Ze zasedání Republikové rady ČRS (říjen)

Kategorie: Všeobecné

Republiková rada ČRS jednala 5. října 2017.

Úvodem zasedání byla členům Rady tlumočena informace z Ministerstva zemědělství ČR potvrzující zavedení rybářského lístku na dobu neurčitou (tzn. doživotní) novelou vyhlášky k provedení zákona o rybářství. Nový rybářský lístek pro osoby starší 15 let bude k dispozici od 1. listopadu 2017 za poplatek 1 000 Kč. Ostatní druhy rybářských lístků a poplatky za jejich vydání zůstávají beze změny, pouze u krátkodobého (30 denního) rybářského lístku byl stanoven dosud chybějící poplatek, a to na 200 Kč.

Hlavním bodem programu byla informace o činnosti v oblasti propagace a výstavních akcí, zajišťované sekretariátem Rady ČRS. Této sféře věnuje Rada stále větší pozornost – jak uvedl pracovník sekretariátu Rady ČRS Martin Podlesný: vydává různé výukové a propagační materiály (jejich přehled s možností objednání je na www.rybsvaz.cz), účastní se výstavních akcí (svazovou expozici našli v letošním roce návštěvníci výstav For Fishing v Praze, Natura Viva v Lysé nad Labem a Země živitelka v Českých Budějovicích – celkem se těchto výstav zúčastnilo přes 160 tis. lidí), proběhla řada vystoupení v médiích (7x televize, 4x rádia, 5x tisk), pracovníci sekretariátu dále zajišťovali přednášky pro školy, dětské tábory i veřejnost. K propagaci ČRS, a zejména podnícení zájmu o rybaření, byl využit i simulátor zdolávání ryb, který byl letos k dispozici zatím na 15 svazových i nesvazových akcích s hojnou účastí dětí.

PR pracovník Rady Tomáš Kočica informoval Radu o nových trendech v prezentaci ČRS: vedle již řadu let provozovaného webu Rady ČRS byl na přelomu července a srpna letošního roku založen oficiální profil ČRS na Facebooku, který úspěšně nabírá sledující a má za cíl oslovit jinou skupinu rybářů, než webové stránky. Počítá se také se založením Youtube kanálu ČRS a rovněž se změnou svazového webu.

V dalším bodu jednání byl členům Rady podán přehled o aktivitách funkcionářů a pracovníků Rady od zářijového zasedání. K nejdůležitějším patří tradiční setkání rybářské mládeže ČRS pořádané tentokrát Západočeským územním svazem v Nepomuku, které zahájil předseda ČRS Alexander Šíma. Další podstatnou akcí byla konference Vydra 2017 ve Frenštátu pod Radhoštěm, uspořádaná Radou ČRS ve spolupráci s Územním svazem ČRS pro Severní Moravu a Slezsko. (odkaz na aktualitu z 11.9.)

V Českých Budějovicích se konalo finále Světového poháru v rybolovné technice. Odborní pracovníci ČRS se zúčastnili seminářů MŠMT a MZe k dotacím (od MŠMT získal ČRS v letošním roce dotaci 1,354 mil. Kč na sportovní reprezentaci a 1,212 mil. Kč na činnost rybářské mládeže; od MZe pak 3,875 mil. Kč na ekologicky postižené revíry, ohrožené druhy ryb a výstavy a tisky). Dále proběhlo setkání vedení Českého olympijského výboru se zástupci sportovních svazů (ČRS je uznaným partnerem ČOV v oblasti rybářského sportu a obdržel v letech 2014 – 2016 od ČOV z odvodu loterijních prostředků dar na sportovní aktivity rybářské mládeže v celkové výši 4,074 mil. Kč, využívaný převážně místními organizacemi; tato možnost však z důvodu legislativních změn končí a je nahrazena přímou dotací MŠMT pro základní články spolků). Dále se zástupci ČRS zúčastnili jednání na MZe ve věci nájmů za malé nádrže ve správě podniků Povodí a Lesů ČR a dvou schůzek k implementaci nařízení Rady EU k nepůvodním invazním druhům do zákona o rybářství. Jednání v obou uvedených záležitostech však nebyla uzavřena a budou pokračovat.

V závěrečné části zasedání informoval předseda Severočeského územního svazu ČRS Miloš Urych o stanovisku uživatele severočeských rybářských revírů, který se neztotožňuje s omezením denního úlovku lína od roku 2018 na nejvýše 4 kusy.

Na základě podnětu předsedy Východočeského územního svazu Jiřího Heřmana byl diskutován i návrh na úpravu kritérií a podmínek pro udělování nejvyššího svazového vyznamenání.

Příští schůze Republikové rady ČRS se bude konat 9. listopadu 2017.

Jan Štípek
jednatel ČRS

MAXXSKATER, 23.10.2017

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.