Ze zasedání Republikové rady ČRS (únor)

Kategorie: Všeobecné

Druhá letošní schůze Republikové rady ČRS se konala 8. února 2018.

Hlavním bodem jednání byla informace o hospodářském výsledku celosvazového rybolovu a redistribuci jeho čistého výnosu za rok 2017. I v loňském roce pokračoval příznivý trend prodeje celosvazových povolenek – mimopstruhových si rybáři si koupili 37836 (o 1795 kusů více, než v předchozím roce), pstruhových pak 1666 (meziroční nárůst 110 povolenek). Celková částka prostředků celosvazového rybolovu určená k rozdělení (tzv. redistribuce), činila necelých 81 mil. Kč, což představuje oproti roku 2016 zvýšení o zhruba 2,5 mil. Kč.

Pro připomenutí: celosvazový rybolov organizuje Rada ČRS na základě jeho statutu, v praxi se jedná o sdružení regionálních povolenek do jedné – celosvazové. Finančně systém funguje tak, že se od celkového příjmu za prodej celosvazových povolenek odečtou režijní náklady (v roce 2017 činily 10% - zahrnují hlavně tisk povolenek a soupisů revírů, dále podíl na správních nákladech Rady ČRS a části pracovníků aparátu Rady) a čistý výnos se rozdělí podle úlovků mezi uživatele revírů, kteří se účastní celosvazového rybolovu, tzn. sedm územních svazů a Radu. A protože na revírech Rady platí vedle celosvazových povolenek i územní povolenky všech ÚS ČRS, je součástí redistribuce i vyrovnání za jejich úlovky. Za rok 2017 se naposledy hradily úlovky držitelů celosvazových povolenek na revírech v užívání Rady ČRS odděleně, a tedy v rozdílných kilogramových koeficientech pro každý revír, v letošním roce již budou všechny revíry pro výpočet náhrady za úlovky účetně sloučeny do jednoho střediska a náhrada za kilogram úlovků bude pro všechny revíry stejná.

V rámci kontroly usnesení Rada vyslechla informaci o průběhu schvalovacího procesu změny denních dob lovu na mimopstruhových revírech (duben až září od 4 do 24 hodin, říjen až březen od 5 do 22 hodin). Návrh na změnu vyhlášky č. 197/2004 Sb. prošel Legislativní radou vlády, po podpisu ministra zemědělství se čeká na vyhlášení ve Sbírce zákonů. Předpokládaná účinnost je od 1. dubna 2018.

Rada se rovněž vrátila k závodu v lovu kaprů World Carp Master 2018 na údolní nádrži Orlík v termínu 7. až 15. září 2018. Členům Rady byly předloženy propozice závodu a dohoda o spolupráci pořadatele závodu a ČRS, doplněná podle požadavků, vznesených na lednovém zasedání Rady. Rada poté vyslovila s uzavřením uvedené dohody souhlas. O lokalizaci závodních úseků budou rybáři včas informováni.

V dalším bodu jednání vzala Rada na vědomí informaci o předložených žádostech o dotace. Pro letošní rok podal Český rybářský svaz žádost o dotaci z prostředků MŠMT na projekt „Podpora sportovní reprezentace ČRS“ ve výši 782 tis. Kč a z programu státní podpory práce s mládeží pro nestátní neziskové organizace na projekt „Rybářský svaz pro děti a mládež 2018“ s podílem státní dotace 1,2 mil. Kč.

Dále byly podány žádosti na čerpání dotací poskytovaných ze státních prostředků pro NNO z kapitoly Mze na projekt „Podpora celospolečenských aktivit ČRS na úseku vzdělávání, propagace a výstavní činnosti“ v celkové rozpočtované částce 862 tis. Kč s podílem státní dotace 603 tis. Kč a na projekt „Podpora celospolečenských aktivit ČRS na úseku životního prostředí v rámci udržitelného rozvoje rybích společenstev v rybářských revírech“ v celkové rozpočtované částce 3,4 mil. Kč s podílem státní dotace 2,4 mil. Kč.

Oba tyto projekty jsou ze strany Mze doporučeny k podpoře. Posledním dotačním programem MZe je „Podpora mimoprodukčních funkcí rybářských revírů“, kde se v současné době čeká na schválení zásad, kterými se stanovují podmínky pro poskytování této dotace. Alokace pro všechny rybářské revíry v ČR činí 15 mil. Kč, v minulých letech z toho ČRS čerpal cca 11 mil. Kč ročně.

PR pracovník Rady ČRS Tomáš Kočica představil členům Rady první číslo Rybářského Zpravodaje, které je připraveno pro místní organizace. Zpravodaj bude vydáván výhradně v elektronické podobě a bude zasílán na kontaktní e-mailové adresy MO ČRS se žádostí o rozšíření mezi funkcionáře, případně i členy místní organizace. Počítá se se třemi čísly ročně.

Rada dále vzala na vědomí informaci o plánovaných aktivitách v oblasti mezinárodní činnosti v roce 2018, které budou spočívat v účasti na kongresu CIPS (mezinárodní konfederace rybářského sportu) a zasedání Rady prezidentů Evropské rybářské federace, tradičně se počítá se setkáním se zástupci Slovenského rybářského svazu. V rámci informace o činnosti mezi zasedáními Rady informovali předseda a jednatel o setkání s předsedou Zemědělského výboru PS PČR Jaroslavem Faltýnkem, s nimž bylo dohodnuto setkání členů zemědělského výboru s Radou ČRS a zástupci územních svazů v červnu letošního roku.

Právník Rady David Zdvořáček informoval o problematice GDPR (Směrnice EU k ochraně osobních údajů) ve vztahu k činnosti ČRS. Základní informace pro místní organizace jsou uvedeny ve zmíněném Zpravodaji, MO obdrží během března podrobnější manuál. Obecně se netřeba nařízení bát, podstatou je zajištění ochrany nosičů dat (ať obyčejné kartotéky nebo počítačového software) proti zneužití osobních údajů s tím, že k vedení základních dat, jako je jméno, datum narození a bydliště, které ČRS potřebuje pro členskou evidenci a výdej povolenek k rybolovu, není třeba souhlas člena. Proti zpracování základních údajů může člen podat námitku, tím pádem mu ale nemůže být vydána povolenka a nemůže být ani členem ČRS.

Rada v dalším schválila návrh Územního svazu pro Severní Moravu a Slezsko na podání žádosti na FIPS mouche o přidělení pořadatelství MS Masters v lovu ryb na umělou mušku v roce 2020. Rovněž schválila Statut pro čerpání finančních příspěvků darovaných Českému rybářskému svazu Českým olympijským výborem pro rok 2018. Jedná se o poslední rok čerpání této podpory, pro místní organizace je k dispozici zhruba 800 tis. Kč (v minulých letech se v rámci ČRS rozdělilo 3,3 mil. Kč).

Příští zasedání Republikové rady ČRS se bude konat 8. března 2018.

Jan Štípek
jednatel ČRS

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=604&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 15.2.2018

Diskuse k bleskovce

Mrknato - Profil | Ne 18.2.2018 17:13:34

fishmen17a >> Nápady, které jsi někde slyšel a z nějakého důvodu se ti líbí můžeš provozovat na soukromáku, tam patří.
Lov, jako součást VRP je popsán v zákonu a ač se ti to zdá možná divné, to co je v zákoně uvedeno, by měl dělat uživatel. Ani míň a ani víc. Vydrbávky jak ušetřit na násadách, měnit zákon, jak uklízet břehy, či stíhat zločince jsou možná akční, něco by se furt dělo, ale rybářům to nepřísluší. Darebáky má stíhat policie, pořádek má zajišťovat Povodí s.p., zákony schvalovat parlament a ryby nasazovat chovatelé.

fishmen17a - Profil | Ne 18.2.2018 16:01:25

Byl to jen nápad.Nemusíte hned ze sebe dělat chytráky.Napsal jsem jen myšlenku,kterou mohou jiní třeba vylepšit.Ne ji hned hanit a dělat ze mě naivního snílka a blázna.Spíše by se měl člověk zamyslet nad sebou,jak se chová.A nemuseli bychom pak vídat to svinstvo,které se u vody děje.

Mrknato - Profil | Ne 18.2.2018 15:47:15

fishmen17a >> Ale to by sis musel ten kyblík nasadit na hlavu a na tu podložku si také sednout sám......

nofish - Profil | Ne 18.2.2018 13:23:45

Martin02 >> Krásně napsáno. Jenže tohle většina lidí, co ryby nebere (prý), nepochopí. Nebudeme se bavit o tom, že ten duhák, stejně jako ten kapr na MP dělá ve vodě akorát škodu. Už jen tím že svou přítomností potlačuje ostatní ryby (přece jenom se obě ryby do vody dávají v lovné velikosti - tím víc to platí).

Martin02 - Profil | Ne 18.2.2018 13:16:00

fishmen17a >> Představ si situaci ze života. Na pstruhovku příjde chlapík, chytne si tři duháky k věřeři, dobře možná pět když berou a nikdo se nedívá, a pak se tam týden neukáže. Po něm příjde rybář - sportovec a vyznavač chyť a pusť, UL přívlače a kdo ví čeho dalšího. U vody strávý celý víkend protože je sportovec a miluje přírodu. Každý den chytne třeba dvacet ryb většinu podměrečných, ale to je jedno když to pouští. Mortalita puštěných ryb je podle různých odhadů 5 - 25%. Otázka: kdo z těch rybářů zabil více ryb?

jirisyky - Profil | Ne 18.2.2018 13:10:50

fishmen17a >> A kdo by kontroloval, že neodjíždíš s úlovkem? Já osobně na porybný štěstí nemám...

Maxi Sob - Profil | Ne 18.2.2018 12:48:51

fishmen17a >> Nemůže být levnější mnoho a mnoho vychcánků by bylo CH A P s plnými baťohy a navíc tato povolenka by ti nepřinesla žádné další výhody.

FRANK71 - Profil | Ne 18.2.2018 11:40:41

fishmen17a >> chyť a pusť levnější. Ty jsi srandista a snílek. Nikdy tato povolenka by nebyla levnější. 😁😁😁

fishmen17a - Profil | Ne 18.2.2018 11:39:20

Tak to jsem zvědavý,jestli to vyjde.Bylo by to fajn.Nebylo by i špatné,kdyby se prodávaly povolenky Chyť a pusť.Které by byly levnější ale byla by tam třeba podmínka,mít podložkou,kyblík na polévání a nevzít si žádnou rybu. Ale ta úprava doby lovu je super.

nike - Profil | Ne 18.2.2018 9:29:36

režijní náklady 10% u CS povolenek...cca 8mil? konkretně za co, ví někdo?

vlademon - Profil | Pá 16.2.2018 6:17:20

Celkem zajímavá zpráva. Pokud to vše výjde tak za mě super, ale ještě je třeba zněkolikanásobit frekvenci kontrol a jejich důslednost! Určitě je to krok dopředu. Všem slušným a poctivým rybářům Petrův zdar.