Návrat původních ryb do řek – další jeseteři plavou v Dyji

Kategorie: Všeobecné

Letošní první tři tisíce kusů jesetera malého vypustilo Povodí Moravy v pátek 16. června do řek Morava a Dyje v oblasti soutoku, další dva tisíce ryb poputují do řek v říjnu. Snahou je obnovit populaci této ryby a navrátit původní druh zpět do našich řek.

Do řeky Dyje v Pohansku putovaly malé plůdky jeseterů malých, které se vylíhly ve speciální kontejnerové líhni na Dunaji ve Vídni. Vlastní vysazení ryb zajistil vedoucího projektu „Life Sterlet“ DI Thomas Friedrich z Univerzity přírodních zdrojů a věd ve Vídni společně s dětmi ze základní školy v Lanžhotě. „Tato zvláštní starobylá ryba s protáhlým tělem dosahuje pohlavní dospělosti již okolo čtvrtého roku života, což je velmi dobrý předpoklad k tomu, abychom již v době trvání projektu docílili založení populace dospělých jedinců, která se dokáže sama reproduktovat“, říká generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Do návratu chráněného druhu správce toku investuje celkem 18 000 Eur.

Zdroj: http://www.pmo.cz/cz/media/tiskove-zpravy/navrat-puvodnich-ryb-do-rek-dalsi-jeseteri-plavou-v-dyji/

MAXXSKATER, 21.6.2017

Diskuse k bleskovce

S&F - pescador - Profil | Čt 22.6.2017 19:58:35

Karel K70 >> Právě,že velice dobře vím co jsem napsal a hlavně kam mířil. Děkuji ale jinak za přání hezkého dne.

Rožnovák - Profil | Čt 22.6.2017 19:14:11

Nic proti snahám vracet původní ryby do míst, kde dřív byly, nebylo by ale lepší vrhnout úsílí a prostředky na opatření, aby v řekách byla voda a i ty původní ryby se měly kam vracet. Jinými slovy občasné vysazení pár tisíc jesetera či lososa možná vypadají dobře v médiích, ale nenapraví narušené hydrologické poměry způsobené nešetrnými zásahy na tocích a v jejich okolí.

Karel K70 - Profil | Čt 22.6.2017 17:47:30

S&F - pescador >> Někdy se zamysli, co hodláš napsat,to co jsi napsal, je hodně ubohý.Očekával bych,při Tvém vzdělání něco rozumnějšího.Jinak hezký den

retrívr - Profil | St 21.6.2017 20:41:32

Moc propagační foto to není. Autor asi pochvalu nedostal. Opravdu chudáci ryby, třeba to vydržely. Nápad dobrý, špatná realizace.

S&F - pescador - Profil | St 21.6.2017 20:08:48

hraji >> ....... a na druhý den se uspořádá nějaký dobře sponzorovaný závod v lovu těchto ryb. Ulovené ryby i lovci posléze obdrží každý vavřívový věnec ..... a show může pokračovat

Honza7 - Profil | St 21.6.2017 19:39:44

hraji >> Bude to lepší, než za zvuku smutečního pochodu.

hraji - Profil | St 21.6.2017 19:35:35

Honza7 >> příště je prý podle ověřené zprávy z vídeňské univerzity vypustí do Dyje za zvuků rakouské a české hymny v podání kapely hradní stráže.

Honza7 - Profil | St 21.6.2017 19:29:48

Tato akce ( podle fotek ) připomíná show, než primární zájem o tuto prehistorickou rybu a její stabilní populaci v Dyji. V případě, že všechny malé jesetery vypustili takovým způsobem jak je vidět na fotografií, tak opravdu nevím kolik to rybiček přežilo.
Doufám, že takovým to způsobem bylo vypuštěno pár jedinců ( chudáků ) a to jenom kvůli propagaci. V každém případě tyto snímky asi zahraniční partnery tohoto projektu moc nenadchnou.