Ze zasedání Republikové rady ČRS (září)

Kategorie: Všeobecné

Republikové rada ČRS se sešla na svém plánovaném zasedání 7. září 2017.

Hlavním bodem jednání byl odhad prodeje celosvazových povolenek v roce 2017 a z toho plynoucí předpoklad redistribuce prostředků celosvazového rybolovu. Údaje vyplývající z odhadu příjmů celosvazového rybolovu jsou totiž pro uživatele rybářských revírů velmi důležité, protože dávají první informaci o předpokládaných tržbách za prodej celosvazových povolenek a tedy i finančních prostředcích pro podzimní zarybnění rybářských revírů. Stejný odhad prodeje se provádí i u územních povolenek. Letošní čísla jsou příznivá - signalizují mírně vyšší prodej celosvazových povolenek a proto i o cca 650 tis. Kč vyšší zdroje k rozdělení mezi jednotlivé uživatele rybářských revírů, začleněných do platnosti celosvazové povolenky.

Mimo program Rady vyslechli její členové informaci dr. Josefa Doležala, koordinátora sportovní činnosti ČRS, o průběhu 38. kongresu CIPS (mezinárodní federace rybářského sportu), který se konal koncem června za účasti 82 delegátů z 38 zemí v Praze. Kongres proběhl úspěšně a Rada vyslovila dr. Doležalovi, jako hlavnímu organizátorovi akce, poděkování za její bezchybné zajištění.

Rada se v rámci kontroly usnesení vrátila k návrhu na Rybářský řád pro rok 2018 a 2019, který měl být, ve smyslu závěrů červnové schůze Rady, doplněn o některá ustanovení týkající se omezení úlovků lína, dále podmínek pro muškaření a lov na umělou mušku v období 1.1 – 15.6. se záměrem eliminovat cílený lov dravých ryb v době jejich hájení a také o zákaz podsekávání ryb. Po diskusi Rada schválila doplnění Bližších podmínek výkonu rybářského práva o omezení úlovků lína obecného na 4 kusy denně a o zákaz podsekávání ryb při lovu. Ustanovení o úpravě podmínek lovu ryb muškařením a lovem na umělou mušku nakonec zařazeno nebylo, protože nedošlo ke shodě všech územních svazů, z nichž některé si vyhradily předložit toto opatření k projednání územní konferenci.

Předseda ČRS dr. Šíma informoval Radu o průlomovém rozsudku Nejvyššího soudu ČR z května letošního roku, kterým soud přiznal Západočeskému územnímu svazu ČRS, jako žalobci, nárok na náhradu škody způsobené kormoránem velkým na rybách v rybářském revíru. Škoda spočívá v marně vynaložených nákladech na znovu zarybnění revíru, resp. nákladech na reparaci původního stavu rybí obsádky před jejím poškozením predátory. Tímto rozsudkem se otevírá cesta k náhradám škod způsobených rybožravými predátory na rybách ve volných vodách, které dosud stát odmítal hradit.

Jednatel ČRS podal informaci o dalším podstatném posunu problematiky rybářských lístků – k již zavedeným krátkodobým RL na 30 dnů nově přibyde i doživotní rybářský lístek. Poplatek za vydání krátkodobého rybářského lístku je stanoven na 200 Kč, doživotního (pro žadatele starší 15 let) pak na 1000 Kč. Předpokládaná účinnost by měla být od 1.11.2017, příslušné legislativní přepisy však ještě čekají na podpisy. Informace o nabytí účinnosti bude zveřejněna na webu Rady ČRS.

Jednatel ČRS rovněž informoval Radu o projednání návrhu hospodářského odboru Rady na zjednodušení stávajících denních dob lovu na mimopstruhových rybářských revírech na letní (duben až září 4 – 24 hod.) a zimní (říjen až březen 5 – 22 hod.) s náměstkem ministra zemědělství Patrikem Mlynářem. Rada návrh podpořila. Lze předpokládat, že MZe bude změně příznivě nakloněno, proto se bude o věci dále jednat s cílem zahrnout zjednodušení denních dob lovu do nejbližší novely vyhlášky k provedení zákona o rybářství. Smyslem úpravy je jednak zpřehlednit doby lovu, ale zejména rozšířit čas pro rybolov těm rybářům, kteří přicházejí ze zaměstnání v pozdějších odpoledních hodinách.

Členové Rady byli dále seznámeni s přípravou zasedání Rady prezidentů Evropské rybářské federace, které se bude konat 13. – 14. října 2017 v Praze pod pořadatelstvím Českého rybářského svazu (EAF je sdružení rybářských svazů z 11 zemí, reprezentující 3,5 mil. evropských rybářů).

Místopředseda ČRS Miloš Martínek seznámil Radu s organizačním zajištěním konference VYDRA, konané 9. září 2017 ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Předseda a jednatel informovali Radu o aktivitách mezi zasedáními, z nichž nejdůležitější byl agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích. Svazová expozice se jako obvykle těšila velké pozornosti návštěvníků, ale i představitelů veřejného života.

Příští zasedání Republikové rady ČRS se bude konat 5. října 2017.

Jan Štípek, jednatel ČRS

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=552&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 18.9.2017

Diskuse k bleskovce

antony - Profil | Čt 21.9.2017 15:53:09

Tomáš7 >> byls rychlejší, válčím na vícero bojištích...

antony - Profil | Čt 21.9.2017 15:52:32

reload >> pokud tuto úpravu lovné doby schválí MZe, tak to bude platit pro oba svazy. Je jedno, který ze svazů návrh přednesl (přednese).

Tomáš7 - Profil | Čt 21.9.2017 15:50:23

reload >> pokud dojde ke změně vyhlášky, tak to platí pro všechny. MRS si pak samozřejmě může odhlasovat změnu v "neprospěch" rybářů. Ale myslím si, že změna vyhlášky nebude jenom kvůli době lovu - většinou se tyto změny dělají komplexněji, aby se nemuselo měnit každý rok. Je tedy otázkou, co ještě za úpravy přijde a jak dlouho zabere diskuse kolem nich. Zkrátka nevidím to, že to bude hned příští rok.

reload - Profil | Čt 21.9.2017 15:39:22

To prodloužení denní doby lovu se mi líbí. Nevíte, jestli bude něco takového taky u MRS?