Antibiotika a znečištěná voda. Máme se pokrmům z ryb raději vyhýbat?

Kategorie: Všeobecné

Lékaři i výživoví poradci mluví o důležitosti konzumace ryb, nejrůznější dokumenty a zprávy na druhou stranu hovoří o možných rizicích. Vyplatí se nám opravdu po zdravotní stránce jíst rybí pokrmy?

Zdroj: https://ona.idnes.cz/ryby-zdravotni-prospesnost-prinosy-toxiny-rtut-antibiotika-p6e-/zdravi.aspx?c=A180121_211224_zdravi_haa

reload, 7.2.2018

Diskuse k bleskovce

Calex - Profil | Po 12.2.2018 7:45:47

Nemůže to být u nás zase tak hrozný, když kontrolama projde i pangásius který je chován v nádržích napájených z nejšpinavější řeky světa.😂Pravda teda je, že filety týhle ,,plnohodnotný,, bílkoviny jsou důkladně proprány v pračkách s pitnou vodou...Škodliviny se měří ze svaloviny...Kdyby se to dělalo z tuku, hlavy, kůže a vnitřností tak by ty hodnoty ani u nás rozborem někde neprošly ani náhodou....

Sa(l)micka - Profil | So 10.2.2018 17:33:53

Jediná naše voda, kde bych se osobně dravcům vyhnula, je Skalka, tam je rtuti na pár životů dopředu. Co se týče hormonů, mimo nějaký rozumný hodnoty to bylo jen těsně pod Budějovicema a u Vimperka, jinak ok, takže klid, pánové a dámy. To zas jenom někdo objevil Ameriku.

chytrej - Profil | Pá 9.2.2018 6:34:33

Vyhýbat se obecně konzumaci ryb z těchto důvodů je hloupost, pokud tedy mluvíme o našich rybách. Rybí maso je daleko více zdraví prospěšné než škodlivé. I když jsou samozřejmě výjimky. Jde hlavně o ryby z evidentně znečišťovaných revírů v oblastech s těžkým a chemickým průmyslem. Tyto ryby mohou mít v těle zvýšený obsah pesticidů, PCB nebo těžkých kovů, přičemž největší obsah těchto látech bývají ve velkých dravcích, coby vrcholových predátorech a také v tolstolobicích. Jako rizikové revíry se uvádějí např. VN Skalka, řeka Bílina, řeka Labe v oblasti chemiček atp. Obecně se ale za tak trochu "kontaminované" ryby povazuje i parma a jelec tloušť. Ryby se zvýšeným obsahem cizorodých látek jako jsou farmaka a hormony jsou pak především v místech výtoku z ČOV do vodního toku a to hlavně pod velkými městy. Ovšem řekl bych, že například antikoncepční hormony oblivňují více samotné ryby a jejich plodnost než člověka. V naprosté většině jsou tak koncentrace cizorodých látek v rybách z našich rybníků a vodních toků hluboce pod zdravotním limitem a tak i při konzumaci rybího masa několikrát týdně není důvod se něčeho obávat. Navíc pokud jde o sportovní rybolov, tak rybář sám by měl nejlíp vědět jestli mu daný revír co se znečištění vody týče "voní" nebo ne.

fishmen17a - Profil | St 7.2.2018 18:15:25

Antikoncepce páchá ve vodě hrozné věci.

Honza7 - Profil | St 7.2.2018 17:31:05

Maso ryb je opravdu lehce stravitelné a je ideální ho zařadit častěji do jídelníčku především dětí a starších osob. Toto platí za předpokladu, že ryby žily v prostředí kde voda i potrava ryb nebyla ničím kontaminována. V naší republice to budou vodní toky, které jsou pod VD ( které jsou ve vyšších nadmořských výškách ) co slouží jako zásobárny pitné vody. V takových místech většinou není žádný průmyslový subjekt, který by se podílel na ekologické zátěži, která by mohla kontaminovat vodu. Bohužel naši občané v mnoha případech přehlížejí ryby, které jsou u nás a preferují ty mořské i když z v mnoha případech nemají takovou kvalitu jako naše ryby. Když k tomu přidáme co dokážou s rybou -
vlastně už masem udělat někteří zpracovatelé, dopravci a nebo obchodníci tak opravdu nechápu ten nezájem našich občanů o živou rybu přímo od ověřeného chovatele.