 >> Práci Vám milerád přenechám, ale do VRP jiných uživatelů se prosím neserte.

hering - Profil | Pá 16.3.2018 21:55:31

Mrknato >> A proč to tedy stát neudělal? Když je to taková hrůza?