Ze zasedání Republikové rady ČRS (listopad)

Kategorie: Všeobecné

Republiková rada ČRS se sešla na řádném zasedání 9. listopadu 2017.

Úvodním bodem jednání byla informace sportovních odborů a odboru mládeže o činnosti v roce 2017 a výsledcích dosažených v domácích i mezinárodních závodech v rybolovné technice a lovu ryb udicí (muškaření, přívlač, plavaná a feeder). Letošní sezóna byla pro rybářský sport velmi úspěšná. V rybolovné technice, přivezla seniorská reprezentace z mistrovství světa nejvíce medailí v její historii. Bylo to celkem 30 medailí (11 zlatých – 9 stříbrných - 10 bronzových). Úspěšní byli i junioři rybolovné techniky, kteří ze svého MS přivezli celkem 14 medailí (5 zlatých – 6 stříbrných - 3 bronzové). Pozadu nezůstali ani reprezentanti LRU, muškaři letos na MS na Slovensku obsadili 1. místo v soutěži jednotlivců (Antonín PEŠEK), 2. místo v soutěži družstev a na ME v Portugalsku získali 3. místo v soutěži družstev. V plavané se zadařilo pouze juniorské kategorii U15 - na MSJ v Irsku vybojoval Lukáš DOŘIČÁK 2. místo v soutěži jednotlivců.

Předseda odboru mládeže Jiří Marek informoval Radu o hlavních akcích, které byly uspořádány pro děti: Národní kolo soutěže Zlatá udice v Šilheřovicích pod pořadatelstvím Územního svazu pro Severní Moravu a Slezsko, letní tábor rybářské mládeže ve Smetanově Lhotě nedaleko nádrže Orlík a tradiční setkání rybářské mládeže, které letos uspořádal Západočeský územní svaz v Nepomuku. Pro informaci: Český rybářský svaz eviduje 23 625 dětí do 15 let, více jak 631 dětských rybářských kroužku a 5 461 mladých rybářů ve věku 16 – 18 let.

Práci ČRS s mládeží ocenilo i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které udělilo Českému rybářskému svazu, jako jedné z 18 nestáváních neziskových organizací, prestižní titul „Nestátní nezisková organizace uznaná pro práci s dětmi a mládeží“, podmíněný splněním 15 kritérií. Na základě získání tohoto titulu uzavřelo MŠMT s ČRS rámcovou smlouvu o spolupráci, která zaručuje do roku 2020 nejméně 90% dotaci oproti dotaci získané v roce 2017 (ta činila 1,2 mil. Kč určených vesměs pro činnost mládeže v místních organizacích ČRS).

V rámci kontroly usnesení se Rada vrátila k problematice denních dob lovu na mimopstruhových rybářských revírech, resp. k návrhu Českého rybářského svazu na jejich úpravu, který byl zaslán Ministerstvu zemědělství ČR. Přestože jsme o něm na webových stránkách a Facebookovém profilu ČRS několikrát informovali, tak pro připomenutí: Český rybářský svaz navrhl zjednodušit současné čtyři denní doby lovu ryb na mimopstruhových revírech na dvě: letní od dubna do září 4 až 24 hodin a zimní od října do března od 5 do 22 hodin s tím, že by byly jednotné pro všechny mimopstruhové rybářské revíry v ČR. Tedy bez možnosti jejich úpravy uživatelem revíru, aby rybáři nemuseli u každého revíru studovat, jaké doby lovu na něm platí. Ministerstvo zemědělství však nevzalo návrh ČRS na zřetel a připravilo do připomínkového řízení návrh na denní doby lovu 4 – 24 hodin po celý rok s možností zpřísnění uživatelem revíru. Rada ČRS konstatovala, že neshledává důvod ke změně svého návrhu a v rámci připomínkového řízení vysloví s návrhem MZe na změnu denních dob lovu nesouhlas. Důvodem jsou legislativní vady ustanovení o zmocnění uživatele revíru měnit stanovené doby lovu a věcný nesoulad s návrhem ČRS, který podporuje i Moravský rybářský svaz.

V dalším bodu schválila Rada plán práce na rok 2018, který počítá s obvyklými deseti zasedáními. Republikový sněm ČRS by se bude konat 24. listopadu 2018.

Předseda ČRS JUDr. Alexander Šíma informoval členy Rady o výročním zasedání Prezidentské rady Evropské rybářské federace (EAF), konaném 13. – 14. října 2017 v Praze (EAF bylo před 10 lety v Praze založeno a sdružuje rybářské svazy z 11 evropských zemí, čítající 3,5 mil. členů). Členové Rady ČRS obdrželi dopis prezidenta EAF dr. Otakara Brože s oceněním perfektní organizace výroční schůze a s poděkováním předsedovi ČRS dr. Šímovi za účast a péči věnovanou jejím účastníkům a zejména pracovníkům sekretariátu Rady ČRS Mgr. Zdvořáčkovi a Ing. Vránovi, Ph.D. za kvalitní přípravu a zajištění průběhu akce. Republiková rada ČRS vzala zprávu na vědomí a kvitovala pozitivní reakce účastníků.

Jednatel Ing. Štípek podal informaci o projektech, které byly podány se žádostí o dotace pro rok 2018. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy bylo požádáno o dotaci z Programů státní podpory práce s dětmi a mládeží pro NNO pod názvem Český rybářský svaz pro děti a mládež 2018 s celkovými náklady ve výši 6,2 mil. Kč a požadovanou dotací 1,2 mil. Kč. Použití dotace: rybářské kroužky dětí a výuka, letní tábory rybářské mládeže, jedno a vícedenní volnočasové aktivity dětí, Zlatá udice, vzdělávání vedoucích rybářské mládeže, účast na mezinárodním setkání mládeže.

Ministerstvu zemědělství ČR byla podána žádost o dotaci pro rok 2018 z Programu státní dotace pro NNO z kapitoly MZe:

Projekt č. 1. Podpora celospolečenských aktivit ČRS na úseku vzdělávání, propagace a výstavní činnosti. Účel - účast na veletrzích a výstavách (Země živitelka v Českých Budějovicích, Natura Viva v Lysé nad Labem a For Fishing v Praze) a vydání vzdělávacích materiálů (plakát s rybami našich vod, plakát s živočichy pod vodou a kolem vod, plakát s vodními a pobřežními rostlinami, pexeso s rybami našich vod, omalovánky s rybářskou tématikou, výukové karty s rybami našich vod - magnetické). Celkové rozpočtové náklady 862 000 Kč, Podíl státní dotace 603 400 Kč.

Projekt č. 2. Podpora celospolečenských aktivit ČRS na úseku životního prostředí v rámci udržitelného rozvoje rybích společenstev v rybářských revírech. Účel - podpora udržitelné stability a diverzity rybářských revírů – zarybňování rybářských revírů. Celkové rozpočtové náklady 3 386 750 Kč, podíl státní dotace 2 370 725 Kč.

Rada se rovněž zabývala různými návrhy na změny pravidel rybolovu, které jsou předmětem diskusí části rybářské veřejnosti (mimo již řešené denní doby lovu, např. limit úlovků, používání háčků bez protihrotů, atd.). Bylo uloženo vyžádat názory uživatelů revírů z řad organizačních jednotek ČRS a poté zvážit návrhy na s tím související legislativní změny či úpravu bližších podmínek výkonu rybářského práva.

Příští zasedání Rady se bude konat 7. prosince 2017.

Jan Štípek
jednatel ČRS

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=579&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 16.11.2017

Diskuse k bleskovce

venybit - Profil | Ne 19.11.2017 6:36:24

Tak bych to viděl na kompromis. Celý rok 4/24 bez možnosti upravy MO. :)) Aby v tom tedy nebyl bordel. Už to tak mělo být dávno. Osobně bych zrušil dení dobu lovu uplně ,tím by bylo vyřešené bivakování a nazdar. Nikdo by si toho ani nevšimnul.

FRANK71 - Profil | Čt 16.11.2017 15:37:47

.

jeden3 - Profil | Čt 16.11.2017 15:34:20

Dědek >> pravni stat-alespon ten na demokratickem principu-je ten,ktery pri schvalovani zakonu prihlizi k zajmum obcanu,kteri voli jeho zakonodarne struktury. Pokud tak nejedna,meli by to u pristich voleb volici systemu dat durazne znat.

Dědek - Profil | Čt 16.11.2017 14:57:27

FRANK71 >> Jsou opravdu mimo. Není se co divit, když v nejvyšším orgánu ČRS sedí lidi jako je Zdvořáček. To je škoda slov a času. Vyházet a nechat to těm, co mají alespoň zdání o tom co je to právní stát...

Flip - Profil | Čt 16.11.2017 14:07:45

FRANK71 >> když se vzbudíš tak taky se nejdříve rozkoukáváš a naši svazoarmějci spali jako ta Šípková Růženka sakra dlouho:-))

FRANK71 - Profil | Čt 16.11.2017 14:03:47

Flip >> pánové jsou totálně mimo. 😊😊 Měli by vyhodit právníka.

Flip - Profil | Čt 16.11.2017 13:41:14

jeden3 >> je tam napsáno:-Tedy bez možnosti jejich úpravy uživatelem revíru, aby rybáři nemuseli u každého revíru studovat, jaké doby lovu na něm platí.
Takže MO si může víš co.....

jeden3 - Profil | Čt 16.11.2017 13:22:21

nevim co z toho ma nakonec vzejit dobreho. Co treba bude nasledovat,pokud MO zmeni dobu lovu??
To jako ze si treba jedna MO udela dobu lovu od 16-20 hodin,protoze to uz jsou clenove RS z prace doma a vecer musi byt doma s rodinou??? To uz je asi lepsi ten navrh CRS,aby byla uprava doby lovu stejna na vsech MP revirech. Stejne si to udelaji,jak budou chtit oni,proste radovy rybar musi pockat na vysledek.