Val. Meziříčí zakázalo lidem kvůli suchu používat vodu z toků

Kategorie: Všeobecné

Val. Meziříčí (Vsetínsko) - Valašské Meziříčí na Vsetínsku kvůli suchu dnes zakázalo lidem používat vodu z toků. Zákaz se týká Rožnovské Bečvy, Vsetínské Bečvy a Bečvy, a to včetně jejich přítoků. Zákaz platí nejen v samotném městě, ale i katastrálních územích Krásno nad Bečvou, Křivé, Brňov, Juřinka, Bynina a Hrachovec. ČTK to dnes sdělila mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová. Používání povrchové vody před týdnem zakázal i nedaleký Rožnov pod Radhoštěm.

"Městský úřad Valašské Meziříčí přistoupil k opatření z důvodu dlouho trvajícího srážkového deficitu a poklesu hladin povrchových vod ve vodních tocích pod hranici minimálního zůstatkového průtoku, kdy dochází ke kyslíkovému deficitu, možnému úhynu ryb a vodních živočichů ve vodních tocích, hygienickým závadám s možným negativním vlivem na životní prostředí," uvedla mluvčí. Na výrazně podprůměrné průtoky zejména na drobných vodních tocích upozornilo také Povodí Moravy.

Lidé až do odvolání tak nemohou brát vodu z řek a potoků na zalévání zahrad, napouštění bazénů, zásobování objektů a pozemků i zavlažování sportovišť. Klesají také hladiny podzemních vod ve studních, lidé by proto vodu z nich měli používat zejména k pití a osobní hygieně.

Zdroj: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/val-mezirici-zakazalo-lidem-kvuli-suchu-pouzivat-vodu-z-toku/1510577

MAXXSKATER, 30.7.2017

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.